March 20, 2020

19.03.2020: В Україні – уже 26 хворих на коронавірус, 3 пацієнтів померли

В Україні – уже 26 хворих на коронавірус, 3 пацієнтів померли
В Україні – уже 26 хворих на коронавірус, 3 пацієнтів померли
  • В Україні – уже 26 хворих на коронавірус, 3 пацієнтів померли.
  • Курс долара на міжбанку стрімко зростає.
  • Активісти вимагають від Зеленського відмовитися від участі представників "республік" у "консультативній раді".

В Україні

  • Приватбанк під’єднався до системи ідентифікації фізосіб – BankID, Учасниками системи вже є 14 банків і 19 фінансових компаній.
  • Після різкого ранкового зростання котирувань долара на ринок вийшов Нацбанк з аукціоном із продажу валюти, після чого долар до кінця сесії подорожчав усього на кілька копійок. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,80 ₴/$ (+0,53 грн), 30,10 ₴/€ (+0,30 грн), 3,47 ₴/10 руб (+0,05 грн), НБУ продав на аукціоні €35 млн готівкою й веде переговори про постачання валюти з Європи та США спеціальними рейсами. За твердженням Приватбанку, його клієнти купують валюту онлайн – у середу вони придбали $2,6 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано вже 26 випадків зараження, зокрема – у Києві, Прикарпатті та Дніпропетровській області, 3 громадян – померли.
    Головний санлікар Ляшко повідомив, що міністерство готове до 4 сценаріїв розвитку епідемії. За прикладом Італії, влада планує надавати допомогу в госпіталях 20 % хворим, а інших лікувати за місцем проживання амбулаторно. За його словами, є плани на випадок різкого спалаху захворюваності та оголошення режиму надзвичайного стану. Ляшко заявив, що карантин може бути подовжено в разі зростання кількості хворих. За його словами, кількість випадків зараження зростає, громадяни починають заражати один одного. МОЗ готове дозволити приватним лабораторіям надавати остаточні висновки щодо захворювання.
    Українці об’єднуються й підвозять на роботу співробітників лікарень та госпіталів. МОЗ звернулося до державних і комерційних перевізників із проханням забезпечити доставлення персоналу до лікувальних закладів.
    Мережі супермаркетів Novus та Fozzy Group ("Сільпо" й "Фора") скорочують графік роботи через обмеження руху громадського транспорту.
    Мер Києва Кличко заявив про наявність у лікарнях міста 200 апаратів штучної вентиляції легенів і планує закупити їх додатково наступного тижня. Компанія Revel Laboratory готується друкувати клапани до апаратів на 3D принтерах, що дозволить приєднувати до них 2 пацієнтів одночасно.
    Для запобігання поширенню захворювання в Луцьку та Ужгороді зупинено весь громадський транспорт. За прогнозом колишнього міністра економіки Милованова, 0,5 млн громадян можуть втратити роботу.
    Коронавірусом заразилася дружина депутата Шахова. Сам депутат реєструвався на засіданні в сесійному залі Верховної Ради, тому кількість інфікованих може зрости. Шахов стверджує, що заразився в Україні.
    Митна служба оголосила про зростання імпорту продовольства до країни й радить громадянам не купувати продукти про запас.
    Укрспирт зупинив експорт спирту через зростання його споживання в країні.
    МЗС заявив, що туристи, що перебувають у Єгипті, самостійно прийматимуть рішення про подовження відпочинку. Щодня з різних країн чартерними рейсами додому прибувають десятки тисяч громадян.
    Глава НБУ Смолій заявив, за через кілька тижнів будуть оприлюднені результати переговорів із МВФ щодо надання Україні стабілізаційного кредиту для подолання наслідків епідемії.
    НБУ дозволив комерційним банкам надавати пільги за кредитами й нагадав, що Верховна Рада заборонила нараховувати до 30 квітня штрафи та пені за прострочення погашення споживчих кредитів. Банки закривають відділення та скорочують графік роботи.
  • Генеральний секретар ООН Гутерріш вважає, що людство стикнулося з найбільшою кризою за всю історію існування організації. Європейський центробанк виділить €750 млрд на підтримку економіки країн-учасниць союзу. ЄС створює стратегічний резерв медичного обладнання. Уряд Естонії виділяє на підтримку економіки 8 % ВВП. Канцлер Німеччини Меркель назвала епідемію найбільшим викликом країні після Другої світової війни. В Італії минулої доби померли 427 осіб, а загальна смертність перевищила 3,4 тис., що вже більше, ніж у Китаї. Усього захворіли – 41 тис. громадян. Прем’єр-міністр Конте вважає, що карантин у країні має бути подовжено й після 3 квітня. В Іспанії за день померли 209 осіб, а загалом – 767, кількість хворих зросла на чверть і сягнула 17,1 тис. Повідомлено про зараження вірусом князя Монако принца Альберта. На невизначений час перенесено Каннський кінофестиваль. Влада Лондоні закриває 40 центральних станцій метро. В Ізраїлі жителям заборонено залишати будинки без нагальної потреби.
    США планують застосувати підрозділи Національної гвардії для локалізації епідемії. Штат Каліфорнія запровадив режим надзвичайного стану через швидке поширення епідемії. Президент Трамп скасував зустріч глав держав "великої сімки" в Кемп-Девіді, заплановану на червень.
    Першу смерть від коронавірусу зафіксовано у РФ. Посольство країни в Україні збирає заявки на евакуацію своїх громадян через закриття міжнародного пасажирського сполучення.
    Президент Білорусі Лукашенко назвав епідемію психозом і уважає, що люди більше постраждають від паніки, ніж від коронавірусу.
    Вселенський патріарх Варфоломій наказав церквам припинити служби до кінця березня. Митрополит ПЦУ Єпіфаній закликав вірян не піддаватися паніці й молитися за хворих та лікарів.
    Міжнародна дослідницька група опублікувала в журналі Nature результати дослідження коронавірусу. Вчені стверджують, що він має природне походження, а не був штучно створений у лабораторії.
    За оцінкою Міжнародної організації праці, роботу через пандемію можуть втратити до 25 млн осіб.

Війна

  • На Донбасі від кулі снайпера загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено під час обстрілу. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Лебединському на схід від Маріуполя, у Красногорівці на околиці Донецька, у Новотошківському і Кримському – поруч із трасою Р-66 у Луганській обл. Перестрілки та вогневі контакти зафіксовано всією лінією фронту – від Азовського моря до півночі Луганської обл.
  • Журналісти, волонтери, активісти та особи, яких було звільнено з полону, звернулися до президента Зеленського з вимогою про невключення до переговорного процесу деокупації Донбасу представників "республік".

Україна та світ

  • Посол США у РФ Салліван повідомив, що на параді в Москві з нагоди 75-річчя закінчення Другої світової війни буде присутній не президент Трамп, а його радник із нацбезпеки О’Браєн.
  • За словами міністра економіки Росії Силуанова, через падіння цін на нафту економіка країни може втратити у 2020 р майже $38 млрд

.

No comments:

Post a Comment