April 06, 2022

05.04.2022: Зеленський запропонував ООН реформуватися або саморозпуститися

Зеленський запропонував ООН реформуватися або саморозпуститися
  • Зеленський запропонував ООН реформуватися або саморозпуститися.
  • Окупанти концентрують сили для наступу на Донбас та південь України.
  • У пакеті санкцій ЄС немає ембарго на російські нафту та газ.

Війна

Фронт

  • На фронті точаться позиційні бої всією лінією фронту. Російські війська трохи просунулися на південь від Ізюма. Спроби наступу на півночі Луганської обл. в районі Горлівки та Донецька було відбито. Окупанти обстрілюють Рубіжне, Сєверодонецьк, Попасну, Авдіївку, Мар'їнку з важкої артилерії та РСЗВ. Штурм Маріуполя триває цілодобово, українські десантники та полк "Азов" тримають оборону, завдаючи противнику великі втрати та сковуючи його наступ на інших ділянках.
    Мер Харкова Терехов стверджує, що місто добре підготовлено до оборони, а окупанти безперервно обстрілюють житлові квартали.
    Українська армія відбила кілька населених пунктів на кордоні Херсонської та Дніпропетровської областей та веде бої в районі гирла Дніпра та Південного Бугу.
    З Білорусі на схід прямують потяги з технікою та особовим складом військ, які перекидають на територію "республік". Водночас на території РБ залишаються підрозділи, основне завдання яких, на думку військових експертів, – сковування значних сил ЗСУ на півночі України.
    05.04.2022
    У невизнаній Придністровській республіці триває підготовка до приймання літаків, що може свідчити про плани ударити в тил українського угруповання, що обороняє Одесу та Миколаїв.
  • Російські війська планомірно знищують інфраструктуру України. Ударом із повітря спалено нафтобазу в Дніпропетровській обл., ракетами пошкоджено об'єкти інфраструктури у Вінницькій та Львівській областях. Українські війська ППО впродовж доби збили 8 крилатих ракет.
  • У Київській, Чернігівській та Сумській областях триває зачищення території від поодиноких груп окупантів, які не встигли відступити до РФ. Відбувається розмінування та відновлення автомобільного сполучення. У звільнених районах повсюдно знаходять свідоцтва воєнних злочинів У Гостомелі зниклими безвісти вважаються орієнтовно 400 осіб.
  • Генпрокурор Венедиктова повідомила, що наразі прокуратура розслідує понад 5 тис. воєнних злочинів Росії. За її словами, це лише перший рівень звинувачень, далі буде розпочато розслідування злочинів проти людяності, а також щодо геноциду українського народу.
    Серед воєнних злочинів армії РФ – знущання та катування українських жінок-військовослужбовців, які потрапили в російський полон, а також сексуальне насильство над дітьми та особами похилого віку.
  • Упродовж доби із зони бойових дій вдалося евакуювати лише орієнтовно 3,8 тис. мирних жителів, з них 1,5 тис. – жителі Маріуполя, яким вдалося дістатися Бердянська. Окупанти знову не пропустили гуманітарний конвой Міжнародного Червоного Хреста до Маріуполя, що перебуває в облозі. Віцепрем'єр-міністр Верещук сподівається на евакуацію жінок та дітей із Маріуполя разом із громадянами Туреччини, якщо буде досягнуто згоди про гуманітарний коридор за посередництва турецького президента Ердогана.

Тил

  • Кабмін оцінює прямі збитки від російського вторгнення в $68 млрд, опосередковані – у $600 млрд. Роботи з оцінювання збитків координуватиме міністерство з реінтеграції окупованих територій.
  • Держспоживслужба констатувала значне зростання цін практично на всі соціально значущі продукти та товари.
  • Ощадбанк надасть Нафтогазу кредит у сумі 4,5 млрд грн на відновлення інфраструктури, що зазнала пошкоджень унаслідок воєнних дій. Уряд дозволив мережам продовольчих магазинів залучати пільгові кредити на суму до 1 млрд грн терміном на 1 рік під 5 % річних.
  • Мінфін продав на аукціоні військові облігації на суму 5,6 млрд грн, з них номіновані в євро – на 4,6 млрд грн із прибутковістю 2,5 % річних із погашенням у грудні.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив із відеозверненням до Ради Безпеки ООН. Він заявив, що система міжнародного права вже не діє, оскільки один із членів Ради – Росія – грубо порушує всі можливі норми та вчиняє воєнні злочини під прикриттям права вето. Зеленський запропонував ООН провести в Києві міжнародну конференцію з реформування міжнародної системи безпеки, яка дасть можливість гарантувати мир в Україні, Європі та в усьому світі. Він також закликав усі країни спільно розслідувати воєнні злочини Росії в Україні.
    Російський представник Небензя заперечував факти воєнних злочинів, проте кілька разів проговорився, назвавши спецоперацію "війною", а також визнав загибель мирних жителів. Резолюцію так і не було ухвалено – проти проголосували Росія та Еритрея.
  • Американські ЗМІ оголосили, що ЄС, США та інші країни "великої сімки" протягом кількох днів оголосять нові санкції проти Росії, серед яких буде заборона на інвестиції. Прессекретар Білого Дому Саакі оголосила, що санкції націлено на скорочення можливостей Росії вести війну, щоби зрештою поставити президента Путіна перед вибором – повністю виснажити валютні ресурси або оголосити дефолт.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про ще один пакет санкцій проти юридичних та фізичних осіб РФ. До нього буде включено заборону імпорту російського вугілля, припинення транзакцій із чотирма найбільшими російськими банками, відмову російським компаніям брати участь у європейських публічних закупівлях, позбавлення держпідприємств РФ права на фінансову підтримку ЄС, а також заборону на відвідування європейських портів російськими кораблями. Заборонено експорт до Росії низки високотехнологічних товарів та компонент для транспорту. Водночас від системи міжнародних розрахунків SWIFT так і не відключено банки, на рахунки яких Росія отримує оплату за енергоносії. Також не запроваджено заборону на імпорт нафти та газу. Єврокомісар із закордонних справ Боррель оголосив про розширення списку персональних санкцій проти російських громадян, а таке про депортацію дипломатів РФ низкою країн. Польський уряд вважає цей пакет половинчастими заходами і пропонує запровадити повне ембарго на постачання нафти з РФ, замінивши її нафтою з інших країн. Польща також наполягає на припиненні імпорту російського газу й заявляє, що для цього потрібне лише "політичне рішення".
    ЗМІ США виявили різке зростання закупівель Індією російської нафти та припускають, що її надалі можуть реекспортувати до третіх країн, оскільки нафтопереробну інфраструктуру країни не розраховано на марку URALS.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс заявила, що Путін розуміє лише мову сили, тому санкції проти Росії безперервно посилюватимуться, а допомога Україні – збільшуватися.
    Президент Зеленський наголошує, що санкції мають бути відповідними звірствам російських окупантів.
  • Президент США Байден розпорядився виділити Україні додаткову військову допомогу – ПТРК Javelin на суму $100 млн. Конгресмени від Демократичної партії звернулися до Байдена із закликом посилити оборону України від кібератак.
    Естонія передала Україні гаубиці Д-30, протитанкові гармати, міни, автомати, гранатомети та велику кількість боєприпасів. Естонські волонтери та підприємці передали амуніцію – бронежилети, каски, далекоміри, прилади нічного бачення, медикаменти. Чехія оголосила про передавання ЗСУ 12 немодернізованих танків Т-72 та бронетранспортерів радянського виробництва, що зберігалися на складах. Німеччина дала дозвіл на постачання до України бойових машин піхоти групи радянських військ, що також зберігаються на складах у Чехії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг підтвердив, що Альянс і надалі постачатиме зброю Україні "стільки, скільки буде потрібно".
    Польща підписала зі США найбільший в історії військовий контракт на постачання 250 танків Abrams на суму приблизно €4 млрд.
  • Російський пошуковий сервіс Яндекс зачищає власну базу даних від фотографій воєнних злочинів Росії в Україні. Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив Україну в тому, що вона нібито хоче зірвати переговори за допомогою привернення уваги до звірств російської армії в Бучі. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що зустріч Путіна та Зеленського можлива лише "після погодження сторонами підсумкового документа". Український президент вважає, що одним пакетом документів розв'язати всі питання з РФ не вдасться й очікує на відповіді партнерів щодо гарантій безпеки. Він заявив, що переговори триватимуть, попри воєнні злочини Росії.
  • Компанія Intel зупинила діяльність у РФ.
    Канада запровадила санкції проти російських олігархів. Влада Іспанії заарештувала суперяхту олігарха Вексельберга з ближнього оточення Путіна. ЄС обговорює запровадження санкцій проти дочок російського президента.
    Латвія заморозила нерухомість та власність російських компаній на суму понад €100 млн, зокрема, вантажі в портах.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що влада Грузії не надала переконливих доказів, що вона не бере участі в процесі уникнення санкцій Росією.
  • Єврокомісія виділила Молдові €695 млн на підтримання українських біженців як безоплатну підтримку, гранти та кредити. Підтримка США становитиме загалом $70 млн.
  • Посольство Туреччини в Україні відновлює роботу в Києві.
  • Олігарх Фірташ, якого незабаром може бути екстрадовано з Австрії до США за звинуваченням у корупції, заявив, що вторгнення в Україну є "колосальною помилкою" Путіна та початком його катастрофи.

Тренди

  • Служба "Рейтинг" провела чергове телефонне опитування 1500 респондентів у всій Україні. 78 % опитаних уважають, що країна рухається в правильному напрямі, 95 % – вірять у перемогу України. Кількість тих, хто вважає, що війна закінчиться за кілька тижнів, знизилася з 47 до 35 %. Підтримка вступу до НАТО знизилася протягом місяця із 76 % до довоєнного показника – 68 %. 56 % респондентів упевнені, що Україна вступить до ЄС протягом 1–2 років.

No comments:

Post a Comment