April 03, 2020

02.04.2020: Кабмін погіршив макропрогноз розвитку економіки на 2020 р

Кабмін погіршив макропрогноз розвитку економіки на 2020 р
Кабмін погіршив макропрогноз розвитку економіки на 2020 р
  • Кабмін погіршив макропрогноз розвитку економіки на 2020 р.
  • Зеленський стверджує, що Україна незабаром отримає кредит МВФ.
  • Звільнено голову Укрзалізниці Марчека.
  • МЗС Росії звинуватив Україну у відмові від створення "консультативної ради" за участі ОРДЛО.

В Україні

  • Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги неухильно зростає – за березень вона збільшилася на 0,6 млрд грн і сягнула 32,7 млрд грн. Міністр розвитку громад і територій Чернишов прогнозує погіршення ситуації з оплатою через епідемію.
  • Наглядова рада Укрзалізниці звільнила з посади керівника компанії Марчека.
  • СБУ викрила держсекретаря Мінінфраструктури Галещука, який викрав і передав невідомим особам секретну інформацію щодо дій армії на Сході, а також в Азовському та Чорному морях і Керченській протоці.
  • Президент Зеленський оголосив про підписання вже незабаром меморандуму зі МВФ про надання кредиту розширеного фінансування. Глава уряду Шмигаль сподівається отримати перший транш кредиту вже найближчим часом.
  • Рада НБУ скасувала обмеження на операції регулятора на вторинному ринку ОВДП, які було запроваджено влітку 2018 р.
    Чиновники заявили, що не планують вводити обмеження на зняття депозитів, зокрема, валютних.
  • На валютному ринку відбулася корекція курсу через продажі валюти сільгоспвиробниками для фінансування посівної, що дозволило НБУ купити $34 млн: 27,60 ₴/$ (-0,16 грн), 30,08 ₴ € (-0,24 грн), 3,51 ₴/10 руб. Наприкінці сесії котирування щодо долара впали до 27,50 грн. Регулятор провів ще один аукціон серед найбільших банків з обміну безготівкової валюти на готівкову – продав $241,5 млн. Малі банки та фінансові компанії також потребують готівки, проте їх до аукціону не допустили.

Київ

  • Столична міськадміністрація відключає опалення з 5 квітня.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні зафіксовано 897 хворих на коронавірус, померли – 22 особи. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що уряд планує посилити карантинні заходи для недопущення італійського та іспанського сценарію поширення епідемії. Водночас режим карантину послаблено для ломбардів, небанківських установ, а також для підприємств, що торгують автозапчастинами та молодняком птиці з дотриманням протиепідемічних заходів. Чиновники рекомендували перевести аптеки на цілодобовий графік роботи, а магазинам – дотримуватися норми присутності 1 відвідувачами на 10 м² торгової площі.
    Керівництво Чернівецької області вже встановило блокпости на в’їздах те запровадило обмеження на перетин кордонів автотранспортом, крім транзитного, та такого, що перевозить сільськогосподарську продукцію.
    За словами Степанова, у 3 рази буде підвищено зарплати лікарям, а також фельдшерам та водіям карет швидкої допомоги, що беруть участь у заходах боротьби з епідемією. Він повідомив про отримання від фірми Sanofi 3 тис. пакунків препарату "Плаквеніл", яким полегшується лікування захворювання. МОЗ затвердило єдиний медичний протокол лікування хворих на коронавірус.
    Кабмін оновив макропрогноз на 2020 р Номінальний ВВП зменшено на 0,5 трлн грн до 4,0 трлн грн, інфляція до кінця року виросте до 8,7 % (попередній прогноз – 5,6 %), курс – до 29,5 грн/$, середньомісячна зарплата знизиться до 11 тис. грн (було 12 тис. грн), а рівень безробіття зросте до 9,4 % (було 8,1 %). Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що найближчим часом уряд затвердить нову програму дій та передасть її до Верховної Ради для затвердження.
    Введено заборону на експорт гречки до 1 липня.
    За результатами опитування Союзу українських підприємців, 29 % підприємств припинили роботу, а 51 % не зможуть витримати подовження терміну дії карантину ще на місяць, а 2–3 місяці витримають усього чверть підприємців.
  • Кількість зареєстрованих випадків зараження й захворювання на коронавірус у світі – уже понад 1 млн осіб, майже 53 тис. – померли від ускладнень, одужали – 210 тис. Через включення до статистики померлих у будинках для людей похилого віку стався стрибок смертності у Франції – до 1355 осіб на добу. ЗМІ Італії повідомили про скорочення кількості померлих і збільшення – тих, хто одужав. За даними європейської філії Всесвітньої організації охорони здоров’я, 95 % померлих – віком за 60 років.
    У США за останні 2 тижні кількість безробітних зросла на 10 млн працездатних осіб. Президент Трамп видав указ, який скасовує перешкоди для швидкого виробництва апаратів штучної вентиляції легенів.
    Агентство Fitch Ratings прогнозує падіння світового ВВП на 1,9 % і скочування найбільших економік у рецесію. Агентство Standard & Poor's вважає, що за підсумками року темпи зростання світового ВВП знизяться до 0,4 %. Керівництво ЄС планує виділити €100 млрд на підтримку зайнятості в країнах, що найбільше постраждали від пандемії.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють мінометні обстріли на приморській ділянці фронту, під Донецьком та в районі траси Р-66. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися на схід від Маріуполя, на південь від Докучаєвська, в околицях Донецька та Авдіївки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби армія втрат не зазнала, хворих на коронавірусну інфекцію серед військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • МЗС РФ звинуватив Україну у відмові від домовленості щодо створення "консультативної ради з врегулювання на Донбасі" за участі представників "республік".
  • Глава МЗС Польщі Чапутович звинуватив російську владу у використанні епідемії для поширення дезінформації про розпад ЄС і НАТО.
  • Ціна на російську нафту Urals у Західній Європі впала до $10,5/барель, тобто її ціна для постачальника – нижче нуля, з огляду на вартість транспортування.

Тренди

  • Пресслужба Держбюро розслідувань стверджує, що моніторингова місія ООН із прав людини назвала закон про амністію активістів головною перешкодою для розслідування злочинів на Майдані взимку 2013–2014 рр.

No comments:

Post a Comment