January 14, 2022

13.01.2022: Сайти понад 20 міністерств та відомств, а також портал "Дія" було зламано

Сайти понад 20 міністерств та відомств, а також портал "Дія" було зламано

  • Сайти понад 20 міністерств та відомств, а також портал "Дія" було зламано.
  • Мережі АЗС синхронно підняли ціни на пальне.
  • Гривня дешевшає – нерезиденти продають ОВДП.
  • Демократи в Сенаті США провалили законопроєкт про санкції проти "Північного потоку-2".
  • Верховний суд США скасував указ Байдена про поголовну вакцинацію працівників великих компаній.

В Україні

  • В Україні вчинено масовану атаку на сайти урядових структур та міністерств, а також Державної судової адміністрації, Держслужби з надзвичайних ситуацій та портал "Дія". На них розміщено провокаційну інформацію про те, що всі персональні дані українців викрадено. Деякі сайти просто не відкриваються, а сайт Дія видає повідомлення про критичну помилку. СБУ повідомила, що додаток "Дія" – працює, а витоку даних – не було. Проте в експертів виникло багато питань до організації системи кібербезпеки країни та відповідальності посадових осіб за подібні інциденти. Крім того, виникли сумніви у твердженні, що персональні дані громадян не зберігаються в додатку. Міністр цифрової трансформації Федоров у грудні 2019 р. заявив, що "роль кібербезпеки дещо перебільшена". У разі підтвердження викрадення даних, злочинці мовірно отримали доступ до банківської інформації та персональних документів мільйонів громадян, паспортів, водійських посвідчень тощо.
    По всій країні надходять повідомлення про замінування шкіл, торгових центрів, метро та об'єктів інфраструктури. Це призводить до великих матеріальних втрат через зупинення їхньої роботи та евакуацію людей. На думку експертів та користувачів соцмереж, масований потік дезінформації служить для розхитування ситуації в країні.
  • Великі мережі АЗС різко підвищили ціни на бензин та дизпаливо. Мережа, що належить групі "Приват" олігарха Коломойського, підвищила ціни на 1 грн/л. Роздрібні оператори зупинили постачання палива на АЗС через збій у системі податкової служби.
  • Роботу заводу-виробника радіолокаційної техніки "Іскра" заблоковано через скасування держзамовлення на виробництво двох виробів військового призначення. Міністерство оборони заявило, що контракти на виготовлення продукції є чинними, а Укроборонпром призначив позачергову перевірку підприємства.
  • За інформацією журналістів-розслідувачів Slidstvo.info, попередній президент Порошенко переписав аграрний та кондитерський бізнес на свого сина. У такий спосіб він вивів його з-під арешту, що й підтвердив Офіс генпрокурора. Порошенко в інтерв'ю каналу "Настоящее время" заявив, що повернеться до України 17 січня й не боїться опинитися за ґратами.
  • Нерезиденти масово продають гривневі ОВДП та виводять кошти з України. За тиждень їхній портфель інвестицій скоротився на 1,7 млрд грн, а лише в четвер – на 0,4 млрд. Це призвело до стрибка попиту на валюту. За сесію було продано $380 млн. І, хоча на ринку через зростання курсу продавців побільшало, валюти все одно не вистачає. Тому НБУ знову продав приблизно $100 млн для підтримання курсу, чим частково збив ажіотаж. Євро знову різко подорожчало щодо долара, за 2 сесії зростання склало понад 0,6 грн. На п'ятницю курс гривні встановлено на позначці 27,74 ₴/$ (+0,03 грн), 31,78 ₴/€ (+0,30 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,05 грн)

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 79 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 10,5 тис. осіб, одужали 7,3 тис. хворих, померли – 140. Вакциновано 93 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозами препаратів – 20 тис. У світі зареєстровано 3,22 млн випадків інфікування, померло 7,7 тис. хворих. Азербайджан скасував обмеження на в'їзд вакцинованих українських громадян. Верховний суд США скасував указ президента Байдена про обов'язкову вакцинацію або тестування співробітників великих підприємств. На думку суду, Байден перевищив свої повноваження.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли позиції українських військ із мінометів у Луганській області: на трасі Р-66 – у Причепилівці та в Станиці Луганській. За інформацією штабу операції об'єднаних сил, армія за добу втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Демократи в Сенаті США провалили законопроєкт республіканця Круза про запровадження жорстких санкцій проти газогону "Північний потік-2", попри те, що в грудні вони обіцяли проголосувати за нього в обмін на розблокування призначення чиновників Держдепартаменту. Натомість демократи подали свій законопроєкт, який прив'язує санкції до початку російської агресії. За словами єврокомісара із закордонних справ Борреля, доля газогону "Північний потік-2" надалі залежатиме від дій РФ щодо України.Представник США в ОБСЄ Карпентер заявив, що адміністрація президента Байдена сподівається на успішні переговори з Росією, проте готова до жорстких санкцій у разі воєнної агресії проти України. Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що керівництво країни відмовило США у вимозі відведення військ від українського кордону, а подальші дії ґрунтуватимуться на письмовій реакції країн Заходу після завершення всього циклу переговорів. Міністерство оборони РФ оголосило раптову перевірку боєготовності військ Східного військового округу. На думку радника президента США з нацбезпеки Саллівана, Росія готова створити привід для вторгнення.
    Жорстка риторика російської влади призвела до падіння котирувань українських єврооблігацій на 2–5 %, ставки за ними перевищили 10 % річних, а для короткотермінових зобов'язань із погашенням у 2022 р. – підскочили до 14,25 %.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Залужний узяв участь у засіданні Воєнної ради НАТО, де ознайомив начальників штабів країн-учасниць Альянсу із ситуацією навколо України. Глава Ради адмірал Бауер констатував, що переговори з Росією поки що не принесли результатів. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг вкотре заявив, що країни НАТО готові до діалогу з Росією, проте не до компромісу за основними принципами. На думку держсекретаря США Блінкена, нинішня криза у відносинах із РФ не пов'язана з Україною – йдеться про глобальну безпеку. Міністр оборони Рєзніков обговорив ситуацію на російсько-українському кордоні з головою Пентагону генералом Остіном.
  • Компанія американського мільярдера Маска SpaceX успішно запустила український комунікаційний супутник "Січ-2–30".
  • За інформацією Міністерства оборони РФ, перші російські миротворці вже покинули Казахстан.

Тренди

  • Голова парламентського комітету з митної, податкової та фінансової політики Гетманцев оголосив про підготовку та внесення до Верховної Ради вже найближчим часом законопроєкту щодо фіскалізації послуг таксі.

No comments:

Post a Comment