December 18, 2022

14.12.2022: Європарламент нагородив український народ премією імені Сахарова

Європарламент нагородив український народ премією імені Сахарова

  • Європарламент нагородив український народ премією імені Сахарова.
  • Війська ППО знищили всі 15 БПЛА Shahed-136, які прямували до енергооб'єктів.
  • На контрольовану територію повернуто 64 українських військовослужбовців.

Війна

Фронт

  • Командування білоруської армії перекидає 3 батальйони та щонайменше 20 танків на полігон під Гродно, поблизу кордонів із Литвою та Польщею. Під час "перевірки боєздатності" війська на марші долають водні перепони. Генштаб ЗСУ та британська розвідка вважають ймовірність наступу з території Білорусі незначною. Водночас низка кроків білоруської влади свідчить про підготовку до війни, зокрема, запровадження смертної кари для військовослужбовців та чиновників, набір бійців до підрозділів територіальної оборони, а також заборона до 1 березня 2023 р відвідування прикордонної смуги в Гомельській області, яка межує з Київською та Житомирською областями України. Росія перекинула до країни на аеродром Мачулищі літак далекого радіолокаційного виявлення А-50У на базі Іл-76. Останніми днями в район Бреста прибули ешелони із Челябінської області РФ із понад 60 одиницями техніки – військовими вантажівками "Урал", БМП та бензовозами.
  • Російські війська не припиняють ні на день артилерійські обстріли та атаки з повітря населених пунктів на півночі України – у Чернігівській, Сумській, Харківській областях, а також на лінії фронту в Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій областях. Окупанти обстріляли населені пункти на правому березі Дніпра в Херсонській та Дніпропетровській областях, зокрема Херсон, Нікополь та навколишні села та селища. Унаслідок обстрілів загинули й дістали поранення мирні жителі, діти тощо.
  • Тривають запеклі зустрічні бої на півночі Луганщини в районі Сватового та Кремінної. Підрозділи ПВК "Вагнера" ​​та регулярні війська армії РФ безперервно атакують позиції ЗСУ навколо траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, на північній та північно-західній околицях Горлівці, на околицях Авдіївки та Донецька. Президент Зеленський зазначив, що бойові дії на Донбасі не припиняються, за кожен день та метр території війська платять великою кров'ю.
  • Усі 15 ударних БПЛА Shahed-136, які Росія в середу скерувала на цілі в Україні, було збито українськими підрозділами ППО та Повітряних сил, зокрема, 2 – над Одещиною. За інформацією Укренерго, жоден з енергооб'єктів не постраждав. Спікер Повітряних сил Ігнат заявив, що російська армія запускає дрони вночі, щоб їх було складніше ідентифікувати, оскільки їх може бути збито не лише ракетами та зенітними установками, а й зі стрілецької зброї. Головне управління розвідки вважає, що російське командування обирає день ударів по Україні ракетами або БПЛА довільно, без прив'язки до конкретних дат.
  • Заступник міністра оборони Маляр стверджує, що оприлюднення втрат українських військ нібито допомагає ворогові, тому загальну кількість загиблих та поранених буде оприлюднено лише після закінчення війни.
  • СБУ повідомила про черговий обмін полоненими із РФ. На контрольовану територію повернуто 64 українські військовослужбовці, громадянин США – активіст, якого окупанти заарештували в Херсоні, а також тіла 4 загиблих бійців. Американського громадянина було обміняно на настоятеля Лисичанського собору УПЦ [Московського патріархату], якого було засуджено на 12 років позбавлення волі за колабораціонізм та держзраду.
    Голова Міжнародного комітету Червоного Хреста Сполярич-Еггер не виключає можливості обміну військовополонених між Росією та Україною за формулою "всіх на всіх".
  • Окупанти призначили "мером" міста-супутника Запорізької АЕС Енергодара співробітника Росатому Сеновоза. Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі повідомив, що консультації щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС відновляться за кілька днів.
  • За інформацією Маріупольської міськради, окупанти зносять квартали житлових будинків біля заводу "Азовсталь" для приховування злочинів, які вони скоїли під час наступу на місто.
  • Влада Білгородської області звела "засічну" оборонну лінію з бетонних пірамід ("зубів дракона"), ровів та колючого дроту на кордоні з Україною нібито для запобігання вторгнення ЗСУ на територію РФ. На кількох фотографіях видно, що поодинокі пірамідки не містять бетону всередині.
  • Окупаційна влада Криму ухвалила "закон" про безоплатне виділення землі військовослужбовцям, які воювали в Україні. На думку американського політолога та футуролога Фукуями, Україна має всі шанси звільнити півострів у 2023 р.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець повідомив про виявлення на звільненій території Харківської та Херсонської областей камер тортур, у яких окупанти тримали дітей та підлітків, які чинили опір та повідомляли ЗСУ дані про пересування підрозділів армії РФ.

Тил

  • Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, яке було присвячено протиповітряній та протиракетній обороні, оборони енергетичної інфраструктури. Також на ньому було обговорено оперативну ситуацію на фронті, потреби військ у техніці, боєприпасах та інших засобах, забезпеченні безпеки кордону.
  • Верховна Рада ратифікувала угоду з Туреччиною щодо будівництва в Україні заводу з виробництва БПЛА "Bayraktar", а також науково-дослідного та випробувального центру.
  • Заступник міністра оборони Маляр заявила, що подальша мобілізація залежатиме від оперативної на фронті. За її словами, прогнози щодо мобілізації робити некоректно, оскільки потребу в особовому складі розраховує Генеральний штаб. Вона не виключила, що мобілізацію після Нового року таки буде подовжено.
  • Пресслужба Укренерго повідомила, що енергосистема досі має дефіцит електроенергії через погодні умови, тому в низці  областей буде застосовано аварійні вимкнення через перевищення лімітів споживання. Заступник голови Офісу президента Тимошенко оголосив, що ситуація в енергосистемі покращилася настільки, що вже незабаром буде запроваджено лише планові вимкнення.
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ) оцінила на підставі проведеного нею опитування, що лише 7 % українців готуються до переїзду в інші регіони та виїзду за кордон на зиму, навіть попри проблеми з електро- та теплопостачанням. 2/3 респондентів стверджують, що не планують залишати свої будинки за жодних умов. Глава представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн повідомила, що 40 % населення країни потребують термінової гуманітарної допомоги. За даними організації, 43 % домогосподарств в Україні вичерпали заощадження, а 63 % респондентів повідомили, що змушені обмежити споживання газу, електрики та твердого палива.
    Виконавча директорка ЮНІСЕФ Рассел заявила, що російські атаки на енергоструктуру України ставлять під загрозу життю майже 7 млн ​​українських дітей. За оцінкою організації, 1,5 млн дітей наражаються на ризик депресії, тривоги, посттравматичних синдромів та інших проблем із психічним здоров'ям.
    Уповноважений із прав людини Лубинець повідомив, що через війну з України виїхали приблизно 20 % населення – усього майже 7,9 млн осіб. 4,9 млн людей стали внутрішньо переміщеними особами, приблизно 30 % з них – пенсіонери та особи з інвалідністю, кожна друга сім'я, що виїхала, має 2 і більше дітей. 13 млн громадян залишаються в районах, де точаться активні бойові дії і на тимчасово окупованій території.
  • В Україні змінено процедуру реєстрації транспортних засобів. З неї виділено експертне дослідження автомобілів. Її здійснюватиме експертна служба МВС перед реєстрацією, довідка про дослідження буде дійсна впродовж 10 діб.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про включення до додатка для смартфонів "Дія" функції генерування сертифікатів вакцинації, які враховують третє та четверте щеплення від коронавірусу.
  • Заступник міністра економіки Бережна повідомила, що до робіт "Армії відновлення" вже залучено 3,3 тис. безробітних осіб у 9 регіонах. Їм виплачується зарплата не менш ніж 6,7 тис. грн на міс.
  • СБУ й далі веде перевірки та обшуки в церквах та монастирях УПЦ [Московського патріархату], зокрема, у кафедральному соборі УПЦ у Львові. Під час обшуків виявлено пропагандистську літературу, символіку забороненої партії ОПЗЖ, методички РПЦ для поширення пропаганди серед парафіян, а також георгіївські стрічки.
    СБУ також влаштувала обшуки в офісах та приміщеннях у Києві, Дніпрі та Кривому Розі, що належать чи орендовано забороненими партіями КПУ та "Русь єдина". Унаслідок обшуків виявлено зброю, георгіївські стрічки та іншу тоталітарну символіку, російську пропагандистську літературу та прапори РФ.
  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оголосили підозру депутату Верховної Ради від "Слуги народу" Гевку в невнесенні до електронної декларації за 2020 р коштів та майна на суму понад 3,7 млн ​​грн.
  • Глава САП Клименко заявив, що не відчуває тиску на себе, але водночас прагне відділення відомства від Офісу генпрокурора та розширення повноважень. Він наголосив, що його метою є зробити САП максимально ефективною структурою, на яку ніхто не зміг би впливати – як зараз, так і в майбутньому.
  • Шевченківський районний суд подовжив до 11 лютого утримання під вартою колишнього президента компанії "Мотор Січ" Богуслаєва.
  • Вищий антикорупційний суд за позовом Мінфіну конфіскував усе майно колишнього президента Януковича та наближених до нього осіб.
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього заступника голови правління державного Укргазбанку за підозрою в розкраданні коштів. 8 грудня було заочно заарештовано колишнього голову НБУ Шевченка, який обіймав посаду голови Укргазбанку у 2014–2019 роках – за укладання в складі групи осіб фіктивних договорів із виплатою 206 млн грн державних коштів за послуги, які фактично не було надано.
  • Мінфін та НБУ за результатами засідання Ради фінансової стабільності заявили про необхідність перегляду урядової програми "доступних кредитів" під 5–7–9 % річних із компенсацією різниці коштом держави. З набуття чинності програмою компанії та підприємці отримали кредити на суму 159 млрд грн. Після 24 лютого кредити видано на суму 69 млрд грн, з яких на інвестиційні цілі спрямовано лише 0,8 млрд грн. Минулого тижня було надано кредити 250 підприємствам та підприємцям на суму 0,9 млрд грн. До бюджету 2023 р. закладено фінансування програми в розмірі 16 млрд грн.
  • Щомісячний макроекономічний та монетарний звіт Нацбанку констатує, що вимкнення електропостачання суттєво погіршили економічний стан підприємств – як виробничих, так і галузі послуг. Активність у торгівлі також скоротилася через падіння доходів громадян. Голова НБУ Пишний закликав керівництво комерційних та державних банків підвищити ставки за депозитами, щоб захистити кошти громадян від інфляції, яка за підсумками року може перевищити 30 %.

Україна та світ

  • Єврокомісія виділила Україні черговий транш макрофінансової допомоги в розмірі €0,5 млрд із пакета €5,0 млрд, що було затверджено на 2022 р. Мінфін повідомив, що кошти вже надійшли на рахунки уряду.
    Європарламент погодив надання Україні макрофінансової допомоги на 2023 р у розмірі €18 млрд після зняття Угорщиною своїх заперечень в обмін на часткове розблокування фінансування країни Єврокомісією за програмою допомоги від наслідків коронавірусу. Угорська влада так і не виконала жодних вимог ЄС щодо боротьби з корупцією та адаптації законодавства для досягнення верховенства права.
    Міністр фінансів Марченко чекає на надходження першого траншу цього пакету макрофінансової допомоги в розмірі €3 млрд уже в січні.
  • Європарламент нагородив премією Сахарова за свободу думки український народ на чолі з президентом Зеленським. Нагороду було вручено головою Європарламенту Метсолою представникам української влади та громадянського суспільства. Президент Зеленський у виступі перед депутатами заявив, що Україна обов'язково переможе у війні, яку розв'язала Росія, щоби вона ніколи не змогла позбавити Європу України та свободи. Він наголосив, що Україна незабаром презентує нову дієву архітектуру безпеки для глобальної свободи та правопорядку.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія не отримувала пропозицій щодо припинення вогню на Новий рік, тому питання про перемир'я "до порядку денного не включено".
    Канцлер Німеччини Шольц упевнений, що політика "випаленої землі" не допоможе російському президенту Путіну досягти перемоги у війні проти України. Зі слів канцлера, Путін прорахувався, розпочавши війну – жоден із його планів не було реалізовано. Шольц наголосив, що ЄС тримає єдність щодо підтримки України, а спроби Росії підірвати цю єдність зазнають невдачі.
    Президент Туреччини Ердоган повідомив, що й далі веде переговори з президентами України та Росії і готовий стати посередником для підписання угоди про припинення вогню, і далі – на мирних переговорах між країнами.
    Президент Зеленський закликав Європарламент ухвалити резолюцію про створення спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні, а також визнати Голодомор геноцидом українського народу та злочином проти людяності.
    Єврокомісар із закордонних справ та політики безпеки Боррель вважає бойові дії в Україні систематичним знищенням країни російськими військами, а не битвою двох армій. Він повідомив, що країни ЄС так і не досягли згоди щодо створення міжнародного трибуналу для розслідування воєнних злочинів в Україні, причому дискусія все ще триває. Низка лідерів країн вважають, що вони вже фінансують подібний орган – Міжнародний кримінальний суд, який розслідує воєнні злочини в Україні, а проблема не потребує "чогось більшого".
    Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі повідомив, що адміністрація президента Байдена й далі вивчає та відпрацьовує пропозицію Зеленського щодо створення спецтрибуналу під егідою ООН.
    За інформацією видання Politico, ЄС та НАТО мають намір до початку січня ухвалити спільну декларацію. Вони планують звернутися до РФ із закликом вивести війська з України та припинити війну. Проєкт документа містить пункт про всебічну підтримку України. Ця резолюція обговорюється з квітня 2022 року, тому її ухвалення стане демонстрацією євроатлантичної єдності.
    Велика Британія готуватиме 90 українських суддів до процесів щодо воєнних злочинів російських військовослужбовців.
  • Сенат Чехії ухвалив резолюцію про визнання Голодомору геноцидом Українського народу. Президент Зеленський привітав це рішення партнерів.
  • Посли ЄС так і не змогли погодити 9-й пакет санкцій проти Росії до засідання Євроради. Серед невирішених питань залишилася продовольча безпека, оскільки кілька країн прагнуть зробити винятки для імпорту російських добрив, щоб уникнути кризи в країнах третього світу. До списку санкцій пропонується додати приблизно 200 компаній та фізосіб, зокрема, вищий генералітет, представників російського ВПК, депутатів Держдуми та Ради федерації, а також губернаторів та інших політиків. Буде запроваджено санкції проти трьох російських банків та додаткові обмеження на експорт до РФ товарів подвійного призначення, зокрема БПЛА та їхніх компонент. Угорщина категорично не підтримує пакет.
  • Сейм Польщі ухвалив резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму. Владна партія "Право і справедливість" в останній момент внесла до документа поправку, що саме РФ несе відповідальність за знищення авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р та за авіакатастрофу 2010 р в аеропорту Смоленська, унаслідок якої загинули всі керівники Польщі, а також за воєнні злочини в Україні, зокрема, тортури та вбивства мирних жителів та порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
    Міністр оборони України Резніков привітав рішення польського Сейму. Він наголосив, що все більше країн усвідомлюють, що російських терористів має бути покарано.
  • До Конгресу США внесено проєкт резолюції із закликом до президента Байдена позбавити Росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.
  • Міненерго повідомило, що за підсумками донорської конференції в Парижі Україна отримає обладнання для ремонту енергооб'єктів на суму €415 млн. Ісландія пообіцяла виділити $3 млн для підтримки працездатності енергосистеми. Хорватія вже надала Україні 50 потужних генераторів, ще 230 трансформаторів підготовлено до відправлення.
    Президент Зеленський звернувся до генерального секретаря ООН Гутерріша із проханням надіслати експертів Організації на українські енергетичні об'єкти.
    Норвегія розпочала постачання в Україну 10 розбірних мостів загальною вартістю $3 млн для заміни конструкцій, які було пошкоджено чи зруйновано внаслідок воєнних дій.
  • Рада Європи затвердила план дій для України на 2023–2026 роки з фінансуванням €50 млн на підвищення стійкості державних інститутів путів зміцнення демократичного управління та верховенства права, а також захисту прав людини. План ухвалено з урахуванням рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.
  • Голова Верховної Ради Стефанчук стверджує, що Україна виконала всі рекомендації ЄС, які було запропоновано під час подання заявки, для початку переговорів про членство.
  • Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що Росія в листопаді експортувала в середньому 8,1 млн барелів нафти на день, що навіть вище, ніж у квітні. За оцінкою експертів Агентства, європейські санкції можуть спричинити скорочення видобутку приблизно на 0,4 млн барелів на день уже в грудні, а запровадження санкцій проти нафтопродуктів скоротить видобуток на 1,8 млн барелів на день проти рівня до вторгнення.
    За інформацією агентства Reuters, Індія купує російську нафту за ціною, значно нижчою за поріг у $60 за барель, який встановили ЄС і країни "Великої сімки" (G7). Заборона на постачання до Європи змусила Росію шукати покупців в Азії на понад 1 млн барелів на день, й Індія стала однією з них. Російська влада відмовилася виконувати вимоги G7 та ЄС щодо встановлення "стелі" цін і погрожує скоротити видобуток у разі падіння попиту. МЕА стверджує, що країни ОПЕК+ без конкретного рішення в листопаді скоротили видобуток на 1,72 млн барелів на день – до 38,38 млн завдяки зменшенню постачання із країн Перської затоки. Видобуток нафти у РФ у листопаді зріс до 9,8 млн барелів на день, але не дотягнув до квоти на 0,6 млн барелів.
    Казахстан розглядає можливість постачання своєї нафти на нафтопереробний завод у Шведті (Німеччина), який раніше споживав російську нафту через нафтопровід "Дружба".
    Туреччина розблокувала проходження 19 із 26 танкерів із нафтою через протоку Босфор після пред'явлення ними документів про страхування вантажу від європейських страхових компаній. Ці танкери транспортували здебільшого казахстанську нафту, що експортується через порт Новоросійськ.
  • Німеччина запускає в грудні-січні 3 морські термінали для приймання скрапленого газу та його регазифікації загальною потужністю 14,5 млрд м³ на рік.
  • Уряд Канади скасував послаблення санкцій щодо ремонту турбін Siemens для помп російського газогону "Північний потік", яке оголосив ще навесні на прохання влади Німеччини.
  • Світовий банк рекомендував користуватися системою ProZorro для закупівлі товарів та послуг для відновлення України для договорів на суму до €5 млн. Верхній поріг тендерів буде збільшено вже в березні.
  • Представник Ради нацбезпеки США генерал Кірбі не підтвердив інформацію про передавання Україні систем ППО та ПРО Patriot. З його слів, адміністрація президента Байдена готує наступний пакет допомоги, до якого буде включено інші системи ППО.
    За інформацією видання The Washington Post, Пентагон планує передати Україні комплекти модернізації звичайних бомб на "розумні", які здатні вражати цілі з високою точністю.
    Лідер німецької опозиції Мерц зажадав від федерального уряду поставити Україні сучасні танки та бронетранспортери. Він наголосив, що, чим швидше буде надано допомогу, тим швидше закінчиться війна. Він стверджує, що рішення про постачання залежить лише від канцлера Шольца та членів його уряду.
  • Північноатлантична Рада на підставі рішення червневого саміту НАТО в Мадриді збільшила воєнний бюджет Альянсу на 2023 р на 26 % – до €1,96 млрд, а цивільний – на 28 % – до €0,37 млрд. Воєнний бюджет витрачається на операційні витрати з утримання штаб-квартири НАТО, місій та операцій в усьому світі, а також на Програму інвестицій у безпеку Альянсу. Її частка в бюджеті складатиме €1 млрд.
    Бюджетний комітет німецького парламенту – Бундестагу схвалив закупівлю в США новітніх винищувачів F-35 на суму €10 млрд зі спецфонду на відновлення армії загальною сумою €100 млрд. Бундестаг затвердив 8 проєктів модернізації та закупівлі озброєнь для Бундесверу на €13 млрд.
    Молдова збільшує оборонний бюджет на 2023 р. на 68 %, до понад 1 млрд леїв ($51,8 млн), левову частину якого буде спрямовано на закупівлю системи протиповітряної оборони.
  • Президент Зеленський висловив президентові Міжнародного олімпійського комітету Баху розчарування рішенням Комітету про допущення на змагання спортсменів із Росії та Білорусі під нейтральним прапором. Він наголосив, що Росія використовує спорт для пропаганди, 184 українські спортсмени вже загинули внаслідок дій Росії, тому комітет не може залишатися нейтральним у часи, коли знищуються основи мирного життя та ігноруються загальнолюдські цінності.
  • Іран та Росія підписали меморандум про взаєморозуміння та розширення співробітництва в космічній галузі, зокрема, в галузі виробництва супутників та розгортання спільної інфраструктури. Росія вперше за 30 років видала кредит іранському уряду на суму $6 млн.
    Ізраїльська армія завдала удару по колоні вантажівок з іранською зброєю, яка прибула на територію Сирії. Зброя, далекобійні ракети тощо, призначалася для радикального ісламського руху "Хезболла", який обстрілює територію Ізраїлю.
    Країни – члени Економічної та соціальної ради ООН проголосували за виключення Ірану зі складу комісії зі статусу та прав жінок як відповідь на репресії іранської влади проти громадян країни, які вийшли на вулиці після вбивства дівчини "поліцією моралі".
  • Держдума РФ ухвалила в першому читанні законопроєкт про скасування кримінальної відповідальності за злочини на окупованій території України – у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях, якщо їх було скоєно "в інтересах Росії".
  • Великий швейцарський виробник цементу Holcim йде з російського ринку та продає виробництво місцевому менеджменту.
  • Папа Римський Франциск закликав вірян скромно провести Різдво, а кошти, що буде заощаджено, передати "народу України, який страждає". Ватикан започаткував кампанію збирання коштів для закупівлі термобілизни для українців, щоб допомогти їм пережити зиму.
  • Чехія подовжила статус тимчасового захисту українських біженців до кінця березня 2024 року.
    Велика Британія надала українським біженцям приблизно 200 тис. віз, хоча до країни дісталися лише 140–150 тис. українців. Мешканці, які надають житло українським біженцям, отримають від уряду £500 щомісяця. У 2022 році вони отримували доплату £350 на місяць.
    Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що ООН у 2022 р. надала Україні та українським біженцям гуманітарну допомогу на суму понад $4,5 млрд. Він заявив, що допомога надаватиметься і на інші цілі, зокрема, на відновлення енергетичної інфраструктури.
  • Політичні керівники частково визнаної республіки Косово підписали заявку на вступ до ЄС. Незалежність Косова не визнали 5 країн – членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Румунія, Словаччина та Греція.
  • На тлі корупційного скандалу у Європарламенті депутати мають намір перевірити законність отримання компанією Qatar Airways необмеженого доступу до ринку пасажирських авіаперевезень ЄС.
  • Сенат США заборонив із міркувань безпеки держслужбовцям встановлення на корпоративні телефони додатка китайського відеосервісу TikTok.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило про доручення лідера Китаю Сі уряду країни щодо розширення економічних зв'язків із Росією. Комплексом заходів передбачено збільшення імпорту російських енергоносіїв та сільгосппродукції, посилення партнерства в Арктиці та збільшення інвестицій у російську інфраструктуру насамперед у дороги та порти. Значну частину взаєморозрахунків країн переведено на рублі та юані, щоб запобігти можливих санкцій Заходу.

Тренди

  • Мер Києва Кличко заступився за мера Чернігова Атрощенка, якого суд усунув із посади. Кличко вважає вибірковим правосуддям звинувачення влади щодо конфлікту інтересів мера. Атрощенко, на відміну від багатьох мерів, залишився під час вторгнення в Чернігові та організовував заходи з оборони та підтримання життєдіяльності міста. Мешканці здебільшого підтримують законно обраного мера. В Атрощенка виникли серйозні конфлікти із чиновниками Офісу президента, йому двічі було заборонено виїзд за кордон без пояснення причин.

No comments:

Post a Comment