April 09, 2018

08.04.2018: Колишній глава Світового конгресу українців закликав США ввести санкції проти Луценка


Колишній глава Світового конгресу українців закликав США ввести санкції проти Луценка
Колишній глава Світового конгресу українців закликав США
ввести санкції проти Луценка

  • Колишній глава Світового конгресу українців закликав Сенат США ввести санкції проти українських чиновників та олігархів.
  • На Донбасі – чергове "пасхальне" загострення бойових дій.
  • "Радіо Свобода" підтвердило участь полковника ГРУ РФ у знищенні авіалайнера МН17.
  • На парламентських виборах в Угорщині перемагає антиукраїнська партія "Фідес".

В Україні

  • Міністерство економіки погіршило прогноз отримання 2018 року кредитів від міжнародних донорів, у тому числі МВФ, з $3,5 млрд до $1,5 млрд. Чиновники знизили прогноз отримання кредитів також і на 2019-2020 рр.

Війна

  • На Донбасі на Великдень бойова ситуація знову загострилася. Зі стрілецької зброї і гранатометів обстріляно позиції українських військ на приморській ділянці фронту, у районі Волновахи, у населених пунктах в околицях Донецька та Авдіївки, на Світлодарському виступі, а також у районі траси Т-1303 "Бахмутка" у Луганській області. На деяких ділянках окупанти обстріляли українських військових із мінометів і гармат БМП, повсюдно вели снайперський вогонь. Унаслідок обстрілу 5 українських бійців дістали поранень.

Україна й світ

  • За попередніми результатами підрахунку голосів, на парламентських виборах в Угорщині перемагає правляча партія "Фідес", яка отримує конституційну більшість. Уряд, сформований цією партією, виступає проти українського закону про освіту та блокує євроатлантичні кроки України, заявляючи про утиски угорської національної меншини.
  • Журналістка "Голосу Америки" Тлісова опублікувала 7 квітня відео перекидання російської військової техніки до українського кордону. Розслідувачі Bellingcat стверджують, що бойові машини десанту та інша техніка прямували до військового полігону в населеному пункті Кузьминки, що розташований поблизу кордону.
  • Згідно із розслідуванням журналістів "Радіо Свобода", підтверджено участь одного із російських військових – полковника ГРУ РФ Дубинського (позивні "Хмурий", "Петровський") – у знищенні 17 липня 2014 року малайзійського авіалайнера MH17 ракетою ПЗРК "БУК-М1", у результаті якого загинули 289 пасажирів і членів екіпажу. Дубинський до війни проживав у Донецькій області, проте був діючим військовослужбовцям РФ і брав участь, принаймні, у трьох військових конфліктах,
  • Прикордонники запобігли спробі російських дипломатів вивезти з території України через контрольний пункт пропуску у Харківській області на машинах із дипломатичними номерами екіпаж риболовецького судна "Норд", що був затриманий в українських територіальних водах в Азовському морі. Суд відпустив капітана "Норд" під заставу, що внесли російські дипломати, матросів судна оштрафовано, а саме судно – заарештовано.
  • Авіакомпанія МАУ та аеропорт Бориспіль заявляють, що лоукостер RyanAir почав продаж авіаквитків з вересня без узгодження часу вильотів. Це нібито може нашкодити стикуванні рейсів українського перевізника, тому МАУ збирається подати в суд на RyanAir для захисту своїх інтересів.
  • Колишній президент Всесвітнього конгресу українців Лозинський закликав Сенат США до введення санкцій проти українського генерального прокурора Луценка, а також проти осіб із найближчого оточення президента Порошенка, включаючи олігарха Ахметова та колишнього главу Нацбанку Стельмаха. При цьому Лозінський не вимагав введення санкцій проти самого Порошенка.

Тренди

  • Президент США Трамп назвав сирійського президента Асада "твариною" за знищення за допомогою хімічної зброї принаймні 150 жителів міста Дума, у тому числі дітей. Сенатор-республіканець МакКейн закликав Трампа до завдання ракетного удару по сирійським урядовим військам. Він заявив, що висловлювання Трампа про припинення військової операції США у Сирії додали впевненості президенту РФ Путіну та Асаду, а також їх союзникам з Ірану.
    Росія закликала до проведення термінового засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації у Сирії, скликання ще одного засідання вимагають і західні країни.
    Якщо Росію буде визнано в Сирії стороною конфлікту та агресором, її може бути позбавлено ​​права вето у Раді Безпеки ООН, що має безпосереднє відношення до агресії в Україні та відкриє можливість введення миротворчих сил на Донбас без узгодження з РФ.

No comments:

Post a Comment