January 28, 2020

27.01.2020: РНБО обговорила заходи протидії поширенню коронавірусу

РНБО обговорила заходи протидії поширенню коронавірусу
РНБО обговорила заходи протидії поширенню коронавірусу

  • РНБО обговорила заходи протидії поширенню коронавірусу.
  • Гончарук обіцяє побудувати у 2020 р 4000 км доріг.
  • "Слуга народу" не виключає звільнення міністра внутрішніх справ Авакова в разі розвалу справи про вбивство Шеремета.

В Україні

  • У китайському місті Ухань, де зафіксовано спалах коронавірусу, уже померли понад 100 осіб. На тлі повідомлень про епідемію, котирування нафти на світових ринках різко пішли вниз.
    У РНБО обговорили ситуацію з можливим поширенням вірусу й організацію захисту населення в разі спалаху епідемії в Україні. Посольство в Китаї рекомендуватиме українським громадянам покинути територію країни, а МЗС – забезпечуватиме інформування про небажаність відвідування Китаю найближчим часом. Український туроператор JoinUp повертає туристів із Китаю і скасував усі тури до країни, запропонувавши туристам вибрати інші напрямки.
    За інформацією Укрпошти, інформації про можливе поширення вірусу через посилки з Китаю немає.
    МОЗ стверджує, що в Україні наразі не зафіксовано жодного випадку захворювання, а діагностований випадок належить до іншого штаму. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, глобальний рівень ризику спалаху епідемії є високим, за межами Китаю вже діагностовано 29 випадків захворювання.
  • Президент Зеленський припинив повноваження виконавчого директора Нафтогазу Вітренко як члена наглядової ради "Укроборонпрому".
  • За словами прем’єр-міністра Гончарука, у 2020 році заплановано будівництво рекордної протяжності доріг – приблизно 4 тис. км. Глава Укравтодору Кубрак назвав три сценарії проведення будівництва: тільки із використанням коштів дорожнього фонду, із залученням фінансування під держгарантії, а також через отримання додаткового фінансування з бюджету.
  • Міністр інфраструктури Криклій заявив, що питання про звільнення голови Укрзалізниці Кравцова буде розглянуто протягом декількох тижнів, оскільки процедура вимагає ухвалення рішення наглядовою радою компанії. Наглядова рада прийняла рішення створити комітет з етичних норм поведінки й боротьби з корупцією, який очолив колишній депутат Лещенко.
  • Олігарх Ахметов купив у Франції найдорожчий маєток у світі вартістю € 200 млн.
  • У Харкові активісти розігнали мітинг на захист російської мови та російськомовних шкіл, організований представниками "опозиційної платформи – За життя".
  • Працівники Нікопольського феросплавного заводу, що належить олігархові Коломойському, перекрили під’їзди до центрального офісу Приватбанку в Дніпрі. Банк подав апеляцію на рішення господарського суду Києва про стягнення з нього 22 млн грн на користь підприємства Коломойського. Приватбанк назвав дії маніфестантів спробою тиску.
  • Приватбанк почав приймати заявки на пільгове кредитування за урядовою програмою "доступних кредитів".
  • Мінфін завершив операцію з розміщення єврооблігацій на суму €1,25 млрд. За словами міністра фінансів Маркарової, кошти від них підуть на фінансування держбюджету.
  • Котирування на торгах із самого ранку пішли вгору. Нерезиденти, що очікують розміщення ОВДП у вівторок, максимально вичікували з продажем валюти, щоби компенсувати можливе зниження процентної ставки. У середині дня на ринок вийшов Нацбанк із продажем валюти, однак це дозволило лише стабілізувати курс, який було зафіксовано на позначці 24,60 ₴/$ (+0,27 грн), 27,12 ₴/€ (+0,27 грн), 3,92 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • У Києві сталася пожежа в будівлі Міністерства культури, рятувальники евакуювали 4 осіб. За попередньою інформацією, його причиною стала несправність електропроводки.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів на приморській ділянці фронту – у Лебединському, у Луганській області – у Новотошківському – на трасі Р-66 й у Кіндрашівці Новій – поблизу ділянки розведення військ у Станиці Луганській. Перестрілки сталися в Новотроїцькому та Тарамчуку – на схід від Докучаєвська, у Богданівці – на південь від Докучаєвська – у межах ділянки розведення військ, у Пісках – на околиці Донецька, у Південному й Майорську – в околицях Горлівки, а також у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат.
    Українські війська захопили в полон розвідника "ДНР", який діяв у складі диверсійної групи й підірвався на міні під у “сірій зоні”.

Україна та світ

  • Президент Польщі Дуда запропонував президенту Зеленському увічнити пам’ять українців і поляків, що боролися проти вторгнення Червоної армії у 2020 р.
  • За словами адвоката Полозова, російська влада тимчасово зупинила слідство проти моряків, захоплених у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки й повернутих до України під час обміну у вересні 2019 р.
  • Посли країн ЄС ухвалили рішення про розширення через проведення незаконних виборів у Криму списку санкцій проти російських громадян, яким заборонено в’їзд до Євросоюзу й чиї активи в Європі заморожені.
  • Одна з адвокатських фірм заявила що один із її підзахисних готовий дати свідчення на процесі про знищення малайзійського авіалайнера рейсу MH17 у липні 2014 року в небі над Донбасом.
  • За словами прессекретаря російського президента Пєскова, указу про звільнення помічника Путіна Суркова досі немає. Суркова ЗМІ й експерти називають “архітектором Російської весни" й одним із кураторів донбаських "республік".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з правоохоронної діяльності, депутат від "Слуги народу" Монастирський припускає звільнення міністра внутрішніх справ Авакова в разі розвалювання справи про вбивство журналіста Шеремета.

No comments:

Post a Comment