June 25, 2014

Хроніка подій дня 24.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Медведчук засвітився в якості пособника терористів з ДНР і ЛНР на переговорах в Донецьку за участю представників Росії та ОБСЄ.
    Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук учора, 23 червня 2014 р., представляв на мирних переговорах самопроголошені "Донецьку народну республіку" (ДНР) і "Луганську народну республіку" (ЛНР), повідомляє прес-служба Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).
  • НБУ знизив курс гривні на 24 червня на 1,4 коп до 11,89 грн/$.
    Долар котирувався в діапазоні 11,87-11,95 грн/$.
  • Система платежів НБУ в східних областях відновила роботу.
    Для відновлення роботи системи електронних платежів в Донецькій і Луганській областях відкриті резервні вузли, - йдеться в повідомленні на офіційному сайті НБУ.
  • Між Києвом і Львовом почав курсувати український швидкісний поїзд виробництва Крюківського заводу.
    Його вартість в два рази нижче південнокорейського поїзда Хюндай. З 1 липня подібний поїзд буде запущений на маршрут Київ - Одеса.

Київ

  • Суд повернув територіальній громаді Києва Гостинний двір.
    Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради від 20.09.2012 про землевідведення території Гостиного двору фірмі "Укрреставрація", що належить завгоспу Януковича Кравцю. Про це повідомив активіст Ігор Луценко в Facebook.

Театр військових дій

  • Порошенко не виключає дострокового скасування режиму припинення вогню.
    Увечері 24 червня під час зустрічі з керівниками силових структур він віддав наказ без коливань відкривати вогонь. Режим припинення вогню може бути скасовано достроково, зважаючи на постійне його порушення контрольованими ззовні бойовиками. Він сподівається на проведення 25 червня чотиристоронньої телефонної конференції за участю канцлера Німеччини Меркель, президента Франції Олланда і президента Росії Путіна.
  • Під Слов'янськом з ПЗРК збитий український вертоліт. Всі 9 чоловік, що знаходилися на борту, загинули.
    На борту вертольота знаходилися фахівці, які встановлювали апаратуру з метою організації моніторингу простору і фіксації фактів порушення припинення бойових дій, повідомила прес-служба антитерористичної операції.
  • У районі Слов'янська терористи відновили атаки на блок-пости українських військових.
    Проти українських військових бойовики використовують міномети і автоматичні гранатомети АГС-17, повідомив керівник центру військово-політичних досліджень Тимчук.
  • ООН констатує зростання кількості вимушених переселенців зі сходу України, кількість яких перевищила 46 тисяч осіб.
    Представник Генерального Секретаря ООН з прав людини Шимонович констатував, що за останні два тижні кількість вимушених переселенців подвоїлася, при цьому найбільш значні переміщення людей - близько 15 тис. - спостерігалися в Донецькій і Луганській областях, проте реальні цифри, швидше за все, набагато більше.
  • У Криму спецслужби РФ провели обшук на території ісламської школи (медресе) недалеко від Сімферополя.
    Близько 30 співробітників спецслужб увірвалися в будівлю рано вранці. На той момент в медресе перебували 13 дітей і 2 викладача. Співробітники ФСБ під час обшуку вилучили кілька комп'ютерів і відвезли з собою заступника директора медресе Айдера Османова.
  • МЗС України заявляє, що процес мирного врегулювання на сході України підривають російські бойовики.
    Російські терористи застосовують стрілецьку зброю, обстрілюють з мінометів позиції сил АТО. Тільки за останні дві доби з моменту оголошення про незастосування сили мали місце більше трьох десятків випадків порушення перемир'я російськими боевікамі, що демонструє їх реальні наміри. Російських терористів не цікавлять життя або безпеку людей. Мета терористів - підрив української державності, миру і спокою в регіоні, заявив заступник міністра закордонних справ Лубківський.
  • ЛНР і ДНР вирішили створити Союз народних республік.
    Про це в Twitter написав так званий "прем'єр" ДНР Олександр Бородай.Він також заявив, що, на його думку, не було ніякого сенсу дотримуватися перемир'я, оголошене президентом України.
  • У Криму окупаційні влада постановила прибрати всі дорожні знаки що написані українською та англійською мовами.
    Всі знаки українською мовою повинні зникнути з доріг Криму протягом місяця, заявив Володимир Константинов, який очолює парламент "Республіки Крим".

У світі

  • РФ буде захищати права російськомовного населення України - заявив президент РФ Путін на зустрічі з президентом Австрії Хайнцем Фішером.
    "Ми завжди будемо захищати етнічних росіян в Україні і ту частину українського населення, українського народу, яка відчуває свій нерозривний не тільки етнічну, а й культурну, мовну зв'язок з Росією, відчуває себе частиною широкого російського світу. Ми, звичайно, будемо не тільки уважно стежити, а й відповідним чином реагувати. Сподіваюся, що збройні сили для цього не потрібні ", заявив Путін.
  • Держдепартамент США опублікував на своєму сайті заяву, в якій стверджує про підтримку Росією важкою технікою бойовиків в Донецькій і Луганській областях України.
    США своєму розпорядженні докази триваючої військової підтримки бойовиків на сході України з боку Росії. Минулого тижня, 13 червня, Росія відправила в Східну Україну танки з диспозиції, що знаходиться на південному сході РФ. Крім того, ми маємо інформацію, що з тією ж диспозиції готові до відправки додаткові танки - заявила заступник держсекретаря США Марі Харф.
  • Генеральним секретарем Ради Європи переобраний Турбйорн Ягланд.
    Генеральний секретар Ради Європи має досить обмежені важелі впливу на рішення органів РЄ. Левова частка повноважень сконцентрована у країн-членів, а також окремих органів Ради Європи (ЄСПЛ, ПАРЄ). На їх рішення Генсек впливу не має. Проте, керівник РЄ тісно задіяний у вирішенні кризових ситуацій; крім того, він має важелі, що дозволяють прискорити або сповільнити розгляд деяких питань.
  • Чехія спростила отримання робочих віз для іноземців.
    Прогнозується, що в поточному році отримати дозвіл на роботу за спрощеною схемою зможуть тридцять тисяч іноземців. Для цього достатньо буде отримати спеціальну карту, що дає право на трудову діяльність.
  • Рада Євросоюзу надала Албанії право на членство в організації.
    Рішення про європерспективи прийнято на рівні міністрів закордонних справ, його повинні схвалити глави держав ЄС. Сам процес вступу може розтягнуться на декілька років.
  • У рамках візиту Путіна до Австрії Газпром і австрійська нафтогазова корпорація OMV підписали угоду щодо "Південного потоку".
    Угода визначає принципи роботи з реалізації Південного потоку на території Австрії. Газпрому і OMV належить по 50% акцій спільного підприємства. Реалізація проекту запланована на 2016-й рік.
  • Вищий суд Франції дозволив медичну евтаназію.
    Вищий адміністративний суд Франції виніс рішення на користь припинення штучного життєзабезпечення людини, яка протягом шести років залишався у вегетативному состояніі.Презідент Франції Франсуа Олланд має намір змінити закон в наступному році, щоб дозволити "надання меддопомоги для гідного завершення життя".

No comments:

Post a Comment