November 22, 2022

18.11.2022: У місцях пошкоджень "Північних потоків" знайдено сліди вибухівки

У місцях пошкоджень "Північних потоків" знайдено сліди вибухівки

  • У місцях пошкоджень "Північних потоків" знайдено сліди вибухівки.
  • Українських експертів допущено до розслідування вибуху ракети в Польщі.

Війна

Фронт

  • Білорусь знову подовжила навчання військ та резервістів на полігонах, як мінімум, до 28 листопада. Навчання тривають уже 30 тижнів.
  • Ні день не стихають жорсткі зустрічні бої на ділянці фронту від Сватового на півночі Луганської області до Великої Новосілки на заході Донецької. Згідно зі зведенням Генштабу, усі атаки російських військ на цій ділянці було відбито. Російські підрозділи, які виведено з правого берега Дніпра на Херсонщині, будують лінію оборони в Запорізькій області, низку підрозділів уже кинуто в бій у районі Вугледару, Донецька та Бахмута.
  • Окупанти зруйнували об'єкт промислової інфраструктури в Запоріжжі ракетою комплексу ППО С-300, половина одного з районів міста залишилася без теплопостачання. Кількість жертв ракетної атаки вдома у Вільнянську зросла до 10.
  • Глава Миколаївської обладміністрації Кім повідомив, що російські війська досі перебувають на Кінбурнській косі, звідки ведуть обстріли Очакова та навколишніх населених пунктів.
  • До Херсону прибув перший із початку війни поїзд із Києва з 200 пасажирами, які придбали квитки "до перемоги". Потяг зустріли кілька сотень місцевих жителів із гаслами "Слава Україні!".
  • У мережі з'явився відеоролик про будівництво окупантами в степовій частині Криму довготривалої лінії оборони, зокрема протитанкових бетонних загороджень "зуби дракона".
  • Федеральна служба виконання покарань повідомила про зменшення впродовж вересня-жовтня на 23 тис. осіб кількості ув'язнених у чоловічих колоніях РФ, що дає змогу зробити висновок про темпи їхнього вербування до російських приватних військових компаній, таких, як ПВК "Вагнера".
  • Російські телеграм-канали, а за ними – ЗМІ, заступник секретаря Ради безпеки Медведєв та МЗС РФ розповсюдили відео, на якому нібито показано розстріл російських полонених українськими військовослужбовцями. За багатьма ознаками можна дати висновок, що відео є змонтованим. МЗС РФ вимагає від міжнародних організацій провести ретельне розслідування "інциденту", а "омбудсмен" Москалькова вимагає засудити розстріл російських військовополонених і покарати винних. Треба наголосити, що відео з'явилося наступного дня після оприлюднення звіту Управління верховного комісара ООН із прав людини, у якому наведено факти знущань та тортур росіянами українських військовополонених.
  • СБУ повідомила про підозру 11 учасників "референдуму" про приєднання до РФ окупованої території Запорізької області.

Тил

  • Президент Зеленський долучив до складу Ставки верховного головнокомандувача міністра інфраструктури Кубракова та заступника голови свого Офісу Машовця.
  • На всій території країни Укренерго влаштовує планові вимкнення електроенергії – з 08.00 до 02.00 наступного дня. Ситуація з електропостачанням найтяжча в Києві та на Одещині, де запроваджено екстрені вимкнення світла. Зеленський заявив, що ремонтні бригади працюють цілодобово, а аварійних вимкнень стало набагато менше.
  • Колишнього посла в Німеччині Мельника, який неодноразово різко висловлювався щодо "неквапливості" влади країни в наданні допомоги Україні, призначено заступником глави МЗС.
  • Правління Нафтогазу звернулося до власників єврооблігацій із терміном погашення у 2022 та 2026 роках із проханням відновити діалог для відтермінування виплат на 2 роки. Нафтогаз увійшов до стану дефолту після того, як 26 липня за рішенням уряду не погасив випуск облігацій на суму $335 млн.
  • Концерн Укроборонпром має намір спільно розробляти та виробляти важке озброєння та військову техніку, як мінімум, із шістьма країнами НАТО.
  • Заступник голови парламентського комітету з фінансів, податкової та фінансової політики Железняк повідомив, що з моменту запровадження ставки оподаткування 2 %, оператори азартних ігор та лотерей заплатили до бюджету лише 33 млн грн, з них 2 найбільші – лише трохи понад 2 млн грн. СБУ оголосило про ліквідацію незаконного онлайн-казино під управлінням громадян РФ, яке перерахувало до РФ через криптовалюту майже 3 млрд грн.
  • Колишній тренер збірної України з футболу Шевченко оголосив, що залишає Національний олімпійський комітет на знак протесту, оскільки не погоджується з обранням до нового складу депутатів Шуфрича та Суркіса. Після цього НОК звільнив Суркіса та Шуфрича за їхньою заявою.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українські фахівці вже працюють на місці падіння ракети в польському селі Пшеводуві, за 6 км від кордону з Україною. На думку прем'єр-міністра Польщі Моравецького, вибух ракети в чергове демонструє, що якщо підтримка України припиниться, війна обов'язково прийде на польську територію. Він наголосив, що першопричиною того, що сталося, є російська агресія проти України. Моравецький заявив, що в разі потреби польські слідчі можуть приїхати до України, оскільки уряд Польщі зацікавлений якнайшвидше з'ясувати всі обставини інциденту, у чому йому допомагають американські експерти. Президент Дуда заявив, що всі ознаки вказують на те, що вибух ракети був нещасним випадком. Представник Канцелярії президента Кумох заявив, що те, що сталося,не спричинило жодної напруги між двома країнами – не було навіть жвавого обміну думками. Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс констатував, що інцидент у Польщі є наслідком масованих російських атак на українські міста.
  • Уряд Польщі заборонив міністру закордонних справ РФ Лаврову в'їзд у країну для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Лодзі 1–2 грудня.
  • Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що Україна може отримати наступний транш макрофінансової допомоги в сумі €2,5 млрд уже наступного тижня – 22 листопада. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, з моменту вторгнення Україна отримала від партнерів $23 млрд у вигляді грантів та кредитів. У січні Україні може бути перерахований перший транш допомоги (пільговий кредит) у розмірі €3 млрд у рамках річної програми підтримки України на загальну суму €18 млрд. Програма може бути узгоджена та прийнята на початку грудня. Ця допомога буде надана на певних умовах, серед яких будуть боротьба з корупцією та посилення верховенства права. Угорський прем'єр-міністр Орбан виступив проти плану Єврокомісії щодо надання допомоги Україні від усього Євросоюзу та запропонував надавати її в рамках двосторонніх угод. Він заявив, що €60–70 млн. Угорщина готова виділяти Україні самостійно. За його словами, Угорщина підтримуватиме український народ, не готова ставити українські інтереси вище власних.
    Український уряд підтримав отримання гранту США в розмірі $4,5 млрд, наданого через Цільовий фонд донорів. Кошти будуть спрямовані на пенсійні та соціальні виплати, а також на оплату послуг за програмою медичних гарантій.
    Шмигаль заявив, що Україна очікує на ствердне рішення Конгресу США про виділення ще одного пакету допомоги в сумі $37,7 млрд.
    Банк Канади оголосив про випуск наприкінці листопада "Українських суверенних п'ятирічних облігацій", номінованих у канадських доларах для прямої підтримки України канадськими громадянами.
  • Словаччина передала Україні ще одну, уже сьому, самохідну гаубицю Zuzana 2.
  • Папа Римський Франциск висловив готовність бути посередником у мирних переговорах між Росією та Україною.
  • Президент Естонії Каріс вважає, що Захід не має побоюватися поразки Росії у війні. Він наголосив, що Європі потрібна довгострокова стратегія – завчасне розміщення озброєнь, техніки та боєприпасів навколо РФ. За його словами, Європа не має залишатися в "сірій зоні", а єдиною гарантією безпеки є НАТО.
    Президент Зеленський на безпековому форумі в канадському Галіфаксі заявив, що Росія терміново потребує короткострокового перемир'я для відновлення боєздатності військ. На його переконання, така пауза лише посилить ситуацію, оскільки "аморальні компроміси призведуть до нової крові". Міністр закордонних справ Кулеба заявив учасникам конгресу Пан'європейського союзу, що російський президент Путін перетворить заморожений конфлікт на бомбу сповільненої дії в центрі Європи, яка готова вибухнути будь-якої миті. Він підкреслив, що Росія не змінила свого ультимативного тону, і використовує розпатякування про можливі переговори як димову завісу. Будь-які компроміси з нею для країн Європи є компромісом із власною безпекою, а мир для Європи принесе лише перемога України.
    Спікер Ради нацбезпеки США Кірбі заявив, що лише президент Зеленський може ухвалити рішення про початок переговорів із Росією, а американська адміністрація не підштовхує його до подібного кроку.
  • Президент Туреччини Ердоган обговорив із російським президентом Путіним двосторонню співпрацю, а також реалізацію "зернової угоди". З його слів, безпосередні контакти американської та російської розвідок за посередництва Туреччини відіграють ключову роль у запобіганні неконтрольованій ескалації. Після розмови з Путіним Ердоган зателефонував до президента Зеленського. Вони обговорили транзит продовольства та співробітництво в енергетиці.
  • США через урядову агенцію міжнародного розвитку USAID виділять до $20 млн на закупівлю українського продовольства для Всесвітньої продовольчої програми ООН на підтримку ініціативи "Grain from Ukraine", яку президент Зеленський оголосив на саміті G20.
  • Влада Швеції повідомила, що під час розслідування пошкоджень російських газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2" слідчі виявили сліди вибухових речовин. Це дає змогу зробити висновок, що вибух був терактом. Країни ЄС посилюють моніторинг інфраструктури насамперед трубопроводів, електричних підводних кабелів та мереж передачі даних за допомогою супутників, кораблів та літаків.
  • Вартість газу в ЄС знизилася через теплу погоду та заповнення сховищ. Країни регіону мають намір пройти опалювальний сезон практично без постачання російського газу й закликають населення до енергоощадження.
  • Комісар з енергетики Сіммонс заявила, що ЄС має намір до 5 грудня завершити розроблення нормативних документів для впровадження плану "Великої сімки" щодо обмеження ціни на російську нафту. "Стелю" ціни буде запроваджено Єврокомісією після встановлення її країнами G7 на підставі мандату, виданого Радою ЄС. За інформацією агентства Bloomberg, "стелю" буде погоджено міністрами країн G7 наступного тижня.
  • Прессекретар українського МЗС Ніколенко повідомив, що за 4,5 міс. з моменту запровадження візового режиму з РФ її громадяни отримали лише 10 віз на в'їзд до України. Росіяни для отримання візи мусять обґрунтовувати мету поїздки, проте сама віза не дає гарантії в'їзду до України.
  • Українці можуть обміняти посвідчення водія в Польщі у 2 містах – у Варшаві та Гданську.
  • Президент РФ Путін провів очне засідання Ради безпеки, яке було присвячене питанням "вдосконалення цивільної оборони". Це перше засідання з особистої участі Путіна з 21 лютого, коли було визнано "незалежність" "ЛНР" та "ДНР".
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що зосередившись на іранській ядерній програмі, ЄС не взяв до уваги інші розробки іранської зброї. Вона наголосила, що продаж зброї Іраном є загрозою не тільки для країн Близького Сходу, а і для Європи.
  • Видання The New York Times встановило, що Росія накопичувала компоненти для виробництва високоточної зброї, зокрема мікрочипи, і розгорнула масштабне виробництво "Іскандерів", "Калібрів" та інших крилатих і балістичних ракет задовго до вторгнення в Україну задля війни із НАТО. Тому, на думку низки експертів, точну кількість таких ракет, що залишилися в Росії, встановити дуже складно.
  • Російська компанія "Яндекс" викупила всі залишки товарів ритейлера IKEA, який із березня згортає бізнес у РФ. Яндекс відкриє продаж залишків через свій онлайн-магазин до кінця року.
  • Суд Гомеля заборонив у Білорусі та визнав екстремістською українську пісню "Батько наш Бандера".
  • Партія "Шор" зібрала в столиці Молдови Кишиневі мітинг із вимогою відставки генпрокурора. В акції взяли участь кілька тисяч людей. Антиурядові протести тривають уже кілька тижнів. Лідер партії Шор переховується в Ізраїлі після того, як йому було пред'явлено підозри в корупції та допомозі Росії у втручанні у вибори.

Київ

  • Київська влада у відповідь на петицію про недоцільність встановлення головної ялинки країни заявила, що рішення про це буде ухвалено після консультацій із силами оборони. У разі ствердного рішення ялинку буде встановлено коштом спонсорів.

 

No comments:

Post a Comment