July 31, 2020

30.07.2020: Кравчука призначено керівником делегації на переговорах у Мінську

Кравчука призначено керівником делегації на переговорах у Мінську
Кравчука призначено керівником делегації на переговорах у Мінську
  • Кравчука призначено керівником делегації на переговорах у Мінську.
  • Генпрокурор Венедиктова взяла в помічники Піскуна.
  • Україна знову не потрапила до "зеленого списку" для в’їзду до ЄС.

В Україні

  • Генпрокурор Венедиктова призначила своїм радником колишнього генпрокурора Піскуна поза штатом на громадських засадах, з огляду на його "досвід і ефективність".
  • НБУ дозволив небанківським установам – пошті, страховим компаніям, ломбардам, кредитним спілкам та платіжним системам – приймати цифрові документи з додатку для смартфона "Дія".
  • Мінфін оголосив про завершення розміщення єврооблігацій із терміном погашення у 2033 році на суму $2 млрд та про успішний їхній обмін на доларові облігації, які мали бути погашено у 2021–2022 рр. Отже, чиновники відтермінували частину виплат за держборгом двох наступних років, перенісши їх на більш пізній період.
  • Офіційний представник МВФ в Україні Люнгман повідомив, що місія Фонду поки не планує приїзд до Києва для обговорення умов виконання країною вимог меморандуму про співпрацю за програмою stand-by. Нова програма кредитування була узгоджена в травні, у червні Україна отримала перший транш у розмірі $2,1 млрд, який було відразу ж направлено до бюджету.
  • Торги на міжбанку пройшли спокійно за незначного перевищенні пропозиції над попитом. Ринок швидко прийшов до рівноваги, довідковий курс зафіксовано на позначці 27,69 ₴/$, 32,55 ₴/€ (+0,08 грн), 3,76 ₴/10 руб (-0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У четвер на коронавірусну інфекцію у світі заразилися 287 тис. осіб, померли – 6,4 тис. Графік тенденцій на сайті Worldometer свідчить, що смертність зростає значно повільніше, ніж інфікування.
    Прем’єр-міністр Шмигаль переконаний, що навчальний рік в Україні почнеться вчасно, з урахуванням особливостей епідеміологічної ситуації в регіонах.
    Рада ЄС переглянула список країн, громадянам яких дозволено в’їзд на територію Шенгенської зони. Україна до нього знову не потрапила. Єврочиновники заявили, що цей список є рекомендаційним і деякі  країни можуть послаблювати обмеження самостійно.
    Через епідемію та пов’язані з нею карантинні обмеження ВВП США в II кварталі впав майже на третину, Німеччини – на 10 %, проти аналогічного періоду минулого року.

Війна

  • Упродовж доби на Донбасі зафіксовано 2 випадки порушення режиму припинення вогню – в Орєховому й Новотошківському в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Втрат серед особового складу українських військ немає. Начальник Генштабу – командувач ВСУ Хомчак заявив, що ескалації на Донбасі не відбувається й назвав поодинокі обстріли українських позицій "неконтрольованими емоціями" або "провокаціями на низовому рівні".
  • Командування Операції об’єднаних сил заявило, що з початку тижня "унаслідок раптового погіршення здоров’я" померли 3 військовослужбовці.
  • Президент Зеленський замінив колишнього президента Кучму на посаді керівника української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську, призначивши на цю посаду колишнього президента Кравчука. Кравчук заявив, що заради досягнення миру він готовий на компроміси в усьому, що не стосується суверенітету, територіальної цілісності й недоторканності кордонів. Він повідомив, що Зеленський поставив перед ним завдання поступово рухатися до врегулювання, почавши з припинення вогню й потім переходячи до обговорення способів місцевого самоврядування.
  • Заст. голови адміністрації російського президента Козак уважає переговори на рівні радників країн "нормандської четвірки" щодо врегулювання на Донбасі безглуздими та запропонував від них відмовитися. Глава Офісу президента Єрмак назвав цю заяву "дипломатичними іграми" й заявив, що робота в цьому напрямі продовжуватиметься.
  • Росія відправила на окуповану територію Донбасу черговий "гуманітарний конвой", який перетнув кордон у неконтрольованих пунктах пропуску. Через це МЗС направив Росії чергову ноту протесту.

Україна та світ

  • Іран після переговорів у Києві за участі Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану погодився виплатити компенсацію за авіалайнер МАУ, який було збито правоохоронцями ісламської революції в небі над Тегераном 8 січня. За словами офіційного представника МЗС Ірану Мусаві, узгодження різних технічних та юридичних аспектів процесу потребує ще багато часу. Міжнародна група переговірників закликала Іран провести повне, прозоре та незалежне розслідування згідно з міжнародними стандартами, притягнути винних до відповідальності й виплатити компенсацію жертвам катастрофи та власнику літака.
  • У Сенаті США зареєстровано законопроєкт, який передбачає збільшення військової допомоги Україні з $250 млн до $300 млн, зокрема, $4 млн на підготовку українських військовослужбовців. Держсекретар Помпео підтвердив, що президент Трамп підтримує цю ініціативу.
  • Україна наполягатиме на екстрадиції до України затриманих у Білорусі найманців приватної військової компанії "Вагнер", які брали участь у війні на Донбасі. Посол РФ у Білорусі Мезенцев заявив, що всі затримані є "співробітниками приватного охоронного підприємства", які запізнилися на рейс під час транзиту до третьої країни. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що найманці є громадянами РФ, тому їхня екстрадиція до України неприпустима. Білорусь уважає всіх затриманих російськими громадянами, оскільки вони в’їхали на територію республіки за російським паспортами.
    Україна та Білорусь домовилися про посилення прикордонного режиму для недопущення загострення ситуації в обох країнах.
  • Посол Угорщини в Україні Ідярто заявив, що прем’єр-міністр Орбан приїде до країну, коли дозволять умови, зокрема, буде відновлено роботу міжурядової комісії з економіки й комітету з питань меншин. Заст. глави МЗС Боднар стверджує, що заява посла порушує домовленості, які було досягнуто главами зовнішньополітичних відомств обох країн.

Тренди

  • Міністр Кабміну Немчинов заявив, що для проведення перепису населення треба запустити процес, який триватиме півтора року. Отже, якщо почати його в серпні 2020 р то перепис може бути проведено на початку 2022 р. За його словами, необхідно, насамперед, забезпечити захист від зараження кількох десятків тисяч переписувачів, які контактуватимуть із мільйонами людей. Немчинов висловив надію, що за півтора-два роки окупованих територій уже не буде.

No comments:

Post a Comment