February 23, 2022

22.02.2022: Зеленський оголосив мобілізацію резервістів в "особливий період"

Зеленський оголосив мобілізацію резервістів в "особливий період"

  • Зеленський оголосив мобілізацію резервістів в "особливий період".
  • "Республіки" назвали своєю територією Донецьку та Луганську області цілком.
  • Рада федерації РФ дала Путіну повноваження на застосування військ на Донбасі.
  • Путін оголосив про вихід із мінських домовленостей.

В Україні

  • Президент Зеленський зачитав чергове звернення. У ньому він заявив, що визнання Росією донбаських "республік" означає її односторонній вихід із мінських домовленостей. Він оголосив початок призову резервістів з оперативного резерву в "особливий період". Водночас він, як і раніше, стверджує, що потреби в загальній мобілізації немає, і висловив впевненість, що Росія не почне наступ. Він також оголосив про запуск програми "економічного патріотизму" та закликав бізнес допомогти армії. Зеленський заявив про намір знизити податкове навантаження на бізнес та обмежити перевірок – йдеться лише про великі підприємства. Раніше Зеленський заявив, що воєнний стан буде введено лише в разі повномасштабного наступу російських військ.
  • 10 членів Вищої ради правосуддя з 15 подали заяви про звільнення за власним бажанням, що призвело до зупинення роботи Ради.
  • Місія МВФ розпочала роботу з перегляду угоди про кредитування в онлайн-режимі. У разі підтвердження виконання українською владою вимог попереднього меморандуму, Фонд надасть Україні третій транш кредиту stand by.
  • У вівторок НБУ вдалося агресивними інтервенціями придушити різкий стрибок попиту на валюту. За сесію було продано $412 млн, з них $250–300 млн – продав регулятор. Після обіду котирування не припинили зростання й перевалили психологічну позначку 29 ₴/$. На середу офіційний курс встановлено на рівні 28,99 (+0,50 грн), 32,90 ₴/€ (+0,62 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,04 грн). Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні лише короткострокові ОВДП на суму 3,5 млрд грн, водночас на середу заплановано погашення держзобов'язань на суму понад 20 млрд грн, що помітно посилить тиск на валютний ринок.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні знову збільшились обсяги тестування на коронавірус. За добу проведено 113 тис. тестів, підтверджено зараження 25 тис. осіб, одужали 37 тис. хворих, померли – 0,3 тис., вакциновано 63 тис. осіб, з них третьою дозою – 19 тис. Чиновники МОЗ стверджують, що не приховують статистики смертності. Міністр Ляшко заявив, що йдеться про смерті "з коронавірусом", а не "від коронавірусу". У світі в понеділок зафіксовано 1,632 млн випадків інфікування, померли 0,009 млн хворих. У Новій Зеландії зростає хвиля протестів проти коронавірусних обмежень.

Війна

  • На сході Луганської області окупанти вперше за довгий час застосували установки залпового вогню "Град". Під обстріл потрапили Щастя та населені пункти на березі Сіверського Дінця. Знову припинено роботу Луганської ТЕС, частина області залишилася без енергопостачання. Бригади протягом тривалого часу не могли приступити до ремонтних робіт та гасіння пожеж через безперервний артилерійський вогонь. Під артобстріл потрапили околиці Маріуполя. Обстріли та вогневі контакти безупинно тривають усією лінією фронту від узбережжя Азовського моря до кордону з РФ в околицях Станиці Луганської. Унаслідок бойових дій загинув український військовослужбовець, ще 6 – поранено та травмовано.
    СБУ оприлюднило аудіозапис переговорів членів незаконних збройних формувань "ЛНР", які визнали, що обстріляли "будку" на території Росії та Луганську ТЕС. На записі вони також обговорюють введення російських військ, зокрема, "полку Кадирова" й дивуються, що українські війська не відкривають вогонь у відповідь.
    Верховна Рада звернулася до світової спільноти з проханням відреагувати на російську агресію та не визнавати "ЛНР" та "ДНР". Парламент закликав запровадити жорсткі санкції проти Росії: відрізати її від міжнародної системи фінансових розрахунків SWIFT, повністю зупинити газогін "Північний потік-2" та заборонити експорт до РФ високих технологій.
    У Верховну Раду внесено проєкт постанови про запровадження воєнного стану в Донецькій та Луганській областях, а також закриття кордонів із РФ та Білоруссю.
    Після визнання Росією "республік" міністр оборони Рєзніков звернувся до військовослужбовців Збройних Сил. За його словами, на Україну чекають важкі випробування та втрати.
    Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що визнання Росією "республік" не вплине на економіку України.
    Міністр закордонних справ Кулеба оголосив, що Кабмін не планує евакуацію Харкова та Маріуполя.
    Майже половина з 2001 року респондента опитування Фонду "Демократичні ініціативи" висловили намір узяти участь обороні країни або надати допомогу армії.

Україна та світ

  • Депутати Держдуми РФ одноголосно проголосували за визнання "незалежності" "ЛНР" та "ДНР", а слідом – Рада федерації. "Керівники республік" оголосили про намір захопити території Донецької та Луганської областей повністю, оскільки "це записано в конституціях". Прессекретар російського президента Пєсков відмовився конкретизувати, у яких межах визнано "республіки". Міністр закордонних справ Лавров оголосив, що Росія гарантує та забезпечуватиме безпеку "ДНР" та "ЛНР". Спікер МЗС РФ Захарова заявила, що питання про встановлення "кордонів республік" вирішуватиметься окремо. Президент Путін підтвердив, що йдеться саме про адміністративні межі областей і заявив, що всі спірні питання мають бути врегульовано на прямих переговорах України та "республік". Він офіційно оголосив, що мінських домовленостей більше не існує через "нехтування виконання київською владою". Це відкриває можливість вторгнення російських військ на контрольовану територію.
    Рада федерації РФ дала дозвіл Путіну на застосування російських військ на Донбасі.
    Крім РФ донбаські "республіки" не визнала жодна країна, проте про намір оголосили Куба, Нікарагуа та Сирія.
    Президент Казахстану Токаєв оголосив про створення антикризового плану для реагування на наслідки визнання "республік". За його словами, питання про визнання їх Казахстаном не стоїть на порядку денному. Також не планує визнавати "республіки" та Вірменія – ще один член російського військового блоку ОДКБ. МЗС Білорусі сприйняло рішення російського керівництва та Думи з "повагою та розумінням".
    Канцлер Німеччини Коль оголосив про тимчасове заморожування процесу сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2". У відповідь заступник секретаря Ради безпеки РФ Медведєв пригрозив країнам Європи підвищенням вартості газу до $2000/м³.
    Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон оголосив про запровадження санкцій проти 5 російських банків, а також 3 олігархів із ближнього оточення президента Путіна – Тимченка та братів Ротенбергів.
    Уряд Японії заборонив розміщення держоблігацій і вніс до списку санкцій "керівництво республік". Австралія оголосила санкції проти членів Ради безпеки РФ, "керівництва ЛНР та ДНР", а також корпорації "ВЕБ" і кількох банків. Про такі санкції оголосила й Канада. ЄС оголосив про санкції проти всіх депутатів Держдуми РФ, які визнали "республіки", банків, що фінансують російську армію та операції в ОРДЛО, а також обмежив доступ Росії до фінансових ринків та послуг ЄС, про повне припинення торгівлі в ЄС товарами та сировиною з "республік". Єврокомісар із закордонних справ Боррель оголосив, що санкції проти президента РФ Путіна поки запроваджено не буде.
    Президент Туреччини Ердоган у розмові з Зеленським назвав "неприйнятним" рішення РФ про визнання "ДНР" та "ЛНР" та закликав до дотримання міжнародного права. Зеленський також зателефонував прем'єр-міністрові Угорщини Орбану, який підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.
    Помічник держсекретаря з національної безпеки Файнер заявив, що США вбачають дії Росії початком вторгнення до України. Держсекретар Блінкен після нового витка ескалації вже не вбачає потреби в зустрічі з міністром закордонних справ РФ Лавровим.
    Президент США Байден зустрівся із міністром закордонних справ Кулебою. Він підтвердив підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, пообіцяв збільшити військову допомогу та запровадити санкції проти РФ. На брифінгу Кулеба заявив, що Україна офіційно звернулася до США та Великої Британії з проханням про надання додаткового озброєння. Він також назвав для Європи найкращим рішенням на цей час – прийняти Україну в члени ЄС та запровадити жорсткі санкції проти Росії.
    Пізно ввечері Байден провів короткий брифінг, на якому оголосив про перший етап санкцій, які стосуються державного боргу РФ і спрямовані проти російських банків та фізосіб, причетних до агресії. Водночас Байден підтвердив готовність до відновлення дипломатичного діалогу та попередив, що санкції поглиблюватимуться в разі нарощування агресії Росією. За його словами, США й надалі співпрацюватимуть із Німеччиною для недопущення введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2", а також нададуть додаткову оборонну допомогу Україні. Він відмовився відповідати на запитання журналістів. Прессекретар Білого Дому Саакі повідомила, що його зустріч із російським президентом до реальної деескалації навколо України не планується.
    Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що зустріч у "нормандському форматі" можлива лише розуміння російським керівництвом його тематики й у разі, якщо вона не стане ще одним "переливанням порожнього на порожнє".
    Відбулося екстрене засідання комісії НАТО-Україна, після якого генеральний секретар Альянсу Столтенберг заявив про подовження Росією підготовки повномасштабного вторгнення до України.
    Член ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) від України Шевальов запропонував припинити членство в ньому Росії у відповідь на визнання самопроголошених "республік".
    Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що введення російських військ на територію України без її згоди не може бути визнано "миротворчою місією".
    Після визнання "республік" Росією, МЗС України відкликало з Москви тимчасового повіреного. Росія оголосила про евакуацію посольства в Києві. Президент Зеленський на пресконференції після зустрічі з президентом Естонії Карісом заявив, що керівництво країни розглядає варіант повного розривання дипломатичних відносин із РФ. Міністр закордонних справ Кулеба вважає припинення відносин із Росією своєчасним, хоча й запізнілим. Заст. глави російського МЗС Руденко заявив, що РФ не планує розривати дипломатичні відносини з Україною.
    Австралія евакуювала співробітників посольства з України до Польщі та Румунії.
    Авіакомпанія AirBaltic зупиняє нічні рейси до України.
    В аеропорт Бориспіль прибув ще один літак із військовою допомогою з Канади.


No comments:

Post a Comment