May 30, 2022

29.05.2022: Лідери ЄС знову не можуть домовитися про ембарго на імпорт нафти з РФ


Лідери ЄС знову не можуть домовитися про ембарго на імпорт нафти з РФ
  • Лідери ЄС знову не можуть домовитися про ембарго на імпорт нафти з РФ.
  • Російські війська захопили Лиман і наступають у Сєвєродонецьку.
  • Ердоган намагається влаштувати переговори Зеленського та Путіна.

Війна

Фронт

  • Ситуація на півночі країни не змінилася. Міністерство з надзвичайних ситуацій Білорусі готується до роботи в "особливих умовах" та планує озброїти співробітників. Держприкордонслужба та Генштаб ЗСУ не бачать ознак підготовки російського та білоруського угруповань до наступальних дій.
  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини обстріляно з важкої артилерії, мінометів та некерованих ракет із літаків.
  • На півночі Харківщини окупанти зміцнюють позиції, атаку ЗСУ на Дементіївку відбито. Авіація РФ завдала авіаударів по селах Прудянка та Слатине на північ від Харкова.
    29.05.2022 Лиман
  • На Донбасі ситуація знову різко загострилася. Наступ російських військ із півночі вздовж траси Ізюм-Слов’янськ і у напрямку Богородичного – Святогірська знову захлинулося. Українська армія залишила Лиман та відступила до Щурового.
    29.05.2022 Сєвєродонецьк
  • У Сєвєродонецьку точаться жорстокі бої за кожен будинок. 90 % житлового фонду зруйновано. Російські війська наступають із трьох напрямків, їм вдалося захопити околиці міста. Навколишні населені пункти – Воронове, Метьолкіне, Борівське – контролюють ЗСУ. Лисичанськ зазнає безперервних важких обстрілів.
    З попаснянського виступу окупантам вдалося просунутися на північ на кілька кілометрів, що дає їм можливість тримати під вогневим контролем суттєву ділянку траси Лисичанськ-Бахмут. У районі Золотого вони атакують на всій лінії бойових дій. Ситуація на цій ділянці фронту змінюється дуже швидко, території переходять із рук до рук протягом кількох годин.
  • Атаки окупантів у напрямку Сіверська та Бахмута, а також із боку Світлодарська та на Луганське – відбито.
  • У Донецькій та Запорізькій областях лінія фронту залишається незмінною. У районі Авдіївки, Донецька, Великої Новосілки, Гуляйполя та Василівки тривають артдуелі та бої місцевого значення.
    29.05.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині українські війська закріпилися на лівому березі Інгульця, російське командування перекидає на цей напрямок танкові резерви. На думку експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), наступ ЗСУ в цьому районі поламав плани Росії на набуття повного контролю над півднем України.
  • З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно населені пункти в районі Апостолове та Зеленодольська на південь від Кривого Рогу. Унаслідок ракетного обстрілу зруйновано центральну частину Нового Бугу на Миколаївщині  за 70 км від лінії фронту. Ракетами РСЗВ обстріляно житловий квартал Миколаєва.
  • Для українських воєнних експертів та Головного управління розвідки стала несподіванкою поява на фронті на Донбасі 15 нових російських батальйонних тактичних груп. Їх вдалося зібрати за допомоги прихованої мобілізації, яка активно відбувається у федеральних регіонах РФ. Військкоматам спущено рознарядку на залучення колишніх військовослужбовців на службу за короткотерміновими контрактами.
  • Російська авіація знову обстріляла крилатими ракетами міст через Дністровський лиман, який уже виведено з ладу внаслідок попередніх ракетних атак. Одну з ракет збили підрозділи українських ППО, ще дві – знищено на Донбасі.
  • Імовірність висадки російського десанту на чорноморське узбережжя України вкрай мала – 3 із 5 великих десантних кораблів, що перебувають у Чорному морі, наразі стоять на ремонті в бухтах Севастополя.
  • За оцінкою прем’єр-міністра Шмигала, втрати серед мирного населення України "у десятки разів" перевищують військові. За його словами, окупанти свідомо скоюють воєнні злочини, зокрема, знищують цивільну інфраструктуру та депортують громадян до Росії. Віцепрем’єр-міністр Верещук закликала громадян, які залишилися на окупованій території, відмовлятися від отримання російських паспортів та намагатися виїхати на підконтрольні Україні території. Окупаційна влада Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей заборонила перехід громадян через лінію фронту.

Тил

  • Президент Зеленський уперше з початку широкомасштабної агресії Росії виїхав із Києва та відвідав Харків. Він звільнив голову обласного управління СБУ та доручив провести розслідування його бездіяльності. Під час перебування президента околиці Харкова було обстріляно з важкої артилерії.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що внаслідок агресії країна втратила від 30 % до 50 % ВВП, а бюджет виконується на 50–70 % від довоєнного рівня.
  • Кабмін затвердив законопроєкт щодо внесення змін до Митного кодексу. Вони дадуть змогу запровадити на українській митниці європейську автоматизовану систему NCTS. Це стане кроком на шляху до "митного безвізового режиму" з Євросоюзом.
  • У Чернігівській області збудовано тимчасову понтонну переправу через Десну замість мосту, який було зруйновано внаслідок воєнних дій.
  • Мінсоцполітики скасовує з травня виплати майже всім внутрішнім переселенцям, окрім тих, хто мешкав на окупованій території або втратив майно внаслідок агресії.
  • НБУ минулого тижня продав на біржі $1,43 млрд, купив лише $0,03 млрд.
    З 21 травня скасовано верхню планку курсу продажу готівкової валюти банками в касах та за картковими операціями, знижено до 50 тис. грн максимальний розмір зняття готівки з банкоматів за кордоном.
  • Попередній президент Порошенко вже втретє намагається виїхати з країни у "відрядження". Він звернувся до президента Зеленського з проханням дозволити йому виїзд за кордон на конгрес Європейської народної партії та запевнив у підтримці зміцнення обороноздатності країни його партією "Європейська солідарність".

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, лідери ЄС так і не змогли домовитися про запровадження ембарго на імпорт російської нафти, що ставить під сумнів можливість ухвалення шостого пакета санкцій на саміті в Брюсселі 30–31 травня. Міністр економіки Хабек вважає, що єдність Євросоюзу щодо антиросійських санкцій починає руйнуватися.
    МЗС Угорщини назвало неприйнятною загрозу припинення транзиту російської нафти нафтогоном "Дружба", і заявило, що країна надає допомогу нужденним громадянам України.
    Президент Сербії Вучич оголосив про досягнення домовленості з російським президентом Путіним щодо постачання газу за пільговою ціною протягом 3 наступних років.
    Глава Офісу президента Єрмак прогнозує, що Росія шантажуватиме ЄС відключенням постачання газу напередодні опалювального сезону. Низку газових сховищ Німеччини вже виведено з-під контролю Газпрому, подібне рішення може ухвалити і влада Австрії. Це дасть можливість забезпечити недоторканний запас газу на зимовий сезон, який буде доставлено іншими маршрутами, зокрема, після регазифікації ЗПГ.
  • Президент Туреччини Ердоган планує 30 травня зателефонувати президентам Путіну та Зеленському. Він висловив надію на "налагодження каналів діалогу" між РФ та Україною для якнайшвидшого припинення бойових дій. За словами прессекретаря українського президента, Зеленський не виключає проведення тристоронніх телефонних переговорів із турецьким та російським президентами, "якщо Путін висловить бажання взяти в них участь".
    Низка західних, насамперед, європейських політиків та ЗМІ все голосніше говорять про необхідність домовлятися з Путіним, що викликає різку критику з боку найближчих партнерів України – країн Балтії та Польщі. Глава комісії із закордонних справ парламенту Естонії Міхкельсон вважає, що глави Німеччини – Шольц та Франції – Макрон прокладають Росії шлях до нового насильства та легітимізують війну. Глава МЗС Латвії Рінкевичс назвав лідерів Німеччини, Франції, Італії та Австрії політиками, які "втратили гідність". Глава МЗС Литви Ландсбергіс заявив, що країни Балтії мають пообіцяти українцям, що підтримуватимуть їх до перемоги над Росією, оскільки РФ є прямою загрозою безпеці Латвії, Литви та Естонії.
  • Уряд Польщі передає Україні 18 самохідних 155-мм гаубиць AHS Krab. 100 українських артилеристів уже пройшли підготовку до їхнього застосування. Міністр державних активів Сасін наполягає на розміщенні в Польщі центру підтримки відновлення України.
    Міністр оборони Чехії Чорнохова оголосила про надання найближчим часом додаткової воєнної допомоги Україні на суму €24–28 млн. З моменту початку російського вторгнення країна надала ЗСУ озброєння на суму €140 млн.
    Заступник міністра оборони Маляр порадила українцям набратися терпіння та дочекатися постачання західної важкої техніки. За її словами, контракти виконуються, проте для доставлення озброєнь до України потрібен певний час.
    За твердженням радника Глави офісу президента Подоляка, у влади та ЗМІ Росії виникла істерика після оголошення рішення адміністрації США про передавання Україні далекобійних систем залпового вогню.
    Переможці конкурсу Євробачення-2022 гурт Kalush Orchestra продали на аукціоні свій приз – кришталевий мікрофон – за $900 тис. Кошти буде спрямовано на закупівлю комплексу безпілотників для ЗСУ.
  • Через можливе ухваленням українським парламентом закону про вільне володіння короткоствольною зброєю Європол висловив побоювання, що після закінчення війни зброя, яку Захід передав Україні, може потрапити до рук злочинців.
  • Амбасадорка Німеччини в Україні Фельдгузен зустрілася з українським міністром фінансів Марченком та повідомила про виділення Україні грантової допомоги в розмірі €1 млрд.
  • Держсекретар США Блінкен назвав Білорусь та її президента Лукашенка спільниками збройної агресії Росії проти України.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що переговори минулого тижня в Анкарі не виправдали сподівань, і він не планує погоджуватися на вступ до НАТО країн, які "підтримують тероризм". Йдеться про підтримку Фінляндією та Швецією курдів із "Робітничої партії Курдистану", яку в Туреччині оголошено терористичною організацією, а також про заборону постачання зброї з цих країн після вторгнення у 2019 р. турецьких військ на північний схід Сирії. Ердоган попередив, що війська країни знову буде введено до північної Сирії задля знищення "Курдських загонів народної оборони", які Туреччина також визнала терористичною організацією.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Росія нібито сплатила відсотки за держоблігаціями, але гроші на рахунки кредиторів не надійшли, попри заяву Національного розрахункового депозитарію РФ. Відповідно, почався відлік пільгового 30-денного періоду, по закінченні якого в разі ненадходження коштів буде оголошено дефолт Росії за суверенними зобов’язаннями. Ситуація виникла внаслідок рішення Мінфіну США, який заборонив здійснення виплат з обслуговування боргу із заморожених коштів Центробанку РФ. Інвестори зберуться наступного тижня для ухвалення рішення про подальші дії в разі, якщо оплата не надійде протягом пільгового періоду.
    Британська розвідка вважає, що санкції вже діють ефективно, судячи з запеклих спроб Росії домогтися їхнього скасування або послаблення.
  • Туреччина пропустила через Босфор російські кораблі зі вкраденим в Україні зерном. Один із кораблів, який було завантажено в Севастополі, прибув до сирійського порту Латакія.
    За оцінкою британської розвідки, Росія використовує продовольчу кризу як зброю для досягнення політичних цілей, водночас звинувачуючи Захід.
  • Хакери Anonymous зробили успішну кібератаку проти білоруських урядових сайтів. Це спричинило їхню недоступність.
  • Патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв) у відповідь на рішення Синоду УПЦ Московського патріархату заявив, що процес поділу православних християн в Україні відбувається "не від бога", проте він розуміє труднощі української дочірньої церкви та молиться за "єдність".
  • За 3 місяці після початку широкомасштабної агресії конференція Всесвітньої організації охорони здоров’я, нарешті, ухвалила резолюцію про засудження руйнування російською армією закладів охорони здоров’я в Україні. Водночас проти РФ санкції так і не було запроваджено, а вона не позбавлена ​​права голосу. Глава ВООЗ Гебреєсус лише в січні 2023 р. доповідатиме виконкому організації про виконання Росією вимог резолюції, що фактично дає російській армії карт-бланш на знищення системи охорони здоров’я України.
  • Низка британських видань опублікувала інформацію про смерть російського президента Путіна і припустила, що замість нього російське керівництво використовує двійника, поки тривають переговори про поділ влади. Міністр закордонних справ РФ Лавров вважає, що ознаки хвороби в Путіна спостерігають лише неадекватні люди. За його словами, Путін щодня з’являється на публіці та на телеекранах.

No comments:

Post a Comment