May 18, 2021

17.05.2021: Журналісти Bihus.info опублікували аудіозаписи розмов Медведчука

Журналісти Bihus.info опублікували аудіозаписи розмов Медведчука

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Журналісти Bihus.info опублікували аудіозаписи розмов Медведчука.
  • Німеччина дозволила прокласти у своїх водах 2 км "Північного потоку-2".

В Україні

  • Фракція «Слуга народу» погодила звільнення 2 міністрів — економіки Петрашка та інфраструктури Криклія, а також кандидатів на ці посади. Щодо  звільнення міністра охорони здоров’я Степанова голосування не проводилося. Комітет Верховної Ради з охорони здоров’я не підтримав звільнення Степанова й запропонував винести це питання на розгляд сесії. Президентська фракція погодила на цю посаду його заступника — головного санлікаря Ляшка.
  • За інформацією ЗМІ, Офіс президента шукає кандидата на посаду голови Київської міської адміністрації.
  • Засідання Верховного суду за касаційним позовом колишнього президента Януковича відкладено до 16 серпня. через прохання його адвокатів про поїздку до Росії для забезпечення його участі в засіданні в режимі відеоконференції. Януковича засуджено Оболонським судом Києва за держзраду на 13 років тюремного ув’язнення заочно.
  • Журналісти Bihus.info опублікували аудіозаписи розмов глави політради партії «Опозиційна платформа — За життя«Медведчука, де він спілкується з ватажками самопроголошених «республік» та помічниками президента РФ. У розмовах згадуються попередній президент Порошенко, олігарх Ахметов та російський президент Путін. На думку журналістів, записи демонструють підтримку Медведчуком «республік» та Росії і свідчать про його держзраду.
  • Глава представництва Європейського інвестиційного банку де Загін повідомив, що у 2020 р банк профінансував в Україні проєкти на загальну суму понад €1 млрд, з них — €0,44 млрд на відновлення та модернізацію зруйнованої інфраструктури на Донбасі та будівництво доріг у Луганській обл.
  • Курс гривні зміцнився через продажі валюти експортерами для податкових платежів: 27,56 ₴/$ (-0,06 грн), 33,44 ₴/€ (-0,03 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн). НБУ в сесії знов участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • Українське Міністерство охорони здоров’я повідомило про проведення 61,1 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 4,1 тис. осіб, померли — 285 хворих, одужали — 17,8 тис. людей. У світі зафіксовано 535 тис. випадків зараження, померли 10,7 тис. хворих.
    У вихідні почалася вакцинація громадян віком понад 65 років, які записалися на щеплення через додаток «Дія». Усього з початку кампанії проведено 956 тис. щеплень.
    За даними опитування служби «Рейтинг», 25 % респондентів уважають, що вони перехворіли на коронавірус, а 69 % — що не хворіли.
    Президент США Байден оголосив про збільшення на 20 млн кількості доз вакцин, які його адміністрація дозволить експортувати. Йдеться про препарати компаній Moderna, Pfizer та Johnson&Johnson.
    Через збільшення кількості інфікованих, Тайвань закриває країну на в’їзд іноземців на місяць з 18 травня. Скасовано Всесвітній економічний форум, який було заплановано на серпень у Сінгапурі.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в районі Донецька — у Пісках, Опитному, Авдіївці, в околицях Горлівки — у Зайцевому, а також на півночі Луганської області в районі траси Р-66 «Бахмутка» — у Причепилівці та Новотошківському. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця, ВСУ відкривали вогонь у відповідь на обстріли. 17 травня на контрольовану територію впав безпілотник місії ОБСЄ, який здійснював інспекційний обліт лінії бойових дій. Штаб операції об’єднаних сил заявив, що апарат було пошкоджено станцією радіоелектронної боротьби типу Р-330 «Житель» російського виробництва, що є на озброєнні окупаційних військ.

Україна та світ

  • Федеральне відомство Німеччини із судноплавства та гідрографії дало дозвіл компанії «Північний потік-2» прокласти 2 км труби в територіальних водах країни.
  • Міністри закордонних справ України, Молдови та Грузії створили «Асоційоване тріо» для якнайшвидшої інтеграції до ЄС та координації позицій у рамках «Східного партнерства».

Тренди

  • Заст. глави Офісу президента Свириденко стверджує, що мережі АЗС не імпортують «преміальне» автомобільне пальне, а додають на власних нафтобазах присадки до звичайного. Вартість присадок невелика, тому мережі одержують від реалізації такого пального додаткову маржу й виводять його з-під держрегулювання. На думку чиновниці, припинення продажу брендованого пального є монопольною змовою мереж.
  • Згідно з результатами соцопитування агентства «Рейтинг», підтримка президента Зеленського впала до 38 %, Кабміну — до 16 %, а Верховної Ради — до 14 %. Парламентський рейтинг очолює «Слуга народу» з 22 %, «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська солідарність» мають 17 % підтримки респондентів кожна, а «Батьківщина» — 12 %. Вступ України до ЄС підтримують 54 % респондентів, до НАТО — 48 %.
  • Президент Зеленський заявив, що до Дня незалежності всі державні органи перейдуть на приймання документів та довідок від громадян в електронній формі, а до 2024 року влада планує повністю зацифрувати всі держпослуги. Заст. міністра юстиції Орлов оголосив про запуск автоматичної реєстрації фізосіб-підприємців через додаток та вебпортал «Дія».

 

No comments:

Post a Comment