May 20, 2022

: Сенат США затвердив надання Україні допомоги в розмірі $40 млрд

 

Сенат США затвердив надання Україні допомоги в розмірі $40 млрд

  • Сенат США затвердив надання Україні допомоги в розмірі $40 млрд.
  • "Велика сімка" виділить $18,4 млрд на підтримку української економіки.
  • Європарламент ухвалив резолюцію про створення трибуналу для розслідування злочинів Росії.
  • На Донбасі тривають тяжкі бої.

Війна

Фронт

  • Прикордонні райони Сумської та Чернігівської областей знову було обстріляно з артилерії з території РФ. Влада Брянської та Курської областей Росії зводить на кордоні фортифікаційні споруди "для захисту від наступу українських військ" і заявляє, що території їхніх областей нібито зазнали обстрілів із боку України.
    19.05.2022 Харків
    19.05.2022 Харків
    Під Харковом українські війська ведуть бойові дії зі змінним успіхом. На північ від міста звільнено с. Дементіївка, російській армії вдалося відбити населені пункти Рубіжне та Тернова.
    19.05.2022 Луганщина
    Тяжкі бої точаться в Луганській області – на околицях Сєвєродонецька, поблизу Лисичанська та в районі Попасної в напрямку Бахмута. Під час наступу російським військам не вдалося перерізати "трасу життя" Лисичанськ-Бахмут. На Донеччині відбито атаки в напрямку Святогірська, у Веселому поблизу Авдіївки, у Новомихайлівці та Олександрівці на південь від Донецька.
    Міста Харківської, Луганської та Донецької областей зазнали варварських обстрілів та бомбардувань російської авіації, унаслідок яких загинули та дістали поранень мирні жителі, діти тощо. Президент Зеленський підтвердив, що російські війська завзято штурмують українську оборону на Донбасі. Він назвав ситуацію в регіоні "пеклом".
  • За інформацією Міноборони РФ, з "Азовсталі" вже вийшли 1730 українських бійців, з них 80 – поранених. Командири підрозділів усе ще перебувають у казематах підприємства. Вони не розкрили деталі операції із порятунку військовослужбовців. Міжнародний Червоний Хрест оголосив про реєстрацію сотень українських вояків, шо було виведено із комбінату "Азовсталь", яких російська влада вважає військовополоненими. Президент Зеленський заявив, що до порятунку оборонців Маріуполя залучено найвпливовіші міжнародні організації.
  • Російські війська в районі Києва ведуть авіарозвідку для з’ясування розташування українських засобів ППО, які боронять столицю. У районі Гостомеля було перехоплено та посаджено новітній російський БПЛА "Орлан-10".
  • На думку експертів Пентагону, Одесі та Миколаєву висадка російського морського десанту вже не загрожує. Чорноморський флот так і не зміг закріпитися на о. Зміїний у західній частині Чорного моря, після затоплення російських катерів.
  • За інформацією МВС, понад 6,2 млн осіб. були змушені втекти від війни та стали внутрішніми переселенцями. Ще 5,4 млн осіб. виїхали до країн ЄС, із них 3,4 млн – до Польщі. Приблизно половина біженців уже повернулася до України. Тимчасовий захист ЄС набули понад 1,2 млн українських громадян.

Тил

  • Країна відзначила День вишиванки, який є одним із головних свят, що об’єднує націю. Як жест підтримки та солідарності з Україною президент Єврокомісії фон дер Ляєн виставила на сторінці в соцмережі Фейсбук своє фото у вишиванці.
  • Президент Зеленський оголосив про підготовку законопроєкту про можливість вступу до ВНЗ за спрощеною схемою випускників шкіл із тимчасово окупованих територій.
  • До Верховної Ради внесено законопроєкт про конфіскацію на користь Збройних Сил та Держслужби з надзвичайних ситуацій автівок, водіїв яких затримано в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
    Зареєстровано проєкт постанови про визнання російського президента Путіна воєнним злочинцем.
    За словами представника президента в Конституційному суді депутата Веніславського, воєнний стан треба подовжити на 3 місяці, оскільки "контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона". Режим може бути скасовано Верховною Радою будь-якої миті.
  • Суддею Конституційного суду за квотою президента призначено професорку Львівського національного університету Грищук.
  • У Харкові демонтовано пам’ятник новгородському князю Олександру Невському, який було встановлено у 2004 р., і який розташований поруч з однойменним храмом УПЦ Московського патріархату.
  • "Русское радио Украина" перейменовано на "Радіо Байрактар".
  • Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього президента Януковича в справі про незаконне перетинання кордону у 2014 р. за сприяння представників РФ.

Україна та світ

  • Після зняття заперечень сенатором-республіканцем Полом та виділення побажань партії в окремий білль, Сенат затвердив надання Україні допомоги в розмірі $40 млрд, з яких понад $21 млрд – постачання зброї. Закон набуде чинності після підпису президентом Байденом.
    Пентагон та інші відомства розглядають включення до складу цього пакету допомоги протикорабельних ракет великої дальності, комплексів ППО "Patriot", а також далекобійних систем залпового вогню та ракет "повітря-земля".
    Байден також підписав указ про виділення Україні ще $100 млн, на які буде закуплено та поставлено ЗСУ 155-мм гаубиці, тягачі до них, артилерійські радари та запчастини до обладнання.
    Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон оголосив про виділення ще £1,3 млрд на закупівлю озброєнь, зокрема, протикорабельних ракет, далекобійної артилерії та бойових безпілотників.
    Австралійський уряд відправляє до України ще 14 бронетранспортерів M113 та 20 бронемашин Bushmaster, а також гуманітарну допомогу, яку зібрали громадяни країни.
  • На засіданні комітету начальників штабів країн НАТО головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що Україні вдалося перехопити в російської армії стратегічну ініціативу та на поодиноких ділянках фронту перейти в контрнаступ. За словами генерального секретаря Альянсу Столтенберга, наступ армії РФ на Донбасі сповільнився, проте цілі Путіна залишилися незмінними. Тому, за його словами, країнам НАТО та Україні треба готуватися до тривалої війни. Столтенберг закликав країни-учасниці до перезавантаження відносин через нову світову реальність, що виникла у 2014 р. після окупації Криму Росією.
    На думку міністра оборони Великої Британії Уоллеса, заперечення Туреччини проти вступу до НАТО Швеції та Фінляндії вдасться зняти протягом кількох тижнів.
  • Канцлер Німеччини Шольц заявив, що російський президент Путін не зможе диктувати умови майбутнього мирного договору. Він наголосив, що Росія не має виграти війну за жодних умов. Прем’єр-міністр Італії Драгі закликав Росію до якнайшвидшого припинення вогню для відновлення мирних переговорів. Радник глави Офісу президента Подоляк звернувся до російської делегації з проханням не пропонувати припинення вогню без повного виведення військ із території України. Посол України в Німеччині Мельник вважає за можливе відновлення переговорів у "нормандському форматі" для припинення війни. Глава МЗС Кулеба заявив, що історія вилікує класичний синдром залежності від Росії в певних європейських лідерів, які прагнуть "зберегти обличчя Путіну".
    За словами прессекретаря російського президента Пєскова, мирний процес наразі неможливо відновити без урахування бажань мешканців донбаських "республік" та інших територій, які  окуповані російською армією.
  • Президент Макрон висловив побоювання через можливе поширенням російської агресії на територію сусідніх країн, насамперед Молдови.
  • Міністри фінансів країн "великої сімки" (G7) домовилися про виділення Україні $18,4 млрд допомоги як трансфертів та кредитів – упродовж наступних трьох місяців – для компенсації збитків, які завдано російською агресією. Єврокомісія оголосила про план надання Україні додаткового фінансування на суму €9 млрд. Міністр фінансів Німеччини Лінднер оголосив про виділення €1 млрд для підтримання ліквідності українського бюджету.
    Мінфін України отримав у четвер чергову частину гранту в розмірі €504 млн від Світового банку, який буде спрямовано на відновлення економіки.
    Центральні банки ЄС та інших країн докладають зусиль для приборкання інфляції, яка виникла через санкції та війну в Україні. За даними Статуправління Канади, темпи інфляції в країні сягнули максимуму за 30 років.
    На думку аналітиків агентства Bloomberg, світ швидко скочується в стан стагфляції (інфляції на тлі падіння виробництва та зростання безробіття), подібної до тієї, яка вразила світ на початку 70-х рр минулого сторіччя.
    Міністр фінансів Марченко закликав колег із G7 до більш активного фінансування України. Президент Зеленський заявив, що фінансова допомога Україні не є подарунком, а лише внеском донорів у власну безпеку.
    За оцінкою Київської школи економіки, сума прямої шкоди від російської агресії впритул наблизилася до $100 млрд.
    Заяви західних партнерів України про збільшення фінансової допомоги призвели до підвищення котирувань українських державних зобов’язань та єврооблігацій та зниження їхньої прибутковості, яка поки ще є рекордно високою.
  • У США відбулася конференція ООН із питань продовольчої безпеки. Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу повідомив про напрацювання разом із чиновниками Організації щодо розблокування гуманітарних коридорів для відновлення експорту українського зерна. Глава МЗС Німеччини Бербок заявила, що Росія використовує голод як інструмент ведення війни. Радник глави Офісу президента Подоляк вважає, що поведінка Росії характерна для держави-терориста – РФ зажадала зняття санкцій в обмін на розблокування портів.
    Міністри розвитку G7 домовилися про створення альянсу для запобігання глобальному голоду.
    На думку керівництва країн Заходу, насамперед – США та Великої Британії, постачання Україні протикорабельних ракет дадуть змогу зняти російську блокаду українських чорноморських портів.
    За інформацією The Wall Street Journal, керівництво США розглядає варіант скасування терміном 6 місяців санкцій щодо експорту білоруських калійних добрив в обмін на транзит українського зерна до портів країн Балтії. Розблокувати експорт добрив із РФ та Білорусі для відновлення експорту українського зерна запропонував і генеральний секретар ООН Гутерреш.
    Глава МЗС Кулеба подякував єгипетському керівництву за відмову прийняти російське судно із зерном, яке було вкрадено в Україні.
  • Депутати Європарламенту схвалили скасування європейського мита на весь український експорт терміном на 1 рік для підтримки економіки країни. Президент Зеленський зателефонував до голови Єврокомісії фон дер Ляєн та обговорив можливість запровадження спільного прикордонного контролю на українсько-польському кордоні.
    Європарламент ухвалив резолюцію про створення міжнародного трибуналу для розслідування злочинів проти людяності, воєнних злочинів, геноциду та агресії РФ в Україні. Йдеться про лідерів Росії та воєначальників.
    Також прийнято резолюцію про необхідність поширення антиросійських санкцій на її союзника – Білорусь.
    Ухвалено резолюцію про засудження діяльності колишнього канцлера Німеччини Шредера та колишньої міністерки закордонних справ Австрії Кнайс. Їм наказано скласти повноваження членів ради директорів "Роснефти", інакше, проти них буде запроваджено санкції. Німецький Бундестаг уже позбавив Шредера персональних привілеїв, які мають колишні канцлери.
  • Міністр закордонних справ Кулеба переконаний, що запровадження Євросоюзом ембарго на імпорт російської нафти є лише питанням часу. Про це також свідчить переналаштування обладнання на використання нафти не з РФ заводів одного з найбільших угорських споживачів – компанії MOL.
    Міністри фінансів країн "великої сімки" обговорили стратегію скорочення доходів Росії від експорту нафти, проте до спільного рішення не дійшли.
    Росія планує перенаправити нафту з Європи на азійські ринки насамперед до Китаю. За інформацією агентства Bloomberg, китайська влада планує поповнити стратегічні запаси, купуючи нафту в Росії за демпінговими цінами.
  • Глава МЗС Кулеба заявив, що Україні не потрібні сурогати статусу кандидата в члени ЄС. Він закликав "певні країни" відмовитися від двозначних обіцянок, які вони практикували протягом останніх років.
    Канцлер Шольц назвав Україну частиною європейської сім’ї, однак, за його словами, короткого шляху до ЄС немає.
    Президент Макрон змушений був виправдовуватися за свою пропозицію про "нову політичну європейську спільноту". Вона була сприйнята багатьма країнами, Україною тощо, як прихована відмова від надання статусу кандидата в члени ЄС. За словами Макрона, його ідея є лише доповненням, а не альтернативою членству.
    Європарламент закликав Єврокомісію на тлі глобальних ризиків якнайшвидше розпочати переговори про вступ до ЄС Північної Македонії та Албанії.
  • Уряд Японії оголосив про виділення $2 млн Міжнародному агентству з атомної енергії МАГАТЕ на підтримання безпеки українських АЕС.
  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив про закупівлю в Росії "достатньої кількості" оперативно-тактичних комплексів "Іскандер", а також систем ППО С-400.
  • Уряд Великої Британії оголосив заборону на продаж невикористаних посадкових місць російськими авіакомпаніями "Аерофлот", "Росія" та "Уральські авіалінії". Подібна можливість зберігалася після заборони польотів у британському повітряному просторі. Росія була змушена віддати турецьким перевізникам 2/3 перельотів між країнами через брак літаків унаслідок запровадження санкцій.
    Російські ЗМІ оголосили про плани націоналізації великого автозаводу в Санкт-Петербурзі, що належить компанії Nissan, яка оголосила про вихід із російського ринку. Компанія McDonald's продає всі ресторани своєму російському франчайзі.
    Корпорація Google вивезла більшість своїх співробітників до офісу в столиці ОАЕ Дубай.
  • У Києві відновили роботу посольства Швейцарії та Фінляндії. У столиці вже відкрилися посольства та представництва понад 40 держав, а також ЄС.
  • Польський суд заочно заарештував одного з диспетчерів аеропорту Смоленськ, який чергував 10 квітня 2010 р. – у день катастрофи літака з найвищим керівництвом Польщі.

Тренди

  • Російські ЗМІ та чиновники змінили акценти у висвітленні "спецоперації" в Україні. Вони пояснюють поразки своїх військ тим, що Росія "воює з об’єднаним Заходом руками українців".
  • Президент Зеленський під час зустрічі зі студентами Києво-Могилянської Академії закликав "не звертати уваги на дрібниці", подібні до плагіату дисертації міністром освіти Шкарлетом. За його словами, від початку війни "відбулася переоцінка цінностей", тому ця проблема не є невідкладною. На думку низки експертів, це свідчить про небажання Зеленського боротися із системною корупцією у своєму оточенні.

No comments:

Post a Comment