April 24, 2020

23.04.2020: НБУ знизив облікову ставку до 8 %

НБУ знизив облікову ставку до 8 %
НБУ знизив облікову ставку до 8 %
  • НБУ знизив облікову ставку до 8 %.
  • Промвиробництво в Україні стрімко падає.
  • США і ЄС схвалили безпрецедентні пакети допомоги економіці.

В Україні

  • За даними Держстату, падіння обсягів промислового виробництва в березні, проти аналогічного періоду минулого року з поправкою на кількість вихідних, склало 8,6 %. Цей ключовий для економіки показник стрімко падає вже протягом півроку. Процес розпочався задовго до пандемії коронавірусу. Міністр фінансів Марченко оголосив про розробку урядом стимулів для бізнесу з переглядом чинної системи оподаткування, зокрема планується звільнення від податку коштів, які реінвестовано. Він виключив можливість оголошення дефолту та сподівається на отримання до кінця травня першого траншу кредиту МВФ, після ухвалення закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
  • В. о. міністра енергетики Буславець заявила про різке зростання, після введення карантину, неплатежів населення за електроенергію – до 5 млрд грн, що унеможливлює виплати власникам електростанцій "зеленої енергетики".
  • Нацбанк знизив облікову ставку відразу на 2 % – до 8 % річних. Це може означати готовність уряду до емісії гривні для стимулювання економіки, про що прямо заявив міністр фінансів Марченко. За його словами, він не поділяє політику НБУ, який зосередився тільки на таргетування інфляції й не дбає про економічне зростання. Керівництво НБУ вважає, що сильна гривня стимулює вкладення в неї нерезидентів та знижує вартість енергоносіїв, ліків та інших імпортних товарів. За твердженням глави НБУ Смолія, в іншому разі бізнес інвестуватиме в іноземну валюту й виводитиме кошти з економіки. Він оголосив про розширення програми рефінансування банків для стимулювання кредитування ними інфраструктурних проєктів.
    Довідковий курс гривні зміцнився, проте тренд на міжбанку до кінця сесії змінився. Долар став швидко дорожчати після виходу на торги великих покупців – НБУ й Сітібанку, який виводить валюту нерезидентів з України після погашення ОВДП: 27,01 ₴/$ (-0,04 грн), 29,14 ₴/€ (-0,28 грн), 3,61 ₴/10 руб (+0,07 грн). Нацбанк оголосив про зниження норми щоденного викупу валюти з $50 млн до $20 млн. За повідомленням регулятора, з початку місяця йому вдалося купити $600 млн, проте з початку року золотовалютні резерви зменшилися на $800 млн після паніки на ринку через запровадження карантину.

Пандемія коронавірусу

  • Епідеміологічна ситуація в Україні залишається досить спокійною – минулої доби зафіксовано всього 477 нових інфікованих та хворих, померли – 6 осіб, одужали – 96. Усього в країні з моменту початку фіксації від коронавірусної інфекції померли 193 хворих. Головний санлікар Ляшко повідомив, що найближчим часом буде запущено масове тестування населення для визначення наявності імунітету до вірусу. За словами мера Києва Кличка, столична влада очікує піку епідемії на початку травня.
  • Кількість хворих у світі стійко зростає – наразі зареєстровано 2,68 млн хворих, минулої доби – 85 тис. Усього жертвами епідемії стали 0,19 млн осіб.
    Лідерами залишаються США, де протягом доби зафіксовано понад 31 тис. хворих. Конгрес США схвалив ще один пакет запозичень на суму $484 млрд, який буде спрямовано на програму пільгових кредитів для малого бізнесу та модернізацію медичної системи. У березні Конгрес ухвалив рішення про виділення $2,3 трлн допомоги для підтримки бізнесу й охорони здоров’я. Безробіття в країні після введення карантину швидко зростає й наближається до 10 % працездатного населення.
    ЄС створює фонд відновлення економіки обсягом €1,5 трлн, який до 6 травня має розробити пропозиції щодо шляхів виходу з рецесії. Канцлер Німеччини Меркель категорично проти випуску спільних єврооблігацій для його фінансування. Уже схвалено програму підтримки економік країн-членів союзу на суму €540 млрд, яку запроваджено з 1 червня.
    У Європі пік пандемії, схоже, пройдено, кількість осіб, що видужали, стрімко зростає щодня.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не вщухають ані на день. Українські війська було обстріляно з мінометів у Широкиному й Павлополі – на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Мар’їнці – на околиці Донецька й в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Усією лінією фронту відбуваються епізодичні вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Перестрілки сталися в Широкиному й Павлополі, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Новотроїцькому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар’їнці та Новомихайлівці, в Авдіївці та в Новоселівці 2-й на трасі Донецьк – Костянтинівка, а також у Новозванівці в районі Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів отримали поранення 3 українських бійців, Львівська облдержадміністрація повідомила про загибель у зоні боїв військовослужбовця – мешканця області.

Тренди

  • Колишній генпрокурор Рябошапка звинуватив главу СБУ Баканова в блокуванні експертизи дій колишніх власників Приватбанку – олігархів Коломойського та Боголюбова, які вивели з нього кошти перед націоналізацією. Баканов – особистий друг і партнер президента Зеленського, вони обидва мали міцні бізнес-зв’язки з Коломойським.

No comments:

Post a Comment