July 05, 2022

04.07.2022: Зеленський наполягає, що Україну треба відновлювати вже зараз


Зеленський наполягає, що Україну треба відновлювати вже зараз

  • Зеленський наполягає, що Україну треба відновлювати вже зараз.
  • Крадене українське зерно постачається до Туреччини.
  • Місячний дефіцит бюджету України – $4,8 млрд.

Війна

Фронт

  • За оцінкою Держприкордонслужби, на території Білорусі наразі немає ударних угруповань, які здатні вдертися до України. Подібна ситуація й  у невизнаній "Придністровській республіці".
  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини обстріляно з території РФ із мінометів, важкої артилерії та некерованими ракетами з вертольотів.
    04.07.2022 Харків
  • На півночі Харківщини сталися артилерійські дуелі, лінія фронту не змінилася. Харків був обстріляний ракетами та важкою артилерією.
    04.07.2022 Донбас
  • На південь від Ізюма ЗСУ на адмінкордоні Донецької та Луганської областей відбили атаки штурмових груп армії РФ, які рвуться до Слов’янська.
    04.07.2022 Сіверськ
  • Після того, як українські війська залишили Луганщину, російська армія й надалі веде наступ на Сіверськ та Бахмут. Атаки в Білогорівці відбито, тривають бої за Спірне. Президент Путін нагородив званням "Герой Росії" командувачів військ Центрального воєнного округу Лапіна, а також "2-го армійського корпусу" ("народна міліція ЛНР") Абачова за успішну операцію із захоплення території Луганської області в адміністративних кордонах. Він заявив, що перед подальшим наступом на Донецьку область хоче дати військам "перепочити".
    04.07.2022 Бахмут
  • Російські війська наступають на Бахмут. Вони тримають під вогневим контролем трасу М-03 Харків – Довжанський та утримують населені пункти на схід від неї. ЗСУ відбили атаки в районі Вуглегірської ТЕС та Новолуганського.
    04.07.2022 Донецьк-Запоріжжя
  • В околицях Донецька були атаки окупантів у Спартаку та Новомихайлівці успіху не мали, російська авіація завдала ракетно-бомбового удару по Авдіївці.
    Президент Зеленський сформував у населених пунктах Донецької області 14 воєнних адміністрацій.
    У Донецьку вибухнули склади з боєприпасами в районі залізничного вокзалу.
  • У Запорізькій області точилися бої місцевого значення та артилерійські дуелі.
    04.07.2022 Херсонщина
    На Херсонщиніі українські війська поступово просуваються на схід, звільнено 2 села за 12–15 км від обласного центру. З реактивної артилерії окупанти обстріляли населені пункти в районі Криворізької ТЕС.
  • На острів Зміїний із вертольота скинуто національний прапор як знак відновлення суверенітету України над цією територією.
  • Російські війська вночі завдали ударів крилатими ракетами по Україні. За інформацією Дніпропетровської обладміністрації, підрозділи ППО збили 6 ракет із 7, які було націлено на Дніпро та міста області. Кілька ракет прилетіло до Миколаєва, Шостки та Краматорська.
  • Окупанти створюють у Херсонській області "органи влади", подібні урядам суб’єктів федерації РФ. На посади до "уряду" призначено чиновників із російських регіонів, співробітників спецслужб, а також місцевих колаборантів, зокрема, депутата Верховної Ради від "Слуги народу" Ковальова.
  • Заступник міністра оборони Маляр заявила, що наразі потреби в примусовій мобілізації жінок немає, обмежень у перетині ними кордону також поки не заплановано.

Тил

  • Мінагрополітики не прогнозує дефіциту сезонних фруктів та овочів через окупацію південних регіонів країни.
  • Держприкордонслужба повідомила, що з 1 липня – з моменту запровадження візового режиму з РФ – ще жоден російський громадянин не оформив візу.
  • Президент Зеленський стверджує, що країна поступово виходить із паливної кризи.
  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про намір вбудувати в додаток для смартфона "Дія" сервіс перевірки автентичності нотаріальних актів за QR-кодом. Також відбувається тестування електронного пенсійного посвідчення та посвідки на тимчасове та постійне проживання.
  • Пресслужба Мінфіну повідомила, що в червні надходження до держбюджету знизилися з понад 100 млрд грн у травні до 97 млрд грн, а місячний дефіцит бюджету становить 141 млрд грн (приблизно $4,8 млрд). Дефіцит бюджету за півріччя сягнув 405 млрд грн ($13,9 млрд), а державні запозичення за цей період – 561 млрд грн (133 % від плану).

Україна та світ

  • У швейцарському місті Лугано відбулася донорська конференція щодо повоєнного відновлення України. На відкритті заходу президент Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про створення платформи для фінансування та визначення стратегічних напрямів та пріоритетів робіт. За її словами, чільне місце в організації займе Україна.
    Дискусії на конференції розгорнулися навколо головного питання: хто саме контролюватиме розподіл та витрачання коштів? Глава МЗС Великобританії Трас вважає, що відновлення України потребуватиме нового "плану Маршалла" за участю міжнародних організацій, а сам план має бути відкритим і всеосяжним.
    Президент Зеленський заявив, що розпочинати процес потрібно вже зараз, а не після перемоги. За його словами, Україна готова запропонувати власний план відновлення як спільний майданчик для всіх ініціатив.
    За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, урядова оцінка вартості відновлення країни від наслідків російської агресії становить $750 млрд. Він наполягає, що ці кошти мають бути взяті з конфіскованих активів Росії та російських олігархів.
    Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що Україна наприкінці липня отримає перший транш макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €1 млрд. За його словами, загальний розмір допомоги становитиме €9 млрд.
    У складі української делегації на конференцію приїхали десятки чиновників та депутатів. Зеленський зазначив, що він не бачив багатьох із них із початку війни.
    Європейський інвестиційний банк розглядає можливість залучення фінансування для України в розмірі до 100 млрд євро за допомоги спеціалізованого трастового фонду. Одним із головних напрямів діяльності фонду, крім відновлення інфраструктури країни, буде надання фінансових гарантій малому та середньому бізнесу.
    Українське Міністерство енергетики планує збудувати коштом фондів відновлення нові "зелені" електростанції загальною потужністю до 7,1 ГВт. Найбільша в країні Запорізька АЕС має встановлену потужність 6,0 ГВт. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Швейцарія готова фінансувати "зелені проєкти" в Україні.
  • Секретаріат НАТО завершив переговори зі Швецією та Фінляндією про вступ. Після підписання підсумкових протоколів їх передадуть членам Альянсу для ратифікації.
  • Безпілотник Bayraktar TB2, на який зібрали кошти жителі Литви, уже прибув до країни, і найближчим часом його буде передано ЗСУ.
  • Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що Україна має перемогти у війні з Росією та укласти мирний договір за своїх умов.
  • У Києві прем’єр-міністр Швеції Андерсон провела переговори із президентом Зеленським. На підсумковому брифінгу вона заявила, що війну можна припинити за допомоги запровадження нових санкцій проти РФ та підтримання України "стільки, скільки потрібно". Ще однією темою переговорів стала допомога уряду Швеції в будівництві сучасних підприємств із перероблення відходів.
  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" опублікували схему постачання краденого українського зерна через порт Севастополь російськими та сирійськими судами до портів Туреччини. Перед заходом до Севастополя кораблі вимикали транспондери, проте їхнє завантаження в порту зафіксовано на супутникових знімках. Журналісти здобули супровідні документи на вантаж, у яких місцем походження зерна вказано "Крим, Росія". Турецька влада, нібито, не визнає анексію Криму, проте, фактично сприяє окупантам у реалізації краденого українського майна. Судна з краденим зерном безперешкодно проходять протокою Босфор, на зовнішньому рейді Севастополя стоять 4 балкери, що очікують завантаження. Представники слідства, які розслідують подібний випадок із казахським судном під російським прапором "Жибек Жоли", що прийшло в турецький порт Карасу з Бердянська, заявили, що "на зерні не написано, звідки воно".
    За словами президента Зеленського, переговори про відвантаження зерна з українських чорноморських портів за участю ООН, Туреччини та РФ.
  • Папа Римський Франциск оголосив про намір відвідати в липні Канаду, а потім – Росію та Україну. До цього моменту жоден папа не приїжджав до Москви. На початку вторгнення Франциск збирався на переговори з Путіним, але МЗС РФ відмовило йому у візиті. Прессекретар МЗС Ніколенко підтвердив запрошення Папи до України.
  • У центрі грузинської столиці відбувся багатотисячний антиурядовий мітинг на підтримку вступу країни до ЄС.

Тренди

  • Європейська бізнес асоціація просить ухвалити законодавче рішення щодо усунення подвійного оподаткування українських підприємців – біженців, які здійснюють діяльність за кордоном. Після легалізації вони стають податковими резидентами країни перебування, водночас мусять сплачувати податки й в Україні.

 

No comments:

Post a Comment