January 20, 2023

19.01.2023: 9 країн підписали "Талліннську декларацію" про воєнну допомогу Україні

9 країн підписали "Талліннську декларацію" про воєнну допомогу Україні

  • 9 країн підписали "Талліннську декларацію" про воєнну допомогу Україні.

  • Глава Європейської Ради Мішель у Верховній Раді наголосив, що Україна – це ЄС.

  • Росія розгорнула комплекси ППО в Москві та Підмосков'ї.

Війна

Фронт

  • У четвер російські винищувачі МіГ-31К кілька разів злітали з білоруського аеродрому Мачулищі з гіперзвуковими ракетами "Кинджал", в Україні в цей час було оголошено повітряні тривоги. На аеродром Барановичі з Росії прибули ще 2 російські винищувачі Су-24. Президент Лукашенко заявив міністру закордонних справ РФ Лаврову, що був "приємно здивований" Україною, яка "тримається" попри те, що "західні партнери активно підштовхують її" до провокацій проти Білорусі.

  • На півночі Луганщини в районі Сватового і Кремінної тривають безперервні бойові зіткнення. Лінія фронту практично стоїть на місці.

  • На сході Донецької області запеклі бої точаться в районі автошляху Лисичанськ – Бахмут, та на околицях Бахмута. Російські війська намагаються взяти місто в кільце, ведуть наступальні дії на північ і на південь від міста, безперервно атакують околиці. ЗМІ повідомили про захоплення найманцями ПВК "Вагнера" ​​села Кліщіївка на південь від Бахмута. Це відкриває їм шлях до основної траси, якою здійснюється постачання українських військ у цьому районі.

  • Атаки російських військ на околицях Донецька та Авдіївки, а також на заході Донецької області успіху не мали.

  • Повідомлення з лінії фронту свідчать, що командування армії РФ вирішило перевірити міцність української оборони на Запоріжжі. Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили атаки в Малій Токмачці та Степовому. На засіданні Ставки верховного головнокомандувача було розглянуто оперативну ситуацію на фронтах. Найгарячішим було названо саме Запорізький напрямок.

  • Російські війська щодня ведуть обстріли прифронтових населених пунктів ракетами комплексів ППО С-300/С-400. Спікер командування Повітряних сил Ігнат вважає найкращим способом боротьби із цими комплексами їхнє знищення оперативно-тактичними ракетами та ударними безпілотниками.

  • Командувач Оперативного командування "Південь" генерал-майор Ковальчук повідомив, що все чорноморське узбережжя перебуває під охороною для запобігання висадженню російського десанту.

Тил

  • Президент Європейської Ради Мішель виступив перед депутатами Верховної Ради. Він заявив, що Росія приречена на поразку, а ЄС сповнений рішучості допомогти Україні перемогти на полі бою. Мішель наголосив, що не може бути вільної Європи без вільної України, Україна – це ЄС, а ЄС – це Україна. На засіданні були присутні посли та представники дипмісій країн-членів ЄС. Президент Зеленський відкрив табличку з ім'ям Мішеля на "Алеї сміливості", на якій увічнено імена політичних лідерів країн-партнерів, які надали Україні ключову підтримку у війні з Росією.
    На спільній із Мішелем пресконференції Зеленський заявив, що Україна хотіла б бачити в 10 пакеті санкцій ЄС обмеження щодо атомної та ракетно-космічної галузей Росії.

  • До Верховної Ради подано законопроєкт про заборону діяльності релігійних організацій, якими керують із Росії. Йдеться про Українську православну церкву [Московського патріархату]. Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження про розпалювання релігійної ворожнечі щодо митрополита УПЦ МП Павла – намісника Києво-Печерської Лаври. Голова Української Греко-католицької церкви митрополит Святослав [Шевчук] вважає, що заборона УПЦ МП призведе до того, що вона сприйматиметься "мученицькою". Водночас він не проти отримати в управління Почаївську Лавру, якою, за його твердженням, спочатку володіли уніати, але Російська імперія заборонила уніатську церкву й передала Лавру православній церкві.

  • Кабмін ухвалив рішення про створення делегації для погодження та підписання договору про приєднання до програми ЄС "Єдиний ринок". Програму розраховано на 2021–2027 роки та спрямовано на підтримку підприємництва і зміцнення стійкості секторів економіки країн-учасниць. Президент Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що наразі вже є передумови, щоби розпочати переговори про членство в ЄС уже цього року.

  • Пресслужба Укренерго повідомила, що попри стабілізацію ситуації, дефіцит потужності в енергосистемі ще є досить значним. Усім обленерго встановлено ліміти споживання, застосовуються стабілізаційні вимкнення. За твердженням директора збутового підрозділу ДТЕК – компанії YASNO Коваленка, Укренерго надало Києву потужності, що покривають 60 % споживання. Коваленко констатував, що рівень оплати за електроенергію знизився проти початку війни, тому компанія спрямовує менше коштів на ремонт мереж та підтримку їх у робочому стані.
    Сербія оголосила про передавання обладнання Україні для ремонту енергосистеми без оплати.

  • Президент Зеленський, міністр енергетики Галущенко та голова Енергоатому Котін зустрілися з директором МАГАТЕ Гроссі для обговорення роботи місій на АЕС України та ситуації на Запорізькій АЕС. Гроссі заявив, що ситуація навколо станції гіршає, тому вважає за необхідне вжиття "проміжних заходів" для захисту ядерного об'єкта. Він наголосив, що й далі вестиме переговори з керівництвом України та Росії, оскільки, за його оцінкою, створення зони безпеки навколо АЕС "відбувається не так швидко", як він очікував.

  • Міністерство інфраструктури звинуватило Росію в штучному гальмуванні руху суден "зерновим коридором". За твердженням пресслужби, у районі протоки Босфор очікують на російську "інспекцію" понад 100 балкерів. Через затримки українські порти працюють лише на половину потужності, а обсяг експорту зменшився на 3 млн т щомісяця проти вересня.

  • Заступник голови Офісу президента Шурма заявив, що компанію Укрнафта було реквізовано, оскільки вона відмовилася постачати нафтопродукти української армії. Він наголосив, що єдиною причиною вилучення компаній була загроза національній безпеці. Колишній заступник голови правління Укрнафти Гез стверджує, що влада не зверталася до компанії з проханням про постачання палива, проте вона з власної ініціативи системно надавала допомогу військовим частинам та підрозділам. Гез стверджує, що інформація Шурми є або помилковою, або свідомо неправдивою.

  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру колишньому голові Нафтогазу Коболєву за заволодіння 229 млн грн, які він отримав у 2018 р як премію за виграш у Стокгольмському арбітражі позову проти Газпрому. Сума премії перевищувала максимальну – 37,48 млн грн, які він міг отримати згідно із законом. Ба більше, він того ж року вже виписав собі премію в розмірі 12,49 млн грн за ті самі досягнення. Детективи НАБУ стверджують, що колишні керівники компанії всіляко перешкоджали розслідуванню. Вони передали платіжні документи іноземним радникам, котрі відмовлялися їх повернути. Документи вдалося вилучити лише у 2022 році, коли їх повернули компанії. Прокурор САП просить вищий антикорупційний суд заарештувати Коболєва з альтернативою внесення застави в 365 млн грн. Коболєв заявив, що повернувся з-за кордону, щоби захистити свої права.

Україна та світ

  • Видання Handelsblatt повідомило, що німецький концерн Rheinmetall може надати Україні понад 100 танків Leopard I, Leopard II та Challenger 1, якщо матиме дозвіл уряду Німеччини.
    Майже всі фракції німецького Бундестагу відмовилися виносити на голосування пропозицію групи ХДС/ХСС про надання Україні танків Leopard II та про дозвіл третім країнам постачати ці танки. Законопроєкт про це було передано до комітету із закордонних справ для подальшого обговорення.
    Настрої німецького суспільства формують ЗМІ, які не обґрунтовують потреби такого постачання, а політики лише реагують на запити своїх виборців. Результати останнього опитування, яке провела служба YouGov на замовлення агентства DPA, показали, що кількість респондентів, які не підтримують передавання Україні танків більше, ніж тих, хто схвалює ці дії. Водночас майже половина опитаних не проти того, щоб танки надавали інші країни.
    Новий міністр оборони країни Пісторіус висловив упевненість у рішенні про передавання танків, проте заявив, що переговори зі США та іншими партнерами все ще тривають. Президент Штайнмаєр попередив Пісторіуса про необхідність підвищення боєздатності Бундесверу. Штайнмаєр пообіцяв і далі надавати воєнну підтримку Україні та висловив готовність країни взяти участь у її повоєнному відновленні. Водночас в інтерв'ю "Wirtschaftswoche" він підтримав обережну лінію уряду, оскільки "кожен відповідальний політик має запитувати себе, за яких умов може статися розширення конфлікту".
    Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що Україна неодмінно отримає далекобійні ракети, літаки та танки, і це є лише питанням часу. Президент Зеленський в інтерв'ю телеканалу ARD розкритикував дії уряду Шольца. Він заявив, що не вважає за прийнятне рішення Німеччини про орієнтацію на позицію інших країн, замість того, щоб розраховувати на власні можливості. Зеленський наголосив, що доки німецькі політики ведуть дискусії, в Україні щодня вмирають люди. Він повторив, що Україні танки необхідні для деокупації власної території, а не для нападу на Росію. На пресконференції з головою Європейської Ради Мішелем президент заявив, що багато країн Європи готові надати танки й очікують лише на дозвіл від країни-виробника.

  • Пентагон оголосив про надання Україні ще одного пакета воєнної допомоги вартістю $2,5 млрд. Україна отримає 59 БМП Bradley, 90 БТР Stryker, 53 бронемашин із посиленим мінним захистом (MRAP), 350 позашляховиків HMMWV, 8 систем ППО Avenger, протирадіолокаційні ракети HARM, боєприпаси HIMARS, прилади нічного бачення, артилерійські та стрілецькі боєприпаси, іншу амуніцію та допоміжне обладнання.
    До пакета не увійшли далекобійні ракети ATACMS та танки. За твердженням заступниці міністра оборони Сінгх, Пентагон вважає, що передавання танків наразі "просто не має сенсу".
    За інформацією "Голосу Америки", американська адміністрація веде діалог із 9 країнами Латинської Америки про передавання Україні зброї радянського зразка в обмін на постачання техніки зі США. Ці країни через західні санкції мають труднощі з отриманням із Росії запчастин до радянської техніки, і це створює проблеми з підтриманням її в боєздатності.
    Держсекретар Блінкен заявив, що зупинити війну може тільки РФ, і доки цього не сталося, США будуть разом з Україною – стільки, скільки потрібно.
    Нижня палата парламенту Нідерландів підтримала передавання Україні комплексу ППО Patriot. Міністр оборони країни Оллонгрен повідомила про готовність уряду сплатити постачання Україні танків Leopard II у разі, якщо буде отримано дозвіл від Німеччини. Ця операція могла б бути здійснена за схемою, за якою Україна отримала танки Т-72 від Чехії. Оллонгрен висловила сподівання, що країнам ЄС вдасться домовитися про постачання танків Leopard II. Прем'єр-міністр Рютте висловив сподівання, що США та ЄС зможуть довести до успішного кінця діалог щодо цього постачання. Міністр закордонних справ Хукстра заявив, що уряд країни потенційно готовий обговорити надання винищувачів F-16, якщо про це буде запит від української влади.
    Міністерство оборони Фінляндії анонсувало пакет допомоги Україні на суму €0,4 млрд. Разом із попередніми постачаннями вартість наданого обладнання складе €0,59 млрд. Швеція готова, у разі потреби, швидко компенсувати техніку, що буде надано. Склад пакета допомоги не оголошено з огляду на заходи безпеки, проте до нього не увійшли танки Leopard II, рішення про передавання яких буде ухвалено окремо.

  • Міністри та топчиновники міністерств оборони Великої Британії Естонії, Латвії, Литви Польщі, Словаччини, Чехії, Данії та Нідерландів провели зустріч у столиці Естонії та підписали "Талліннську декларацію" про надвеликий пакет воєнної допомоги ЗСУ. Документ закликає інші країни НАТО якнайшвидше надати допомогу Україні для її перемоги над Росією на полі бою.
    Польща пообіцяла надати Україні самохідні гаубиці AHS Krab, зенітні гармати C-60 та боєприпаси до них. ВСУ вже передано 42 БМП, На полігонах країни проходять вишкіл два українські мотострілецькі батальйони. Уряд Польщі готовий передати роту танків Leopard II та 1000 снарядів до них, але лише у складі ширшої коаліції. Прем'єр-міністр Моравецький заявив, що країна готова передати танки Україні, причому, з його слів, згода Німеччини може бути вторинною. Він вважає головною метою об'єднання зусиль багатьох країн Європи для якнайшвидшого постачання сучасної техніки Україні, насамперед, танків. Моравецький наголосив, що від цього залежить здатність ЗСУ боронити свободу країни, а відтак і безпеку всієї Європи.
    Міністр оборони Великої Британії Воллес повідомив про намір країни передати Україні ще 600 ракет Brimstone. Воллес наголосив, що Захід зберігає єдність проти агресії Росії, а союзники мають спільні плани "на довготривалу перспективу". Міністр закордонних справ Клеверлі повідомив, що країна надасть Україні ще 100 тис. артилерійських снарядів на додаток до 300 тис., які вже передано ЗСУ "щоби виконати обіцянку про підтримку України до її повної перемоги".
    Литва оголосила, що в пакеті допомоги ЗСУ отримає 2 вертольоти Мі-8, зенітні гармати L-70 та боєприпаси до них.
    Естонія передає "десятки" 155-мм та 122-мм гаубиць, тисячі снарядів, вантажівки для транспортування гармат та боєприпасів, сотні протитанкових гранатометів Carl Gustaf та понад тисячу ракет до них на рекордну для країни суму $113 млн. Естонія надала Україні воєнну допомогу вартістю $0,37 млрд.

  • За інформацією польської радіостанції RMF FM, Угорщина заблокувала виділення Україні 7 траншу воєнної допомоги Європейського фонду миру в розмірі €500 млн, що викликало обурення серед представників інших країн ЄС, оскільки ці дії є вигідними лише Росії. Угорський уряд блокує всі санкції, а також надання допомоги Україні, проте ЄС уже знайшов протиотруту цим діям.

  • Президент Зеленський, на "Українському сніданку" на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що партнери добре розуміють необхідність оборони  об'єктів української інфраструктури. З його слів, Росія постійно атакує українську енергосистему та застосовує вже не десятки, а сотні ракет та дронів. Україна надала партнерам перелік необхідних озброєнь для оборони своєї території, які є на складах та на озброєнні їхніх армій. Він наголосив: "Хочете допомогти – допоможіть. Без діалогу. Просто допоможіть". Зеленський заявив, що Україна має намір деокупувати всі свої території, включно з Кримом, для чого їй потрібні важкі озброєння. Він не розуміє, з ким можна говорити про мир у Росії, з тих хто приймає рішення, ба більше, не впевнений, чи живий Путін.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін та Росія для Зеленського є великою проблемою і йому хотілося б, щоб їх не було. Проте й Росія, і Путін є і будуть далі, тому Україні "доведеться відмовитися від усього антиросійського", і чим швидше, "тим це буде краще для самої України".
    Прем'єр-міністр Іспанії Санчес вважає, що для завершення війни в Україні потрібно вести переговори з усіма сторонами, російським президентом тощо.
    Президент Франції Макрон знову заявив про необхідність діалогу з Росією, водночас, повідомив, що останніми тижнями не зв'язувався з російським президентом.
    Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу стверджує, що Україна та Росія вже наближалися до укладення угоди про припинення вогню, проте зараз війна затягнулася і умови змінилися. Він знову наголосив, що ні Україна, ні Росія не мають достатніх коштів для перемоги у війні.

  • Російський міністр закордонних справ Лавров на зустрічі з президентом Білорусі Лукашенком заявив, що РФ зробить геть усе можливе для "протверезіння" НАТО та ЄС. Він підкреслив, що Росія та Білорусь мають спільну позицію, що саме потрібно робити, щоби двом країнам "не загрожували сусіди – будь то Україна чи хтось ще".
    Російські ЗМІ та телеграм-канали повідомили, що в Москві на дахах адмінбудівель, зокрема, на даху Міністерства оборони, розміщено зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1". Ще один такий комплекс розміщений неподалік резиденції російського президента Путіна в Підмосков'ї. У різних районах російської столиці, у житловій забудові тощо, зафіксовано комплекси ППО С-400. Також влада Москви непублічно розконсервувала бомбосховища.
    Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон на форумі в Давосі заявив, що президент Путін намагається показати війну в Україні як "ядерне протистояння між НАТО й Росією" і лякає Захід загрозою застосування ядерної зброї. Джонсона переконаний, що Путін ніколи її не застосує, оскільки Індія та Китай одразу ж відвернуться від нього, і це призведе до повного економічного паралічу Росії. Джонсон закликав Захід відмовитися від страху та фокусування на Путіні й надати Україні якнайбільше зброї, щоби вона змогла захистити себе від агресії.

  • Видання The Washington Post повідомило, що минулого тижня Київ таємно відвідав директор ЦРУ Бьорнс. Він зустрівся з президентом Зеленським і повідомив йому можливі плани Росії на найближчі тижні та місяці.

  • Глава Військового комітету НАТО адмірал Бауер вважає, що Росія загрожуватиме Альянсу навіть після поразки в Україні. Він підкреслив, що російське керівництво намагатиметься відновити втрачене, модернізувати техніку та зробить стратегічні та тактичні висновки з конфлікту.

  • Чиновник угорського міністерства закордонних справ Менцер закликав владу України "припинити звірства" проти угорців та скасувати антиугорські рішення. Йдеться про зняття угорських прапорів із двох державних установ на Закарпатті.

  • Європарламент ухвалив резолюцію із закликом створити міжнародний трибунал для судового переслідування президентів РФ та Білорусі та всього військово-політичного керівництва цих країн. Резолюція не є обов'язковою, проте вона може мати наслідком певні кроки Єврокомісії та інших структур ЄС для створення подібного трибуналу. Глава парламенту Метсола заявила, що резолюція є потужним сигналом Росії щодо неминучої відповідальності за воєнні злочини.

  • Мін'юст США повідомив про плани розпочати найближчими місяцями передавання Україні заарештованих російських активів відповідно до закону, який ухвалено Конгресом, крім тих, що було вилучено через порушення режиму експортного контролю.

  • ЄС зажадав від Росії повернути незаконно затриманих у квітні 2022 р. 3 співробітників ОБСЄ та вкрадені автомобілі місії.

  • Міністр закордонних справ Ірану Амір-Абдоллахіян заявив, що влада країни не визнає анексії Росією Криму, Донбасу та південних областей України. Він наголосив, що дії РФ не мають метою розв'язання конфлікту, а Іран визнає суверенітет і територіальну цілісність України. У середу про це ж заявив і президент Сербії Вучич, попри те, що країна також пливе у фарватері російської політики. Вучич на Всесвітньому економічному форумі в Давосі визнав, що країна "втратила запал" щодо вступу до ЄС.

  • Президент Молдови Санду оголосила, що запросила в західних союзників системи ППО та радіолокації на тлі спроб Росії дестабілізувати ситуацію в країні.

  • Франція заморозила кошти російського пропагандистського каналу RT (Russia Today), що може заблокувати його роботу. Мовлення каналів RT та Sputnik було припинено в березні 2022 р, проте їхні офіси залишилися у Франції і далі виробляли контент для франкомовних країн Африки.

  • Всупереч серйозним втратам авіації в Україні, Росія і далі постачає своїм партнерам бойові літаки та гелікоптери. Режиму Малі передано 8 штурмовиків Су-25 та 2 вертольоти Мі-8, а також навчально-бойовий літак чеського виробництва L-39 Albatros.

  • Південно-Африканська республіка повідомила про проведення спільних із РФ та Китаєм військово-морських навчань поблизу свого узбережжя. Подібні навчання вже відбулися у 2019 році.

  • Чисельність населення Німеччини за 2022 р. зросла на 2 % проти 2021 року через міграцію та біженців з України. Чисельність корінного населення скорочується рік у рік, тому країна потребує "свіжої крові". На відміну від мігрантів із країн Африки та Близького Сходу, українські громадяни мають гарну кваліфікацію та є вкрай цінним "людським капіталом", тому країна зацікавлена ​​в тому, щоб вони залишилися назавжди. 

No comments:

Post a Comment