October 07, 2020

06.10.2020: ЄС погодився змінити Угоду про асоціацію з Україною

ЄС погодився змінити Угоду про асоціацію з Україною

  • ЄС погодився змінити Угоду про асоціацію з Україною.
  • Медведчук знову зустрівся з Путіним.
  • Зеленський звільнив главу Укроборонпрому Абромавічуса.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив главу Укроборонпрому Абромавічуса та призначив виконувачем обов’язків керівника компанії його заступника Фоменка.
  • Кабмін затвердив створення єдиної компанії на базі енергогенерувального підприємства Центренерго та державних шахт. Фонд держмайна зобов’язав розірвати до березня 2021 р договір оренди великого шахтоуправління "Добропіллявугілля" з компанією ДТЕК олігарха Ахметова, яка має погасити всі борги з оренди шахт до цього терміну.
  • Набрав чинності наказ Міністерства економіки про скасування обов’язкового ведення книги відгуків та пропозицій, оскільки в нових умовах відвідувачі можуть безпосередньо звернутися до місцевих органів Держпотребслужби, які відповідають за захист прав споживачів, а на ведення та адміністрування подібної книги витрачаються значні кошти.
  • Кабмін підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення кредиту в розмірі €300 млн на термомодернізацію громадських будівель.
  • Держаудитслужба нарахувала низку порушень у роботі Нафтогазу загальною сумою 225 млрд грн, які призвели до прямих втрат у розмірі понад 75 млрд грн. Серед порушень – продаж та транспортування газу за заниженою ціною, провал програми видобутку газу, порушення в закупівлях та безпідставне виплачування премій керівництву. Унаслідок порушень істотно зменшився розмір дивідендів, які компанія має виплачувати державі. У першому півріччі поточного року збитки Нафтогазу склали 11,5 млрд грн.
  • Апеляційний суд залишив під вартою до 23 жовтня військовослужбовця Антоненка, якому поліція пред’явила звинувачення в співучасті у вбивстві журналіста Шеремета. Під будівлею суду поліціянти розігнали мітинг на підтримку Антоненка.
  • Мінфіну суттєво підняв прибутковість за держоблігаціями, що дало змогу розмістити їх на суму 3,3 млрд грн, й у доларах – на $135,3 млн (3,8 млрд грн). За підсумками 8 місяців обсяг випущених Мінфіном ОВДП зріс до 428 млрд грн ($15 млрд), з них майже 80 % перебувають я портфелях держбанків.
  • Новина про можливе звільнення заступників голови НБУ не надто налякала ринок. Валюти було достатньо – її продавав Нафтогаз, й активно скуповували нерезиденти, що виводять кошти після погашення ОВДП. Пропозиція незначно перевищувала попит, тому сталася корекція курсу: 28,36 ₴/$ (-0,04 грн), 33,48 ₴/€ (+0,08 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,04 грн). Ціни на валюту на готівковому ринку набагато вищі за міжбанк, що може спричинити збільшення попиту на безготівковий долар.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні знову зафіксовано зростання темпів поширення коронавірусу. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, у вівторок заразилися понад 4,7 тис. людей, померли – 77. ЗМІ та користувачі соцмереж констатують, що час отримання результатів тестів збільшився, іноді до 2 тижнів, зросли й черги на тестування. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що держава витрачає на лікування одного "важкого" пацієнта від 45 тис. грн. За словами голови Верховної Ради Разумкова, коронавірусом заражено або хворіють 22 депутати.
    У світі заразилися понад 311 тис. осіб, померли – 5,5 тис. Останніми тижнями смертність практично у всіх країнах почала знижуватися, лише в деяких (зокрема, в Україні) – зростає, хоча відсоток померлих із діагнозом "коронавірус" незначний у порівнянні з іншими причинами смерті.
    Соцмережа Facebook видалила повідомлення президента США Трампа, який назвав сезонний грип небезпечнішим за коронавірус, а Twitter приховав подібне повідомлення, заборонивши його коментування та розповсюдження.

Війна

  • Окупанти щодня обстрілюють позиції українських військ. Керівники країни та командування військ називають їх "неприцільними" й такими, що "не порушують режим припинення вогню". Зі стрілецької зброї було обстріляно оборонців Водяного на приморській ділянці фронту, з гранатомета – Зайцевого в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат упродовж доби на фронті не було. Військовослужбовці беруть участь у гасінні пожеж на прифронтовій території в Луганській обл. й у районі Горлівки. Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що основні осередки пожеж локалізовано та ліквідовано.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся саміт Україна – ЄС. На ньому було досягнуто домовленості щодо внесення змін до Угоди про асоціацію. Єврочиновники підтвердили, що безвізовому режиму для громадян України нічого не загрожує і його буде відновлено після закінчення карантину. ЄС готовий виділити Україні €60 млн за трьома угодами у сфері розвитку державного управління та демократії, а також надати можливість закупівлі вакцини від коронавірусу.
    Євросоюз закликав Україну прискорити реформи в судовій та антикорупційній галузях.
    Президент Зеленський заявив, що нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде обрано найближчими місяцями, і стверджує, що "його команда" багато зробила для викорінення корупції.
  • Проросійський політик Медведчук зустрівся в Москві зі своїм кумом, президентом РФ Путіним. На зустрічі він заявив, що його вакцинували в Криму під час відпустки. Медведчук попросив надати Україні вакцину від коронавірусу і скасувати санкції проти українських громадян та підприємств.


No comments:

Post a Comment