August 29, 2018

28.08.2018: Порошенко оголосив про підготовку до розірвання "великого договору" з Росією

Порошенко оголосив про підготовку до розірвання "великого договору" з Росією
Порошенко оголосив про підготовку до розірвання "великого договору" з Росією

  • Порошенко оголосив про підготовку до розірвання "великого договору" з Росією.
  • Курс гривні продовжує падати на міжбанку.
  • На Донбасі сталися перестрілки після початку "шкільного перемир'я".

В Україні

  • Набув чинності закон про полегшення умов короткочасного вивезення дітей за кордон без згоди одного із колишнього подружжя.
  • Мінфін повідомив, що в липні держборг України знизився на 0,76%, або на $0,58 млрд – до $75,71 млрд, у в гривні він зріс, за рахунок зміцнення курсу з початку року, на 1,38%, або на 27,64 млрд грн – до 2,026 трлн грн.
  • Експортери не продають необов'язкову частина валютної виручки після отримання відшкодування ПДВ від Держказначейства, за стабільно високого попиту на валюту як імпортерів, так і банків, які купують її для поповнення кас. Ситуацію змогли врятувати лише масовані продажу доларів Нацбанком через систему Matching, що дозволило трохи відкотити курс до кінця торгової сесії, проте він все ж перевалив психологічну позначку: 28,05 ₴/$ (+0,17 грн), 32,85 ₴/€ (+0,41 грн), 4,17 ₴/10 (+0,03 грн). Чиновники НБУ продовжують стверджувати, що уважно стежать за ситуацією на валютному ринку, а падіння курсу національної валюти не пов'язано з отриманням траншу від МВФ.

Київ

  • Київська влада сподіваються на укладення договору з Нафтогазом, що дозволить закупити газ для котелень. Гаряча вода не подається до більш ніж 7 тис. київських будинків. Заступник голови Київської міської адміністрації Пантелєєв стверджує, що гаряча вода у киян може з'явитися 15-16 вересня після прийняття рішення Кабміном щодо врегулювання спору. Нафтогаз вимагає від київської влади погашення боргів компанії Київенерго олігарха Ахметова, оскільки чинний закон зобов'язує погасити існуючу заборгованість нового балансоутримувача мереж і генеруючих потужностей.
  • У центрі Києва на Михайлівській площі відбулася акція "Час не лікує" у річницю подій в Іловайську в пам'ять загиблих воїнів АТО та учасників Майдану.

Війна

  • Минулої доби обстановка на Донбасі ускладнилася, на південній ділянці фронту – під Донецьком, Горлівкою та на Світлодарському виступі окупанти обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії і мінометів, а під Маріуполем, у Лебединському, – із танків. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед військовослужбовців немає. З 0 годин 29 серпня почалося так зване "шкільне перемир'я", про яке домовилася тристороння контактна група в Мінську, проте позиції українських військ були обстріляні із великокаліберних кулеметів у Гнутовому й Талаківці в околицях Маріуполя.

Україна та світ

  • Росія у вересні проведе найбільші в історії навчання за участю 300 тис. військовослужбовців усіх родів військ Центрального та Східного військових округів, 36 тис. одиниць техніки та 1 тис. літальних апаратів. Обмежень на кількість військовослужбовців, які беруть участь у цих навчаннях, не передбачено, оскільки вони проводитимуться не у безпосередній близькості від кордонів держав НАТО.
  • Президент Порошенко доручив МЗС підготувати документи для розриву "великого договору" про дружбу, співпрацю та партнерство з Росією, який продовжує діяти, незважаючи на війну та визнання її агресором в українському законодавстві. Ще у квітні він виступав проти розриву договору, а лише за скасування окремих статей, мотивуючи це неможливістю захисту територіальних інтересів в судах, оскільки в ньому є "важливі положення про повагу територіальної цілісності". При цьому незрозуміло, яким чином буде розірвано договір – у примусовому порядку (денонсація) або шляхом відмови від його подовження після закінчення терміну дії восени 2018 р.
    Порошенко вважає, що Україна має створити новий орган для координації дій і консолідації претензій до агресора – Росії у міжнародних судах, у тому числі, у Стокгольмському арбітражі.
  • Посол України у США Чалий повідомив про подачу заявки американській владі про покупку трьох комплексів ППО вартістю по $750 млн за одиницю.
  • Прем'єр-міністр Чехії Бабіш заявив про відмову приймати біженців з Африки та Близького Сходу, оскільки країна приймає людей з України. Наразі в країні офіційно працюють понад 70 тис. українців.

No comments:

Post a Comment