June 14, 2022

13.06.2022: США щомісяця фінансуватимуть дефіцит українського бюджету на $1,5 млрд

США щомісяця фінансуватимуть дефіцит українського бюджету на $1,5 млрд

  • США щомісяця фінансуватимуть дефіцит українського бюджету на $1,5 млрд.
  • Окупанти наступають на Слов’янськ, Сєвєродонецьк та Бахмут.
  • Суд заборонив партії "Соціалісти" та "Наші".
  • Єврокомісія схиляється до рішення щодо надання Україні та Молдові статусу кандидатів у члени ЄС.

Війна

Фронт

  • Крилатими ракетами обстріляно Прилуки Чернігівської області. Російська артилерія веде масовані обстріли прикордонних населених пунктів Сумщини.
  • Російські війська за потужної підтримки авіації відновили атаки на Харківщині для виходу на підступи до обласного центру та відновлення його масштабних обстрілів. Їм вдалося перетнути водосховище та закріпитися на околицях Старого Салтова. Тривають бої в Терновому неподалік кордону з РФ. Харків та населені пункти області, у тилу тощо, обстріляно важкою артилерією та РСЗВ.
    13.06.2022 Изюм
  • Підрозділи ЗСУ контратакують і поступово висуваються до Ізюма, що дасть змогу перерізати шляхи постачання угрупованню окупантів, що веде наступ на Барвінково, Слов’янськ та вздовж правого берега Сіверського Дінця. На бік ворога перейшов мер Святогірська Бандура, який погодився очолити окупаційну адміністрацію.
  • У Сєвєродонецьку тривають тяжкі бої за кожен будинок. Окупанти зруйнували всі мости через Сіверський Донець в околицях міста, його оборонці опинилися в частковому оточенні, хоча можливість доставлення боєприпасів до міста все ще є. У підвалах підприємства "Азот" від обстрілів переховуються понад 500 місцевих жителів, їхня евакуація на захід уже неможлива.
  • Для розвитку наступу російська армія мусить форсувати Сіверський Донець на кількох ділянках, проте, за інформацією з фронту, українська артилерія готова до віддзеркалення цих атак.
  • Тяжка ситуація складається для українських військ, які тримають оборону в районі попаснянського виступу. Окупанти намагаються прорватися до Лисичанська та Сіверська, а також до стратегічно важливої ​​траси Лисичанськ – Бахмут.
  • На південь від Бахмута російські війська наступають від Світлодарського водосховища та Горлівки в напрямку Бахмута.
  • Окупанти протягом усього дня вели провокаційні обстріли підконтрольного ним Донецька, після чого ватажок "ДНР" Пушилін звернувся до влади РФ із проханням направити для оборони міста "додаткові союзницькі сили". Вночі великі підрозділи російських військ було перекинуто на північ – до Авдіївки та Горлівки, де, вочевидь, заплановано відновлення наступу. По містах області завдано ударів застарілими радянськими ракетами Х-22.
  • Населені пункти та позиції українських військ у Запорізькій області зазнали обстрілів та бомбових ударів уздовж усієї лінії фронту, також обстріляно на Дніпропетровщині.
  • На півдні українські війська ведуть контрнаступальні дії в напрямку на Херсон. У районі Снігурівки на Інгульці сталися бойові зіткнення та повітряний бій. ЗСУ утримують плацдарми на лівому березі річки в районі Давидова Брода. Населені пункти на півдні Дніпропетровщини в районі Криворізької ТЕС знову обстріляно ракетами РСЗВ "Ураган".
  • Українські підрозділи ППО знищили в морі в районі узбережжя Одеси дві надзвукові протикорабельні ракети П-800 "Онікс".
  • За інформацією українських чиновників, кампанія видавання російських паспортів мешканцям окупованих територій Запорізької та Херсонської областей провалилася. За документами прийшли менш ніж 100 осіб.
  • Донецька воєнна обладміністрація повідомила, що в Маріуполі під час блокади загинули понад 22 тис. мирних жителів, понад 50 тис. містян – депортовано до Росії.

Тил

  • Кабмін тимчасово заборонив експорт енергоносіїв, що видобуваються в Україні – вугілля, газу та мазуту.
    З 25 червня дозволено оформлення та обмін паспортів за кордоном. Міграційна служба отримала дозвіл подовжити термін дії закордонних паспортів – проставленням штампа на сторінці особливих позначок.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило про можливість подання декларації та сплати єдиного податку 2 % фізособами-підприємцями в додатку "Дія".
  • Львівський апеляційний суд виніс остаточне рішення про заборону партій "Соціалісти" та "Наші", які РНБО та Мін’юст вважають проросійськими. Їхні кошти та активи буде передано в держвласність.
  • Прокуратура заарештувала та передала в управління Агентству з розшуку та управління активами, які отримано внаслідок злочинних чи корупційних дій (АРМА) 645 вагонів та інше майно, що належить компаніям членів родини колишнього міністра оборони Лебедєва – чиновника режиму Януковича.
  • Суд заарештував активи підприємства з розливу води "Моршинська", що належить офшорам російського олігарха Фрідмана – співвласника "Альфа-груп". За словами слідчих Бюро економічної безпеки, росіяни намагалися вивести активи з-під можливих санкцій.
  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив про підписання контракту з канадською газовою компанією Symbio про постачання до України скрапленого газу та "зеленого" водню, починаючи з 2027 р.

Україна та світ

  • За інформацією журналіста "Радіо Свобода" Джозв’яка, Єврокомісія готова надати статус кандидата в члени ЄС Молдові та Україні "за певних умов", водночас для Грузії ситуація все ще незрозуміла. Рішення буде оприлюднено наступного тижня. Більшість єврокомісарів вважають, що надання Україні статусу кандидата стане серйозним сигналом підтримання європейських прагнень українських громадян, а також дасть можливість російському президентові Путіну зрозуміти, що він втратив шанси повернути країну до своєї сфери впливу.
    Прем’єр-міністр Грузії Гарібашвілі стверджує, що його країна має набагато більші заслуги для набуття статусу кандидата.
  • За інформацією низки європейських ЗМІ, 16 червня Київ збираються відвідати лідери Франції, Німеччини та Італії, які нібито мають намір запропонувати українській владі угоду – перспективу членства в ЄС в обмін на укладання тимчасового перемир’я з Росією. Російські війська зазнають тяжких втрат у війні. Їм вкрай необхідний перепочинок для відновлення боєздатності. Міністерства закордонних справ Франції та Німеччини приїзд до Києва Макрона та Шольца поки не підтверджують. Президент Зеленський закликав Шольца відмовитися від спроби "зберегти рівновагу" між інтересами Росії та України та збільшити воєнну допомогу ЗСУ.
    Прессекретарка Білого Дому Жан-П’єр повідомила, що США взаємодіють з іншими країнами для запобігання експорту Росією вкраденого українського зерна. Держдепартамент США пообіцяв країнам третього світу виділити фінансування в розмірі $7,6 млрд на подолання продовольчої кризи.
    До Іспанії прибуло перше судно з 16 тис. т української кукурудзи, яке прямувало "північним" транзитним маршрутом.
    Заступник міністра агрополітики Висоцький прогнозує врожай зернових на рівні 50 млн т – це приблизно 60 % торішнього. Погодні умови сприятливі для гарного врожаю на контрольованих територіях, посівну майже завершено. За словами чиновника, наявних приміщень для зберігання врожаю недостатньо, тому зерновий експорт має бути збільшений –  хоча б до 4 млн т на місяць, проти 2 млн т у травні.
  • Литва закупила для України 110 протидронових рушниць EDM4S "Sky Wiper". Ця зброя вкрай необхідна для боротьби з російськими безпілотниками – аж до тактичних "Орлан-10" – які становлять серйозну проблему для українських підрозділів на передовій.
    Міністр оборони Рєзніков та головнокомандувач ЗСУ Залужний на зустрічі з послом США Брінк попросили збільшити воєнну допомогу Україні. Резніков висловив надію, що саміт "групи Рамштайн" розв’яже проблему з постачанням важкого озброєння.
  • Чиновник Держдепартаменту США Хоган повідомив, що адміністрація президента Байдена має намір щомісяця виділяти $1,5 млрд на фінансування дефіциту українського бюджету.
  • Президент США Байден подовжив ще на 1 рік санкції проти білоруських чиновників та підприємств.
    ЄС у шостому санкційному пакеті заборонив користування системою міжнародних розрахунків SWIFT трьом великим російським банкам – Ощадбанку, Россільгоспбанку та Москредитбанку.
    Чорногорія приєдналася до європейських санкцій та заарештувала активи 34 російських чиновників.
    Фінський Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) стверджує, що з моменту вторгнення Росія заробила на продажу енергоносіїв понад €93 млрд, зокрема, від продажу в ЄС – €57 млрд.
    Журналісти фінської телекомпанії Yle з’ясували, що два банки країн Балтії – Nordea й DNB "відіпрали" понад €4 млрд коштів сумнівного походження, що здебільшого є власністю російських юридичних та фізичних осіб. За інформацією німецького видання Welt am Sonntag, літаки російських олігархів усе ще літають у небі ЄС, оскільки їх оформлено на офшорні компанії.
  • Великобританія різко збільшила постачання газу ЄС зі своїх терміналів регазифікації скрапленого газу. Туреччина розпочала прокладання газогону до родовища Сакар’я в південній частині Чорного моря, що дасть змогу задовольнити левову частину потреб країни в газі до 2026 року.
  • За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, уряд Швеції погодився зробити кроки на задоволення вимог Туреччини, яка наполягала на розблокуванні ембарго на постачання зброї та переслідуванні "терористів" – курдів та послідовників Гюлена – політичного конкурента президента Ердогана. Уряд Фінляндії має намір вступити до НАТО лише разом зі Швецією.

No comments:

Post a Comment