November 09, 2022

07.11.2022: Українська влада реквізувала 5 великих підприємств

Українська влада реквізувала 5 великих підприємств

  • Українська влада реквізувала 5 великих підприємств.
  • Україна одержала комплекси ППО NASAMS.
  • Окупанти зводять укріплення навколо сухопутного шляху до Криму.
  • В. о. директора ДП "Антонов" має намір збудувати нову "Мрію" Ан-225 за €500 млн.

Війна

Фронт

  • Генштаб спостерігає формування на території Білорусі спільного угруповання військ армій РФ і РБ.
  • Зведення Генштабу знову містить лише інформацію про обстріли та запеклі бої в Донецькій області. З них можна з'ясувати, що армії РФ, підрозділам "народної міліції ДНР і ЛНР", а також найманцям ПВК "Вагнера" ​​не вдалося досягти будь-якого успіху в районі Бахмута й Соледара, на північній околиці Горлівки, навколо Донецька та в Павлівці в районі Вугледара.
  • Головне управління розвідки Міноборони (ГУР) вважає, що російські війська готуються здійснити провокаційний обстріл житлових кварталів Херсона та інших населених пунктів області, щоби звинуватити в цьому ЗСУ. Окупанти захоплюють автотранспорт та вивозять награбоване з правого берега Дніпра та зміцнюють оборону на лівому березі. Для запобігання витоку інформації вони руйнують зв'язок – у селах Токарівка та Ольгівка в районі понтонних переправ через Дніпро підірвані вежі мобільного зв'язку. Колаборант Стремоусов заявив, що із 7 листопада припинено рух теплоходів для евакуації через Дніпро, а тим, хто виїхав із Херсона, не варто повертатися до міста.
  • Енергоатом оголосив про підвищення посадових окладів на 50 % працівникам Запорізької АЕС, які відмовилися підписати контракт із дочірнім підприємством Росатома.
  • Російські війська зміцнюють другу та третю лінії оборони "зубами дракона" – бетонними протитанковими пірамідками. Для цього на захоплених територіях розгорнуто мобільні бетонні заводи. Подібна лінія будується для захисту сухопутного маршруту до Криму в районі Маріуполя, Запорізької та Херсонської областей.
  • Президент Путін стверджує, що у воєнних діях беруть участь 50 тис. нещодавно мобілізованих росіян. Загалом на територію України перекинуто 80 тис. мобілізованих, решта – навчаються на полігонах. За словами міністра оборони РФ Шойгу, у бойових діях беруть участь 87 тис. із 300 тис. "частково" мобілізованих росіян.
  • В офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Лабунця відбулася зустріч родичів військовослужбовців, які потрапили в полон на острові Зміїний. Лабунець заявив, що 30 військовослужбовців уже звільнено, робота з обміну решти триває за участю Координаційного штабу при Головному управлінні розвідки.

Тил

  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку опублікувала рішення про відчуження у власність держави за рішенням Ставки верховного головнокомандувача акцій 5 найбільших підприємств: "Укрнафта", "Укртатнафта", "Мотор-Січ", "АвтоКрАЗ" та "Запоріжтрансформатор". Секретар РНБО Данилов повідомив, що підприємства буде передано в управління Міністерству оборони. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, метою "відчуження" (реквізиції) є забезпечення оборонних потреб держави у воєнний час. Міністр оборони Резніков стверджує, що збори акціонерів підприємств уже відбулися. Обрано наглядові поради компаній, які, згодом призначать нових керівників та топменеджмент. Президент Зеленський не виключив подібних рішень щодо інших стратегічних підприємств.
    За законом, ухваленим у вересні, власникам підприємств має бути виплачено компенсацію коштом держбюджету за примусово вилучене майно протягом п'яти наступних бюджетних періодів на час чинності режиму воєнного стану плюс 1 рік після його скасування.
    Підготовка до реквізиції тривала кілька місяців, зокрема, готувалися законодавчі рішення, тому низка експертів підозрюють, що вартість реквізованого майна буде штучно завищено, а обігові кошти підприємств уже "вимито". Це насамперед стосується підприємств, співвласниками яких є олігархи Коломойський та Боголюбов. Після реквізиції Укрнафти під контроль чиновників перейде друга за розміром мережа АЗС. Кременчуцький нафтопереробний завод майже зруйновано й вартість його відновлення експерти оцінюють у сотні мільйонів доларів.
  • Тривають масштабні вимкнення електропостачання. Пресслужба Укренерго повідомила про запровадження графіків погодинного відключення в 15 областях країни та Києві. Виконавчий директор компанії ДТЕК Сахарук вважає, що аварійні відключення триватимуть ще як мінімум 2 тижні, якщо російські війська не завдадуть нових ударів по енергосистемі.
    Посольство України в Литві повідомило про передавання Україні першої партії з 13 генераторів, кошти на які було зібрано громадянами держави.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель вважає, що російський президент Путін має намір знищити Україну, яку йому так і не вдалося захопити.
  • В. о. директора держпідприємства "Антонов" Гаврилов оголосив про будівництво нового літака Ан-225 "Мрія" "в секретному місці", замість того, що було знищено російськими військами на аеродромі "Гостомель". Він оцінив вартість робіт у €500 млн, з запчастинами, які буде знято зі старого літака. Пресслужба "Антонова" спростувала цю інформацію й повідомила, що поки розпочалися лише проєктно-конструкторські роботи. В аеропорту Лейпциг-Галле відкрито фотоекспозицію "Україна: Зі Мрією в серці", яку присвячено історії створення та польотів літака.
  • Міністерство молоді та спорту повідомило, що із коштів фонду UNITED24 буде відремонтовано перший об'єкт – стадіон "Чемпіон" в Ірпені.
  • Глава НБУ Пишний повідомив, що місія МВФ за тиждень розпочне роботу над угодою про наступну програму кредитування. НБУ і МВФ протягом жовтня обговорювали монетарно-фінансову політику України як попередній етап підготовки до переговорів.
  • НБУ оголосив, що міжнародні резерви України в жовтні зросли на 5,5 % – до $25,24 млрд – коштом допомоги від МВФ, Світового банку, а також від розміщення внутрішніх облігацій. На обслуговування запозичень витрачено $0,69 млрд. На міжбанку із резервів продано $2,10 млрд.
    Надходження від експорту в жовтні скоротилися на 8 % проти вересня через падіння світових цін на сировинні товари, а також різке скорочення обсягів металургійного виробництва.

Україна та світ

  • Міністр оборони Рєзніков повідомив про прибуття до України комплексів ППО NASAMS та Aspide. Телекомпанія ABC News повідомила, що українське міністерство оборони передало запит владі США про постачання високомобільних систем ППО C-RAM, які здатні захистити об'єкти критичної інфраструктури.
  • Спікер Білого Дому Жан-П'єр повідомила, що підтримка України Сполученими Штатами триватиме незалежно від результатів проміжних виборів до Конгресу.
  • Пресслужба Пентагону повідомила про переговори міністрів оборони США та Італії, на яких, зокрема, було досягнуто домовленості щодо воєнної підтримки України.
  • Радник президента США з нацбезпеки Салліван визнав наявність контактів із керівництвом РФ і наголосив, що адміністрація Байдена "чітко розуміє, з ким має справу". Прессекретар російського президента Пєсков відмовився коментувати ці контакти.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що рішення про поїздку Путіна на саміт "Великої двадцятки" на індонезійський острів Балі ще не ухвалено. Прессекретар Білого Дому Жан-П'єр заявила, що президент Байден не має наміру контактувати з Путіним у разі його приїзду, а також вважає за необхідне участь у заході української делегації.
  • Міністр оборони Туреччини Акар оголосив, що керівництво країни пропонує пролонгувати "зернову угоду" ще на 1 рік.
  • Поліція Німеччини заарештувала 30 картин, які прикрашали супер'яхту "Дільбар" російського олігарха Усманова, який входить до ближнього оточення президента Путіна. Поліція підозрює Усманова у відмиванні коштів та несплаті податків на суму понад €500 млн. У банках країни відбуваються масштабні обшуки як частина розслідування цієї справи.
  • Алжир подав заявку на приєднання до політико-економічного блоку БРІКС, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська республіка. Населення БРІКС становить понад 40 %, а ВВП – 25 % світового.
  • Масштабні санкції ЄС спричинили скорочення товарообігу країн Європи із РФ на 43 %. Перше місце за обсягами торгівлі із Росією посів Китай. Китайські компанії в жовтні збільшили купівлю нафти до 5-місячного максимуму, переважним чином, через зростання постачання з РФ.
  • За інформацією агентства Bloomberg, після запровадження Євросоюзом у серпні санкцій проти російського вугілля, РФ перенаправила його до Туреччини, Індії, Китаю та країн Африки, які купують його зі знижкою до 25 %.
  • Влада КНДР у відповідь на звинувачення Держдепартаменту США заявила, що ніколи не продала зброю Росії й не планує робити це й далі. Західні ЗМІ повідомили, що північнокорейські швейні підприємства шиють форму для російської армії.
  • Туреччина не пропустила в Чорне море перед початком війни ракетний крейсер "Варяг" та великий протичовновий корабель "Адмірал Трібуц" зі складу Тихоокеанського флоту РФ. Вони перебували в Середземному морі з початку лютого, проте були змушені повернутися до місця базування. На їхніх трубах було намальовано літери Z та V.
  • Парламент Польщі має намір ухвалити закон про автоматичне подовження посвідки на проживання для українських біженців, оскільки міграційна служба просто не встигне опрацювати заяви від кількох сотень тисяч осіб. Влада країни наголошує, що політика щодо українських біженців, які тікають від війни, докорінно відрізняється від ставлення до нелегальних мігрантів, які намагаються прорватися з Білорусі.

Київ

  • Київська міська адміністрація знову запровадила оплату за паркування і встановила нові тарифи на ці послуги, залежно від зони. Вартість години стоянки – від 5 грн в III зоні до 35 грн в І-й, денний абонемент коштуватиме 50–390 грн, а місячний – від 882 до 5733 грн.

 

No comments:

Post a Comment