February 16, 2022

15.02.2022: Байден попередив Росію про катастрофічні наслідки в разі вторгнення

Байден попередив Росію про катастрофічні наслідки в разі вторгнення

  • Байден попередив Росію про катастрофічні наслідки в разі вторгнення.
  • Путін поки не має наміру визнавати "республіки" Донбасу, попри звернення Держдуми.
  • На сайти Приватбанку, Ощадбанку та державних структур скоєно кібератаку.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про системи накопичення енергії, що передбачає створення спеціалізованого оператора установок зі зберігання енергії. Подібні системи дають можливість згладити дисбаланс виробництва "зеленої" електроенергії, накопичуючи її в пікові години й віддаючи за необхідності. Оператор отримає пільги на оплату тарифу на передавання та диспетчеризацію електроенергії для залучення інвестицій у галузь.
    Прийнято закон про перенаправлення акцизних платежів від роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин до місцевих бюджетів.
    Також ухвалено закон про безоплатне надання ліків, зокрема, експериментальних, тяжкохворим пацієнтам.
    Ухвалено закон про кримінальну відповідальність за антисемітизм. Визначення антисемітизму запроваджено законом, підписаним президентом Зеленським у жовтні 2021 р.
    Індексація пенсій відбуватиметься щорічно – 1 березня. Вона стосуватиметься пенсій, призначених військовослужбовцям, особам, які прирівняно до них, та членам їхніх сімей, інвалідам, дітям тощо, а також на випадок втрати годувальника.
  • Кабмін затвердив склад комісії із відбирання на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Повноваження директора НАБУ Ситника спливають у квітні, до цього моменту комісія має оголосити переможця конкурсу.
  • На сайти двох найбільших держбанків – Приватбанку та Ощадбанку, здійснено потужну кібератаку. Клієнти банків повідомили про недоступність сервісів та неможливість здійснення платежів. Додатки для смартфонів певний час не працювали. Міністерство цифрової трансформації стверджує, що злочиці атакували й портал Дія. Незабаром "впали" сайти Міністерства оборони, Збройних сил, Офісу президента, міністерств юстиції, освіти та науки, молоді та спорту, фінансів, цифрової трансформації, а також Держслужби з надзвичайних ситуацій. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки. За інформацією американських ЗМІ, адміністрація Байдена висловила готовність надати допомогу в розслідуванні цього акту кібертероризму.
  • Вартість моторного палива в Україні швидко зростає. У вівторок великі мережі АЗС підвищили ціни на бензин на 0,3–1,0 грн/л, на дизельне пальне – на 0,4–0,7 грн/л.
  • За даними щомісячного опитування агентства Info Sapiens, споживчі настрої громадян впали до трирічного мінімуму – до 60 пунктів за 200-бальною шкалою, індекс девальваційних очікувань зріс до 161 пункту, безробіття – до 140 пунктів, а інфляційних очікувань – до 191 пункту.
  • НБУ оголосив про намір збільшити всі наявні ліміти на валютному ринку, зокрема, на інвестиції за кордон для юридичних та фізичних осіб, а також на закупівлю валюти бізнесом без зобов'язань.
  • Мінфін знову провалив аукціон із розміщення ОВДП. Попри збільшення прибутковості, облігації було продано на суму лише 66 млн грн, причому лише короткотермінові – 3-х та 6-місячні. У середу буде погашено облігації лише на невелику суму, тому аукціон ніяк не вплинув на ситуацію на валютному ринку. Міжбанківська біржа миттєво відреагувала зміцненням гривні на спадання напруженості навколо країни, а також виділення кредитів та кредитних гарантій США та Канадою. Курс гривні одразу ж зміцнився, на торгах пожвавилися продавці. Пропозиція миттєво перевищила попит. Нацбанк викупив усі надлишки, за оцінкою учасників ринку, купив за сесію приблизно $60 млн. Обсяг торгів у вівторок не перевищив середні показники і склав $222 млн. На середу курс встановлено на позначці 28,24 ₴/$ (-0,29 грн), 32,03 ₴/€ (-0,30 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ в понеділок на міжбанку продав $377 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 141,4 тис. осіб, виявлено зараження – у 31,5 тис., одужали 27,7 тис. хворих, померли – 0,31 тис. Вакциновано 65 тис. осіб, із них третьою дозою – приблизно 18 тис. У світі за добу підтверджено тестами 1,917 млн ​​випадків інфікування, померло 0,010 млн хворих. На тлі масових протестів у Канаді пішов у відставку начальник столичної поліції, який не впорався з блокадою Оттави далекобійниками.

Війна

  • Бойові дії тривали на півночі та сході Луганської обл. Українські війська було обстріляно з мінометів та гранатометів в Оріховому на трасі Р-66 "Бахмутка" та на околицях Станиці Луганської. Перестрілки сталися в Катеринівці в районі Попасної та Лобачевому на лівому березі Сіверського Дінця. Під час боїв армія втрат не зазнала.
    Українські війська провели навчальні стрільби в прифронтовій зоні з протитанкових комплексів NLAW та гранатометів M-141.
    Розвідка повідомила про збільшення на окупованих територіях кількості російських інспекційних груп, які перевіряють боєздатність 1 та 2 армійських корпусів ("армій ДНР та ЛНР").

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Шольц прибув на переговори до Москви із президентом Путіним.
    Безпосередньо під час візиту Шольца Держдума Росії ухвалила звернення до Путіна із закликом про визнання донбаських "республік". Альтернативний варіант звернення до МЗС для консультацій було відкинуто. На підсумковій пресконференції Путін заявив, що депутати під час голосування спиралися на громадську думку. Водночас він наголосив, що проблема "республік" вирішуватиметься на підставі мінських домовленостей. Путін оголосив, що Росія на українському кордоні збирається діяти "згідно із ситуацією" й має намір домовлятися з партнерами з тих питань, які були поставлені дипломатами. Він ще раз озвучив їх – це нерозширення НАТО, повернення військової інфраструктури блоку до кордонів 1997 р. та нерозміщення ракетних комплексів поблизу російського кордону. Російський президент зажадав негайної відповіді на вимогу про неприйняття України до НАТО. Він не виключив подовження договору на транзит газу Україною в разі "достатнього попиту з боку європейських імпортерів, якщо це буде рентабельно й українська газотранспортна система буде справною". Шольц оголосив, що Україна представить на засідання тристоронньої контактної групи законопроєкти про особливий статус "республік" та місцеві вибори в них. Він наголосив, що визнання "республік" буде політичною катастрофою та порушенням мінських домовленостей.
    Українська делегація зажадала скликання тристоронньої контактної групи для обговорення можливого визнання "ЛНР" та "ДНР". МЗС України оголосило, що рішення Держдуми РФ не спричинить жодних правових наслідків, проте акт визнання означатиме вихід РФ із мінських домовленостей. Представник України при ООН Кислиця передав звернення до генерального секретаря ООН Гутерреша та всіх членів організації, у якому вказав на можливі міжнародні наслідки цього акту. У документі йдеться про те, що Росії не вдасться видати свої окупаційні адміністрації на Донбасі за незалежні суб'єкти міжнародного права та приховати власну участь у збройному конфлікті. Генеральний секретар НАТО Столтенберг та посольство США в Україні назвали визнання "республік" порушенням мінських домовленостей, суверенітету України та міжнародного права. Міністр закордонних справ Франції ле Дріан заявив, що цей акт розглядатиметься як вторгнення без зброї. Глава представництва ЄС в Україні Маасікас заявив, що визнання Путіним "республік" свідчить про територіальні претензії Росії до України.
    МЗС РФ офіційно відмовилося від участі в зустрічі, яку ініціювала Україна в рамках Віденського документа ОБСЄ про зміцнення заходів довіри та безпеки. який діє з 2011 р. Росія не надала відповіді на запит українського МЗС щодо причин зосередження військ на кордоні. Натомість вона направила листа до ОБСЄ зі звинуваченнями України.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров після переговорів із главою МЗС Польщі – поточним головою ОБСЄ Рау заявив, що відмова України від вступу до НАТО була б позитивно сприйнята жителями Європи. які "зітхнули б із полегшенням".
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс не має наміру переглядати рішення Бухарестського саміту щодо перспектив приймання України та Грузії, попри ультиматум РФ. Він повідомив, що Росія поки не відреагувала на відповідь НАТО щодо вимог "гарантій безпеки". Столтенберг заявив, що Альянс поки не спостерігає відведення російських військ від українського кордону, проте констатував "обережний оптимізм" через останні заяви російської влади. За його словами, деескалацією можна буде вважати не лише виведення російських військ від українського кордону, а й виведення важкої техніки. Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон вважає, що керівництво Росії продемонструвало готовність до діалогу, проте розвіддані не підтверджують намірів щодо зниження градуса напруженості. Він також попередив, що країна може відрізати Росію від свого фінансового ринку будь-якої миті. Великобританія – один із найбільших ринків облігацій та акцій, на якому працюють найбільші російські компанії. Міністр закордонних справ країни Трас висловила побоювання, що російська експансія не обмежиться Україною та підірве безпеку всієї Європи. Представник США при ОБСЄ Сміт оголосила, що інформацію про відведення російських військ має бути перевірено.
    Російська армія провела масштабні навчання з ракетними стрілянинами за участю авіації та флоту для відбиття висадки морського десанту в Криму. Компанія Maxar Technologies на підставі аналізу супутникових знімків повідомила про збільшення чисельності російського військового контингенту, важкої техніки, авіації та гелікоптерів поблизу українського кордону. Росія перекинула до Сирії бомбардувальники далекої авіації, які здатні нести гіперзвукову зброю для участі в навчаннях у Середземному морі. Держсекретар США Блінкен вважає, що російське угруповання вже готове до вторгнення, починаючи з цього тижня. Міністр оборони Рєзніков знову оголосив, що не бачить нічого екстраординарного на кордоні станом на ранок 16 лютого.
    Прессекретар російського президента Пєсков назвав "маніакальним інформаційним божевіллям" повідомлення західних ЗМІ про можливу дату вторгнення. Варіант вторгнення не обговорювався й депутатами Держдуми РФ під час прийняття звернення до Путіна.
    Пізно ввечері зі зверненням щодо ситуації навколо України виступив президент США Байден. Він заявив, що російські війська виведені на ударні позиції та готові до вторгнення до України, тому закликав американських громадян негайно залишити країну. За його словами, США та НАТО не є загрозою для Росії й не мають наміру розміщувати ракети на українській території. Байден визнав, що запровадження санкцій проти Росії будуть болючими для американської економіки, але заявив, що влада США готова до цього, а російське вторгнення до України згуртує світ у протистоянні агресії. Американський президент попередив Путіна про масштабні наслідки та наголосив, що треба дати шанс вирішити конфлікт за допомоги дипломатії.
    Помічник радника президента США з нацбезпеки Сінгх застеріг Росію від використання енергоресурсів як зброї. За його словами, подібні дії вже призвели до диверсифікації постачання енергоносіїв до Європи. На тлі зростання напруженості навколо України, ЄС імпортував у січні зі США, Катару та Єгипту приблизно 10 млрд м³ газу.
    Україна запросила допомогу в НАТО на випадок масштабних надзвичайних ситуацій – автотехніку, машини розмінування та хімічної розвідки, пересувні лабораторії, екскаватори, бульдозери, надувні човни з моторами та засоби радіозв'язку.
    Глава МЗС Фінляндії Хаавісто оголосив про відмову країни надати зброю Україні. За його твердженням, Фінляндія не є великим експортером зброї та відмовляється від постачання до зон конфліктів.
    Литва направила до України військових інструкторів, які проведуть навчання українських військовослужбовців застосуванню ПЗРК Stinger, які прибули 13 лютого як військова допомога.
    Авіалайнери компанії МАУ виведені до Іспанії на вимогу страхових компаній і перебуватимуть там невизначено довго, доки не зникне загроза початку військових дій в Україні. За кордоном також перебувають усі літаки авіакомпанії Bees Airlines.
    Великобританія відкрила консульський офіс у Львові, до якого переведено частину співробітників посольства в Києві.
    Прем'єр-міністр Австралії Моррісон закликав Китай засудити в Раді Безпеки ООН створення Росією загроз Україні, оскільки загострення кризи може створити умови для розростання конфлікту. Адміністрація США звернулася до виробників напівпровідникової продукції з пропозицією знайти заміну поставок з України та РФ.
    Міністр внутрішніх справ Монастирський заявив, що ситуація в країні – під повним контролем Нацгвардія взяла під охорону об'єкти критичної інфраструктури.
    За опитуванням 2004 громадян, які влаштував Київський міжнародний інститут соціології, понад половина респондентів готові до різних форм опору вторгнення Росії, і лише 7,5 % мають намір виїхати за кордон.
  • Колишні президенти Кравчук, Кучма та Ющенко звернулися до країн, що підписали Будапештський меморандум, із закликом виконати його положення. На їхнє твердження, цим буде доведено, що документ не був звичайним обманом України, яка відмовилася від ядерного статусу в обмін на гарантії безпеки. Документ було підписано 1994 р. п'ятьма ядерними державами, Росією тощо, до якої було вивезено українські ядерні заряди.
  • Укрзалізниця зупиняє транзит білоруських добрив на невизначений термін через міжнародні санкції проти підприємства "Білоруськалій".

Тренди

  • Держприкордонслужба підтвердила, що довідка про перетинання адмінкордону з окупованим Кримом у 2015 р. надана переможницею відбіркового конкурсу на Євробачення співачкою Паш, є підробкою. Голова Національної громадської телерадіокомпанії Чорнотицький після отримання цієї відповіді заявив, що шахраї не мають права представляти Україну на Євробаченні. Співачка виступала на приватній вечірці в Ялті, куди, за інформацією журналістів, прилетіла з Москви.
  • Депутат Верховної Ради Трухін, який вчинив резонансну ДТП із травмуванням людей, відмовився здавати мандат. За даними ЗМІ, він контролює понад половину членів бюджетного комітету парламенту й часто відвідує будівлю Офісу президента.
  • Олігарх Коломойський заявив, що має намір повернути в держави Приватбанк, який було націоналізовано у 2016 р. За його словами, він не відчуває незручності від ухваленого Верховною Радою закону про олігархів. Ба більше, він вважає, що це дасть йому змогу легалізувати власність та підтвердити невинність у міжнародних судових процесах проти нього.

No comments:

Post a Comment