March 19, 2020

18.03.2020: Депутат Шахов захворів на коронавірус

Депутат Шахов захворів на коронавірус
Депутат Шахов захворів на коронавірус
  • Депутат Шахов захворів на коронавірус.
  • У Київській обл. введено режим надзвичайної ситуації.
  • Курс гривні на міжбанку продовжує стрімко падати.
  • Тимчасово зупинено призов на строкову військову службу.
  • Путін підписав закон про визнання громадян України й Білорусі "носіями російської мови".

В Україні

  • В Україні зареєстровано вже 16 підтверджених випадків захворювання на коронавірус, 2 пацієнтів померли. Офіс президента запустив інтерактивну мапу поширення захворювання в країні.
    Президент Зеленський повідомив про досягнення домовленості з керівництвом Міжнародного Червоного Хреста щодо надання Україні устаткування й медикаментів для боротьби з епідемією. Він підписав закон про боротьбу з наслідками епідемії. Зеленський повідомив, що доручив НБУ розробити пільговий режим погашення позик та кредитів на термін карантину. За його словами, уже, починаючи з квітня, пенсіонери, що отримують пенсії менше, ніж 5 тис. грн, отримають доплату 1 тис. грн, а з 1 травня уряд проіндексує пенсії.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про готовність Китаю надати Україні екстрену гуманітарну допомогу. Він доручив Мінсоцполітики розробити програму часткової компенсації комунальних платежів на період карантину. Після відпочинку у Франції заразився на коронавірус депутат від групи "Довіра" Шахов. Виконується перевірка й переведення на карантин усіх осіб із комітету, у якому працював депутат, а також співробітників апарату Верховної Ради. До групи ризику потрапив і спікер парламенту Разумков. Київська облдержадміністрація запровадила в області режим надзвичайної ситуації. У Фастові жителі вийшли на рейки з вимогою відновити рух електропоїздів на Київ.
    Торгова мережа АТБ обмежує продаж товарів в одні руки.
    Глава МОЗ Ємець закликав громадян перебувати вдома та підкреслив, що карантин – це не канікули й не відпустка. Керівництво Нацполіції нагадало релігійним організаціям, що карантин поширюється також на церковні служіння. Шмигаль закликав керівництво навчальних закладів не виселяти студентів із гуртожитків на період карантину.
    Триває екстрена евакуація громадян в Україні, у кількох із них діагностовано зараження, ще кілька десятків пацієнтів проходять перевірку.
    Тимчасово зупинено призов на строкову службу.
    Нацполіція повідомила про припинення спроби вивезення з України "сотень тисяч" медичних масок.
    Держгеонадра не збирається відмовлятися від проведення аукціону з продажу нафтогазоносних ділянок, який заплановано на 16 квітня.
    Міністр фінансів Уманський рекомендує не звільняти керівництво державних банків під час карантину.
  • До Конституційного суду надійшло подання щодо перевірки конституційності реформи прокуратури “команди Зеленського”.
  • Мобільні оператори перерозподілили частоти в діапазоні 800–900 МГц, що дозволить до кінця поточного року розширити покриття високошвидкісним інтернетом стандарту 4G до 85 % території країни. Запуск мереж у нових діапазонах намічено на 1 липня, починаючи з західних областей.
  • Кабмін збільшує з 1,5 до 2 млн грн розмір кредитів, які надаються в рамках програми "5–7–9 %", а також розширює перелік напрямів діяльності підприємств-позичальників.
  • За даними Мінфіну, за підсумками 2019 року обсяг кредитів, що не працюють, скоротився до 100 млрд грн.
  • Заступник виконавчого директора МВФ Рашкован повідомив, що Фонд не відмовляється від підписання програми співпраці з Україною і веде постійний діалог із керівництвом НБУ й Кабміну.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати, Нацбанк продає валюту на аукціонах та в анонімному режимі через систему Matching. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,27 ₴/$ (+0,21 грн), 29,79 ₴/€ (+0,06 грн), 3,42 ₴/10 руб (-0,19 грн), Наприкінці торгової сесії долар подорожчав до 27,42 грн. У середу НБУ для підтримки курсу продав ще $200 млн. Чиновники продовжують стверджувати, що зростання курсу долара зумовлено суто психологічними чинниками.
    НБУ запровадив довгострокову програму рефінансування банків терміном до 5 років, що, на думку регулятора, надасть додаткову гарантію підтримки ліквідності банківської системи.

Київ

  • Зупинення роботи метрополітену призвело до транспортного колапсу, багато співробітників лікарень та госпіталів, а також державних структур не змогли дістатися до місця роботи. У громадському транспорті пасажири їдуть переважно без масок, оскільки в аптеках вони відсутні. Також без масок працюють співробітники поліції, які перевіряють дотримання режиму обмеження пересування. Чиновники Київської міськадміністрації пообіцяли організувати перевезення спецтранспортом на роботу і з роботи медиків та працівників правоохоронних органів. Мер Кличко виключив можливість відновлення роботи метрополітену.
  • Влада столиці доручила закрити сміттєпроводи в багатоквартирних будинках через епідемію.
  • За підсумками 2019 г. Київ став одним із лідерів зростання вартості життя серед 130 міст світу, і посів 86 місце в рейтингу.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів Павлопіль на північний схід від Маріуполя, Зайцеве в околицях Горлівки, Новолуганське на Світлодарському водосховищі, а в Луганській обл. – Кримське та Новотошківське на трасі Р-66 й Щастя на березі Сіверського Дінця. Провокаційні обстріли знову зафіксовано на ділянці розведення військ у Богданівці-Петровському на південь від Докучаєвська, українські війська у відповідь вогонь не відкривали. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька й Горлівки, на Світлодарському виступі й на трасі Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів 3 військовослужбовців отримали бойові травми.
  • За словами уповноваженої з прав людини Денисової, на окупованій території "республік" за тиждень зафіксовано майже 600 звернень із симптомами респіраторної вірусної інфекції, у 91 пацієнта діагностовано підозру на пневмонію, а тести на коронавірус відсутні. Перетин КПВВ на окуповану територію Донбасу можливий лише в разі виникнення "критично важливих життєвих обставин" за особистим розпорядженням командувача операції об’єднаних сил. Перетинати адмінкордон із Кримом дозволено "з урахуванням гуманітарних потреб" такого переміщення.

Україна та світ

  • У світі зареєстровано вже 218,7 тис. випадків зараження коронавірусом. Померли 8,8 тис. пацієнтів, 84,1 тис. – одужали. Епідемія стрімко поширюється Європою – протягом доби в Італії кількість хворих зросла на 4,2 тис., померли – 475, а загалом – уже майже 3 тис. осіб. В Іспанії захворіли 14,8 тис. громадян, померли – 638. У Німеччині – 12,3 тис., кількість померлих –28. Влада країни закрила кордони із сусідніми державами на 30 діб.
    Польща анонсувала антикризовий пакет заходів на суму $52 млрд.
    Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про початок клінічних випробувань вакцини від коронавірусу.
    Ціни на нафту стрімко знижуються на тлі падіння попиту через пандемію – на вечір 18 березня вартість бареля впала до $25,8. Аналітики інвестиційного банку Goldman Sachs прогнозують подальше падіння цін до $20/барель уже в другому кварталі за різкого зростання пропозиції через збільшення видобутку Саудівською Аравією й Росією.
  • Єврокомісія провела в режимі відеоконференції засідання, щодо перспектив "Східного партнерства" із 6 пострадянськими державами – Білоруссю, Україною, Молдовою, Грузією, Вірменією та Азербайджаном. Серед запропонованих заходів – підтримка малого та середнього бізнесу в цих країнах, допомога зі вступом до СОТ для Білорусі та Азербайджану, ініціатива щодо залучення молоді до ведення бізнесу, допомога в розвитку високошвидкісного інтернету (зокрема, поступове скасування плати за роумінг), а також у сфері підвищенні енергоефективності та досягнення кліматичної нейтральності.
  • Президент РФ Путін підписав закон про надання "носіям російської мови" – українцям і білорусам – російського громадянства за спеціальною процедурою зі здаванням іспиту без проходження співбесіди.

No comments:

Post a Comment