December 18, 2022

16.12.2022: Росія завдала ще одного ракетного удару по енергосистемі України

Росія завдала ще одного ракетного удару по енергосистемі України

  • Росія завдала ще одного ракетного удару по енергосистемі України.
  • Опубліковано рішення про 9 пакет санкцій ЄС проти РФ.

Війна

Фронт

  • На Донбасі лінія фронту практично застигла на місці, запеклі бої точаться всією протяжністю від кордону з РФ у Харківській області до адмінкордону із Запорізькою областю. Російські війська в районі Бахмута, Авдіївки та Великої Новосілки проводять розвідку боєм та штурмові дії, намагаючись намацати слабкі місця в українській обороні. У районі Соледара, Бахмута, Авдіївки, Вугледару російські та українські війська зазнають важких втрат унаслідок зустрічних контратак.
  • Генштаб повідомив про відведення російських військ із Каховки та Нової Каховки на лівому березі Дніпра вглиб території області – до Нижніх Сірогоз. Колаборантам та лояльним до окупаційної влади мешканцям запропоновано переїхати до Криму.
  • Вранці 16 грудня Росія завдала ще одного потужного ракетного удару по об'єктах інфраструктури в Україні. Усього було запущено понад 76 ракет, понад 60 було збито й не досягло цілей, над Києвом та Київщиною збито 37 із 40 ракет. Атака мала 3 хвилі, ймовірно, для виявлення та нейтралізації української системи ППО. Декілька ракет було запущено стратегічними бомбардувальниками з району аеродрому в Енгельсі Саратовської області РФ, який нещодавно було атаковано безпілотниками. Вранці 17 грудня над Одещиною збито дві крилаті ракети "Онікс", які запущено з окупованого Криму. Президент Зеленський стверджує, що Росія має ракети ще для кількох потужних ударів, проте вважає, що це не змінить розклад сил у війні.
    Унаслідок удару було повністю знеструмлено Харківську, Полтавську, Сумську, Дніпропетровську області. У столиці виникли перебої з електро-, водо- та теплопостачанням після руйнування енергооб'єктів в області. У Кривому Розі внаслідок влучення ракети зруйновано під'їзд житлового будинку, загинули та дістали поранень мирні жителі, діти тощо. У Києві було зупинено метро, ​​станції працювали як укриття. Після удару знеструмлено кілька ділянок залізниці. Укрзалізниця відновила рух поїздів теплотягами. В усій країні було запроваджено аварійні відключення. Міністр енергетики Галущенко заявив, що ракетною атакою пошкоджено енергооб'єкти на сході та півдні країни. Укренерго оголосило про надзвичайну ситуацію для учасників ринку електроенергії як наслідок руйнуванням мереж та магістральних електропідстанцій, що спричинило втрату 50 % споживання. Однак уже наприкінці дня режим було скасовано за підсумками проведених ремонтних робіт. Пресслужба Укренерго повідомила, що частоту 50 Гц у мережі вдалося утримати, а енергосистема й далі працює синхронно із європейською.
    15 грудня інфраструктурні об'єкти в Харкові та Запоріжжі обстріляно ракетами комплексів ППО С-300. Мер Харкова Терехов повідомив, що удар по місту спричинив "колосальні" руйнування об'єктів інфраструктури. У Кураховому через російський обстріл зазнала пошкоджень ТЕС компанії ДТЕК-Енерго, її відключено від енергосистеми, енерго- та теплопостачання регіону зупинено. Унаслідок російського обстрілу отримали пошкодження об'єкти енергетичної інфраструктури в Нікополі, Марганці та в Нікопольському районі Дніпропетровської області. Херсон знеструмлено внаслідок кількох потужних артобстрілів із лівого берега Дніпра.
    Вранці 17 грудня було відновлено електропостачання Харкова та Харківської області. У Києві відновлено подачу води, поступово відновлюється теплопостачання житлових будинків та адмінбудівель.
    Мер столиці Кличко повідомив, що в разі повного знеструмлення міста всі служби працюватимуть в екстреному режимі. На всіх маршрутах буде виведено автобуси, які перевозитимуть пасажирів без оплати, а на територіях автопарків уже облаштовано пункти обігріву водіїв та персоналу. Міська електричка з дизельним локомотивом курсуватиме з інтервалом 30 хв. Підземні станції метрополітену використовуватимуться як укриття та "пункти незламності", потрапити на них можна за умови пред'явлення документів.
    За інформацією Генштабу, протягом тижня перед атакою підрозділи ППО збили 22 дрони–камікадзе. Низка експертів вважають, що російське командування "промацувало" ними українську систему ППО для завдання потужного удару в п'ятницю.
  • В окупованому Криму – у Сімферополі, а також на території військових частин у Білгородській та Курській областях РФ сталися вибухи. Місцеві телеграм-канали повідомляють, що вони сталися внаслідок "диверсій" та обстрілів ЗСУ. На виїзді з Криму на мосту через Керченську протоку утворився корок з автомобілів, що прямували на територію РФ.

Тил

  • Кабмін розширив повноваження військових адміністрацій для залучення безробітних до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану. Міністерство економіки повідомило, що в "Армії відновлення" вже беруть участь понад 3,3 тис. безробітних у 9 регіонах.
  • У Дніпрі демонтовано погруддя Пушкіна. Воно зберігатиметься на території одного з комунальних підприємств.
  • На сайті президента набрала понад 25 тис. голосів петиція про ветування закону про посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців, який було ухвалено депутатами Верховної Ради 13 грудня. Закон суттєво обмежує права військовослужбовців на судовий захист.
  • Міжнародна фінансова корпорація (IFC) – підрозділ Світового банку, профінансує український бізнес на $2 млрд. Для України буде зроблено виняток – частину коштів буде надано кредитами й державним підприємствам. Зазвичай IFC фінансує до 30 % вартості проєкту, а решту коштів вкладають комерційні банки та інші міжнародні фінансові організації.
  • Нацбанк уже кілька тижнів поспіль нарощує продаж валюти. За минулий тиждень регулятор продав $834 млн, хоча минулого продав усього $580 млн. Щотижнева купівля з початку вторгнення не перевищує $10 млн, що свідчить про те, що агрохолдинги та продавці руди та металу не повертають валюту в країну.

Україна та світ

  • В Офіційному журналі ЄС опубліковано повідомлення про запровадження проти Росії 9-го пакета санкцій. Під санкції, крім осіб, банків та компаній, що було оголошено раніше, потрапили російські пропагандистські телеканали: "Перший", "Росія-1", НТВ/НТВ-світ та РЕН-ТВ. Громадянам ЄС заборонено обіймати керівні посади в державних та контрольованих державою російських компаніях. Також запроваджено санкції проти всіх 5 російських парламентських партій, "Російського імперського руху", клубу "Русич" та "Союзу добровольців Донбасу". Заборонено експорт до РФ космічних та авіаційних технологій, зокрема, двигунів та їх компонент для літаків та БПЛА, радіонавігаційного обладнання, приладів нічного бачення, нервово-паралітичних речовин. Запроваджено санкції проти Російського банку розвитку регіонів та ще 2 банків.
  • Речник Ради нацбезпеки США Кірбі повідомив, що вже незабаром президент Байден оголосить про надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги, до якого буде включено системи протиракетної оборони. Радник президента з нацбезпеки Салліван заявив, що адміністрація Байдена звернулася до Конгресу з проханням про надання Україні допомоги на суму майже $38 млрд.
    Прем’єр-міністр Шмигаль після чергової ракетної атаки на українську енергоструктуру закликав міжнародних партнерів надати більше зброї для оборони неба. Він повідомив, що до країни вже завезено приблизно 500 тис. малопотужних електрогенераторів, проте для виживання країна потребує ще 17 тис. потужних промислових генераторів.
    Єврокомісар із закордонних справ та питань безпеки Боррель назвав ракетний удар Росії ще одним прикладом невибіркового терору, який спрямовано на збільшення страждань цивільного населення. Він наголосив, що подібні атаки є воєнними злочинами, за які винні обов'язково понесуть відповідальність. Дії РФ спричинили активізацію надання надзвичайної допомоги Україні країнами ЄС.
    Глава Офісу президента Єрмак зустрівся із помічником держсекретаря з енергетичних питань Паєттом за участі посла в Україні Брінк. За результатами переговорів Єрмак повідомив, що Україна отримала від США запевнення в готовності швидко надати обладнання для відновлення зруйнованих об'єктів енергетики. Україна вже отримала від США першу партію обладнання для ремонту електричних мереж.
    Представництво ЄС в Україні повідомило про підписання угоди між Єврокомісією та Кабміном про виділення допомоги в розмірі €100 млн на ремонт та відновлення шкіл, які дістали пошкоджень унаслідок агресії РФ.
    Міністерство економіки Німеччини виділяє €100 млн до Фонду енергетичної підтримки України на ремонт та відновлення енергетичної інфраструктури. Наприкінці року фінансування Фонду зросте до €130 млн. Мінфін, Укренерго та державна Кредитна установа для відновлення Німеччини (KfW) підписали угоду на суму €32,5 млн, які буде спрямовано ремонт та модернізацію 8 електропідстанцій.
    Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Укрпошті грант у розмірі €4,5 млн на закупівлю генераторів та терміналів супутникового інтернету. Укрпошта профінансує проєкт власним коштом на суму €1,5 млн.
    Світовий банк створив міжнародний трастовий фонд донорської підтримки уряду України для забезпечення критичних витрат держави в умовах війни та подальшого відновлення країни. Початкові внески учасників Фонду сягнули $250 млн.
  • Російський президент Путін упродовж усього дня обговорював ситуацію на фронті з командувачами військ, які залучено до "спеціальної військової операції". Він також скликав засідання Ради безпеки для обговорення "взаємодії із сусідніми країнами", на якому виступив міністр закордонних справ Лавров.
    Заступник голови Ради, колишній президент Медведєв вважає "законними військовими цілями" для ракетних ударів об'єкти громадянської інфраструктури України – мости, станції, дороги, об'єкти енергетики та промислові підприємства. Він назвав цілями й військово-політичне керівництво України, а також збройні сили інших країн – партнерів України, які вступили у війну на її боці, та об'єкти, що розташовані на їхній території. Він стверджує, що країни НАТО оголосили Росії "гібридну війну".
    Глава ЦРУ Бернс поки що не спостерігає намірів застосування Путіним ядерної зброї. Бернс вважає ядерну риторику російського президента спробою залякати Захід для зменшення воєнної підтримки України.
  • Прем'єр-міністр Індії Моді в телефонній розмові з Путіним закликав його до "діалогу" задля припинення війни в Україні.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг стверджує, що Росія готується до тривалої війни та подальших наступальних операцій. Він заявив, що країни Альянсу мають допомагати Україні зброєю, поки президент Путін не зрозуміє, що не в змозі здобути перемогу на полі бою. З його слів, поки немає жодних ознак того, що Путін відмовився від своєї головної мети – захоплення всієї України. Президент Зеленський в інтерв'ю французькому каналу новин LCI заявив, що переговори з Росією можливі, але не з її нинішнім нацистським керівництвом. Він підкреслив, що поки немає предмета для розмови з Путіним, попри заклики до мирних переговорів із різних боків. Зеленський скептично ставиться до спроб французького президента Макрона налагодити контакт із Путіним.
    Представники Пентагону вважають, що зима буде дуже динамічним періодом – як ЗСУ, так і російські війська будуть вести наступальні дії. Водночас колишній командувач силами США в Європі генерал Ходжес вважає, що Росія не має достатніх сил для ще одного наступу в лютому, оскільки "часткова" мобілізація провалилася. Він наголосив, що перебільшення потенціалу Росії ллє воду на млин тим, хто шукає відмовки, щоб не підтримувати Україну. За словами речника Ради нацбезпеки США Кірбі, адміністрація президента Байдена поки не спостерігає ознак підготовки наступу російських та білоруських військ на Київ.
  • Міністр оборони Греції Панайотопулос заявив, що країна може передати Україні застарілі радянські комплекси ППО С-300, Тор-М1 та Оса-АКМ у разі, якщо США розмістять на Криті новітні ЗРК Patriot та інтегрують їх до загальнонаціональної системи протиповітряної оборони.
  • Парламент Хорватії не зміг схвалити участь країни в місії ЄС із підготовки українських військовослужбовців через неможливість подолати вето проросійськи налаштованого президента Мілановича.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Сунак доручив уряду влаштувати аудит воєнних постачань Україні з огляду на перебіг воєнних дій та ефективність використання допомоги. За інформацією BBC, низка міністрів уряду побоюється, що наслідком цих дій може бути скорочення воєнних постачань Україні, – саме в той момент, коли у війні настав паритет і ЗСУ вкрай потребує підтримки.
  • Компанія Baykar Makina успішно випробувала свою надзвукову ракету, яку було запущено з ударного безпілотника Akıncı.
  • Віцепрем'єр-міністр із євроатлантичної інтеграції Стефанишина вважає, що Єврокомісія вже навесні 2023 р дасть оцінку виконання Україною рекомендацій, які було надано під час подачі заявки на членство в ЄС.
  • Радник прем'єр-міністра Угорщини Орбана стверджує, що уряд країни зацікавлений у якнайшвидшому прийнятті до Євросоюзу України та Сербії, водночас хоче зберегти добрі відносини з агресором – Росією.
  • Єврокомісар з економіки Джентілоні повідомив про затвердження Радою ЄС мінімального корпоративного податку для транснаціональних корпорацій у розмірі 15 %. Він вважає це рішення кроком до податкової та соціальної справедливості. Податок набуде чинності наприкінці наступного року.
  • Угорське видання Nepszava повідомило про заморожування урядом країни російських активів на суму 350 млрд форинтів (€0,87 млрд). Ще в жовтні ця сума становила лише €3 тис.
  • Єврокомісія погодила націоналізацію урядом Німеччини найбільшої енергокомпанії країни Uniper, яка наблизилася до банкрутства через припинення постачання російського газу та різке зростання цін на енергоносії. Також схвалено націоналізацію SEFE – колишнього дочірнього підприємства Gazprom Germania.
  • Міжнародна федерація футболу (FIFA) відхилила прохання президента Зеленського про виступ перед глядачами та учасниками фіналу чемпіонату світу в Катарі, який відбудеться в неділю.
  • Український народ та президента Зеленського нагороджено премією Карла Великого 2023 р, яку щороку присуджує німецьке місто Аахен за внесок в об'єднання Європи.

 

No comments:

Post a Comment