December 18, 2022

15.12.2022: Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

  • Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу
  • Єврорада таки затвердила пакет допомоги Україні на 2023 р у сумі €18 млрд.
  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила ще одну резолюцію щодо порушення прав людини в Криму.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони Білорусі оголосило про повернення до пунктів базування військ, які було виведено до українського кордону для перевірки боєздатності. Президент РФ Путін має намір 19 грудня прилетіти до Мінська на переговори з президентом Лукашенком.
    15.12.2022 Куп'янськ – Сватове
  • Генштаб констатує нарощування угруповань російських військ на Куп'янському та Запорізькому напрямках. У вечірньому та ранковому зведенні пресслужба Генштабу повідомила про запеклі бої в районі на північ від Куп'янська, а також на околицях Сватова та Кремінної, де російські війська звели ешелоновану оборону. Зі зведення випливає, що ЗСУ тримають під вогневим контролем трасу між Сватовим та Кремінною і ведуть наступальні дії на цих напрямках. Спікер Головного оперативного управління Генштабу Громов повідомив про просування підрозділів ЗСУ на 1,5 км у районі Кремінної та боях у районі села Діброва.
    15.12.2022 Кремінна – Горлівка
  • На сході та в центрі Донецької області бойова ситуація розпалюється день від дня. Російські війська та найманці "Вагнера" майже безперервно штурмують українські позиції вздовж траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута та на південь від міста в районі траси на Горлівку.
    15.12.2022 Бахмут
    Оборонці Бахмута повідомляють, що окупанти намагаються захопити місто за будь-яку ціну.
    15.12.2022 Авдіївка – Донецьк
  • Армія РФ не залишає спроб захопити Авдіївку. Активні бойові дії точаться на північ від міста, на південній його околиці та на південний захід, воно перебуває під постійним артилерійським та ракетним вогнем.
    Центр окупованого Донецька зазнав потужного обстрілу з РСЗВ "Град", який здійснили російські війська з території Донецького металургійного заводу. Українські війська відбили атаки на північ від міста – у Водяному, Першотравневому та Невельському, тривають бої в центрі Мар'їнки на східній околиці Донецька.
    15.12.2022 Донецьк – Велика Новосілка
  • Відбито спроби наступу підрозділів російських десантників на Вугледар та Велику Новосілку.
    У бойових діях на Донбасі окупанти зазнають серйозних втрат, тому шпиталів, цивільних лікарень та моргів у прифронтовій зоні не вистачає і вони евакуюють поранених та вбитих до Криму.
  • Окупанти в Криму готуються до відбиття українського десанту. Уздовж східного берега півострова, а також у районі адмінкордону з Херсонщиною зводяться ряди бетонних пірамід ("зубів дракона"), здійснюється мінування берегової смуги та риються окопи. Подібні роботи відбуваються і у Білгородській та Курській областях РФ на кордоні з Україною. Російські рекрутингові компанії наймають сотні робітників для копання окопів та будівництва укріплень. Британська розвідка вважає укріплення, що зводяться, неефективними в сучасній війні.
  • Президент Франції Макрон повідомив, що зателефонує до російського президента Путіна, як тільки спільно з МАГАТЕ буде доопрацьовано угоду про відведення військ та озброєнь із Запорізькою АЕС.
  • Представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки заявив, що безпілотники іранського та російського виробництва, які застосовує армія РФ для атак України, містять велику кількість іноземних компонент. Він вважає, що російські війська можуть використовувати розвідувальні та ударні БПЛА за будь-яких температурних та погодних умов. Розслідування, яке провели журналісти агентства Reuters разом із центром iStories довело, що Росія з 2014 р – після запровадження західних санкцій – створила стійкі ланцюжки постачання західних компонент для БПЛА через фірми-прокладки в різних країнах, зокрема, у США та Гонконзі. Їх очолюють етнічні росіяни – громадяни цих країн та РФ.
  • За твердженням представника Генштабу генерала Громова, Росія нарощує обсяги виробництва військової техніки, хоча й через зниження її якості. Громов підтвердив, що ЗСУ не мають наміру укладати угоду про перемир'я на Новий рік. З його слів, припинення вогню настане після повного звільнення України від окупантів.
  • Центр національного спротиву повідомив про вивезення російськими військовослужбовцями до Ставропольського краю РФ 40 українських дітей із Лисичанська та Сєвєродонецька під приводом "оздоровлення".
  • На Херсонщині окупанти повністю зруйнували та пограбували птахофабрику "Чорнобаївську", унаслідок чого знищено 4,4 млн птахів. Власник фабрики – агрохолдинг "Авангард" – оцінює втрати у $330 млн, а правоохоронці кваліфікували збитки, що завдано довкіллю, як екоцид.

Тил

  • Міністерство оборони повідомило, що військовослужбовці в грудні отримають грошові виплати на 37 % більші за ті, що було виплачено в листопаді.
  • До Верховної Ради внесено законопроєкт про електронну акцизну марку з можливістю перевірки справжності підакцизних товарів за QR-кодом.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що український уряд запропонував розширити "зернову ініціативу" ще на 2 порти – "Миколаїв" та "Ольвія". За оцінкою агентства Bloomberg, третину врожаю кукурудзи на полях України все ще не зібрано через осінні дощі, а зерно неможливо просушити для належного зберігання через удари Росії по інфраструктурі. Урожай, що залишився на полях, усе ще може бути зібрано навесні, проте його якість буде гіршою, також зростуть втрати.
  • Голова Львівської облдержадміністрації Козицький повідомив про відбиття хакерської атаки на ресурси "Львівобленерго". Компанія належить проросійському олігарху Суркісу – власнику футбольного клубу "Динамо Київ".
  • Медіагрупи олігархів Пінчука та Коломойського створюють паралельні телеканали на базі міжнародних версій для транслювання розважального контенту, оскільки основні канали – ICTV та 1+1 транслюють телемарафон "Єдині новини".
  • За інформацією Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами зріс у 2,6 раза проти того, що був торік – із $2,7 млрд до €7,1 млрд.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру депутатові від президентської партії Пашковському за внесення неправдивих відомостей до електронної декларації про доходи за 2020 р.
  • Вищий антикорупційний суд подовжив утримання під вартою колишнього депутата та власника корпорації "Укрбуд" Микитася. Йому пред'явлено підозру в спробі давання хабаря меру Дніпра Філатову за виграш його компанією тендеру на будівництво міського метрополітену.
  • Печерський райсуд Києва заарештував без права відчуження 6 готелів у Києві, Львові, Одесі та Олександрії, а також торгові центри "Метроград" та "Метрополіс", власниками яких є громадяни Росії – заступник голови Держдуми РФ Бабаков, власник спортклубу ЦСКА Гінер та кримінальний авторитет Воєводін.
  • Заступник голови Ради НБУ Фурман заявив, що регулятор цілком контролює ситуацію на валютному ринку України й обвалу курсу гривні не буде, хоча тиск на національну валюту триває. Чиновник заявив, що завдяки фінансовій допомозі міжнародних партнерів валютні резерви НБУ в останні місяці зростали.
    Агрохолдинги не продають валюту від реалізації продовольства на міжбанківській біржі, тому обсяги купівлі Нацбанком не перевищують кількох мільйонів доларів на тиждень.
  • Делегація НБУ зустрілася у Вашингтоні із представниками Міжнародного валютного фонду для узгодження останніх деталей нової "моніторингової" програми фінансової допомоги Україні. Рада директорів МВФ планує затвердити програму 19 грудня.

Україна та світ

  • Європарламент ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу й закликав усі країни та міжнародні організації наслідувати його приклад. Штучний голод був влаштований комуністичним режимом Сталіна для придушення опору українських селян. Документ також наголошує, що сьогоднішня Росія повторює дії СРСР – порушує суверенітет та територіальну цілісність України. РФ веде війну проти України для ліквідації її як держави, а також знищення самобутності та культури українського народу. У резолюції зазначено, що агресія РФ спричинила глобальну продовольчу кризу, а саму Росію названо "державою, що підтримує тероризм". Міністр закордонних справ Кулеба назвав рішення Європарламенту відновленням історичної справедливості та сигналом усім парламентам світу.
  • Німеччина передала Україні додаткові ракети для систем ППО IRIS-T, 5 тис. снарядів для 155-мм гаубиць, 30 тис. боєприпасів для 40-мм гранатометів, 4 військові автомобілі швидкої допомоги та 18 великовантажних трейлерів для перевезення техніки.
    За інформацією видання Deutsche Welle, концерн Rheinmetall має намір побудувати завод із виробництва боєприпасів калібру 20–35 мм для ЗСУ, щоб не залежати від дозволів третіх країн, таких як Швейцарія.
    Міністр оборони Великобританії Уоллес не виключив передавання Україні авіаційних крилатих ракет Storm Shadow і вважає, що постачання ЗСУ систем ППО Patriot стане важливим етапом війни. Він заявив, що Росія прагне знати, які саме озброєння надається Україні, щоби бути готовою до протидії ним.
    Посол у Великій Британії Пристайко оголосив, що з 1 січня в країні в країні пройдуть вишкіл ще 19,2 тис. українських військовослужбовців.
    Речник Пентагону генерал Райдер заявив, що заяви Росії про неприпустимість постачання ЗРК Patriot не вплинуть на плани американської адміністрації щодо допомоги Україні. Він повідомив, що військове відомство США збільшить із 300 до 500 кількість українських військовослужбовців, які проходитимуть вишкіл на базі в Німеччині, причому наголос буде зроблено на наступальних діях у складі батальйону.
    Французький посол в Україні де Понсен оголосив, що Італія та Франція нададуть Україні комплекси ППО SAMP-Т/Mamba, про передавання яких просила українська влада. Посол також заявив, що між президентами України та Франції тривають переговори про постачання ЗСУ основних танків Leclerc.
  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму, яку підтримали 82 країни. Проти проголосували 14 країн – Росія, Іран, Казахстан, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Малі, Нікарагуа, Сирія, Зімбабве та Судан. Документ засуджує використання території Криму Росією для агресії проти України, розпалювання ненависті до України та українців, а також поширення дезінформації, яка виправдовує агресію. У резолюції підкреслено неприпустимість затримання та насильницького переміщення людей на територію Росії, а також "фільтрацію" переміщених осіб. Генеральна асамблея вимагає скасування рішення суду про визнання Меджлісу кримськотатарського народу терористичною організацією, а також звільнення всіх затриманих кримських татар. Резолюція закликає Росію негайно припинити агресію та вивести війська з України.
  • Верховний комісар ООН із прав людини Тюрк заявив, що подальші удари по українській інфраструктурі можуть мати наслідком серйозне погіршення гуманітарної ситуації в Україні та подальшої міграції населення, зокрема, збільшення потоку українських біженців.
  • Прессекретар Білого Дому Жан-П'єр повідомила, що адміністрація президента Байдена не вбачає можливості виключення Росії зі складу Ради Безпеки ООН. Вона заявила, що США зосереджені на посиленні ізоляції РФ у міжнародних організаціях та притягнення її до відповідальності. Жан-П'єр стверджує, що завдяки зусиллям США вдалося ухвалити резолюцію Генеральної Асамблеї про виключення РФ та складу Ради ООН із прав людини.
  • У Брюсселі відбулося засідання Європейської Ради. На ньому було розглянуто зміцнення обороноздатності блоку, запровадження 9 пакету санкцій проти Росії, воєнну та фінансову підтримку України.
    Лідери країн звернулися до Європарламенту та Ради ЄС із закликом якнайшвидше ухвалити закон про зміцнення оборонної промисловості – задля налагодження спільних закупівель озброєння та боєприпасів як частину Європейської оборонної інвестиційної програми, збільшити фінансування заходів щодо кібербезпеки, обороні від гібридних загроз, а також убезпечити об'єкти критичної інфраструктури.
    Президент Зеленський звернувся до Ради відеозв'язком із закликом прискорити оцінку виконання Україною вимог, які є умовою членства, щоби перейти до переговорів щодо прийняття країни до Союзу. За оцінкою ГО "Реанімаційний пакет реформ", Україна значно просунулась у виконанні вимог ЄС, проте повністю не виконала жодного із семи "маяків".
    Зеленський заявив, що цілі Росії простягаються набагато далі кордонів України, ВСУ вкрай потребують сучасних засобів протиповітряної та протиракетної оборони, а також танків і далекобійних ракетних та артилерійських систем для успішного відбиття російської агресії. Він наголосив, що наступні пів року будуть вирішальними у війні й це потребує збільшення підтримки з боку ЄС. З його слів, енергетичний терор Росії має зазнати поразки у всіх формах, а Євросоюз мусить допомогти Україні утриматися цієї зими. Україна потребує допомоги для закупівлі 2 млрд м³ газу та постачання електроенергії на суму €800 млн. Він закликав членів Ради підтримати українську "формулу миру", яку озвучував уже неодноразово, а також погодити "стелю" цін на російські енергоресурси, що дасть змогу скоротити фінансування агресії.
    Президент Європейської Ради Мішель заявив, що ЄС підтримуватиме Україну "стільки, скільки потрібно". Глави держав також домовилися активізувати надання Україні воєнної допомоги, гуманітарної допомоги в галузі цивільного захисту та сприяти відновленню об'єктів критичної інфраструктури постачанням енергетичного обладнання, щоби допомогти їй пережити зиму. Країни й далі надаватимуть гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам та біженцям. Також буде докладено зусиль для притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини.
  • Лідери країн ЄС після тяжких переговорів подолали розбіжності й таки погодили виділення макрофінансової допомоги Україні у 2023 р у розмірі €18 млрд як пільгових кредитів, що надаватимуться із січня. Це сталося після відмови Польщі від вимоги усунути з "пакету" перерозподіл коштів мінімального податку транснаціональних компаній на користь країн, де отримано прибуток. Угорщина зняла заперечення після розблокування частини коштів Єврокомісії, попри те, що вона так і не виконала вимог щодо боротьби з корупцією та досягнення верховенства права.
  • Чехія, яка головує в ЄС, оголосила про погодження постійними представниками країн-учасниць Союзу 9 пакета санкцій проти Росії. Вони набудуть чинності після офіційної публікації в Журналі ЄС. До списку включено майже 200 компаній та фізосіб. Серед них – депутати Держдуми та Ради федерації, міністри, губернатори та інші політики. Санкції запроваджено проти трьох російських банків. Оголошено про додаткові обмеження на експорт до Росії товарів подвійного призначення, зокрема – компонент безпілотників. Угорщина домоглася виключення зі списку трьох російських міністрів – енергетики, спорту та охорони здоров'я. Польща виступала проти прийняття цього пакета через надто велику кількість винятків, які було зроблено для російських чиновників та олігархів.
  • Сенат США більшістю голосів затвердив воєнний бюджет на 2023 р у розмірі $858 млрд. Воєнна допомога Україні складатиме $0,8 млрд, поза коштами за певними законами та ленд-лізу. На 5 років подовжено заборону співпраці з Росією у військовій сфері.
  • За інформацією Газпрому, видобуток газу у 2022 р скоротився майже на 20 % (на понад 96 млрд м³), а експорт газу зменшився майже вдвічі (на 45 %) – до 98 млрд м³, попри зростання обсягів прокачування до Китаю.
    Президент РФ Путін назвав політику ЄС щодо ціни на російський газ "божевіллям", відкинув претензії до Росії щодо газового шантажу та звинуватив Захід у розв'язанні енергетичної війни.
    Його прессекретар Пєсков заявив, що керівництво країни поки не ухвалило рішення про ремонт підводної частини газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2". Він також констатував, що рішення про початок постачання газу трубою "Північного потоку-2", що вціліла, Європа так і не погодила. З його слів, Росію не було повідомлено про результати розслідування вибухів на газогонах, які він назвав "західним саботажем".
  • Молдова викликала для пояснень посла РФ після заяви прессекретарки російського МЗС Захарової про нібито брехню президента Санду щодо вільного використання в країні російської мови в разі її обрання.
  • Провідна американська компанія – виробник телекомунікаційного обладнання Cisco Meraki повідомила клієнтів у РФ та Білорусі, що з 21 грудня буде вимкнено всі хмарні точки доступу та магістральні роутери. Устаткування Cisco є базовим для інтернет-мереж провайдерів усього світу.
    Шведський виробник обладнання для телекомунікацій Ericsson оголосив про звільнення 400 співробітників та продаж сервісного бізнесу у РФ. Водночас обладнання, програмне забезпечення та супутні послуги не буде передано російським мобільним операторам.
    Французький регулятор телекомунікацій ARCOM наказав оператору Eutelsat закрити доступ до своїх супутників російським пропагандистським каналам – "Першому каналу", Росія-1 та НТВ, які поширюють заклики до насильства та використовують мову ненависті.
    США запровадили санкції проти другого за розміром статків у РФ олігарха Потаніна. Він є власником підприємства "Норнікель" – найбільшого виробника паладію та нікелю у світі. Санкції запроваджено проти контрольованого ним Росбанку, а також проти 17 дочірніх компаній російського держбанку ВТБ, який було включено до списку санкцій відразу після вторгнення. До списку додано топменеджерів компанії РЖД, членів російського уряду, губернатора Московської області, членів їхніх сімей, а також колаборантів та "глав адміністрацій", які Росія поставила керувати окупованими територіями України.
  • МЗС України висловило глибоке занепокоєння станом здоров'я колишнього президента Грузії, українського громадянина Саакашвілі. Він перебуває під вартою в медичному центрі в Тбілісі у вкрай тяжкому стані. Незалежні лікарі підозрюють, що його цілеспрямовано труять важкими металами. Саакашвілі було затримано грузинською владою після незаконного в'їзду до країни перед місцевими виборами у 2021 р. МЗС України вимагає надати до нього доступ уповноваженому з прав людини Лубенцю, дотримувати його прав, негайно звільнити з-під варти та направити на лікування до клініки поза Грузією.

Київ

  • Київ отримав від уряду США як безоплатну допомогу понад 130 потужних генераторів та 4 екскаватори для оперативного відновлення тепло- та енергопостачання. Північна екологічна фінансова корпорація, учасниками якої є 5 скандинавських країн (Nefco) виділила €50 млн на відновлення інфраструктури звільнених міст Київщини.

Тренди

  • Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний дав інтерв'ю виданню The Economist. Він заявив, що українську армію укомплектовано особовим складом, але вона потребує більшої кількості озброєнь. Вона має найбільшу потребу в боєприпасах, які швидко спливають, оскільки щільність вогню можна порівняти з битвами Другої світової війни. Він підтвердив, що ЗСУ готують нову велику наступальну операцію, проте наявної в ЗСУ та західних партнерів кількості боєприпасів явно недостатньо. Водночас він наголосив, що низка союзників нарікає Україні, що боєприпаси "занадто дорогі", і якщо їх витрачати швидко, Європі "не буде на що жити". Ба більше, боєприпасів насправді немає на складах армій. Залужний заявив, що для звільнення території України станом на 23 лютого, йому потрібно приблизно 300 танків, 600–700 БМП та 500 гаубиць. Він назвав головними поточними завданнями ЗСУ утримання кордонів та позицій, накопичення ресурсів та зміцнення системи протиповітряної та протиракетної оборони. Залужний повідомив, що з початку вторгнення зі ЗСУ звільнено 10 генералів, ще 1 – застрелився.
    З його слів, російське командування готує приблизно 200 тис. бійців, які не ставлять запитань, чому їх відправляють на смерть. Він оцінив мобілізаційний резерв РФ у 1,2–1,5 млн осіб. Залужний не має сумнівів, що Росія спробує ще раз захопити Київ і попередив, що наступні кілька місяців будуть вирішальними для воєнної кампанії. На його думку, ситуація на Донбасі для ЗСУ є непростою, проте для російських військ – вона є безвихідною, тому керівництво РФ прагне зупинити бойові дії та отримати оперативну паузу в будь-який доступний спосіб, через обстріли цивільної інфраструктури України тощо.
    У розмові з начальником Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генералом Міллі Залужний заявив, що з таким ворогом, як Росія, цілком можливо й потрібно воювати "до кінця", тобто, до перемоги.
    Командувач Сухопутними силами генерал Сирський повідомив The Economist, що боєприпаси на фронті витрачаються приблизно з тією ж швидкістю, що й під час Другої світової війни й темпи їхнього поповнення мають вирішальне значення – війну виграє сторона, яка швидше довозитиме снаряди до гармат. Він наполягає на тому, що мобілізацію в Росії було проведено успішно, оскільки вже зараз на фронт прибувають підготовлені бійці. Сирський наголосив, що "росіяни – не ідіоти", а "той, хто їх недооцінює, приречений на поразку". Він констатував, що російські війська після того, як їх очолив генерал Суровікін, атакують невеликими, добре скоординованими пішими групами. Вони зазнають тяжких втрат, проте життя солдатів ніколи не були пріоритетом для Росії.
    Президент Зеленський в інтерв'ю The Economist наголосив, що пропозиція зупинити бойові дії під час виходу на лінію фронту станом на 23 лютого не стане фіналом війни. Він наголосив, що "Росія безперечно скористається заморожуванням для концентрування сил і підготовки до нового етапу агресії з огляду на досвід, який отримано в попередніх боях, як це вже було у 2014 р. Він зазначив, що Росія порушила всі зобов'язання, які взяла на себе підписанням Будапештського меморандуму. Зеленський підкреслив, що саме Україна платить надвелику ціну, захищаючи решту світу від агресії. Українська армія не має наміру зупинятися до повного звільнення всієї окупованої території, Донбасу та Криму тощо. Зеленський заявив, що ЗСУ зазнають тяжких втрат на Донбасі та на сході Харківщини й порівняв цю битву з Другою світовою війною. На думку українського президента, у Путіна є єдиний спосіб перевести конфлікт на дипломатичні рейки – повністю вивести війська з усієї території України, а сама Україна має отримати дієві гарантії безпеки. Зеленський вважає, що чим швидше це станеться, то довше проживе й сам Путін, і його оточення.
    Журналісти The Economist вважають, що оточення президента Зеленського хотіло б замінити Залужного на Сирського, оскільки зростання авторитету головнокомандувача ЗСУ може, на їхню думку, створити перешкоди висуванню Зеленського на другий термін. Видання наголошує, що ці дії викликають серйозне занепокоєння в західних високопосадовців.
    Міністр оборони Рєзніков вважає, що Росія може розпочати новий наступ уже в лютому – після прискореної підготовки 150 тис. військовослужбовців, яких було мобілізовано під час осінньої кампанії. За інформацією Генштабу, російська влада активно рекламує набір до армії заробітчан із середньоазіатських країн і вербує колишніх та щойно призваних військовослужбовців на службу за контрактом.

 

No comments:

Post a Comment