December 19, 2022

18.12.2022: У день Святого Миколая Росія знову атакувала Київ дронами – камікадзе



У день Святого Миколая Росія знову атакувала Київ дронами – камікадзе

  • У день Святого Миколая Росія знову атакувала Київ дронами – камікадзе.
  • Коломойський та Боголюбов намагаються оскаржити реквізицію акцій Укрнафти.

Війна

Фронт

  • Секретар Ради безпеки Білорусі Вольфович заявив, що командування армії РБ тримає підрозділи в постійній бойовій готовності, оскільки "сусіди мілітаризуються". Росія перекинула до Білорусі чергову партію техніки. Потяг із 50 військовими вантажівками "Урал" прибув до Могилівської області з Південного Уралу.
    На думку командувача Об'єднаних сил Наєва, російський президент Путін їде до Білорусі для того, щоб змусити президента Лукашенка вступити у війну проти України. Наєв зазначив, що в п'ятницю Путін провів оперативну нараду з командувачами "спеціальної військової операції", а також засідання Ради безпеки, щодо "відносин із сусідами".
  • На Донбасі ні на день не припиняються запеклі бої. На півночі Луганської області в районі Сватового та Кремінної вони тривають зі змінним успіхом, ЗСУ та російські війська ведуть зустрічні контрнаступальні дії.
  • На трасі Лисичанськ – Бахмут село Яковлівка постійно переходить із рук у руки, також відбуваються бойові зіткнення в Білогорівці, Спірному, Верхньокам'янському та на східній околиці Соледара.
    18.12.2022 Бахмут
  • На східній околиці Бахмута українські підрозділи влаштували успішну контратаку та відкинули найманців ПВК "Вагнера", яким поставлено завдання взяти місто за будь-яку ціну, без огляду на втрати. Бої тривають у районі Підгородного та на південь від Бахмута – в Опитному, Озарянівці та Кліщіївці.
  • Атаки російських військ на Авдіївку, Красногорівку, Водяне – відбито. На східній околиці Донецька триває бій у центрі Мар'їнки.
  • Центр Донецька знову було обстріляно з окупованої території з мінометів та РСЗВ "Град". На місцях прильотів негайно з'являються кореспонденти російських телеканалів, які звинувачують в обстрілах ЗСУ. Російські пропагандисти називають ракети, якими армія РФ обстрілює українські міста, "ракетами добра", а метою ударів – "припинення окупації України країнами НАТО" та "відповіддю на обстріли мирних жителів Донбасу".
  • Вночі Росія завдала удару дронами – камікадзе зі східного узбережжя Азовського моря по Києву та Київській області. Кілька БПЛА вибухнули в Солом'янському та Шевченківському районах столиці та у Василькові. Підрозділами ППО було збито 30 із 35 безпілотників, пошкодження дістали об'єкти інфраструктури та приватні будинки. ППО успішно відпрацювала в Полтавській, Черкаській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. Над Миколаївською областю було також збито крилату ракету. Секретар РНБО Данилов стверджує, що в Росії високоточних ракет вистачить ще на 3–4 атаки, подібні до удару 16 грудня, проте в запасі вона ще має дуже багато ракет комплексів ППО С-300. Він вважає, що використати весь запас крилатих і балістичних ракет Росія не може собі дозволити з огляду на власну безпеку. За словами Данилова, українські підрозділи ППО навчилися ефективно збивати іранські дрони – камікадзе.
  • Під обстріл із Кінбурнської коси потрапив порт Очаків та житлові квартали міста. Росія обстрілює населені пункти по всій довжині правого берега Дніпра – від Марганцю до Херсона, гинуть і дістають поранення мирні жителі, знову зруйновано об'єкти інфраструктури, житлові та адміністративні будівлі.
  • Президент Зеленський заявив французьким журналістам, що операція зі звільнення Криму ще не розпочалася. Він також наголосив, що Крим є частиною України і його буде звільнено, як тільки армія та спільнота будуть до цього готові. На його думку, Путін може застосувати ядерну зброю у війні, незалежно від намірів України звільнити Крим. Зеленський також повідомив, що військове керівництво спостерігає ознаки підготовки РФ до ще одного широкомасштабного наступу у 2023 році.
  • У районі російського Білгорода сталися вибухи. Губернатор області стверджує, що вони є результатом роботи підрозділів ППО, які збили "якийсь об'єкт". уламки якого нібито поранили та вбили кілька мешканців міста.

Тил

  • Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача щодо ситуації в Білорусі, а також для обговорення ситуації в енергетиці після ракетного удару в п'ятницю.
  • За інформацією Укренерго, процес відновлення енергосистеми продовжується. Системі все ще бракує потужності. Причиною регулятор назвав низьку температуру повітря та важкі руйнування енергетичних об'єктів, розподільних пристроїв та мереж. Хоча запущено всі енергоблоки АЕС, розташовані на контрольованій території, сумарна їхня потужність нижча за номінальну на 600 МВт через неготовність мереж пропустити ці обсяги. У Києві після атаки дронами – камікадзе знову запроваджено аварійні відключення, обмеження можуть бути застосовані у всіх регіонах країни.
    Укренерго спростувало інформацію про комерційний продаж електроенергії за кордон, хоча перетікання до енергосистеми ENSO-E таки є.
    Київська військова обладміністрація повідомила, що електропостачання досі не мають понад 600 тис. мешканців області.
    У Кривому Розі відновлено рух електротранспорту та роботу основних об'єктів критичної інфраструктури.
  • Кіпрські компанії Littop Enterprises Ltd та Ralix Services Ltd, які належать олігархам Коломойському та Боголюбову, подали позов до Господарського суду Києва з вимогою скасувати реквізицію в них акцій компанії "Укрнафта". Суд повернув позови без розгляду, оскільки в них фактично об'єднано кілька вимог, які мають бути розглянуті окремо.

Україна та світ

  • Папа Римський Франциск назвав війну в Україні глобальною і не сподівається, що вона завершиться незабаром. З його слів, війни виникають, коли імперія починає слабшати, а наразі російське керівництво поставило "дуже багато" на карту
  • Президент Зеленський в інтерв'ю французьким телеканалам TF1 та LCI заявив, що Росія крок за кроком повторює шлях нацистського режиму Німеччини, а тактика президента Путіна така ж брудна, як і тактика Гітлера. Він вважає розмови президента Франції Макрона з російським президентом марними, оскільки за кожного контакту Путін змінює свої вимоги. Зеленський наголосив, що Путін не є договороспроможним і втратив адекватність.
  • Глава Європарламенту Метсола закликала країни ЄС надати Україні якомога більшу воєнну та фінансову підтримку, а також посилити санкції і виявити "практичну солідарність". Вона заявила, що війна має бути негайно припинена, а Україна має здобути в ній перемогу.
    Міністр оборони Нідерландів Оллонгрен повідомила депутатам парламенту, що країна поставила Україні воєнну допомогу на суму приблизно €1 млрд. До неї включено й пакет на суму €120 млн, який передбачає передавання ЗСУ танків Т-72 – спільно із Чехією та США.
  • Країни ЄС обговорюють "стелю" ціни газу. Початкову пропозицію вже знижено на третину. Дебати триватимуть 19 грудня.
    Катар відкинув звинувачення поліції Бельгії, яка розслідує факти підкупу країною членів Європарламенту. Дипломатична місія Катару заявила, що упереджене ставлення Європарламенту вже призвело до припинення роботи над законодавством, пов'язаним із країною. Місія пригрозила, що подібні дії поліції можуть негативно позначитися на глобальній співпраці Катару з ЄС, у сфері енергетичної безпеки тощо.
    За оцінкою агентства Bloomberg, Євросоюз втратив приблизно $1 трлн через зростання цін на енергоносії через війну, розв'язану Росією проти України, а також скорочення постачань нафти й газу з РФ.
  • Посол Ізраїлю в Києві Бродський пояснив кореспонденту The Washington Post, що між урядом країни та Росією є домовленості у сфері безпеки, "які неможливо переступити". Він наголосив, що жоден з урядів не ризикне ставити під загрозу цю домовленість заради третьої країни, тому Ізраїль обмежений у наданні допомоги Україні.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте назвав дев'ятий пакет санкцій проти Росії "крихітним" і вважає, що ЄС мусить одразу ж розпочати підготовку до запровадження нових обмежень.
  • До України надійшла перша партія обладнання з Азербайджану для ремонту енергетичних об'єктів – потужні трансформатори та джерела резервного живлення різної потужності.
    Уряд Латвії виділяє €0,56 млн на закупівлю дизельних генераторів для українських державних ЗМІ.
  • Після того, як західні автовиробники пішли з РФ, цей ринок практично монопольно контролюють китайські компанії. Вони різко підвищили ціни та одержують  надприбутки.
  • Росія повідомила про постановку на бойове чергування міжконтинентального гіперзвукового ракетного комплексу "Авангард". Керівництво РФ стверджує, що Захід не має засобів перехоплення подібних ракет.
  • Європарламент та Європейська Рада домовилися про реформування системи торгівлі викидами, яка діє в ЄС із 2005 р. У 2024 р. планується суттєво скоротити квоти на викиди вуглекислого газу та поетапно скасувати безплатні квоти для підприємств. Також заплановано створення механізму обліку викидів автотранспорту та будівництва. Запуск системи квот може бути відкладено до 2028 року, якщо ціни на енергоносії і далі будуть аномально високими.

 

No comments:

Post a Comment