August 02, 2022

01.08.2022: Блінкен розкритикував Росію за ядерний шантаж Заходу

Блінкен розкритикував Росію за ядерний шантаж Заходу

  • Блінкен розкритикував Росію за ядерний шантаж Заходу.
  • США передають Україні партію боєприпасів для гаубиць та РСЗВ HIMARS.
  • Трамп стверджує, що Україна запобігла б вторгненню, якби відмовилася від НАТО і визнала анексію Криму.

Війна

Фронт

  • З території РФ знову обстріляно з артилерії та мінометів прикордонні населені пункти Сумщини та Чернігівщини.
  • Протягом доби лінія фронту не зрушила з місця.
  • На південь від Ізюма точаться бої місцевого значення. У Мазанівці, на адмінкордоні з Донецькою областю, ЗСУ розбили розвідувально-диверсійну групу, яка "промацувала" українські позиції.
  • Російські війська й далі ведуть наступ на Соледар і Бахмут. Ще одну ДРГ знешкоджено в Яковлівці в районі автодороги Лисичанськ – Бахмут. Відбито атаки на Соледар із півдня. Тривають бої на південь від Бахмута – у районі Вершини, Кодеми, Травневого, Зайцевого.
  • У районі Донецька російські війська та "народна міліція ДНР" ведуть наступ в Авдіївці, Пісках, Мар’їнці. Відбито атаку на Новопіль на південь від Великої Новосілки.
  • На Херсонщині окупанти прискореними темпами намагаються відновити мости та понтонні переправи через Дніпро, які було пошкоджено українською артилерією. Сталися бойові зіткнення на адмінкордоні Херсонської та Дніпропетровської областей. По Миколаєву завдано удару ракетами РСЗВ "Смерч" та ЗРК С-300, російська артилерія обстріляла населені пункти на півдні Дніпропетровщини в Нікопольському та Криворізькому районах. Міністр інфраструктури Кубраков не відкидає можливості відвантаження зерна з порту Миколаїв, "але все залежатиме від ситуації з безпекою в регіоні".
  • Генеральний прокурор Костін припускає, що українських військовополонених в Оленівській колонії могло бути вбито термобаричним зарядом. Уповноважений із прав людини Лубинець заявив, що українська влада намагається встановити місцеперебування командирів підрозділів, які боронили "Азовсталь". За його словами, Росія,нібито, готова передати тіла загиблих, але "лише після завершення розслідування". Російські пропагандистські ЗМІ розповсюдили відео допиту командира 36-ї бригади Волинського, який зробив натяк про насильницьке знищення полонених російськими військовослужбовцями.
  • "Суд ДНР" збирається провести "процеси" проти 5 іноземних добровольців зі Швеції, Хорватії та Великої Британії, які потрапили в полон у Маріуполі. Іноземні бійці підписали контракт зі ЗСУ та є комбатантами, тому на них поширюється дія Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • За інформацією з окупованих територій, усього приблизно 1 % громадян, які там наразі перебувають, отримали російські паспорти. Попри драконівські заходи окупантів, люди сплачують гривнями за товари та послуги. У Бердянську досі працює ПриватБанк. Укрпошта припинила роботу на тимчасово окупованих територіях через загрозу життю працівників і пограбування, зокрема, російськими військовослужбовцями.
  • Російська пропаганда та дипломати стверджують, що деокупація захоплених територій українськими військами наразі є неможливою. Секретар РНБО Данілов переконаний, що єдиним способом повернення окупованих територій є їхнє звільнення Збройними силами, а переговори про мир треба влаштовувати лише після відновлення територіальної цілісності.

Тил

  • Ціна зрідженого газу на заправках за місяць знизилася на 25 % – у середньому до 29 грн/л.
  • За перший місяць експорту європейської енергосистеми ENTSO-E компанія Укренерго заробила понад 700 млн грн.
  • Агентство Fitch знизило кредитні рейтинги Укренерго, Укрзалізниці, Нафтогазу та Ferrexpo олігарха Живаго, причому Нафтогазу підтверджено рейтинг RD – обмежений дефолт.
  • Міненерго планує до початку опалювального сезону завезти на склади електростанцій понад 2 млн т вугілля.
  • Президент Зеленський розгляне петицію щодо заборони роботи букмекерської компанії 1xBet, яка має російських власників. Надання їй ліцензії лобіював "куратор Комісії з регулювання азартних ігор" від Офісу президента бізнесмен Баум. За інформацією ЗМІ, Баум утік з України. Президент Зеленський надав йому українське громадянство у 2020 році.
  • У відповідь на петицію про заборону видавання повісток на блокпостах, АЗС та на вулицях Зеленський доручив прем’єр-міністрові Шмигалю "комплексно опрацювати питання", з огляду на дотримання прав громадян, виконання закону про оборону, наказів Міноборони та Генштабу.
  • ЄС перерахував Мінфіну половину траншу макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €0,5 млрд. Другу половину буде перераховано у вівторок. Президент Зеленський зателефонував французькому президентові Макрону й попросив його допомогти розблокувати наступний транш кредиту в розмірі 8 млрд євро. Представники Єврокомісії запевняють, що ЄС не має достатніх коштів для надання такої допомоги, оскільки планує фінанси на кілька років наперед.

Україна та світ

  • Президент Байден затвердив виділення ще одного пакету воєнної допомоги Україні на суму $550 млн, до якого включено снаряди для гаубиць та ракети РСЗВ HIMARS. З лінії фронту повідомляють, що ЗСУ відчувають гостру нестачу боєприпасів – як радянського, так і західного зразка.
    Міністр оборони Резніков повідомив, що до України вже прибули німецькі РСЗВ MARS II та ще 4 американські – HIMARS.
    Посол у Великій Британії Пристайко повідомив, що країна готова передати Україні військовий корабель, а українські моряки вже проходять на ньому навчання.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш привітав початок вивезення зерна з українських портів. Єгипетське торговельне агентство переукладе контракт з українськими агрохолдингами на постачання 240 тис. т пшениці, оскільки угода, яку було скасовано, не містила положень про форс-мажор. Президент Зеленський переконаний, що Росія неодмінно спробує зірвати експорт українського зерна.
  • Російські мережі кінотеатрів розпочали демонстрацію західних фільмів без згоди правовласників, у "пакеті" з російськими під назвою "кінопродукт".
    З РФ йде чайна компанія Ekaterra, яка є власником брендів Lipton та Brooke Bond.
    Одна з чотирьох найбільших у світі нафтосервісних компаній – Baker Hughes – продає всі активи в Росії місцевому менеджменту й остаточно йде з країни.
    За I півріччя Газпром скоротив видобуток газу на 12 % (на 25,8 млрд м³), проте доходи російського монополіста різко зросли через зростання цін на газ у світі, насамперед, у Європі.
    З 1 серпня заборонено імпорт російського вугілля до ЄС.
    За інформацією РНБО, стабільність роботи російської банківської системи забезпечує міжнародна компанія OpenWay, продуктами якої через її доньку "ОВ-Інтеграція" користуються ВТБ, Ощадбанк, ВЕБ, Альфа-банк, а також банк РНКБ в окупованому Криму. В Україні клієнтом компанії є державний Ощадбанк. OpenWay не планує йти з РФ, попри війну в Україні.
    Для боротьби з "брудними" російськими грошима у Великій Британії започатковано реєстр кінцевих власників нерухомості та землі.
  • На концерті у Варшаві відомий співак Стінг зупинив виступ для промови на підтримку України. Він наголосив на важливості донесення правди, оскільки тиранію, яка протистоїть Україні, побудовано на тотальній брехні.
  • Попередній президент США Трамп заявив, що Україна могла уникнути повномасштабного вторгнення Росії, якби відмовилася від вступу до НАТО й визнала б анексію Криму. За його словами, шанси на укладання мирної угоди з Путіним значно зменшилися з моменту вторгнення, яке забрало життя тисяч українців та призвело до руйнування інфраструктури країни.
  • На адмінкордоні Сербії та Косова розібрано всі барикади, рух транспорту відновлено. Місія НАТО оголосила, що готова вжити необхідних заходів для врегулювання конфлікту.
  • Президент Байден повідомив, що спецслужби США ліквідували в столиці Афганістану Кабулі лідера терористичної організації "Аль-Каїда" аль-Завахірі ударним безпілотником.
  • У Нью-Йорку відкрилася 10 конференція учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Перед її початком президент США Байден оголосив про намір і далі вести переговори з Росією щодо контролю над ядерними озброєннями та про готовність укласти тристоронній договір із РФ та Китаєм по завершенні чинного – СНО-3. Однак, за його словами, РФ після вторгнення в Україну вже не є сумлінним партнером, оскільки порушує фундаментальні принципи міжнародного права. Держсекретар Блінкен піддав керівництво Росії жорсткій критиці за ядерний шантаж як засіб тиску на Захід задля припинення підтримки України.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав країни, що мають ядерну зброю, повністю її знищити, оскільки йдеться про "хибну безпеку". За його словами, людство наразі перебуває лише в 1 кроці від ядерного знищення. Російський президент Путін заявив, що в ядерній війні не може бути переможців, тому її ніколи не має бути розпочато. Більшість російських політиків та пропагандистів відверто загрожують Заходу застосуванням ядерної зброї.
  • Спікер нижньої палати Конгресу США Пелосі має намір відвідати Тайвань, попри жорсткі попередження Китаю, який вважає острів своєю територією. Збройні сили Тайваню приведено в стан підвищеної бойової готовності.
  • Уряд Франції скасував усі коронавірусні обмеження на в’їзд до країни, оскільки вважає наявний штам коронавірусу безпечним. Носіння маски в місцях масового скупчення людей та в закритих приміщеннях є лише рекомендацією.

Київ

  • Київська міська адміністрація оголосила, що під час повітряної тривоги весь комунальний наземний транспорт має зупинитися на найближчій зупинці та висадити людей. Після відбою тривоги пасажири можуть далі їхати в іншому комунальному транспортному засобі, не сплачуючи проїзд.
  • Верховний Суд заборонив будівництво торгового центру на Поштовій площі, де під час проведення робіт було виявлено артефакти часів Київської Русі.

Тренди

  • 79 % респондентів телефонного опитування 2 тис. осіб, яке влаштував Київський міжнародний інститут соціології, вважають, що кордон між РФ та Україною має бути закритим, а російські громадяни мусять отримувати візу на в’їзд. Упродовж місяця з моменту запровадження візового режиму на отримання візи подали заяви лише 80 громадян Росії

No comments:

Post a Comment