August 03, 2016

02.08.2016: Нафтогаз виставив претензії Газпррому майже на $ 27 млрд

Нафтогаз виставив претензії Газпррому майже на $ 27 млрд
Нафтогаз виставив претензії Газпррому майже на $ 27 млрд

Головні події і теми дня 02.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз виставив претензії Газпррому майже на $ 27 млрд.
  • У суді зі справи бійців спецроти "Торнадо" відбулися сутички активістів із Нацгвардією.
  • Савченко погрожує голодуванням, якщо не почнуть звільняти сепаратистів.

В Україні

  • Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун заявила, що вимагає проведення засідання РНБО через вкрай низькі темпи вакцинації дітей.
  • Загальна сума претензій Нафтогазу до Газпрому становить $26,8 млрд. Газпром вимагає у Нафтогазу $38,7 млрд разом із відсотками. Розгляд обох позовів Стокгольмським арбітражем призначено на осінь.
  • 2016 року Енергоаетом планує закупити 17 партій ядерного пального для завантаження до реакторів АЕС. 8 5% пального – російського виробництва, 15 % – американської компанії Westinghouse.
  • Антимонопольний комітет дозволив продаж контрольного пакету акцій найбільшого в Україні провайдера Інтернет-каналів Датагруп. Акції купила кіпрська компанія, яка контролюється інвестиційним фондом, який належить колишньому міністру фінансів Яресько.
  • Заступник міністра інформаційної політики Попова заявила про відставку, оскільки "не згодна з атаками на журналістів і свободу слова з боку окремих політиків і політичних організацій".
  • Суд залишив під вартою до 30 вересня 5 бійців спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у розстрілі активістів Майдану.
  • Суд у справі бійців спецроти "Торнадо", яких звинувачують в тортурах і згвалтуваннях у ході бойових дій на Луганщині, перенесено. У будівлі Оболонського суду відбулися сутички між людьми у формі батальйонів "Айдар", "Донбас" і "Торнадо" зі спецпідрозділами поліції і Національної гвардії, у ході яких силові структури застосували сльозогінний газ.
  • Кілька банків змінили своїх власників. Platinum Bank купив Кауфман, власник монопольного дистриб'ютора тютюнових виробів в Україні TEDIS (колишній Мегаполіс). Вектор Банк із категорії дрібних купив власник IT-компанії Перкаль. Апеляційний суд визнав правомірним рішення НБУ про виведення з ринку банку Юнисон через відмову розкрити структуру власності.
  • Офіційний курс гривні стабільний: 24,82 ₴/$ (+0,04 грн), 27,78 ₴/€ (+0,11 грн), 3,71 ₴/10₽ (-0,05 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними даними, у ході боїв на Донбасі за минулу добу поранено 2 військовослужбовців. Кількість бойових зіткнень не зменшується, бойовики все частіше використовують у ході обстрілів важку артилерію. За даними розвідки, на окуповану територію Донбасу в Іловайськ із Росії прибув ще один ешелон із танками, бронемашинами, пальним і РСЗВ "Град".

Україна й світ

  • Польща відновила мале прикордонне сполучення з Україною, призупинене на час проведення самміту НАТО та Всесвітніх днів молоді.
  • Президент Обама заявив, що США продовжать тиск на Росію через її агресією в Україні, незважаючи на жорсткі та складні стосунки з Кремлем.
  • Президентська кампанія в США набирає силу. Кандидат у президенти від Республіканської партії Трамп заявив, що на США можна буде поставити крапку в разі перемоги кандидата від Демократичної партії Клінтон. Президент Обама стверджує, що Трамп не може бути президентом, оскільки він не має базових знань у сфері зовнішньої політики та некомпетентний у ключових питаннях щодо Європи, Близького Сходу та Азії.
  • Посол США в Україні Пайетт констатував погіршення ситуації на Донбасі . Він вважає, що якщо санкції проти Росії не працюють, необхідно їх посилити, а не скасувати, як вважають в деяких країнах ЄС.
  • США готові ввести нові санкції проти Росії, якщо підтвердиться факт атаки російських кіберзлочинців, пов'язаних зі спецслужбами РФ, на сервери Демократичної партії.

Тренди

  • Згідно зі статистикою, представленою бізнес-омбудсменом Шемет, більшість скарг бізнесу пов'язане із діяльністю Державної фіскальної служби, на рішення місцевої влади – у 5 разів менше скарг. Найбільше скарг надійшло від підприємств промислового сектора та сектора оптової торгівлі.
  • Глава компанії Центренерго заявив, що "південноафриканське" вугілля, поставлене із Росії, було закуплене у державного підприємства Укрінтеренерго. Таким чином, через державні підприємства прокручується схема постачання вугілля з окупованих територій через Росію під виглядом південноафриканського.
  • Депутат Савченко виступила із різким зверненням, в якому назвала владу злочинною. Вона стверджує, що Майдан та Антимайданом стояли за одні принципи. Савченко оголосила голодування на підтримку односторонньої видачі бойовиків, аби прискорити процес. Її сестра заявила, що до голодування долучаться ув'язнені. Радник глави СБУ Тандит повідомив, що готується "сюрприз" у звільненні осіб, серед яких 40 осіб не брали участі у незаконних збройних формуваннях, проте були включені до списків на обмін.
    Аналітики та спостерігачі звернули увагу, що Савченко читала свою промову з папірця, а її зміст маніпулятивно та практично повністю повторює сентенції глави проросійської організації "Український вибір" Медведчука, кума президента Путіна.
Оформити підписку можна, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment