June 16, 2014

=== Українською ===

Дайджест подій дня 15.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Переговори Нафтогазу з Газпромом в Києві завершилися безрезультатно.

Про це повідомив глава Нафтогазу Андрій Коболєв за підсумками зустрічі. За його словами, Росія відмовилася від будь-яких планів врегулювання, запропоновані Єврокомісією та українською стороною, зокрема, від графіка погашення боргу за проміжними цінами. У разі неоплати неузгодженого сторонами боргу до 10:00 16 червня, Росія загрожує перевести розрахунки за газ на передоплату.
  • В.о. міністра оборони Коваль заявив, що на засіданні РНБО в понеділок буде розглядатися питання про введення воєнного стану в Донбасі.

Коваль також зазначив, що українські збройні сили володіють усім арсеналом засобів, для виконання завдання по деескалації, які визначені президентом України.
  • У Києві на Майдані відбулося народне віче.

15 червня в центрі Києва третє громадянське віче почалося з хвилини мовчання за загиблими українським військовим. Мета зібрання - змусити владу надати звіт про те, що відбувається на сході України. Активісти Майдану також звернулися до мера Києва Віталію Кличка і закликали його прийти на віче для обговорення ситуації в столиці. Також представник громадської ради Майдану закликав людей прийти у вівторок до Верховної Ради на мітинг з вимогою про розпуск поточного складу парламенту. Висунуто вимогу до депутатів відмовитися від відпусток, а зарплати перерахувати на користь армії.
  • В Україні - день жалоби за загиблими в Луганську і Маріуполі військовим.

Згідно з указом президента, в день трауру о 12 годині на всій території України пам'ять загиблих вшановано хвилиною мовчання.

Театр військових дій

  • Терористи підірвали пішохідний міст біля Станиці Луганській, перекривши рух на трасі на Луганськ.

Пішохідний міст біля монумента Князю Ігорю, впавши на проїжджу частину, перегородив рух до обласного центру. В результаті вибуху ніхто не постраждав.
  • В результаті обстрілу терористами Амвросіївки з установок залпового вогню "Град" були зруйновані житлові і адміністративні будівлі.

Про це повідомив спікер АТО Селезньов. Намагаючись завдати вогневе ураження по позиціях українських військовослужбовців, які дислоковані в районі Амвросіївки Донецької області, бойовики, використовуючи, ймовірно, системи залпового вогню БМ-21 "Град" потрапили в квартали населеного пункту, де живе мирне населення.
  • Бойова обстановка в Луганську стабільно важка.

Великих надзвичайних ситуацій не відбувалося, проте в лікарні міста надходять люди з осколковими і вогнепальними пораненнями - за добу поранено 9 чоловік. Бойовики двічі за добу обстрілювали територію міжнародного аеропорту Луганськ.
  • Звільнено начальника головного оперативного управління Генштабу України Шутов.

Про це заявив в.о. міністра оборони Коваль. Він також сказав, що проводиться розслідування падіння літака, яке сталося в п'ятницю, і призвело до загибелі 49 осіб. На час проведення розслідування генерал Шутов та інші офіцери відсторонені від виконання службових повноважень.
  • Силами АТО затримані велика група бойовиків зі зброєю, яка проникла в Україну з території Росії.

Під час затримання у терористів був вилучений цілий арсенал стрілецької зброї, ПЗРК різних модифікацій, ПТУР «Фагот», РПГ-7, РПГ-22, велика кількість вибухівки, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, деталізовані топографічні карти і печатка командира гарнізону міста Сєвєродонецьк на ім'я Павла Дрьомова. Серед затриманих - громадянин Росії.
  • Українською армією після двох діб боїв звільнено місто Щастя в Луганській області.

Тіла убитих терористів валяються прямо на трасі - їх нікому прибрати. Не працюють лікарня, морг, міліція.

У світі

  • Рада безпеки ООН відхилила проект резолюції по Україні, запропонований Росією.

Юрій Сергєєв, постійний представник України в ООН, заявив, що причиною відхилення резолюції стала відмова РФ включати в резолюцію засудження теракту в Луганську і поставок зброї в Донбас.
  • Генеральний секретар НАТО Расмуссен заявив, що його організація готова надати військово-технічну допомогу Україні.

НАТО готує пакет заходів для підвищення обороноздатності України, який включає допомогу в проведенні військової реформи та модернізації військово-повітряних сил. Допомога грунтується на усвідомленні факта, що Росія вважає НАТО своїм противником.
  • МЗС РФ направив Україні ноту щодо ситуації з посольством у Києві.

У ноті міститься вимога покарати винних, а також відшкодувати збиток, який було завдано будівлі посольства під час акції протесту, влаштованої активістами біля будівлі.
  • Росія розв'язала проти України картопляну війну.

Росія з понеділка, 16 червня, заборонила імпорт картоплі з України.
У Россільгоспнагляді це рішення пов'язують з виявленням в українській продукції золотистої картопляної нематоди, яка є карантинним об'єктом для РФ.
  • Пакистанські збройні сили почали масштабну операцію проти бойовиків Аль-Каїди.

Операція почалася кілька днів тому і має на меті будь-якими засобами знищити бойовиків і їх притулки. Причиною дій послужив напад терористів на аеропорт Карачі.
  • Андрій Киска вступив на посаду президента Словаччини.

Новий президент Словаччини Андрій Киска приніс присягу на вірність Словацькій республіці і приступив до виконання своїх обов'язків, повідомляє The Washington Post.

No comments:

Post a Comment