January 25, 2022

24.01.2022: Влада прагне заспокоїти населення на тлі зростання напруженості на кордоні

Влада прагне заспокоїти населення на тлі зростання напруженості на кордоні

  • Влада прагне заспокоїти населення на тлі зростання напруженості на кордоні.
  • ЄС виділить Україні ще один кредит (*макрофінансову допомогу) на €1,2 млрд.
  • 4 країни евакуювали дипломатів з України.
  • Зеленський запропонував доплатити 500 грн за "бустерну" дозу щеплення.
  • Кабмін відкликав із Верховної Ради законопроєкт про перехідний період для ОРДЛО,

В Україні

  • Президент Зеленський зібрав термінове засідання РНБО з питань російської загрози, ситуації в енергетиці та боротьби з епідемією коронавірусу. Влада спробувала заспокоїти населення заявами, що повністю контролює ситуацію в країні. По закінченні засідання секретар РНБО Данилов дав брифінг. Він стверджує, що повномасштабний наступ російських військ на Україну неможливий фізично, інформація про зосередження російських військ поблизу кордону не підтверджується розвідкою, а збільшення контингенту РФ на 2–3 тис. військовослужбовців не є критичним. Чиновник закликав населення не звертати уваги на заяви українських та міжнародних ЗМІ й не панікувати. Він також повідомив, що про початок вторгнення населенню буде повідомлено належним чином. За його словами, влада не спостерігає активного від'їзду співробітників посольств, крім 3 країн. Данилов у відповідь на повідомлення британських та американських спецслужб щодо підготовки Росією маріонеткового уряду заявив, що діяльність "п'ятої колони" відстежується українськими спецслужбами. Міністр оборони Рєзніков оголосив про завершення формування командування та батальйонів сил територіальної оборони в прикордонних районах. Прем'єр-міністр Шмигаль спробував заспокоїти населення заявою, що загроз функціонування економіки немає, крім "дезінформаційного тиску".
  • Глава Держспецзв'язку Щиголь заявив, що внаслідок кібератаки постраждали 20 сайтів органів влади, 6 з них завдано значної шкоди. Ще 70 сайтів було відключено співробітниками відомства та СБУ. Звіт та технічний аналіз інциденту Держспецзв'язок оприлюднить у вівторок. Чиновник запропонував ввести в структури органів державної влади та об'єктів критичної інфраструктури офіцерів із кібербезпеки, які очолять служби захисту інформації.
  • Попередній президент Порошенко з'явився на допит у Держбюро розслідувань разом з адвокатами, й, не дочекавшись слідчих, пішов. Адвокати заявили, що Порошенко вже дав свідчення щодо всіх пунктів звинувачення ще в червні 2021 р. й надалі відмовляється від надання пояснень на перехресному допиті з Медведчуком, який призначено на 25 січня. Адвокат Головань спростував брехню слідчих ДБР про те, що Порошенко, нібито, не здав закордонні паспорти до міграційної служби на виконання постанови суду.
  • Держстат повідомив про зростання грошового обігу роздрібної торгівлі у 2021 р. на 10,7 % проти попереднього року. За твердженням низки експертів, це досягнуто лише внаслідок зростання споживчих цін (інфляції).
  • Верховний суд остаточно підтвердив легітимність прийнятих НБУ та урядом рішень щодо виведення Приватбанку з ринку та його націоналізації. Суд встановив, що права клієнтів та вкладників порушено не було.
  • На валютному ринку триває паніка. Банки, нерезиденти та імпортери активно скуповують валюту. Це призвело до різкого зростання котирувань, зокрема, з розрахунками наступного дня. На курс гривні тиснуть і виплати відшкодування ПДВ експортерам, що вже почалися. Спроби НБУ заспокоїти ситуацію поки що на надто ефективні. З початку сесії котирування долара зросли на понад 30 коп., обсяг торгів був рекордним – $414 млн. На вівторок курс гривні встановлено на позначці 28,37 ₴/$ (+0,06 грн), 32,06 ₴/€ (– 0,05 грн), 3,59 ₴/10 руб (-0,12 грн). Падіння курсу рубля до основних валют у РФ позначилося й на котируваннях української валютної біржі.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні з початком нового тижня зросли обсяги тестування населення на коронавірус. Упродовж доби проведено 110 тис. тестів, виявлено 19 тис. випадків зараження. Одужали майже 6 тис. хворих, померли – 181. Вакциновано приблизно 70 тис. громадян, з них "бустерною" дозою – 17,5 тис. Президент Зеленський пообіцяв громадянам, які дістали щеплення "бустерною" дозою, ще 500 грн. Він також заявив, що громадяни віком від 60 років зможуть витратити кошти премії за вакцинацію на оплату комунальних послуг. Міністр охорони здоров'я Ляшко прогнозує зростання кількості випадків зараження у 2 рази проти пікового періоду осені торік, водночас за його словами, смертність скоротиться завдяки вакцинації. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія повідомив, що коронавірусом заразилися 8 % депутатів, практично всі – щеплені 2 або, навіть, 3 дозами вакцин. За даними сайту Worldometers, у понеділок у світі зафіксовано 2,03 млн випадків зараження, померло 5,9 тис. осіб. Зниження темпів поширення інфекції пов'язане з тим, що в понеділок більшість країн оприлюднюють статистику за неділю.

Війна

  • На Донбасі стався вогневий контакт у Причепилівці на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Війська відкрили вогонь у відповідь, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Великобританія, Австралія та Німеччина слідом за США оголосили про евакуацію співробітників посольств з України. Інші країни, представництва ЄС та НАТО тощо, поки що не вивозять своїх дипломатів. МЗС України висловило жаль через "передчасну" евакуацію.
    У ЗМІ з'явилися нові факти масштабного перекидання російських військ до Білорусі, зокрема, танків, бойових машин та важкої артилерії. Президент Білорусі Лукашенко оголосив про відправлення на кордон з Україною армійських частин через нібито зосередження військ України з протилежного боку. США привели 8,5 тис. військовослужбовців у бойову готовність для швидкого перекидання до Європи в разі початку вторгнення. НАТО оголосило про перебазування кількома країнами літаків та військових кораблів до Прибалтики, Болгарії та Румунії на тлі посилення російської воєнної загрози. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що зростання напруженості відбувається не через дії РФ, а через появу нових військ на східному фланзі Альянсу.
    Міністри закордонних справ країн ЄС затвердили на Раді Євросоюзу заяву про ситуацію з безпекою в Європі через зосередження російських військ на українському кордоні та закликали РФ до деескалації та дотримання норм міжнародного права. У підсумковій заяві наголошено, що вторгнення в Україну коштуватиме Росії дуже дорого. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що санкції проти Росії вже погоджено, але не став їх розкривати. Він стверджує, що їх буде оголошено в момент нападу на Україну, а до того європейська дипломатія спробує врегулювати кризу, не доводячи її до відкритого протистояння.
    За словами прем'єр-міністра Великої Британії Джонсона, вторгнення в Україну стане для Росії новою Чечнею. Він висловив сподівання, що гарячого конфлікту вдасться уникнути.
    У понеділок відбулося термінове засідання Кабміну України, єдиним питанням якого було відкликання з парламенту законопроєкту про перехідний період в ОРДЛО. За словами міністра Верещук, приводом для відкликання став висновок Венеціанської комісії. Його було отримано ще в жовтні 2021 р., а ЗМІ називають справжньою причиною відкликання вимогу Росії, що поставила її умовою проведення зустрічі радників глав держав у "нормандському форматі".
    Спікер Пентагону Кірбі оголосив про направлення до України найближчими днями додаткових комплексів Javelin та анонсував постачання комплексів ППО. Голова Бюро національної безпеки Польщі Солох заявив, що Україні буде надано військову та гуманітарну допомогу в разі початку активних воєнних дій, а українська влада поки не зверталася з проханням про збільшення польського військового контингенту.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українська влада підтримує створення тристороннього союзу з Великобританією та Польщею.
    Російська Держдума у ​​лютому розгляне проєкт звернення до президента Путіна щодо визнання донбаських "республік". На думку Кулеби, ухвалення цієї постанови малоймовірне, оскільки це означатиме вихід із мінських домовленостей.
    Комітет Верховної Ради із зовнішньої політики звернувся до німецького Бундестагу із закликом переглянути політику країни щодо допомоги Україні.
  • Газпром оголосив про "історично низький рівень" запасів газу в підземних сховищах ЄС та України, ціни на газ на європейських хабах знову зростають. Глава Міжнародного енергетичного агентства звинуватив Росію в створенні штучної енергетичної кризи в Європі. Водночас різко зросло постачання російського газу до Китаю. На думку голови Єврокомісії фон дер Ляєн, енергетична криза сприятиме прискоренню переходу на "зелену" енергетику. За оцінкою аналітиків інвестбанку Goldman Sachs, ЄС відчуватиме проблеми з постачанням газу до 2025 р, а загроза російській агресії спричинить подальше зростання цін.
  • Президент Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про виділення Україні ще одного пакету фінансової допомоги на суму €1,2 млрд у вигляді екстрених кредитів та грантів і висловила сподівання, що Європарламент швидко схвалить це рішення. Після цього перший транш кредиту в розмірі €600 млн буде перераховано негайно. На думку прем'єр-міністра Шмигаля, МВФ у лютому перегляне меморандум з урядом України та виділить наступний транш кредиту stand by.
  • Президентом ПАРЄ обрано депутата з Нідерландів Кокса – автора доповіді та резолюції про скасування санкцій проти російської делегації. Заступником голови комітету Асамблеї з міграції, біженців та переміщених осіб обрано українського депутата Гончаренка. З ініціативи 50 депутатів від різних країн повноваження російської делегації було оскаржено через порушення процедурних вимог щодо формування її складу та проведення виборів до Держдуми на території окупованого Криму.

Тренди

  • Мер Києва Кличко збирає на 23 січня в столиці засідання Асоціації міст України для обговорення питань побудови територіальної оборони та відбиття агресії. Депутати Київради після кількох годин обговорення ухвалили звернення до керівництва країни щодо недопущення політичних переслідувань. У грудні подібні звернення ухвалили Львівська та Чернігівська облради. У відповідь влада прискорила підготовку до ухвалення закону про столицю, яким мера Кличка буде позбавлено контролю над фінансовими потоками, а влада в місті фактично перейде до призначеного Офісом президента голови столичної адміністрації та глав районних адміністрацій.
  • За інформацією видання "Дело.UA", в Офісі президента під особистим керівництвом голови Офісу Єрмака створено "бек-офіс" Митної служби, який акумулює потік "чорної готівки" від "сірого" імпорту. Очолює тіньову структуру його позаштатний помічник Беззубенко, а "схеми" відмивання грошей реалізує бізнесмен Куршутов, проти якого запроваджено санкції РНБО за контрабанду.
  • Низка аналітичних центрів звернулися до Верховної Ради із закликом відкликати законопроєкт про "економічний паспорт". У запропонованому варіанті він містить норму, яка зобов'язує "Фонд майбутніх поколінь" вкладати кошти в ОВДП, що автоматично збільшує державний борг та вартість його обслуговування та лягає важким тягарем на громадян, що працюють. Подібні структури в інших країнах інвестують кошти від ренти за видобуток природних ресурсів у прибуткові проєкти за кордоном. На думку аналітиків, єдиною метою створення "Фонду" є популізм та прагнення Зеленського та його оточення отримати політичні дивіденди сьогодні, нарощуючи борги, які виплачуватимуть майбутні покоління.

No comments:

Post a Comment