December 18, 2022

17.12.2022: Російські "інспектори" штучно створили в Босфорі пробку зі 100 суден-зерновозів

Російські "інспектори" штучно створили в Босфорі пробку зі 100 суден-зерновозів

  • Російські "інспектори" штучно створили в Босфорі пробку зі 100 суден-зерновозів.
  • Кабмін встановив єдині стандарти для "пунктів незламності".

Війна

Фронт

  • На Донбасі вже кілька тижнів точаться важкі позиційні бої.
    17.12.2022 Куп'янськ – Сватове
    Лінія фронту майже не рухається. Російське командування намагається контратаками збити наступальний темп і виснажити українські війська в районі Куп'янська, Сватового та Кремінної.
    17.12.2022 Кремінна – Горлівка
  • Водночас армія РФ, "народна міліція" ДНР" і "ЛНР" (1 та 2 російські армійські корпуси) та найманці ПВК "Вагнера" й далі завзято атакують позиції ЗСУ в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута.
    17.12.2022 Бахмут
    На поодиноких ділянках на східній околиці, а також на південь від міста їм удалося трохи просунутися, проте взяти Бахмут під контроль вони не можуть.
    17.12.2022 Авдіївка – Велика Новосілка
  • Тривають запеклі бої на околицях Авдіївки, а також на північ і захід від Донецька. У центрі Мар'їнки відбуваються жорсткі бойові зіткнення із застосуванням танків.
  • Українські війська запобігли спробі прориву диверсійної групи в районі Великої Новосілки на заході Донецької області.
  • Російське інформагентство "РІА-Новини" повідомило, що міністр оборони Шойгу "проінспектував" війська "в зоні проведення військової спецоперації".
  • У селі Степанівці на околиці Херсона російські війська обстріляли з мінометів пункт видавання гуманітарної допомоги. Унаслідок обстрілу загинула жінка, ще 2 людей дістали поранення.
  • Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Юсов стверджує, що Росія поки не готова до нового повномасштабного вторгнення. Він повідомив, що армія РФ, ймовірно, уже отримала наступну партію ударних безпілотників Shahed-136, проте витрачає їх набагато економніше.
  • Секретар РНБО Данилов упевнений, що окопи, які окупанти риють у Криму, не допоможуть їм утримати півострів і його обов'язково буде повернуто під контроль України.
  • Командувач Оперативного командування "Південь" генерал-майор Ковальчук не виключає, що російський президент Путін може зважитися на проведення повної мобілізації та відправити на фронт в Україну мільйони солдатів, тому ЗСУ мають бути готові до подібного варіанта розвитку подій. Військовий комісар із Підмосков'я проговорився, що наступного року російська влада планує збільшити термін строкової служби в півтора, і далі – у 2 рази. ГУР повідомив, що "частково мобілізовані" часто здаються в полон, користуючись ресурсом "Хочу жити".

Тил

  • Кабмін затвердив єдині стандарти роботи "пунктів незламності", кількість яких уже перевищила 5 тис. Вони мають бути відчинені цілодобово, мати генератор, опалення, інтернет, мобільний зв'язок, воду та засоби гігієни. Уряд планує вже незабаром збільшити їхню кількість утричі.
    Пресслужба Укренерго констатувала, що російська ракетна атака спричинила значні руйнування енергооб'єктів. Дефіцит потужності в енергосистемі досі є значним, хоча електростанції поступово відновлюють роботу, а ремонтні бригади безперервно відновлюють пошкоджені мережі та обладнання. Ситуація з електропостачанням Києва також поки не стабілізувалася. Графіки не чинні, розподільча компанія ДТЕК застосовує аварійні відключення. Мер Кличко повідомив про відновлення теплопостачання в столиці.
    У Київській області 50 % споживачів досі не мають електропостачання. Голова військової обладміністрації Кулеба стверджує, що область може повернутися до графіків планових вимкнень уже 20 грудня.
    Заступник мера Запоріжжя Власюк повідомив, що внаслідок останнього російського ракетного удару отримала значні пошкодження і потребує відновлення Дніпровська ГЕС.
    Президент Зеленський повідомив, що лише за добу після удару електропостачання вдалося відновити для 6 мільйонів жителів країни, проте проблему подавання води поки не вирішено.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Шольц вважає, що для завершення війни в Україні з Росією сторонам доведеться сісти за стіл переговорів, але спочатку РФ має вивести війська з окупованих територій та "створити умови для досягнення порозуміння".
    Він вкотре заявив, що Німеччина не планує одноосібно, без погодження з партнерами, передаватиме Україні сучасні танки, оскільки не хоче спровокувати конфронтацію між НАТО та Росією. З його слів, ця умова діятиме й наступного року. Згідно із соцопитуваннями, у країні зростає підтримка рішення про передавання танків, а опозиція в Бундестазі вимагає розпочати ці постачання негайно.
    Міністерство оборони Великої Британії підтвердило відправлення до України нових високоточних ракет Brimstone 2.
    Естонія надала Україні мобільні сауни та пральні, які можуть обслуговувати військовослужбовців на різних ділянках фронту.
  • Міністерство інфраструктури України повідомило, що російські "інспектори" штучно гальмують перевірки суден, що прямують до українських портів "зерновим коридором", тому на вході в протоку Босфор скупчилося понад 100 балкерів.
    Євросоюз у 9 пакеті санкцій під тиском генерального секретаря ООН Гутерріша схвалив розморожування активів низки російських олігархів, які контролюють постачання продовольства та добрив. Гутерріш телефонував багатьом європейським лідерам і переконував їх, що винятки для транзиту продовольства та добрив через порти ЄС дадуть змогу полегшити гостроту продовольчої проблеми для країн "третього світу".
    Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс заявив, що країна не має наміру застосовувати винятки, які передбачено 9 пакетом санкцій.
  • Євросоюз погодився профінансувати прокладання електричного кабелю дном Чорного моря, який зв'яже енергосистеми Грузії та Азербайджану з європейською енергосистемою ENTSO-E. Ця лінія дасть змогу розпочати експорт електроенергії з Азербайджану до Румунії та Угорщини, а також до країн Західних Балкан та Молдови. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що кабель може допомогти й Україні у відновленні енергосистеми.
  • Парламент Австрії ухвалив резолюцію, у якій Голодомор 1932–1933 рр в Україні названо "жахливим злочином" сталінського комуністичного режиму, водночас, його не визнано геноцидом українського народу. Резолюція констатує, що Росія використовує голод як зброю в агресивній війні проти України.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Бербок вважає, що припинення вогню на умовах Росії не тільки не покладе край "жахам" для українців, але навпаки – посилить їх. Вона наголосила, що саме російський президент розпочав війну й тільки від нього залежить виведення російських військ з окупованих територій. Вона не спостерігає жодних ознак готовності Путіна вивести війська.
    Міністр юстиції Німеччини Бушман не виключає, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочне розслідування проти Росії та президента Путіна за злочини, які скоєно проти людяності після завдання армією РФ ударів ракетами та дронами – камікадзе по цивільній інфраструктурі.
  • За інформацією видання The Wall Street Journal, російський президент Путін у перші дні широкомасштабного наказав голові Чечні Кадирову захопити урядовий квартал Києва та вбити президента Зеленського.
    Видання The New York Times опублікувало великий матеріал, присвячений провалу російського бліцкригу в Україні. У статті наведено графік вторгнення, відповідно до якого Київ мав бути захоплений протягом 18 годин. Українські війська знищували окупантів, наводячи артилерію на сигнали мобільних телефонів, якими користувалися російські військовослужбовці, для оперативного командування підрозділами тощо.
    Видання наводить свідчення колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Беннета, які зустрівся з Путіним незадовго до вторгнення – у жовтні 2021 р. Беннет передав російському президенту побажання Зеленського про особисту зустріч, однак Путін категорично відкинув цю можливість після того, як проти його кума Медведчука та телеканалів, власником яких він був, було запроваджено санкції РНБО.
    Журналісти видання стверджують, що США намагалися перешкодити спецоперації української розвідки зі знищення начальника російського Генштабу Герасимова, коли він приїхав на лінію фронту в Ізюм, через побоювання, що цей інцидент може мати наслідком війну між США та РФ. Американська влада так і не змогла цього зробити. Артилерійський удар по штабу не призвів до смерті Герасимова, хоча й було знищено кілька десятків російських офіцерів. Джерела в українській розвідці не підтвердили цієї інформації.
  • Латвійський телеканал TV3 розриває договір оренди студії з російським телеканалом "Дощ", якого Нацрада з електронних ЗМІ Латвії позбавила ліцензії на мовлення.
  • Молдова тимчасово зупинила на час режиму надзвичайного стану ліцензії та мовлення 6 телеканалів – TV6, Orhei TV, Primul in Moldova (Перший канал РФ), Accent TV, NTV Moldova (НТВ) і RTR Moldova (РТР) для захисту від дезінформації, яку вони розповсюджують. Після припинення мовлення МЗС РФ звинуватило владу Молдови в утиску російської нацменшини. Проросійська партія соціалістів Молдови має намір оскаржити рішення влади в суді.
  • Директор ЦРУ Бернс вважає, що Китай готувався до анексії Тайваню відразу ж після того, як Росія захопить Україну, проте після поразок російських військ ці плани було відкладено. На думку Бернса, Китай негайно розпочне військову операцію проти Тайваню в разі, якщо Росія досягне своєї мети в Україні. Він упевнений, що певна воєнна співпраця Китаю та Росії триває, попри відмову лідера країни Сі відкрито постачати зброю агресору.

Київ

  • На Софійській площі столиці розпочався монтаж головної новорічної ялинки країни. Міська влада стверджує, що її встановлено коштом спонсорів і буде підсвічено енергозберігальними гірляндами, які заживлено від генератора.

 

No comments:

Post a Comment