April 20, 2017

19.04.2017: Суд ООН не застосував запобіжних заходів до Росії

Суд ООН не застосував запобіжних заходів до Росії
Суд ООН не застосував запобіжних заходів до Росії

Головні події і теми доби 19.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд ООН не застосував запобіжних заходів до Росії за українськими позовами.
  • Погодні умови в Україні залишаються складними.

В Україні

  • Погодні умови в Україні залишаються важкими, у багатьох областях випала велика кількість снігу. Ураганним вітром повалено дерева, три аеропорти призупинили роботу.
  • Суд частково зняв арешт з майна відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби Насірова та наказав НАБУ повернути йому паспорти. Чиновники НАБУ стверджують, що ще за одним рішенню суду паспорти залишаться у них.
  • Чиновники Адміністрації президента все-таки отримали доступ до всієї бази даних податкових накладних і реєстру відшкодування ПДВ.
  • Оболонський суд Києва викликав на 4 травня колишнього президента Януковича на допит у справі про державну зраду. Повістку опубліковано у ЗМІ.
  • Фактор "довгих вихідних" в Україні та Європі продовжує тиснути на ринок. Пропозиція валюти перевищувала попит, що призвело до невеликого підвищення курсу гривні: 26,79 ₴/$ (-0,06), 28,73 ₴/€ (+0,05 грн), 4,77 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ аукціон не оголошував, однак, за заявами учасників ринку, знову викупив долари "нишком" в уповноважених банків із застосуванням механізму "запиту найкращого курсу".

Київ

  • Інститут Генерального плану Києва та Національна спілка архітекторів погодилися провести безкоштовні експертизи проектних рішень будівництва "чорного театру" на Андріївському узвозі. Архітектор Дроздов, що виконував роботи на замовлення спонсора – корпорації "Рошен", на засідання містобудівної комісії, присвячене театру, не з'явився.

Війна

  • На Донбасі – відносне затишшя. Бойовики ведуть спорадичні провокаційні обстріли позицій українських військ усією лінією фронту, у ході яких, за офіційними даними, поранено військовослужбовця. Українська армія у відповідь вогонь не відкриває, дотримуючись оголошеного "режиму тиші".

Україна й світ

  • Міжнародний суд ООН у Гаазі відмовився застосовувати обмежувальні заходи до Росії за позовами України про порушення Росією Конвенцій ООН з фінансування тероризму та запобігання расової дискримінації. Суд закликав Росію та Україну виконувати мінські домовленості, а також наказав Росії припинити переслідування кримських татар, відновити діяльність Меджлісу та відновити викладання українською мовою в Криму. Однак факти цілеспрямованого фінансування тероризму на Донбасі, за заявою суду, Україною представлені не були. Чиновники міністерства закордонних справ вважають таке рішення перемогою, оскільки суд погодився розглянути справу та прийняв аргументи України.
  • Президент Порошенко у ході переговорів із прем'єр-міністром Великої Британії Мей обговорив питання подовження санкцій щодо Росії і подякував Мей за підтримку суверенітету України.
  • Серед членів екіпажу корабля-зерновозу, що зазнав аварії під час шторму поблизу Керчі, було 9 українців із 12 членів екіпажу. Пошукові роботи тривають, виявлено тіла трьох загиблих моряків.

Тренди

  • Чиновники Національної комісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг намагаються переконати населення, що введення "абонплати" за підключення до газорозподільних мереж дозволить знизити витрати на опалення та гаряче водопостачання "на 300-400 грн". Введення "абонплати" є одним із "маяків" меморандуму про співпрацю України з МВФ і має відбутися не пізніше 1 липня. Експерти у сфері енергетики зазначили, що розрахунки, надані НКРЕКУ, є явно підтасованими, відповідно до яких оплата опалення однокімнатної квартири має становити близько 6 тис. грн на місяць. З іншого боку, монетизація пільг, на якій також наполягають експерти МВФ, за твердженням міністра соцполітики Реви, відбудеться не раніше, ніж за 3-4 роки.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment