May 19, 2022

18.05.2022: Євросоюз анонсував створення Платформи відновлення України


Євросоюз анонсував створення Платформи відновлення України

  • Євросоюз анонсував створення Платформи відновлення України.
  • Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО.
  • Європа ухвалила принципове рішення про відмову від російських енергоносіїв.

Війна

Фронт

  • Російські війська обстріляли з території РФ з артилерії та мінометів Шосткинський район Сумської області, а також два населені пункти поблизу кордону – у Чернігівській. Губернатори Курської та Білгородської областей Росії заявили, що українська армія нібито обстрілює прикордонні села. Глава фракції "Справедлива Росія" в Держдумі Миронов закликав російське командування "у відповідь на обстріли" завдати ракетних ударів по штабах та урядових будівлях України.
    18.05.2022 Харків
    Українські війська відбили атаки окупантів у Харківській області – на Велику Комишуваху на захід від Ізюма; у Луганській області – в Устинівці та Золотому на південь від Лисичанська; в околицях Авдіївки та траси Донецьк-Костянтинівка – у Юр’ївці та Новокалиновому, а також у Новомихайлівці на південь від Донецька.
    Російські війська здійснили обстріли та бомбардування населених пунктів уздовж усієї лінії фронту – на околицях Харкова та Сєвєродонецька, у районі Лисичанська-Золотого, в околицях Горлівки, Донецька, Гуляйполя. З РСЗВ обстріляно Зеленодольськ та навколишні населені пункти в районі Криворізької ТЕС на стику Херсонської та Дніпропетровської областей.
    За інформацією The Washington Post, американська розвідка вважає, що амбіції російського командування останніми днями помітно зменшилися, а наступ практично провалився.
  • Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайно допустити представників Міжнародного Червоного Хреста до українських військовослужбовців, яких було виведено з "Азовсталі". Правозахисники мають серйозні сумніви в дотриманні їхніх прав, а також заявляють про можливість застосування до бійців заходів залякування – позасудових страт тощо.
    Ватажок "ДНР" Пушилін вимагає вчинення над українськими військовослужбовцями "міжнародного трибуналу". За його словами, командири частин усе ще залишаються на "Азовсталі".
    Російські ЗМІ повідомили про переправлення українських вояків із колонії на території "ДНР" до СІЗО Ростова та Таганрога.
    Родичі оборонців Маріуполя в Туреччині закликали владу країни не допустити знущань із бійців та їхнього вбивства російськими окупантами, а також сприяти обміну на російських солдатів.
    Російських військовополонених поміщено до слідчих ізоляторів по всій країні, там створено 59 спеціалізованих ділянок.
  • МЗС України попередило про відповідальність іноземних журналістів, які вирішили приєднатися до "престуру" міністерства оборони РФ окупованими територіями через неконтрольовану ділянку кордону. Відповідальність понесуть також видання, які вони представляють.
  • На півдні країни, який захоплено російськими військами, діють українські партизани. Запорізька воєнна обладміністрація повідомила про вибух бронепоїзда в Мелітополі, поблизу станції зійшов із рейок та вибухнув потяг із боєприпасами та особовим складом. Біля комендатури підірвано гранату. Місцеві жителі повідомляють про знищення "невідомими месниками" загарбників, офіцерів тощо.
    Він заявив, що в Запорізькій та Херсонській областях треба якнайшвидше ввести в обіг рубль. Він також запропонував українському урядові платити за електроенергію, яку вироблено Запорізькою АЕС.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про подовження режиму воєнного стану та мобілізації ще на 90 діб – до 23 серпня 2022 р.
  • За інформацією Держприкордонслужби, потік громадян, які повертаються в Україну, зростає день від дня і становить 70–85 тис. осіб. на добу. З моменту вторгнення з країни виїхали 4,6 млн осіб, повернулися – уже майже 2,0 млн. Єврокомісія виділить додатково €248 млн компенсації витрат 5 країнам, які прийняли найбільшу кількість українських біженців.

Україна та світ

  • Європа, нарешті, ухвалила рішення про повну відмову від російських нафти й газу За оцінкою Єврокомісії, Євросоюзу для швидкого усунення залежності від постачання з РФ та прискорення переходу до "зеленої" енергетики потрібно приблизно €300 млрд. З них третину має бути видано державам як гранти, €10 млрд – витрачено на закупівлю зрідженого газу, щоб уникнути перебоїв з опаленням, а €2 млрд – вкладено в нафтову інфраструктуру. На суму €225 млрд країнам буде надано кредити під низькі відсотки. За оцінкою Єврокомісії, ЄС витратить цього року на закупівлю російських енергоресурсів орієнтовно €100 млрд.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оприлюднила план відновлення України після війни. Вона підкреслила, що інвестиції в ньому мають поєднуватись із реформами – у сферах боротьби з корупцією, верховенства права, незалежності судової системи. Також має бути проведена реформа державного управління. Вона пообіцяла Україні повну підтримку на шляху вступу до ЄС.
    Єврокомісія очолить Платформу щодо відновлення України, яка стане органом стратегічного управління процесом. Платформа відповідатиме за затвердження плану відновлення, який складе та реалізовуватиме України за підтримки та технічної допомоги з боку ЄС, у тісній взаємодії з іншими ключовими партнерами – G7, G20, міжнародними фінансовими інститутами та організаціями. Партнерство між містами та регіонами Євросоюзу з містами та регіонами України збагатить та прискорить реконструкцію.
    Кошти для реалізації Платформи буде включено до бюджету ЄС.
    Фон дер Ляєн анонсувала ще один пакет макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) Україні в розмірі €9 млрд на додачу до вже виділеної допомоги в розмірі €1,2 млрд. За оцінками експертів, Україні під час війни потрібно €5–7 млрд щомісяця для покриття дефіциту бюджету. Цього тижня Єврокомісія має намір виділити Україні ще €15 млрд на 3 місяці здебільшого як гранти.
    Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що серед країн Євросоюзу вже немає розбіжностей щодо надання зброї Україні, але все ще зберігаються сумніви щодо необхідності надання статусу кандидата в члени ЄС.
    Президент Європейської Ради Мішель запропонував активізувати процес розширення Євросоюзу, оскільки наявний забюрократизований процес спричиняє розчарування –  як самих держав-учасниць, так і потенційних кандидатів на вступ до Союзу.
  • Віцепрем’єр-міністр Федоров запропонував віцепрезидентці Єврокомісії Вестагер розпочати переговори щодо приєднання України до роумінгового простору ЄС. Українські мобільні оператори після вторгнення забезпечують зв’язок українських біженців у країнах ЄС, без стягнення додаткової плати.
  • Представники Фінляндії та Швеції одночасно подали заявки про вступ до НАТО після затвердження їхніми парламентами цього рішення. Процес може тривати до 2 тижнів, після чого рішення мають ратифікувати парламенти всіх 30 країн-учасниць Альянсу.
    Туреччина заблокувала переговори щодо вступу цих країн. Генеральний секретар Столтенберг заявив, що подання заявок Фінляндією та Швецією є історичним кроком та зміцнить євроатлантичну безпеку. Подальші кроки робитимуться з урахуванням інтересів усіх країн-учасниць. Він висловив сподівання на врегулювання всіх суперечностей для якнайшвидшого досягнення результату.
    Прессекретар російського МЗС Захарова погрожує Фінляндії "сюрпризом" із боку армії РФ за рішення вступити до НАТО.
  • Агентство Reuters повідомило, що російська компанія "Транснефть" засекретила дані про відвантаження нафти з портів країни на тлі зростання напруженості у відносинах із країнами Заходу, які масово відмовляються від купівлі російських енергоносіїв.
    Адміністрація президента США готує ґрунт для переговорів із венесуельським режимом, для чого частково послабила економічні санкції. Мета США – збільшення експорту нафти з Венесуели для заміщення постачання із РФ. США ставлять умовою пом’якшення санкцій поновлення діалогу президента Мадуро з опозицією.
  • Представники України та Молдови обговорили тему врегулювання конфлікту в Придністров’ї з урахуванням агресії Росії. Президент Санду виступила перед Європарламентом і заявила, що присутність російських військ у невизнаній "Придністровській республіці" порушує нейтралітет та незалежність Молдови. Водночас вона наголосила, що сподівається на дипломатичне врегулювання конфлікту, і поки не вбачає безпосередньої загрози дестабілізації та втягування країни у війну. Глава МЗС Кулеба на початку травня заявив, що Україна підтримує територіальну цілісність Молдови, попри мляву підтримку на початку повномасштабного вторгнення Росії. Українські офіційні особи неодноразово висловлювалися щодо певних варіантів "розв’язання проблеми" в разі початку бойових дій у регіоні російськими військами.
  • Російський Ощадбанк повідомив Управління фіннагляду Великої Британії про припинення обігу депозитарних розписок на Лондонській фондовій біржі, що фактично означає припинення торгівлі цінними паперами банку. 15 березня банк JPMorgan Chase відмовився від статусу депозитарію акцій Ощадбанку після включення банку до списку санкцій США та ЄС.
  • Міністр фінансів США Єллен поки не вбачає юридичних підстав для арешту активів Центробанку РФ, які було заморожено в США на підставі санкцій, запроваджених за вторгнення в Україну.
    Прем’єр-міністр Шмигаль закликав країни "великої сімки" змінити законодавство для полегшення конфіскації заморожених російських активів та передавання їх Україні на відновлення країни.
  • У Києві поновило роботу посольство США. Сенат одноголосно затвердив послом в Україні кар’єрну дипломатку Брінк, яка очолювала посольство в Словаччині.
  • Парламент Канади визнав геноцидом депортування сталінським режимом кримських татар у 1944 р. Крім Канади, подібні акти ухвалили парламенти України, Литви, Латвії.
  • МЗС РФ оголосило персонами нон грата 85 іспанських, італійських та французьких дипломатів у відповідь на вислання десятків російських шпигунів, які працювали в країнах ЄС під дипломатичним прикриттям.
  • У Литві суд засудив до 2 місяців ув’язнення етнічного росіянина, який у прямому ефірі в соцмережах прославляв російську агресію в Україні, закликав до вторгнення армії РФ до Литви та розпалював ненависть до литовців та українців.

No comments:

Post a Comment