February 19, 2022

18.02.2022: "Глави донбаських республік" оголосили про евакуацію мешканців та мобілізацію чоловіків

 

"Глави донбаських республік" оголосили про евакуацію мешканців та мобілізацію чоловіків

  • "Глави донбаських республік" оголосили про евакуацію мешканців та мобілізацію чоловіків.
  • Байден стверджує, що Путін ухвалив рішення про вторгнення.
  • Напруженість на Донбасі зростає щодня.

В Україні

  • У четвер Верховна Рада ухвалила закон про переведення до "хмари" державних служб та сервісів. За твердженням чиновників Міністерства цифрової трансформації, це дасть можливість залучити до України найбільших провайдерів подібних послуг.
  • Уряд відмовився від запровадження нульової ставки ПДВ на харчові продукти, оскільки, як стверджують чиновники, це не спричинить суттєвого зниження цін для кінцевих споживачів, проте надходження до бюджету зменшаться на 60 млрд грн.
  • Торги на валютній біржі пройшли відносно спокійно, обсяг продажів також був середнім – $232 млн, через вихідний день ​​у США в понеділок. На понеділок курс встановлено на позначці 28,34 ₴/$ (+0,04 грн), 32,20 ₴/€, 3,74 ₴/10 руб. Протягом тижня НБУ для стабілізації курсу купив на міжбанківському ринку $50 млн, продав – $503 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 120 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 31 тис. осіб, одужали 30 тис. хворих, померли – 0,26 тис. Вакциновано 67 тис. громадян, з них третьою дозою – майже 20 тис. За даними Держстату, в Україні 2021 р. смертність зросла до 714 тис. чол. – це на 15,8 % більше, ніж у 2020 р. і на 22,9 % більше, ніж у 2019 р. У світі зареєстровано 1,937 млн ​​випадків зараження, померло 0,01 млн хворих. Канадська поліція заарештувала, але потім випустила десятки людей із "конвою свободи", які вже 3 тижні протестують проти карантинних обмежень, сертифікатів вакцинації та обов'язкових щеплень.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація загострюється щогодини. Окупаційні війська майже безперервно обстрілюють українські позиції з важкої артилерії та мінометів усією лінією фронту – від азовського узбережжя до кордону з РФ на схід від Станиці Луганської. Наднебезпечні ділянки – приморський регіон, Старогнатівка, околиці Донецька, Горлівки, Світлодарський виступ, околиці Попасної, Щастя, Станиці Луганської. Згідно зі зведенням штабу операції об'єднаних сил на 9 ранку 19 лютого, унаслідок обстрілу загинув український боєць.
    "Глави ЛНР і ДНР" Пасічник та Пушилін оголосили евакуацію населення до Росії, а також загальну мобілізацію. Дорослим чоловікам заборонено залишати територію "республік". Журналісти-розслідувачі з'ясували, що відео було записано ще в середу. Українські офіційні особи оголосили про підготовку російськими спецслужбами терактів проти осіб, які збиралися евакуюватися. У Донецьку та Луганську закінчилося паливо на заправках, мешканці залишають місто автотранспортом. У Донецьку, Луганську та інших містах оголошено місця збору мешканців, яких планують вивозити із "республік" автобусами. Президент РФ Путін оголосив, що кожному, хто виїхав, буде призначено допомогу в розмірі 10 тис. руб. Він доручив в. о. міністра з надзвичайних ситуацій негайно виїхати до Ростовської обл. для створення умов для розміщення біженців та забезпечення їх гарячим харчуванням та медичними послугами. Російський уряд оголосив область зоною надзвичайної ситуації та показав перший табір, яки розгорнуто для приймання біженців з ОРДЛО. Перші 5 млрд руб. для допомоги біженцям було перераховано в область пізно ввечері. Швидкість прийняття та виконання рішень свідчить про те, що вони є частиною плану дій, який ухвалено заздалегідь. Водночас сотні осіб, яких було евакуйовано з "ДНР" та "ЛНР", дітей тощо, після перетину кордону всю ніч провели в неопалюваних автобусах, оскільки російська влада не перейнялася їхнім розміщенням.
    Російські ЗМІ повідомили, що на території Тарасівського району Ростовської обл. у безпосередній близькості від Станиці Луганської за 1 км від кордону з Україною розірвався снаряд. Він міг долетіти до цього місця внаслідок обстрілу з важкої артилерії населених пунктів Сизого чи Болотеного на околицях Станиці Луганської.
    Президент Зеленський відправив на лінію фронту представників Верховної Ради, кількох міністрів та секретаря РНБО Данилова. Попри загрозу вторгнення, він має намір узяти участь у Мюнхенській безпековій конференції.
    Данилов офіційно оголосив, що керівництво країни не віддавало наказу на звільнення окупованих територій Донбасу.
    Позачергова екстрена відеоконференція тристоронньої контактної групи за участю представників "республік" запланована на 19 лютого.

Україна та світ

  • Росія оголосила про початок навчань ядерних сил із пусками балістичних та крилатих ракет, у яких візьмуть участь військово-космічні сили, ракетні війська стратегічного призначення, Чорноморський та Північний флоти, а також війська Південного військового округу. Президент Путін підписав указ про виклик на військові збори військовослужбовців запасу.
    Держсекретар США Блінкен заявив, що обстріли на Донбасі протягом останніх двох діб є частиною російського сценарію, який включає провокації для виправдання збройної агресії. Постійний представник США при ОБСЄ Карпентер повідомив, що Росія зосередила навколо України від 170 до 190 тис. військовослужбовців та велику кількість важкої військової техніки та авіації.
    Представник американської адміністрації Нойбергер звинуватила російську владу в причетності до нещодавньої кібератаки на українські банки та сайти міністерств та відомств.
    Наприкінці дня американський президент Байден виступив зі ще одним гучним зверненням. Він заявив, що вже переконаний у прийнятому президентом Путіним рішенні про вторгнення в Україну та захоплення Києва, і це може статися найближчими днями. За його словами, Росія поширює інформацію про обстріли Збройними силами України населених пунктів на окупованій території, що суперечить логіці та здоровому глузду. Байден зазначив, що російське керівництво бреше своєму населенню про нібито геноцид населення на Донбасі й напад на РФ, який планують США й Україна. Водночас він висловив сподівання, що кризу таки можна врегулювати в дипломатичний спосіб.
    Уряд Нідерландів ухвалив рішення про надання пакету військової допомоги Україні – снайперських гвинтівок, боєприпасів, металошукачів, радарів та засобів захисту – касок та бронежилетів. Парламент Німеччини відхилив ініціативу блоку ХДС/ХСС щодо надання оборонної зброї Україні.
    ЄС планує переглянути санкції щодо білоруських фізичних та юридичних осіб для виключення лазівок, якими вони користуються.
    Чорнобильську зону, якою може проходити один із маршрутів російського наступу на Київ, закрито для відвідувань туристів на невизначений термін. Відповідно до супутникових знімків, російська армія демонтувала понтонний міст через річку Прип'ять у Білорусі за 5 км від кордону з Україною.
    За інформацією консалтингової групи А-95, постачання російського дизпалива до України в січні 2022 р. зросло на 31 % проти січня торік. У балансі палива російські постачання становлять приблизно 30 %.
    Посольство Великої Британії в Україні тимчасово переїхало до Львова через загрозу вторгнення, що зросла.

Тренди

  • В ефірі програми "Шустер.Live" побилися журналіст Бутусов та проросійський депутат Верховної Ради Шуфрич. Шуфрич отримав кілька ударів в обличчя. Соцмережі жваво відреагували на подію – користувачі порахували дні з моменту попереднього побиття депутата.


No comments:

Post a Comment