December 14, 2022

13.12.2022: Верховна Рада таки ліквідувала Окружний адмінсуд Києва

Верховна Рада таки ліквідувала Окружний адмінсуд Києва
  • Верховна Рада таки ліквідувала Окружний адмінсуд Києва.
  • Конференція в Парижі для допомоги України цієї зими зібрала майже €1 млрд.
  • Прийнято скандальні закони про медіа та реформу містобудування.

Війна

Фронт

  • Командування армії Білорусі за дорученням президента Лукашенка оголосило раптову перевірку боєздатності військ поблизу кордону з Україною. На полігон за кілька кілометрів від кордону перекинуто мотострілецькі підрозділи та важку техніку. Також під час навчань буде відпрацьовано форсування річок Березіна та Німан у центрі країни. Держприкордонслужба вважає оголошення про перевірку боєздатності лише нагнітанням ситуації, оскільки чисельність підрозділів армії РБ поблизу кордону явно недостатня для вторгнення. З ініціативи голови Оперативного командування армії Польщі Піотровського відбулася розмова з командувачем Об'єднаних сил Наєвим щодо ситуації в прикордонних районах Білорусі. Наєв назвав ситуацію на цьому напрямі стабільною та цілком контрольованою. Речник Держприкордонслужби Демченко повідомив, що прикордонники уважно спостерігають за діями військ "союзної держави". Представник Пентагону генерал Райдер не вважає перевірку боєздатності армії РБ загрозою для України та Польщі.
    13.12.2022 Куп'янськ  – Сватове
  • На північ від Куп'янська ЗСУ відбили атаку на сході Харківської області в селі Гряниківка. У цьому районі вже кілька тижнів тривають позиційні бої в районі селища Дворічне.
    13.12.2022 Кремінна – Горлівка
  • Українська армія поступово просувається вперед на півночі Луганщини та вже контролює рокаду між містами Сватове та Кремінна, попри безперервні контратаки російських військ.
    13.12.2022 Бахмут
  • Генштаб у вечірньому та ранковому зведеннях повідомив про запеклі бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут і в околицях Соледара. На східній околиці Бахмута ситуація суттєво загострилася. Російські війська та найманці ПВК "Вагнера" ​​безперервно атакують позиції ЗСУ, їм вдалося досягти локального успіху. Повідомлення про захоплення окупантами центра міста його оборонці не підтверджують. За інформацією Центру національного опору, у ПВК "Вагнера" ​​завербовано понад 23 тис. російських ув'язнених, що підтверджується інформацією Федеральної служби виконання покарань РФ. Цих "новобранців" російське командування використовує як "м'ясо", яке кидають на штурм українських позицій. Втрати серед колишніх в'язнів ніхто не рахує і їх не включають до статистики, щоб не турбувати "глибинний народ".
  • Окупанти вдарили ракетами по Краматорську, пошкоджено будівлі інституту менеджменту та промислового підприємства. Ракети також влучили в промислові об'єкти в Харківській та Запорізькій областях.
    13.12.2022 Авдіївка – Донецьк
  • Російські війська та підрозділи "народної міліції ДНР" (1-го армійського корпусу армії РФ) без успіху атакують позиції ЗСУ на північ та південь від Авдіївки й на околицях Донецька, Вугледара та Великої Новосілки. Усі атаки відбито, окупанти відкотилися на вихідні позиції.
    13.12.2022 Донецьк – Велика Новосілка
  • Протягом доби окупанти кілька разів обстріляли населені пункти на правому березі Дніпра, Херсон тощо. Обласний центр відвідав заступник генсекретаря ООН із гуманітарних питань Гріфітс, який є координатором постачання допомоги. Делегація ООН відвідала "пункт незламності" та точки видавання гуманітарної допомоги. На території області відновили роботу кілька відділень Укрпошти, пересувних тощо, а також державні банки.
  • Вранці 14 грудня Росія завдала удару по Києву дронами-камікадзе Shahed-136 ("Герань-2"). За інформацією командування Повітряних сил, усі 13 БПЛА було збито підрозділами ППО. Низка уламків впала на житлові та адміністративні будівлі в центрі столиці. Спікер Повітряних сил Ігнат завив, що поки невідомо, чи були використані дрони з нової партії, чи армія РФ усе ще використовує БПЛА з першої партії.
  • Прессекретар МЗС Ніколенко повідомив, що українські експерти надали Ірану докази використання російськими військами іранських ударних БПЛА для ударів по об'єктах інфраструктури. Ці докази, за його твердженням, є достатніми, щоб не мати сумнівів щодо походження озброєнь. За його слів, наслідки для Ірану за підтримку Росії у війні проти України будуть набагато масштабнішими, ніж потенційна вигода від цих контрактів. Представник іранського МЗС Чафі заявив, що Іран не відправляє озброєння "жодній зі сторін", а співпраця з РФ "ґрунтується на спільних інтересах і не спрямована проти третіх країн".
  • У Клинцях Брянської області РФ вночі стався вибух. За інформацією місцевих телеграм-каналів, було підірвано важку техніку на аеродромі й військовій частині, що розташована поруч. Губернатор області Богомаз заявив, що це сталося внаслідок вибуху ракети, яку було запущено з території України і яку збили російські підрозділи ППО. Міністр закордонних справ Кулеба ухилився від відповіді на запитання, чи завдають ЗСУ запобіжні удари по військових цілях на території Росії. За його слів, російські громадяни мусять самотужки оцінити те, що відбувається, і зробити висновки. Кулеба наголосив, що Україна робитиме з метою самозахисту та оборони будь-які дії, які не заборонено міжнародним правом.
  • Президент Франції Макрон оголосив, що впродовж кількох наступних кількох тижнів може бути досягнуто домовленості з РФ про виведення важкої техніки з території Запорізької АЕС. За інформацією Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), окупанти підключають системи ЗАЕС до мобільних котелень на дизельному паливі, щоб запобігти замерзанню трубопроводів критичних систем станції взимку, а також для обігріву робочих приміщень, у яких перебуває персонал. Директор Агентства Гроссі оголосив про намір направити постійні місії організації на всі атомні станції України.
  • Держприкордонслужба оголосила, що з моменту запровадження візового режиму з Росією в Україну в'їхали лише 7 російських громадян, здебільшого – з гуманітарною метою.
  • Офіс Генпрокурора від початку повномасштабного вторгнення зафіксував на деокупованих територіях 146 випадків сексуального насильства. Верховна Рада в травні звільнила уповноважену з прав людини Денисову за нібито фальсифікацію інформації про зґвалтування жінок та дітей, які було скоєно російськими військовослужбовцями в перші місяці війни.

Тил

  • Під тиском міжнародних партнерів Верховна Рада таки ліквідувала скандальний Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК), який очолює одіозний суддя Вовк, проти якого запровадила санкції адміністрація США. Для виконання його повноважень утворено Київський міський окружний адмінсуд. Президент Зеленський вніс на розгляд парламенту закон про ліквідацію ОАСК для невідкладного ухвалення ще у квітні 2021 р., проте з того часу депутати владної партії всіляко гальмували його розгляд навіть у профільному комітеті. Проти глави суду Вовка відкрито кілька кримінальних проваджень, зокрема, про держпереворот, які "зависли" в правоохоронних органах. Журналісти низки видань стверджують, що причиною гальмування ліквідації суду та "непотоплюваності" Вовка була його готовність виконувати будь-які забаганки чиновників Офісу президента. Президент Зеленський негайно підписав закон і заявив, що історія ОАСК завершилася, а реформи триватимуть. Пресслужба ліквідованого суду оголосила, що закон завдасть шкоди українцям, яких, нібито, "позбавлять доступу до правосуддя". Низка експертів попереджають, що новий суд буде створено під контролем Офісу президента для ухвалення вигідних йому рішень.
    Переважною більшістю голосів прийнято закон про національні меншини, який суттєво розширює їхні права та свободи, а також визначає особливості державної політики щодо дотримання їхніх прав та свобод, у сфері місцевого самоврядування та використання мови тощо.
    Депутати мінімальною більшістю (228 голосів, завдяки підтримці сателітів із колишньої фракції ОПЗЖ та партії олігарха Коломойського "За майбутнє") ухвалили скандальний закон про реформу містобудування, проти якого рішуче заперечували  мери великих міст, провідні архітектори та громадські активісти. ЗМІ та Асоціація міст України стверджують, що "реформу" протягли через парламент без належного обговорення. Закон надає Міністерству інфраструктури додаткових повноважень і розширює можливості забудовників здійснювати будівництво навіть без погодження з місцевою владою за допомогою створених ними спеціальних "рад", які нібито "контролюватимуть" їхню діяльність. Архітекторів позбавлено майже всіх прав на авторський контроль власних проєктів. На сайті президента набрала понад 25 тис. голосів петиція за ветування Зеленським цього закону. Більшість експертів переконані, що законопроєкт ухвалено на користь забудовників.
    Прийнято закон про медіа, відповідно до європейських рекомендацій, як один із "маяків" на шляху до набуття Україною членства в ЄС. Він передбачає відтворення державного мовлення, а також регулює діяльність парламентського телеканалу "Рада". Низка журналістів та експертів зазначають, що закон може бути використано владою для фактичного цензурування опозиційних ЗМІ та незалежних журналістів. Нацраді з телебачення та радіомовлення надано додаткові повноваження щодо заборони діяльності ЗМІ, як тих, що здійснюють мовлення, так і тих, що виходять онлайн.
    Депутати ухвалили ще один "євроінтеграційний" закон – про відбір суддів Конституційного суду в редакції, яка дає змогу представникам влади в Консультативній групі експертів блокувати призначення небажаних для Офісу президента кандидатів, оскільки вони матимуть стільки ж голосів, скільки мають міжнародні представники. Проти цього положення рішуче заперечували експерти в галузі права. Поки невідомо, чи задовольнить ЄС ця редакція закону, остаточний висновок щодо нього має надати Венеціанська комісія.
    Верховна Рада дозволила ввезення без мит та ПДВ двигунів, генераторів та статичних перетворювачів котушок індуктивності для ремонту електромереж. Також дозволено зберігання споживачами без ліцензії в місцях використання до 2 т пального для генераторів.
    Ухвалено постанову про застосування санкцій проти 55 російських спортсменів та колишнього капітана збірної України з футболу Тимощука, який тренує російську команду "Зеніт" із Санкт-Петербурга.
  • Члена комітету з правової політики, депутата фракції "Слуга народу" Дирдіна призначено представником Верховної Ради при Конституційному суді.
    Фракція "Слуга народу" змінила голів та заступників керівників кількох парламентських комітетів, зокрема, комітету з бюджету, комітету з прав людини та деокупації територій, нацменшин та міжнаціональних відносин, а також комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
  • Енергоатом повідомив про підключення до мережі ще одного ядерного енергоблока, який було від'єднано від мережі 23 листопада внаслідок ракетного обстрілу. Міністр енергетики Галущенко підтвердив, що всі 9 енергоблоків АЕС на контрольованій території знову постачають електроенергію до системи.
    За інформацією Укренерго, у системі досі відчуває суттєвий дефіцит електроенергії. Ситуацію значно ускладнили зниження температури та погодні умови, що гіршають. Директор сервісної компанії ДТЕК у Києві, що працює під брендом YASNO Коваленко, повідомив, що до енергосистеми під'єднано енергоблоки загальною потужністю понад 10 ГВт, проте обмеження все ще тривають через те, що низку пошкоджень електромереж досі не усунено. Він стверджує, що Україна не експортує електроенергію, проте моніторинг європейської енергосистеми ENTSO-E фіксує безперервні перетікання електроенергії з України до Румунії та Угорщини, імпорт зі Словаччини в меншому обсязі, а також паритет у постачаннях із Молдовою.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій констатує суттєве зростання випадків отруєння чадним газом від генераторів та вибухи газових балонів, які використовуються для обігріву приміщень. Нацполіція зафіксувала випадки крадіжки генераторів – як у приватних осіб, так і в магазинах та на підприємствах.
  • Пресслужба Міністерства цифрової трансформації оголосила про додавання до додатка для смартфонів "Дія" ще 2 послуг – зміни місця проживання тимчасово переміщених осіб та відмову від статусу ВПО.
  • Секретар РНБО Данилов повідомив, що в Україні вже налагоджено виробництво снарядів калібру 122 та 152 мм (зразка СРСР), запаси яких практично вичерпано. Він також анонсував запуск виробництва мін у промислових масштабах.
  • Порти "великої Одеси" відновили відвантаження продовольства після відновлення електропостачання. Міністерство агрополітики повідомило, що "зерновим коридором" Чорним морем із серпня експортовано вже 13,8 млн т агропродукції. Валюта від продажу зерна на міжбанківській біржі так і не з'явилася.
  • МОЗ України констатує зниження кількості заражень коронавірусом. Упродовж минулого тижня ствердні тести отримали лише 4,2 тис. осіб, вакциновано понад 57 тис. людей.
  • Львівський оборонний кластер розпочав виробництво медичних бронежилетів для медиків швидкої допомоги, що працюють на лінії фронту.
  • Прессекретар Держприкордонслужби Демченко заявив, що з 24 лютого поза пунктами пропуску на кордоні затримано понад 8 тис. осіб, які намагалися нелегально перейти кордон, ще понад 3,6 тис. було затримано в пунктах пропуску під час спроби перетину кордону за підробленими документами чи в інший незаконний спосіб. Влада не пояснює, як кордон перетнули низка родичів депутатів і політиків, а також чиновники призовного віку, яких було оголошено в міжнародний розшук.
  • Суд заарештував із правом внесення застави 124 млн грн заступника голови Федерації профспілок України за незаконний продаж державної бальнеологічної лікарні в Києві, оцінна вартість якої становить понад 138 млн грн.
  • Вищий антикорупційний суд за клопотанням НАБУ заарештував 657 млн на рахунках компанії олігарха Коломойського "Нью Енерджі Юкрейн" із подальшою спецконфіскацією. Детективи довели, що компанія купила через пов'язане підприємство електроенергію за заниженою ціною Укренерго, а кошти вивело. Коломойський заперечує свою причетність до компанії.
  • Міністр фінансів Марченко оголосив про отримання пільгового кредиту від Французького агентства розвитку на суму €100 млн для фінансування першочергових видатків бюджету, зокрема, гуманітарних та соціальних.
  • Мінфін розмістив на аукціоні "військові" ОВДП на суму 14 млрд грн, з них короткотермінові 6-місячні – на 3 млрд грн під 14 % річних, 12-місячні – на 4,1 млрд грн під 16 %, 2-річні – на 6,8 млрд грн під 19,5 %.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін не приймає пропозицію президента Зеленського щодо початку виведення військ з України на Різдво. Він підкреслив, що про виведення військ як демонстрацію російським керівництвом мирних намірів "не може навіть і йтися" і запропонував Зеленському сприйняти реалії, що склалися внаслідок проведення "референдумів" на захоплених територіях. Секретар РНБО Данилов підтвердив, що українська влада розуміє, що Росія не планує виводити війська з окупованих територій.
  • США відправили до України першу партію енергетичного обладнання на суму $13 млн. Чиновник американської адміністрації повідомив агентству Reuters, що цього тижня в Україну вилетять ще 2 літаки з обладнанням. Ця допомога є першим траншем пакета допомоги в сумі $53 млн, який було затверджено Конгресом у листопаді.
  • У Парижі відбулася конференція на підтримку України. Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив учасникам, що сума збитків, які було завдано економіці України російською агресією, до кінця року сягне $700 млрд. За його словами, країна готується до різних сценаріїв, зокрема, до браку світла та тепла в поодиноких регіонах. Він стверджує, що ВВП України може знизитися до 50 % у разі подальших атак Росії на інфраструктурні об'єкти. Шмигаль закликав партнерів надати Україні сучасні системи ППО, щоби закрити небо від російських ударів, які руйнують енергосистему. Президент Зеленський у виступі перед учасниками конференції заявив, що план швидкого відновлення передбачає ремонт понад 50 тис. об'єктів на суму понад €12 млрд. За його слів, Україна потрібні трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних ліній, газотурбінні та газопоршневі енергоблоки. Він також заявив, що українська енергосистема потребує аварійної підтримки від європейської енергосистеми ENTSO-E. Він закликав ЄС направити на об'єкти критичної інфраструктури місії на зразок тих, які направила МАГАТЕ на українські АЕС. Зеленський підкреслив, що країна також має потребу в коштах на закупівлю ще 2 млрд м³ газу та LED-ламп для скорочення енергоспоживання. Він запропонував створити в Парижі координаційний орган для оперативного надання допомоги у відповідь на кожен удар російського агресора.
    МЗС Іспанії оголосило про передавання Україні 160 одиниць обладнання для ремонту енергомереж. Виконавчий президент Швейцарії Кассіс повідомив про надання фінансової допомоги Україні на суму 100 млн швейцарських франків (CHF), і пообіцяв збільшити фінансування відновлення енергооб'єктів, шкіл та лікарень наступного року. Президент Франції Макрон оголосив про виділення обладнання та надання послуг на суму €125 млн. Цим коштом буде закуплено 150 генераторів, LED-лампи та світильники, а також спільно з МАГАТЕ проведено технічне обслуговування Південноукраїнської АЕС із наданням необхідних компонент. Німеччина надасть €50 млн на закупівлю трансформаторів, генераторів та іншого енергетичного обладнання. Єврокомісія профінансує закупівлю 30 млн LED-ламп для України на суму €30 млн. Канада перерахує 115 млн канадських доларів (CAD) (приблизно $85 млн) на ремонт українських енергооб'єктів частиною коштів від оподаткування імпорту з РФ. Чехія надасть генератори та фінансову допомогу на суму €8,5 млн, зокрема, €2,5 млн на "центри незламності".
    На конференції вдалося зібрати майже $1 млрд, з яких €415 млн буде направлено на закупівлю енергетичного обладнання, на €38 млн буде надано продовольство, €25 млн – направлено на відновлення водопостачання, €22 млн – на транспорт, €17 млн – профінансовано галузь охорони здоров'я. Решту коштів ще не розподілено. У Франції буде створено платформу з координації допомоги Україні, щоби вона змогла пережити цю зиму.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль у Франції підписав 4 угоди про допомогу Україні. Вони передбачають постачання до країни обладнання для ремонту електричних мереж, компонентів мостів, рейок, а також фінансування програми підтримки цифрової галузі України. Шмигаль закликав представників французького бізнесу, які ще ведуть діяльність у РФ, якнайшвидше залишити російський ринок. щоби не фінансувати агресію.
    Міністр енергетики Галущенко та виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Біроль підписали угоду про програму співробітництва з відновлення української енергосистеми терміном 2 роки.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що масштаби руйнувань в Україні потребують потужної підтримки міжнародної спільноти, і ця підтримка має бути не лише наданням гуманітарної допомоги. Він наголосив, що партнери мають профінансувати відновлення та реконструкцію України, щоб запобігти перетворенню кризи на бідність, голод та злидні для мільйонів українців.
  • Міністр закордонних справ Нової Зеландії Махута оголосила про передавання Україні через Міжнародний комітет Червоного Хреста допомоги в розмірі 3 млн новозеландських доларів ($1,93 млн), які буде спрямовано на закупівлю медикаментів, харчових продуктів, води, засобів гігієни, а також обладнання для ремонту електромереж.
  • Група країн Східної Європи та Балтії офіційно висловила незадоволення щодо заяви французького президента Макрона щодо необхідності надання "гарантій безпеки" Росії. Після різкої реакції низки лідерів країн ЄС та України Макрон минулого тижня запропонував їм "не робити з мухи слона".
  • Міністр оборони Франції Колонна оголосила, що Україна вже незабаром отримає другу партію систем ППО Crotale та ракет до неї.
    Верхня палата парламенту Італії ухвалила резолюцію щодо подовження воєнної підтримки України у 2023 р.
    За інформацією телекомпанії CNN, адміністрація президента США Байдена планує оголосити вже найближчими днями про постачання Україні новітніх комплексів ППО та ПРО Patriot. Навчання українських військовослужбовців відбуватиметься на базі НАТО в Німеччині. Міністр оборони Рєзніков вважає, що ці системи можуть стати на озброєння ЗСУ "на наступному етапі війни".
  • Спікер Пентагону генерал Райдер повідомив, що американські інспектори не виявили в Україні ознак використання не за призначенням чи продажу західної воєнної допомоги.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн підтвердила досягнення домовленості про надання Україні у 2023 р макрофінансової допомоги ЄС у розмірі €18 млрд щомісячними траншами €1,5 млрд кожен. Угорщина, яка перешкоджала цьому рішенню, зняла заперечення після часткового розблокування фінансової допомоги Єврокомісії. Блокування було запроваджено через невиконання угорським урядом вимог щодо боротьби з корупцією та ухвалення законів, які спрямовано на досягнення верховенства права.
  • Глава Європейської Ради Мішель заявив, що одним із центральних питань порядку денного саміту ЄС, який відбудеться 15 грудня, буде ситуація в Україні та її подальша підтримка, у галузі енергетики тощо. За його слів, учасники зустрічі обговорять гарантії сталої воєнної та фінансової підтримки України. Перед ними з промовою виступить президент Зеленський.
  • Рада ЄС запропонувала Єврокомісії підготувати покроковий план для полегшення доступу України до єдиного європейського ринку, за допомоги заходів, передбачених Угодою про асоціацію та поглибленою зоною вільної торгівлі.
  • Єврокомісія надасть Естонії €10,1 млн для покриття витрат на допомогу українським біженцям. За даними уряду, з початку війни до країни в'їхали 118 тис. біженців, з яких 64 тис. залишилися.
  • Прессекретар МЗС України Ніколенко повідомив про просування розслідування отримання погрозливих листів українськими диппредставництвами в кількох країнах.
  • Міністри ЄС підтримали надання Боснії та Герцеговині статусу кандидата в члени ЄС. Це рішення мають затвердити глави держав.
  • Молдавський президент Санду заявила, що війна в Україні становить загрозу свободі, демократії та шляху Молдови до Європи. Вона наголосила, що Росія намагається відновити СРСР та повалити законний демократичний уряд країни через розхитування ситуації своїми сателітами – партією "Шор" та створенням штучної енергетичної кризи. Віцепрем'єр-міністр Спину оголосив, що країна подасть позов до міжнародного арбітражу проти Газпрому, який не виконує умови постачання газу своєму ж дочірньому підприємству "Молдовагаз".
  • Сейм Литви ухвалив закон про десовєтизацію, який передбачає заборону пропаганди тоталітарних режимів та їхніх ідеологій із використанням громадських об'єктів. Закон набуде чинності 1 травня 2023 р.
  • Уряд Китаю заборонив постачання до Росії та інших країн процесорів китайського виробництва LoongSon, які може бути використано у виробництві озброєнь. Ба більше, процесори та материнські плати для них вільно продаються на маркетплейсі AliExpress. Росія використовує "паралельний імпорт" (сірі закупівлі) для постачання електронних компонентів, які є необхідними для виробництва ракет та інших систем, зокрема, літаків та систем радіоелектронної боротьби.
    Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що наприкінці року відбудуться консультації Путіна з лідером Китаю Сі для обговорення подій у світі та в Україні, а також економічних зв'язків двох країн. Пєсков підтвердив, що Путін і Сі "перебувають у постійному спілкуванні".
  • Велика Британія запровадила санкції за постачання Іраном бойових безпілотників Росії у відповідь на удари дронами по об'єктах в Україні, що тривають. Обмеження запроваджено проти командування армії РФ, а також іранських бізнесменів та чиновників. Іран у відповідь оголосив санкції проти офіційних осіб Великої Британії, німецьких компаній та європейських медіагруп "за підтримку тероризму".
  • США провели успішні випробування гіперзвукової ракети AGM-183 ARRW, яка здатна змінювати траєкторію польоту.
  • Суд у Нью-Йорку звинуватив 5 громадян РФ і 2 громадян США в змові для незаконного отримання технологій, електронних компонентів та зброї для російської військової промисловості та індустрії квантових обчислень.
    Британське видання The Times повідомило, що російське підприємство олігарха Лісіна "Новолипецький металургійний комбінат" через мережу пов'язаних фірм у США з 2014 р постачало американський сортовий метал російським підприємствам ВПК, зокрема, виробникам зенітних та балістичних міжконтинентальних ракет.
  • У будівлі Європарламенту проведено десятки обшуків у справі про хабарі катарської влади за надання права проведення чемпіонату світу з футболу у 2022 р. Вилучено великі суми готівки, комп'ютерну техніку та мобільні телефони. Звинувачення висунуто 4 депутатам, зокрема, віцепрезиденту Європарламенту від Греції Кайлі. Парламент усунув її з посади. Заморожено персональні IT-ресурси 10 євродепутатів та чиновників.

Київ

  • У Києві буде демонтовано погруддя Пушкіна та меморіальна дошка на честь польської та радянської письменниці Ванди Василевської.
  • 19 грудня на Софійській площі столиці буде завершено встановлення головної ялинки країни. Її офіційне відкриття поки не заплановано.

Тренди

  • Соцслужба "Рейтинг" оприлюднила результати телефонного опитування 1000 громадян України. Понад половина опитаних підтримують відновлення ядерного статусу країни. 85 % респондентів назвали перемогою повне звільнення всієї території країни, Криму та Донбасу тощо.

 

No comments:

Post a Comment