June 15, 2021

14.06.2021: НАТО готове до приймання України, але терміни не названо

НАТО готове до приймання України, але терміни не названо
  • НАТО готове до приймання України, але терміни не названо.
  • Зеленський ветував закон про кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях.
  • Курс гривні зміцнюється на тлі зростання купівлі ОВДП нерезидентами.

В Україні

  • Офіс президента повідомив про ветування Зеленським закону про повторне запровадження кримінальної відповідальності за брехню в електронних деклараціях чиновників, депутатів та суддів, оскільки він дає змогу  уникнути відповідальності за неправдиве декларування майна, яке записано на членів сім’ї.
  • З 15 червня знову відкрито пільгове розмитнення автомобілів на єврономерах, які було ввезено в країну до початку 2021 р.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про намір створити у 2021 році фонд трансформації вугледобувних регіонів із залученням міжнародних партнерів.
  • Глава Нафтогазу Вітренко заявив про підготовку судового процесу в Стокгольмському арбітражі за фактами перешкоджання Росією транзиту до України середньоазіатського газу.
  • Укрзалізниця має намір оптимізувати штат і звільнити 30 % співробітників апарату управління компанії.
  • Міністерство економіки встановило нову максимальну ціну на бензин на рівні 30,82 грн/л (з початку місяця ціна зросла на 0,9 грн/л), і на дизпаливо – 29,09 грн/л (зростання з початку місяця – 1,18 грн/л). Ціни на нафту на світових ринках постійно зростають через скорочення постачання з Ірану. Бензин із початку року подорожчав на понад 15 %, скраплений газ – на 25 %.
  • Суд засудив двох бійців спецпідрозділу "Беркут" до 3 років тюремного ув’язнення за участь у репресіях проти студентів на Майдані 30 листопада 2013 р Обвинувачених звільнено від відбування покарання через закінчення терміну давності.
  • Львівський міськвиконком підняв зарплату директорам шкіл міста до 27 тис. грн.
  • Держстат повідомив про зростання дефіциту зовнішньої торгівлі товарами за 4 місяці до $1,3 млрд проти аналогічного періоду минулого року, коли він становив $0,9 млрд.
  • Банки з початку компанії видали всього 430 іпотечних кредитів під 7 % річних на загальну суму 365 млн грн.
  • Президент Зеленський заявив, що МВФ висуває до України завищені вимоги, оскільки країна вже 7 років перебуває в стані війни.
  • НБУ задовольнив заявки на одержання кредитів рефінансування строком від 1 до 5 років 14 банкам на загальну суму 9,1 млрд грн.
  • Нерезиденти, які готуються до купівлі українських держоблігацій на аукціоні Мінфіну у вівторок, обвалили ринок продажами долара. Слідом за ними валюту почали активно продавати й експортери. Попри велику купівлю валюти Нацбанком, курс гривні зміцнився  й наприкінці сесії  од рівня нижче 27 грн/$. На вівторок курс зафіксовано на позначці 27,00 ₴/$ (-0,04 грн), 32,7 ₴/€ (-0,09 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні в понеділок підтверджено тестами зараження 1014 чол., померли – 77 хворих, одужали – 5,5 тис., вакциновано впродовж доби – 50,0 тис. громадян. У світі протягом доби зафіксовано 302 тис. випадків інфікування, померли 6,7 тис. хворих. Ізраїль скасував масковий режим з 15 червня, проте в’їзд іноземців до країни, як і раніше, заборонено. ЄС зняв обмеження на внутрішні поїздки для громадян країн, що входять до Шенгенської зони, за наявності сертифіката вакцинації. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що Україна – уже в "зеленій" карантинній зоні за критеріями, встановленими в ЄС. Після перевірки з’ясувалося, що це не відповідає дійсності. Офіс президента оголосив, що український сертифікат буде запущено в додатку "Дія" з 1 липня. Міністр охорони здоров’я Ляшко вважає, що в країні до кінця літа буде досягнуто рівень у 200 тис. щеплень на добу, якщо не буде затримок із постачанням вакцин.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали перестрілки всією лінією фронту зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї – у Водяному та Павлополі на схід від Маріуполя, у Новгородському в околицях Горлівки, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Новотошківському на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66. У цьому ж районі ВСУ засобами радіоелектронної боротьби запобігли спробі ведення авіарозвідки окупаційними військами. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія впродовж доби зазнала втрат – на вибуховому пристрої підірвалися й дістали поранень 2 бійців.
  • Офіс генпрокурора відкрив розслідування за фактами недопущення "владою республік" на контрольовану Україною територію дітей для навчання в українських ВНЗ.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся саміт НАТО. Країни учасники визнали Китай загрозою для безпеки. За підсумками переговорів генеральний секретар організації Столтенберг заявив, що двері для нових членів відкриті, а Україна безперечно вступить в організацію через етап Плану дій щодо членства (ПДЧ). За його словами, Росія не має права вирішувати, чи буде Україна членом Альянсу. Столтенберг не зміг назвати навіть приблизну дату можливого вступу й закликав владу України та Грузії до проведення реформ для просування до членства. За словами президента США Байдена, захист союзників – ЄС, Туреччині та Канади є "священним обов’язком" для його країни.Щодо України Байден зазначив, що вона може вступити до НАТО, якщо подолає корупцію, проте Альянс не захищатиме її від російської агресії після вступу. В інтерв’ю інформагентству France-Presse президент Зеленський заявив, що Україна "щодня доводить, що готова бути в Альянсі більше, ніж більшість країн Євросоюзу", а серед громадян країни зросла підтримка вступу до НАТО на тлі безперервної війни. Він хотів би почути від американського президента чітку відповідь щодо можливості надання ПДЧ і шкодує, що не може зустрітися з Байденом до його переговорів із російським президентом Путіним.
    Путін звинуватив Україну в нарощуванні військового угруповання в зоні бойових дій на Донбасі. Росія проводить масштабні навчання із застосуванням авіації поблизу кордону з Україною у Воронезькій обл. Президент Зеленський звинуватив російську владу в затягуванні "без зрозумілих причин" підготовки його переговорів із Путіним.

Тренди

  • Глава партії "Слуга народу" депутат Корнієнко заявив, що фракція планує прийняти президентський закон про олігархів до кінця поточної парламентської сесії.
  • За результатами соцопитування Фонду "Демократичні ініціативи", у парламентському рейтингу лідирує "Слуга народу" з 18,1 % підтримки, наступні –  "Європейська солідарність" з 12,4 %, "Опозиційна платформа – За життя" – 9,9 % й Батьківщина" – 8,5 %. У президентському рейтингу перше місце посідає чинний президент Зеленський із 20 % підтримки, на другому – попередній президент Порошенко (12 %), 3 та 4 місце ділять Тимошенко й Бойко (приблизно 8,5 %), у глави партії "Сила й честь" Смешка – 4,2 %.


No comments:

Post a Comment