November 09, 2022

08.11.2022: Кабмін скасував ПДВ та ввізне мито на електрогенератори

Кабмін скасував ПДВ та ввізне мито на електрогенератори

  • Кабмін скасував ПДВ та ввізне мито на електрогенератори.
  • Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про подовження воєнного стану ще на 90 діб.
  • Росія знову гальмує рух суден "зерновим коридором".
  • Пам'ятник Катерині II в Одесі буде демонтовано.

Війна

Фронт

  • Білоруські незалежні журналісти повідомляють про перекидання військ Західного військового округу РФ до Білорусі. Їх везуть потягами, які прямують в обхід великих міст для ускладнення ідентифікації. За інформацією Генштабу, у складі прикордонних військ Білорусі створюються підрозділи операторів ударних БПЛА.
  • На півночі Луганської області в районі міст Сватове та Кремінна точаться запеклі зустрічні бої та артилерійські дуелі, окупанти намагаються контратакувати щоби зупинити просування українських військ.
  • Російське командування не полишає планів захоплення півночі Донецької області. Підрозділи ПВК "Вагнера", "народної міліції ДНР та ЛНР" за підтримки великої кількості щойно мобілізованих військовослужбовців РФ намагаються прорвати українську оборону від Білогорівки на березі Сіверського Дінця в Луганській області до Великої Новосілки поблизу адмінкордону із Запорізькою областю. Запеклі бойові зіткнення сталися на трасі Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, на північних околицях Горлівки та поблизу Донецька. Ключовим для окупантів є опановування населеним пунктом Павлівка в районі Вугледару, оскільки ЗСУ можуть звідси розпочати контрнаступ у напрямку Азовського моря. Атаки російських військ тут тривають майже безперервно, проте успіху не мають.
  • На півдні країни точаться бої на Херсонщині в районі Снігурівки, а також у напрямку на Берислав. Окупанти примусово "евакуюють" місцевих мешканців, грабують та вивозять майно.
  • Президент Зеленський заявив, що інтенсивність боїв на фронті наразі не менша, ніж була на початку осені, найзапекліші бойові зіткнення точаться на Донеччині. За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони Буданова, Україна вступає у вирішальну стадію війни.
  • Міністр оборони РФ Шойгу "проінспектував" командний пункт російських військ на окупованій території України та заслухав доповідь про ситуацію на фронті командувача угрупування генерала Суровікіна.
  • Повітряні сили знищили над Чорним морем російську протирадіолокаційну крилату ракету Х-31, яку було запущено з винищувача Су-30. Вночі російські війська завдали удару по логістичному підприємству в Дніпрі 8 БПЛА Shahed-136. Підрозділам ППО вдалося збити лише 5 із них.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про подовження воєнного стану та мобілізації ще на 90 діб.
  • Укренерго оголосила на середу й четвер графіки погодинного вимкнення електропостачання в 10 областях та в Києві. За інформацією пресслужби регулятора, екстрених аварійних відключень поки що вдається уникнути.
    Кабмін ухвалив постанову про скасування ПДВ та мита на ввезення генераторів, трансформаторів, акумуляторів, водонагрівачів та іншого обладнання, яке необхідне для забезпечення населення світлом та теплом. За твердженням чиновників, це дасть змогу зменшити ціни та збити ажіотажний попит.
    За словами спікера Пентагону генерала Райдера, США разом із союзниками обговорюють постачання Україні обладнання для відновлення енерго- та водопостачання, зокрема, мобільних генераторів, очищувачів води, обігрівачів.
  • Компанія "Укртрансгаз" повідомила, що через теплу погоду Україна розпочала відбирання газу зі сховищ набагато пізніше, ніж у минулі роки. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, у ПСГ України накопичено 14,6 млрд м³ газу, а на електростанціях заскладовано 1,5 млн т вугілля, що вдвічі перевищує необхідні запаси. Шмигаль заявив, що тепло вже подано 60 % споживачів, субсидії призначено 2,5 млн домогосподарств, а їхній середній розмір становить 1800 грн на місяць.
  • Співробітники Національного кіноцентру ім. Довженка не пустили на робоче місце призначену Держкіно в. о. директора, яка виявилася не "кризовим менеджером", а психологом приватної практики та власницею кінологічного центру.
  • Одеська обласна адміністрація найближчим часом демонтує пам'ятник "Засновникам Одеси". Фігуру цариці Катерини II буде переміщено "в безпечне місце", а 4 скульптури, що її оточують, – передано до музею.
  • Шоумен Притула у відповідь на різку критику щодо закупівлі за ціною, у 4 рази вищою за звичайну, бронетранспортерів Spartan на кошти громадян, які було зібрано його фондом, заявив, що через дефіцит подібної техніки у Великій Британії ціни на неї нібито різко зросли.

Україна та світ

  • Генеральна Асамблея ООН наступного тижня проведе спеціальну сесію для обговорення механізму компенсації збитків, які завдано Росією Україні, екологічних тощо. Президент Зеленський на конференції ООН зі зміни клімату заявив, що внаслідок війни в Україні знищено 2 млн га лісу.
  • Глава представництва США при ООН Томас-Грінфілд відвідала Київ. Вона повідомила, що США зробили все можливе, щоб ізолювати Росію в Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї ООН, хоча вона все ще має право вето. Томас-Грінфілд обговорила з президентом Зеленським допомогу в створенні системи ППО для України та подовження постачання українського продовольства.
  • Після повернення Росії до "зернової угоди" її "інспектори" знову загальмували проходження суден протокою Босфор.
  • Офіційний представник парламентської коаліції Італії повідомив про готовність влади країни постачати Україні системи ППО, зокрема, SAMP/T середньої дальності, комплекси Aspide, а також ПЗРК Stinger.
  • Посол Швейцарії в Україні Вільд заявив, що українці не розуміють сутність швейцарського нейтралітету. Зі слів посла, Швейцарія послідовно відхиляє всі запити на постачання озброєння та боєприпасів до країн, які беруть участь у конфліктах.
  • Телекомпанія Sky News повідомила з посиланням на джерела в розвідці, що Росія заплатила €140 млн готівкою за постачання Іраном ударних безпілотників та передала Корпусу вартових ісламської революції для вивчення та копіювання зразки західних протитанкових систем, які було захоплено під час війни в Україні. Розвідка впевнена, що між РФ та Іраном укладено ще одну угоду про постачання БПЛА на суму €200 млн. До Тегерану прибули два російські військово-транспортні літаки, на борту яких могла бути готівка і зразки озброєнь. Іранські ЗМІ повідомили про прибуття до країни секретаря Ради безпеки РФ Патрушева, який, ймовірно, обговорює постачання іранських балістичних ракет для російської армії.
  • Прессекретар російського МЗС Захарова знову звинуватила країни Заходу, що постачають зброю Україні, у примушенні її до відмови від мирних переговорів із Росією. Заступник глави МЗС Руденко заявив, що Росія, нібито, не ставить жодних попередніх умов, крім головного – "Україна має виявити добру волю".
    Папа Римський Франциск оголосив про намір бути посередником на переговорах між Росією та Україною та запропонував влаштувати їх у Ватикані із залученням США та ЄС. Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу заявив, що країна докладає максимум зусиль для припинення війни в Україні. Президент Франції Макрон вважає, що переговори з Росією відбудуться – раніше чи пізніше, але визначати їх формат і дату має українська влада.
    Секретар РНБО Данилов назвав головною умовою початку переговорів із Росією відновлення територіальної цілісності України, а гарантією виконання мирного договору – наявність в України сучасної протиповітряної оборони, танків та ракет далекого радіусу дії.
    Колишній командувач сил США в Європі генерал Ходжес вважає, що Україна може звільнити Крим до літа. Після деокупації Запорізької та Херсонської областей військові об'єкти в Криму будуть під ударом української високоточної ракетної артилерії, що, на його думку, зробить півострів непридатним для оборони.
  • Речник Держдепартаменту Прайс підтвердив, що між США з РФ досягнуто домовленості про консультації щодо обмеження ядерних озброєнь.
  • Глава МЗС Індії Джайшанкар заявив, що купівля російської нафти корисна країні, тому постачання триватиме. Індія є третім за розміром споживачем газу та нафти у світі.
  • Велика Британія та США впритул наблизилися до підписання угоди про постачання 10 млрд м³ скрапленого газу. Туреччина добудовує трубу до родовища "Сакар'я" в Чорному морі. Його експлуатація розпочнеться вже в березні й це дасть країні змогу знизити залежність від російського газу.
  • Агентство Bloomberg повідомило про блокування Угорщиною планів надання фінансової допомоги ЄС Україні наступного року в розмірі €18 млрд. Для надання цієї допомоги кожна країна Євросоюзу має надати пропорційні фінансові гарантії.
  • МЗС Латвії засудило заяви мера Даугавпілса про належність Криму Росії й наголосило, що вона не є офіційною позицією влади країни.
  • Президент Індонезії Відодо заявив, що російський президент Путін може взяти участь у саміті глав держав на острові Балі у форматі відеоконференції. Президент Зеленський також має намір приєднатися до учасників, ймовірніше, у відеоформаті.
  • Компанія Walt Disney Pictures згортає свій прокатний підрозділ у РФ і готується до повного зупинення діяльності в країні.
  • Китай погодився інвестувати в запропоновані російським урядом спільні проєкти на суму $1,3 млрд.
  • Всесвітня боксерська рада (WBC) виключила спортсменів із РФ та Білорусі з рейтингів і не проводитиме змагання в цих країнах. З рейтингу виключено 3 росіяни, які посідають перші місця в певних вагових категоріях.
  • Велика Британія успішно випробувала систему лазерної зброї DragonFire.

 

No comments:

Post a Comment