June 18, 2014

=== Українською ===

Хроніка подій дня 18.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Порошенко прийняв відставку в.о. Голови Нацбанку Кубіва і вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру колишнього інвестбанкіра Гонтаревої.
Президенту на посаді глави НБУ потрібна людина, що не несе відповідальність за девальвацію 2014 року, і який задасть нові тренди фінансової політики. Валерія Гонтарєва з 2007 року обіймає посаду голови ради директорів групи “Інвестиційний Капітал Україна (ICU)”.
  • Курс НБУ встановлений на рівні 11.83 грн/$ (-7 коп).
Протягом дня долар котирувався в діапазоні 11.83-12.02 грн/$.
  • Фракція "Батьківщина" підтримує ідею розпуску Верховної Ради.
Народний депутат Іван Кириленко зазначив, що нинішнім парламентом приймаються лише другорядні рішення, а принципові не приймаються взагалі. Також, за його словами, необхідно внести зміни до закону про вибори народних депутатів і провести вибори за пропорційною системою. Водночас Порошенко під час виступу у Національному університеті оборони заявив, що очікує від парламенту рішення про саморозпуск.

  • Порошенко звільнив Махніцького з посади в.о. Генпрокурора і запропонував на його місце Ярему.
З 27 лютого 2014 Ярема обіймає посаду першого віце-прем'єр-міністра України в уряді Яценюка. Він пройшов до парламенту за списками партії "Батьківщина".
  • Генпрокуратура оголосила про накладення арешту на майно та цінні папери сина Януковича.
Власника компанії МАКО Олександра Януковича підозрюють в ухиленні від сплати податків за попередньою змовою з іншими особами, а сам він оголошений в розшук.
  • Абітурієнти з Донбасу не зможуть скласти ЗНО за місцем проживання.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.У зв'язку з військово-політичною ситуацією абітурієнти з Донецької та Луганської областей зможуть скласти ЗНО лише за межами Донбасу. Продовжено термін перереєстрації на ЗНО для цих абітурієнтів до 24:00 20 червня 2014. Перереєстрацію необхідно здійснити на персональній інформаційній сторінці сайту УЦОЯО.
  • Порошенко вніс до Верховної Ради подання на призначення міністром закордонних справ Клімкіна.
Раніше Клімкін працював Надзвичайним і Повноважним Послом України в Німеччині. Також до Ради внесено проект постанови про звільнення з посади в.о. міністра закордонних справ Дешиці.
  • Порошенко підписав зміни до законів про боротьбу з тероризмом.
Зміни істотно розширюють повноваження суб'єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом. За рішенням антитерористичного центру при СБУ, погодженим з керівниками відомств, в районі проведення АТО залучаються і використовуються сили і засоби СБУ, МВС, Нацгвардії, Збройних Сил, Держприкордонслужби, Держслужби спецзв'язку та захисту інформації, Держслужби з питань НС, Управління держохорони. У районі проведення АТО можуть вводитися додаткові обмеження прав і свобод громадян.

Київ

  • З 1 липня в Києві на 70% піднімуться ціни на гарячу воду
Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРКП) встановила з 1 липня 2014 ПАТ "Київенерго" нові тарифи на послуги з централізованого постачання гарячої води та на послуги з централізованого опалення, які надаються населенню.
  • Біля метро "Золоті ворота" комунальники прибрали всі незаконні торгівельні точки і мобільні кафе.
Про це повідомила прес-служба партії "Удар", яка має більшість у Київраді.

Театр військових дій

  • У бою на Луганщині біля міста Щастя загинули 10 десантників з Чернівецької області. 18 і 19 червня у Чернівцях оголошено днями жалоби.
Більшість із загиблих згоріли в підбитому бойовиками бронетранспортері. Затяжний бій у міста Щастя Луганської тривав вчора ввечері і частину ночі. Сьогодні інформаційний центр РНБО підтвердив також загибель 4 добровольців батальйону "Айдар" в передмісті Луганська, які потрапили в засідку терористів і російських найманців з ЛНР
  • 200 бойовиків ДНР захопили факультет підготовки співробітників ДАІ Донецького юридичного інституту.
Факультет знаходиться в безпосередній близькості від блок-поста терористів. Під час захоплення курсантів на території навчального закладу не було.
  • У Краматорську припинено подачу води.
У зв'язку з ситуацією, яка склалася з водопостачанням, у місті організовані пункти підвозу питної води. Причина перебоїв у водопостачанні - пошкодження в результаті обстрілу терористами насосної станції каналу Сіверський Донець - Донбас.
  • Бандити з ДНР не збираються складати зброю у відповідь на мирні ініціативи президента Порошенко.
Один з лідерів самопроголошеної ДНР Пушілін назвав безглуздим пропозицію президента України Петра Порошенка про те, що Україна в односторонньому порядку припинить військові дії на Сході, щоб дати можливість регіону роззброїтися.
  • Терористи пригнали в Донецьк два танки Т-72.
Про це заявив спікер РНБО Чеповий. Він підкреслив, що такі танки не стоять на озброєнні у українських військових і приїхали  з Росії через відкритий кордон.

У світі

  • Russia Today і Кисельов запустили сайт про кризу в Україні "Україна.ру".
За задумом керівництва, новий ресурс стане сайтом-агрегатором, що представляє різні точки зору на українську кризу. Експерти пояснювали появу нової медіа-структури бажанням керівництва країни підсилити російську зовнішньополітичну пропаганду. Головний редактор ресурсу - автор скандального фільму про події на київському Майдані Олена Березовська.
  • Іспанський король Хуан Карлос підписав закон про своє зречення на користь сина.
Наслідний принц принесе присягу як глава держави вранці в четвер у нижній палаті іспанського парламенту. За словами кореспондента Бі-бі-сі в Мадриді, церемонія сходження на престол нового монарха буде досить скромною, враховуючи економічні труднощі, які випали на плечі пересічних жителів країни в останні роки.
  • Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) знову наводить дані про систематичне застосування в Сирії хімічної зброї.
За даними організації, на території Сирії був використаний отруйний хлорний газ. Группа експертів ОЗХЗ потрапила в засідку, намагаючись дістатися до місця, де, за повідомленнями, хімічну зброю застосували під час нападів. Урядові війська Сирії і сили повстанців звинувачують один одного в застосуванні хімічної зброї.
  • Фінляндія розглядає можливість приєднання до НАТО.
В інтерв'ю журналістам міністр оборони Фінляндії Хаглунд заявив, що через агресивну політику РФ в українському конфлікті фіни можуть провести референдум з питання вступу країни в НАТО.
  • Влада Іраку звернулися до США з проханням нанести авіаудари по позиціях бойовиків-ісламістів з угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту".
Інформацію про отримання запиту з Багдада підтвердив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Демпсі. Екстремісти, тим часом, впритул наблизилися до Багдаду.

No comments:

Post a Comment