May 06, 2020

05.05.2020: Уряду не вистачає коштів для виплат виробникам "зеленої” електроенергії

Уряду не вистачає коштів для виплат виробникам "зеленої” електроенергії
Уряду не вистачає коштів для виплат виробникам "зеленої” електроенергії
  • Уряду не вистачає коштів для виплат виробникам "зеленої” електроенергії.
  • ЄС погодив надання кредиту Україні на суму €1,2 млрд.
  • Безробіття з минулого року зросло на 50 %.
  • В. о. міністра енергетики запропонувала майнити криптовалюту на АЕС і скоротити закупівлю ядерного палива.

В Україні

  • Голова Верховної Ради Разумков оголосив про проведення 7 травня позачергового засідання парламенту. Опозиційні фракції запропонували ухвалити на ньому два законопроєкти – про підтримку системи охорони здоров’я та про збільшення розміру обов’язкового страхування медпрацівників. Ще одне засідання відбудеться 12 травня – на ньому заплановано прийняти закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Фракція "Слуга народу" планує відновити роботу парламенту у звичайному режимі з 18 травня.
    Депутати від "Слуги народу" звернулися до Конституційного суду з проханням роз’яснити положення Конституції щодо "гідних умов життя людини".
  • За інформацією Держцентру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на початок травня зросла на 50 % проти травня 2019 р і становить понад 456 тис. працездатних осіб.
  • Через брак коштів для оплати виробникам "зеленої" електроенергії, Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг запропонувала компенсувати різницю коштом споживачів – скасувати пільговий тариф на перші 100 кВт•год та підвищити його до рівня промисловості "протягом 2–5 років". Пізніше, після скандалу в ЗМІ, чиновники спростували цю інформацію.
    В. о. міністра енергетики Буславець через профіцит електроенергії доручила зменшити закупівлі ядерного палива для АЕС та вивчити можливість майнінгу криптовалют на них. 3 блоки АЕС уже зупинено на ремонт, а на 5 – зменшено вироблення електроенергії.
  • Дві українські компанії наприкінці квітня відновили імпорт бензину з РФ.
  • За даними Мінфіну, бюджет 4 перших місяців року виконано з дефіцитом 23,5 млрд грн, “що "відповідає плановим показчикам".
  • Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні короткострокові держоблігації на 10 млрд грн під 11,3 % річних, від розміщення 5-місячних ОВДП чиновники відмовилися. Для банків, які отримують кредити рефінансування від НБУ під набагато нижчі відсотки, купівля облігацій є вигідним безризиковим вкладенням, проте призводить до зростання держборгу. Ситуація на міжбанківському ринку дуже спокійна, Нацбанк у торгах участі не брав. Курс встановлено на позначці 26,97 ₴/$, 29,27 ₴/€ (-0,24 грн), 3,63 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Минулої доби в Україні зареєстровано 487 нових випадків зараження на коронавірус (усього з початку епідемії – 13,2 тис.), померли – 11 осіб (усього – 327), одужали – 222. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що країна перебуває на піку захворюваності, і хоча епідемія незабаром піде на спад, уряд скасовувати карантин не планує. Він заявив, що метрополітен є джерелом інфікування, тому відновлення його роботи можливо лише на передостанньому етапі виходу з карантину. Шмигаль має намір подовжити обмеження й після 22 травня. МОЗ дозволив проведення в 5 лікарнях випробувань препарату для лікування коронавірусної інфекції "Біовен".
    Європейська Рада погодила виділення Україні кредиту на суму €1,2 млрд для подолання наслідків епідемії.
  • Епідеміологічна ситуація в Європі поступово поліпшується. Смертність від коронавірусу у Великобританії перевищила показчики інших країн Європи, проте падає щодня. Німеччина з 18 травня різко послаблює карантинні обмеження, зокрема – відкриває майданчики ресторанів і кафе й відновлює футбольний чемпіонат. Французький президент Макрон має намір обмежити виїзд громадян за межі ЄС влітку, а парламент подовжив режим надзвичайного стану до 10 липня.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі погіршилася – під мінометний обстріл "військ ДНР" потрапили захисники Богданівки та Петрівського – на південь від Докучаєвська на ділянці розведення військ, Невельського в околицях Донецька й Південного на околиці Горлівки. Бойові зіткнення й вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту, у Волноваському районі, на околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, а також на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій минулої доби 2 українських військовослужбовців отримали поранення та бойові травми.
  • Президент Зеленський затвердив склад групи на переговорах у Мінську, яку очолюватиме, як і раніше, колишній президент Кучма. До неї також включено віцепрем’єр-міністра Резнікова, глав комітетів ВР: із зовнішньої політики – Мережка, правової політики – Костіна й соцполітики – Третьякову, заст. міністра економіки Свириденка та заст. міністра оборони Поліщука. За словами глави президентського Офісу Єрмака, йому доручено "модерувати" дії українських представників на переговорах тристоронньої контактної групи.

No comments:

Post a Comment