December 20, 2022

19.12.2022: МВФ схвалив моніторингову програму підтримки України

МВФ схвалив моніторингову програму підтримки України

  • МВФ схвалив моніторингову програму підтримки України.
  • Міністри енергетики країн ЄС домовилися про запровадження порогової ціни на газ.
  • Залужний підтримав посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців.
  • Путін відвідав Білорусь та зустрівся з Лукашенком.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони Білорусі оголосило про завершення перевірки бойової підготовки підрозділів. Президент Лукашенко оголосив про виведення на бойове чергування комплексів ППО С-400 та оперативно-тактичних комплексів "Іскандер", які РБ отримала від Росії. Міністерство оборони РФ повідомило про початок навчань російських підрозділів у Білорусі в складі батальйонних груп для підготовки створення регіонального угруповання військ "союзної держави". Під час візиту до Мінська Путін оголосив про початок підготовки Росією білоруських льотчиків на літаках "зі спеціальною бойовою частиною". Країни Організації договору про колективну безпеку, яка створена Росією, анонсували проведення низки навчань на "західних кордонах" союзу (у Білорусі). На спільній пресконференції Лукашенко назвав себе й Путіна "агресорами" та "найтоксичнішими людьми на планеті". Путін відкинув звинувачення в підготовці поглинання Білорусі Росією і назвав це "недоцільним". Обидва президенти відзначили "високу результативність" переговорів, та сподіваються "що люди її оцінять".
    Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Юсов назвав ще однією причиною візиту Путіна до Білорусі залучення підприємств військово-промислового комплексу країни до постачання зброї та боєприпасів для російських військ. Прессекретар Держдепартаменту Прайс повідомив, що США й далі стежитимуть за діями керівництва Білорусі й запровадять додаткові санкції в разі посилення постачань білоруських озброєнь Росії. Секретар РНБО Данилов повідомив, що Україна готова до будь-якого розвитку подій після зустрічі російського та білоруського президентів, але вважає, що Путіну не вдалося схилити Лукашенка до участі у війні проти України. Представник канцлера Німеччини Гебештрайт висловив стурбованість дійствами Путіна та Лукашенка. Західні розвідки здебільшого вважають малоймовірним залучення Білорусі до війни. Сили оборони України на півночі країни не фіксують жодних змін оперативної ситуації та влаштовують заходи для зміцнення кордону із Білоруссю.
  • Упродовж доби лінія фронту майже не зрушила з місця. На півночі Луганщини ЗСУ відбили контратаки російських військ на околицях Сватового та в районі траси Сватове – Кремінна.
  • Російські підрозділи не залишають спроб прорвати лінію української оборони вздовж траси Лисичанськ – Бахмут та на околиці Соледара, проте їхні атаки успіху не мають.
  • Найзапекліші бої тривають у Бахмуті. Українські підрозділи влаштували кілька успішних контратак та потіснили найманців ПВК "Вагнера" ​​з околиць міста.
  • Також українські війська відбили атаки на околицях Донецька – у Первомайському, Красногорівці та в центрі Мар'їнки.
  • Голова Служби інформації та безпеки Молдови Мустяце вважає, що Росія може вдертися на територію країни у 2023 р. з невизнаної "Придніпровської молдавської республіки (ПМР)", проте, зрештою, розвиток подій залежатиме від ситуації на фронті в Україні.
  • Енергоатом повідомив про проліт ударного дрона Shahed-135 над проммайданчиком Південноукраїнської АЕС поблизу реактора, і це вкотре створило загрозу безпеці ядерного об'єкта.

Тил

  • Депутати Верховної Ради вважають свою роботу цього року виконаною. Наступне пленарне засідання заплановано на січень – після різдвяних свят.
  • Пресслужба Укренерго після чергової атаки Росії дронами – камікадзе назвала ситуацію в енергосистемі складною та важкою. За твердженням регулятора, відновлення енергосистеми може тривати тривалий час. У 10 областях та столиці продовжуються аварійні відключення.
    Мер Києва Кличко повідомив, що в столиці досі не під'єднано до опалення 140 будинків, водопостачання відновлено повністю. Директор дочірньої компанії ДТЕК YASNO Коваленко назвав "реальним" брак світла в будинках киян протягом 10 годин і більше.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг оголосила про поновлення позапланових виїзних перевірок суб'єктів господарювання.
  • Держбюро розслідувань оголосило про завершення слідства за фактом держзради колишніх президента Януковича та прем'єр-міністра Азарова для укладання "Харківських угод" у 2010 р. Договір підписали президенти Медведєв та Янукович. Він забезпечував надання Нафтогазу знижки на газ в обмін на подовження на 25 років терміну оренди бухти Севастополя для розміщення Чорноморського флоту РФ. Росія розірвала угоду після окупації Криму у 2014 р.
  • Китайський Ексімбанк погодився на відтермінування виплат за кредитом на суму $1,5 млрд, який було взято держкомпанією "Державна виробничо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) ще у 2012 р. Слідчі органи з'ясували, що $300 млн із цієї суми вкрали топменеджери компанії, а $1,05 млрд було покладено на депозит на 5 років до державного Укрексімбанку. Загальна сума кредиту та відсотків за ним перевищила $3 млрд. Хоча Україна ним так і не скористалася. за ним уже виплачено $1,3 млрд.
  • Нацбанк викупив "військові" облігації уряду на суму 15 млрд грн, що є фактичною емісією. З лютого НБУ купив ОВДП ("надрукував" гривню) на суму 400 млрд грн.

Україна та світ

  • МВФ схвалив програму моніторингової підтримки України Радою директорів Фонду (PMB). Цю програму ухвалено з огляду на надвисокі ризики кредитування через війну та величезну дірку в платіжному балансі. Термін чинності програми – 4 місяці, вона не передбачає прямих фінансових вливань. Пресслужба МВФ повідомила, що Фонд цією програмою дає сигнал донорам щодо можливості фінансування країни, чим допоможе Україні підтримати стабільність.
  • Міністри енергетики країн ЄС домовилися про встановлення "стелі" цін на газ у розмірі €180/МВт•год (приблизно $2015/1000 м³ за поточним курсом). Ця ціна в півтора раза нижча за €275/МВт•год ($3080/1000 м³), яку спочатку запропонувала Єврокомісія. Німеччина, Нідерланди та Австрія вважають, що встановлене обмеження підірве енергетичні ринки та може змінити напрям потоків газу з ЄС до Азії. Перевищення порогової ціни протягом трьох днів обмежить ціну продажу газу на найбільшому європейському хабі TTF цим порогом плюс €35/МВт•год. Прессекретар російського президента Пєсков пригрозив, що РФ зробить певні кроки у відповідь, подібні до тих, що зробила у відповідь на обмеження ціни на нафту. Газпром нарощує постачання газу до Китаю газогоном "Сила Сибіру", який практично вийшов на проєктну потужність. Китай оплачує постачання газу рублями та юанями, щоб уникнути західних санкцій.
  • Прессекретар МЗС Ніколенко заявив, що Україна досі не отримує воєнну допомоги за програмою ленд-лізу, оскільки США передають озброєння за спрощеною процедурою і безоплатно, а не в лізинг чи в оренду. Посол у Вашингтоні Маркарова привітала заклики конгресменів від Республіканської партії до ретельнішої перевірки американської допомоги Україні.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Сунак на саміті Об'єднаних експедиційних сил Сполученого королівства (JEF) у Латвії закликав світових лідерів ігнорувати будь-які пропозиції про перемир'я від Росії доти, доки вона не виведе війська з України. Він наголосив, що російське командування використає перемир'я для перегрупування та посилення військ. Британський уряд оголосив про новий пакет допомоги Україні, що складатиметься здебільшого з артилерійських боєприпасів. Наступного року заплановано постачання сотень тисяч боєприпасів на суму £250 млн.
    Президент Фінляндії Ніїністьо оголосив про підготовку нового пакету воєнної допомоги Україні. З його слів, воєнна підтримка України має тривати доти, доки в країні не настане мир. Ніїністьо розкритикував заяву французького президента Макрона про необхідність надання "гарантій безпеки" Росії. Він наголосив, що гарантії потрібні не Росії, а її сусідам.
    Президент Зеленський закликав учасників саміту збільшити постачання зброї для ЗСУ, насамперед, танків, артилерії, систем ППО NASAMS та ракет до них. Він оголосив, що Росія отримала від Ірану ще 250 дронів – камікадзе Shahed-136, які застосовує для ударів по українських об'єктах енергетики. Заступник посла США при ООН Вуд висловив розчарування відмовою Організації від розслідування застосування Росією ударних безпілотників проти України. Він вважає, що генеральний секретар Гутерріш не робить цього під тиском Росії і не виконує мандату, який надано Радою безпеки ООН. Представники українських спецслужб вважають, що російські підприємства модернізували іранські безпілотники для застосування їх взимку та за поганої погоди.
  • Міністерство оборони Німеччини спростувало інформацію про постачання БМП "Marder" Україні та іншим країнам. Армія Словаччини отримала перший танк Leopard IIA4, на заміну радянським танкам Т-72, ​​які було передано ЗСУ.
  • Російський президент Путін доручив спецслужбам зміцнити кордони Росії, посилити контроль над громадськістю для "викорінення зрадників, шпигунів та диверсантів", а також посилити охорону стратегічних об'єктів та енергетичної інфраструктури. Суд у Башкирії оштрафував на 50 тис. руб лідера рок-гурту "ДДТ" Шевчука за те, що він заявив зі сцени, що "Батьківщина не є дупою президента".
  • Агентство Reuters повідомило, що Сирія у 2022 р збільшила імпорт пшениці з окупованого Криму в 17 разів – до 0,5 млн т, і це становить майже третину всього збіжжя, що було ввезено. На думку експертів, майже всю цю пшеницю окупанти вкрали на захопленій ними території України.
  • Росія проведе спільно з Китаєм військові навчання в Східнокитайському морі із запусками ракет та артилерійськими стрільбами.
  • Уряд Канади заарештував активи "недоторканого" російського олігарха Абрамовича на суму $26 млн, має намір конфіскувати їх та передати на відновлення України. Щодо Абрамовича було оголошено санкції ЄС та США, проте вони так і не набули чинності. За нього заступилася влада України, насамперед, голова президентської фракції Верховної Ради Арахамія, який всіляко розхвалював участь Абрамовича в обміні полоненими.
  • Дев'ятий пакет санкцій ЄС дає змогу Угорщині, Словаччині та Болгарії експортувати в Україну нафтопродукти, які виготовлено з російської нафти, що постачається до цих країн нафтопроводом "Дружба".

Київ

  • Київський метрополітен відкрив станції "Майдан Незалежності" та "Хрещатик" та перехід між ними. Зі станції Хрещатик зачинено виходи на вулиці Грушевського та Городецького. Рух наземною ділянкою "червоної" лінії між станціями "Арсенальна" та "Лісова" припинено через різкі перепади напруги.
  • У Києві на День Святого Миколая запалено вогні на головній "ялинці незламності" на Софійській площі. На Майдані Незалежності встановлено гігантську менору з підсвічуванням – на честь єврейського свята Хануки.

Тренди

  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний підтримав закон про посилення відповідальності військовослужбовців за самовільне залишення військової частини та місця служби, непокору та невиконання бойових наказів. Він наголосив, що "армія тримається на дисципліні". Водночас ні президент, ні депутати, ні вище військове керівництво не мають наміру притягати до відповідальності осіб, завдяки яким країна втратила величезні території на півдні та сході, а також тих, хто не забезпечив зведення ліній оборони перед вторгненням. Правозахисники звертають увагу громадськості на те, що військову прокуратуру досі не реформовано, безліч прокурорів у перші дні війни втекли зі своїх міст, проте зараз переслідують військовослужбовців та добровольців за "воєнні злочини", які ті не вчиняли. Ще одним важливим наслідком закону може стати наведення страху у військовослужбовців перед самостійними діями та побоювання відмови від виконання злочинних наказів. Ба більше, закон заохочує самодурство та некомпетентність офіцерів середньої ланки, оскільки їхню відповідальність за невиконання завдань командування не прописано. Це вже третій чутливий для суспільства сигнал про нерозуміння Залужним настроїв громадян – після заборони на переміщення військовозобов'язаних чоловіків країною та призову жінок. На сайті президента набрала необхідну кількість голосів петиція за ветування закону.
  • Головний редактор видання "Українська правда" Мусаєва та журналіст Ткач оголосили збирання коштів на протиповітряну та протиракетну оборону, які нібито мусили бути перераховані до фонду головнокомандувача ЗСУ Залужного "Ми переможемо". Залужний заявив, що не просив збирати кошти, ба більше, до фонду його імені, якого насправді не існує.
  • Голова партії "Слуга народу", депутатка Верховної Ради Шуляк влаштувала скандал у палаті шпиталю інваліду війни Саморозу щодо критики "протягнутого" нею через парламент закону, який лобіює інтереси забудовників. На сайті президента петиція про ветування закону набрала вдвічі більше голосів, аніж потрібно для розгляду. Депутатка від "Слуги народу" Янченко подала заяву про вихід із партії після скандалу, який влаштувала Шуляк у лікарні.
    Подібно цьому закону під приводом виконання вимог ЄС Офіс президента продавив ухвалення і закону "Про медіа", яким фактично запроваджується цензура ЗМІ, незалежних журналістів та соцмереж, а Нацрада з питань телебачення і радіомовлення набуває повноважень, подібних до російського Роскомнагляду.
  • Генеральний секретар ООН Гутерріш висловив сподівання, що "збройний конфлікт" в Україні завершиться 2023 р, хоча й налаштований песимістично, оскільки не вважає можливими серйозні переговори про мир незабаром.
    В Італії вийшов короткометражний фільм про гомосексуальне "кохання" між українським молодиком із Харкова та солдатом окупаційних військ. Українські користувачі соцмереж гнівно засудили цей фільм.
    Влада Німеччини відмовляє у видаванні посвідок на проживання або дозволів на роботу громадянам РФ, які пов'язані з особами або компаніями, проти яких запроваджено санкції ЄС. Норвегія відмовляє у видаванні віз росіянам – навіть у разі запрошення їх до країни місцевими компаніями та громадянами.
    Шведська прокуратура вимагає тривалого ув'язнення для двох братів – громадян країни, які вели шпигунську діяльність на користь Росії. Один із братів безпосередньо був пов'язаний зі шведськими спецслужбами та Збройними силами, а інший відповідав за передавання інформації Головному розвідувальному управлінню ГШ армії РФ.
    У столиці Австрії Відні заарештовано й відпущено під заставу громадянина Греції – етнічного росіянина, який вів шпигунську діяльність на користь Росії і мав потужні зв'язки з дипломатами країни. На початку вторгнення він перебував у Москві, а потім відновив діяльність у Відні.

 

No comments:

Post a Comment