July 15, 2021

14.07.2021: Верховний суд визнав незаконним указ про звільнення Тупицького

Верховний суд визнав незаконним указ про звільнення Тупицького

  • Верховний суд визнав незаконним указ про звільнення Тупицького.
  • Конституційний суд відмовився скасувати закон про функціонування української мови.
  • Верховна Рада прийняла закон про реформу Вищої Ради правосуддя.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла ще один закон із пакета судової реформи – про реформування Вищої Ради правосуддя, який регулює процес призначення її членів, діяльність дисциплінарних інспекторів, перевірки суддів на добропорядність та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Закон віддає вирішальну роль у діяльності дисциплінарної комісії міжнародним представникам. Представництво ЄС та посольство США привітали ухвалення цих законів та висловили готовність підтримати Україну в реалізації судової реформи.
    Прийнято за основу законопроєкт про примусове виконання рішень судів. Документ розширює повноваження виконавців зі стягнення боргів, полегшує процедуру набуття статусу приватного виконавця, а також переводить процес виконання в режим онлайн.
    Прийнято закон про перейменування Дня захисника України в День захисників та захисниць України.
    Внесено зміни до закону про управління активами, які отримано внаслідок злочинної діяльності та корупції, що захищає права українських та іноземних інвесторів.
    Депутати підтримали закон про звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання зобов'язань за кредитними договорами, які виникли через порушення їхніх прав на території проведення антитерористичної операції та в Криму. Відсотки за такими договорами нараховуватимуться за мінімальною ставкою, а пеня стягуватися не буде.
    З поправками президента прийнято закон про запровадження інституту старост, яким їм делеговано певні функції центрів із надання адмінпослуг. Зеленський ветував закон, оскільки в ньому містилося кілька статей, що стосуються діяльності Конституційного суду.
    Прийнято закон про реструктуризацію боргів підприємств теплокомуненерго, газзбутів та облгазів, які на 1 липня перевищили 100 млрд грн після різкого підвищення тарифів на газ та опалення.
    Ратифіковано угоду з Європейським інвестиційним банком про надання кредиту Кабміну на суму € 340 млн для відновлення інфраструктури в прифронтових районах Донецької та Луганської областей.
    Прийнято закон про безперешкодний доступ адвокатів до підзахисних під час розслідування та відбування покарання.
    Комітет із питань державної влади підтримав законопроєкт Зеленського про великий Державний Герб України.
    Ветерани силових структур влаштували маніфестацію під Верховною Радою з вимогою підвищити пенсії, на якій вимагали зустрічі зі спікером Разумковим. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ, Разумков до протестувальників не вийшов. Також під парламентом відбувся мітинг вірян, які вимагали скасування цифрових паспортів.
  • Кабмін створив Ветеранський фонд, який розпочне роботу у 2022 г. Він акумулюватиме кошти на підтримку ветеранів та їхнього бізнесу.
    Затверджено законопроєкт про розширення прав іноземних працівників в Україні.
  • Верховний суд прийняв рішення про визнання незаконним указу президента про скасування призначення суддею Конституційного суду його колишнього глави Тупицького. Отже, він може повернутися до виконання обов'язків. Представник Зеленського в Конституційному суді депутат Веніславський стверджує, що Тупицький не зможе працювати, принаймні, протягом наступного року. Адвокат Тупицького оголосив, що його підзахисному "неправильно" вручена повістка на допит, під час якого планується вручити ще одну підозру в скоєнні злочину за заявою депутата від фракції "Голос".
  • Конституційний суд визнав конституційним закон про функціонування української мови.
  • СБУ викликала на допит 5 депутатів Верховної Ради в рамках розслідування державної зради під час ратифікації Харківських угод 2014 р, які підписали Путіним та Янукович. Документ надавав Україні знижку на газ в обмін на відмову від випровадження російського флоту із Севастополя у 2017 р. Зокрема, повістку одержали співголова "Опозиційної платформи – За життя" Бойко та Палиця – бізнес-партнер олігарха Коломойського.
  • НБУ дозволив компаніям та підприємцям із 20 липня купувати валюту до €100 тис. на день в еквіваленті без підстав та зобов'язань, а також без надання підтверджувальних документів банку, що їх обслуговує.
  • Торги на міжбанку тривали мляво. Нерезиденти припинили купувати українські гривневі держоблігації та поступово позбавляються від них, тому пропозиція валюти скоротилося. Курс на четвер встановлено на позначці 27,30 ₴/$ (-0,02 грн), 32,25 ₴/€ (-0,12 грн), 3,69 ₴/10 руб. НБУ в торгах участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров'я повідомило про 623 випадки інфікування коронавірусом в Україні, померли – 20 хворих, одужали – 589. На Закарпатті зафіксовано два випадки зараження штамом "дельта" після контактів із родичами з Росії. Упродовж доби зроблено 109 тис. щеплень, чиновники похвалилися, що протягом 2 тижнів липня щеплено майже 1 млн громадян. Експерти Київської школи економіки прогнозують спалах захворюваності в країні протягом літа, попри швидкі темпи вакцинації. У світі, за даними сайту Worldometers, заразилися 584 тис. осіб, померли – 8,7 тис. Серед лідерів за темпами поширення інфекції – Бразилія, Індонезія, Велика Британія, Індія та США. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус лякає світ третьою хвилею пандемії через поступове зростання кількості заражень протягом минулого місяця. Він закликав багаті країни поділитися вакцинами з країнами третього світу. ВООЗ та ООН попередили про можливі негативні наслідки зриву планової імунізації дітей у всьому світі через пандемію.
    У Франції та Греції відбулися масові протести проти обов'язкової вакцинації та сертифікатів, поліція застосувала проти маніфестантів сльозогінний газ. Уряд Латвії має намір зробити обов'язковою вакцинацію працівників охорони здоров'я, освіти та соціальних служб.
    МЗС України повідомив, що кожна країна ЄС буде приймати рішення про допуск українських громадян самостійно, оскільки рішення Єврокомісії про розширення списку "зелених" країн є рекомендаційним. Влада Словенії дозволила в'їзд туристів з України.

Війна

  • На Донбасі тривають безперервні бойові дії всією лінією фронту із застосуванням мінометів та важкої артилерії. Бойові зіткнення та перестрілки сталися в Старогнатівці та Новогригорівці на схід від Волновахи, в околицях Донецька – у Красногорівці, Пісках, Водяному, у Луганському та Світлодарську в районі водосховища, а в Луганській області – у Новоолександрівці неподалік від Попасної, а також у Новотошківському на трасі Р -66 та в Золотому поруч із ділянкою розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок боїв та обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Єврокомісія презентувала програму боротьби зі зміною клімату до 2055 р, яка передбачає збільшення податків на вуглецеві викиди. За словами заст. міністра економіки Качки, до програми включено особливі умови для держав, з якими у ЄС підписані угоди про асоціацію, тому Україна набуде  особливий правовий режим на європейському ринку електроенергії.

 

No comments:

Post a Comment