January 30, 2020

29.01.2020: ПАРЄ повністю повернула повноваження російській делегації

ПАРЄ повністю повернула повноваження російській делегації

  • ПАРЄ повністю повернула повноваження російській делегації.
  • Олігархічні медіагрупи закодували супутниковий сигнал своїх телеканалів.
  • Звільнено голову Укрзалізниці Кравцова.

В Україні

  • Кабмін ліквідував морські екологічні інспекції, які здійснювали контроль у портах, "через їхню неефективність".
    Головою Держкіно призначено заступника Запорізької облдержадміністрації Кудерук, яка не має жодного досвіду в кіновиробництві. Кандидатуру генпродюсера Одеського кінофестивалю Сінькевич, яка отримала найвищі оцінки на конкурсі, було відхилено.
    Уряд підвищив штрафи за порушення пожежної та техногенної безпеки, а також за хибні виклики поліції, швидкої та аварійних служб у 50–60 разів. Це рішення має бути затверджено Верховною Радою.
    Затверджено бюджет Фонду соцстрахування на 2020 р За словами міністра соцполітики Соколовської, він є "збалансованим і бездефіцитним".
  • Прем’єр-міністр Гончарук повідомив, що відтепер зареєструватися на потяг або літак можна з використанням електронного посвідчення водія в додатку для смартфона "Дія".
  • Наглядова рада Укрзалізниці звільнила главу компанії Кравцова, якого вважають призначенцем попереднього прем’єр-міністра Гройсмана.
  • Колишню заступник міністра закордонних справ Зеркаль призначено радником голови правління Нафтогазу. Вона опікуватиметься міжнародними зв’язками та підтримкою компанії в міжнародних судових і арбітражних процесах.
    Найбільша українська газовидобувна компанія Укргазвидобування повідомила, що 5 її найбільших родовищ виснажені на 80 і більше відсотків.
    Нафтогаз оголосив про зниження ціни газу для промисловості в лютому на 14–15 %.
    За словами міністра енергетики Оржеля, Україна закінчить опалювальний сезон із надлишковими запасами газу в підземних сховищах. Він також повідомив, що в лютому ціну на газ для населення може бути знижено.
  • Українські медіагрупи, що належать олігархам Коломойському, Пінчуку, Фірташу й Ахметову, закодували свої супутникові канали.
  • За інформацією Держстату, заборгованість із виплати зарплати у 2019 р зросла на 14,7 %, у порівнянні з 2018 роком, і склала 3 млрд грн.
  • Офіс прокурора зобов’язав слідчих Нацполіції провести додаткові слідчі дії для перевірки фактів, представлених захистом підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета.
  • Адвокат колишнього президента Порошенко подав 14 позовів про відшкодування моральної шкоди проти прокурорів і слідчих, що розслідують справи проти його підзахисного.
  • Колишній генпрокурор Шокін подав до Держбюро розслідувань заяву про відкриття кримінальної справи щодо колишнього віцепрезидента США Байдена, який, за його словами, наполіг на його звільненні як умови надання фінансової допомоги США.
  • Приватбанк виплатив Нікопольському феросплавному заводу 21,8 млн грн за рішенням Господарського суду Києва.
  • Мінфін повідомив, що на засіданні ради асоціації Україна-ЄС було підкреслено незворотність націоналізації Приватбанку.
  • Зниження курсу гривні продовжилося й у середу. Нерезиденти закрили майже всі платежі з покупки ОВДП коштами від погашення попереднього випуску, тому їхня присутність на ринку була незначною. Експортери, що отримали відшкодування ПДВ, також притримують валюту. Усі ці чинники, за високого попиту, викликали дефіцит долара на ринку й котирування почали швидко зростати. Втручання Нацбанку, який продав від $50 до $60 млн, згладило ситуацію, проте до вечора курс долара продовжив зростання: 24,85 ₴/$ (+0,13 грн), 27,33 ₴/€ (+0,11 грн), 3,96 ₴/10 руб (+0,01 грн). Обмінні пункти також підіймають котирування вслід за міжбанком.

Київ

  • За словами мера Кличка, Подільсько-Воскресенський міст відкриють до кінця поточного року. Міст призначений також для прокладання лінії метро.
  • Жетони в Київському метрополітені діятимуть до 31 березня 2020 р, після цієї дати проїзд буде тільки за qr-квитками.

Війна

  • Українські війська знову було обстріляно з мінометів у Новотошківському й Орєховому – у районі траси Р-66 у Луганській області. У Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Пісках і Мар’їнці на околиці Донецька, а також у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі сталися вогневі контакти з використанням гранатометів та стрілецької зброї.

Україна та світ

  • ПАРЄ проголосувала за відновлення повноважень російської делегації в повному обсязі, знявши всі претензії, оскільки Росія звільнила моряків, провела обмін полоненими й регулярно сплачує внески до Ради Європи. Також була прийнята резолюція, яка практично унеможливлює запровадження санкцій проти держав, які порушили принципи Ради Європи, насамперед, мова йде про РФ. За резолюцію проголосували депутати практично всіх країн Європи й депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Льовочкіна. Також було прийнято рішення, яким дозволено працювати в Асамблеї російським депутатам, які проголосували за анексію Криму.
  • США розширили санкції проти РФ, включивши до списку чиновників окупованого Криму та компанію, що здійснює залізничне сполучення з півостровом.
  • США у 2021 і 2022 рр передадуть Україну ще 3 патрульних катери типу Island.
  • За оцінкою організації Global Health Security Index, Україна практично не готова до епідемії і знаходиться на 94 позиції зі 195 країн і територій. Найкраща готовність – у США, Великобританії, Нідерландів, Австралії та Канади.
  • У Китаї зареєстровано вже понад 6 тис. випадків захворювання на коронавірус.
    Авіакомпанії скорочують і скасовують рейси в Китай через спалах епідемії.
    Авіакомпанії МАУ і SkyUp повідомили про евакуацію з Китаю українських громадян. Усього в місті Ухань і провінції Хубей перебуває 51 український громадянин.
    Лікарі підтримуватимуть зв’язок з усіма громадянами, що повернулися з Китаю.
  • За інформацією кореспондента "Радіо Свобода" Джозвяка ЄС може зняти санкції, крім колишніх президента Януковича і прем’єр-міністра Азарова, також із колишніх прем’єр-міністра Арбузова, міністра доходів і зборів Клименка, генпрокурора Пшонки та його сина Артема.
  • Україна посідає 3 місце за кількістю поданих на неї скарг до Європейського суду з прав людини. Найбільшу кількість скарг подано проти Росії й Туреччини.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування, що провели в грудні фонд Демократичні ініціативи та Центр Разумкова, 52 % респондентів назвали демократію найбажанішим варіантом державного устрою, а 39 % – вважають за можливе або єдино правильним варіантом авторитарний режим.
    На думку опитаних, влада не провела жодної з головних реформ – антикорупційну, охорони здоров’я, пенсійну, органів правопорядку, люстрацію чиновників, а також модернізацію армії та посилення обороноздатності. Так оцінили дії нової влади 51 % (за опитуванням 2018 року – 41 %).
    Водночас 60 % опитаних вважають президента Зеленського двигуном реформ, а гальмом – олігархів (51 %).
  • Офіс президента повідомив, що заяви прем’єр-міністра Гончарука про відставку серед зареєстрованих документів немає.

No comments:

Post a Comment