December 28, 2019

27.12.2019: Газпром заплатив штраф Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Газпром заплатив штраф Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу.
Газпром заплатив штраф Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

  • Газпром заплатив штраф Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Звільнено голову ДБР Трубу, на його місце призначено депутатку від "Слуги народу" Венедиктову.
  • Зеленський підписав новий Виборчий кодекс.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив главу Держбюро розслідувань Трубу. Тимчасовим виконувачем обов’язки, до оголошення результатів конкурсу на посаду, призначено депутата від "Слуги народу", колишню радника президента Венедиктову. Партія "Європейська солідарність" зажадала від Генпрокуратури порушити кримінальну справу проти Труби за фактами корупції, зафіксованими на записах незаконної прослушки його кабінету.
    Звільнено з військової служби колишнього главу СБУ Грицака.
    Зеленський підписав Виборчий кодекс із "відкритими списками", що прийняла Верховна Рада 19 грудня. Низка експертів зазначили складність і непрозорість моделі підрахунку голосів, а також різке збільшення розміру застави для кандидатів на місцевих виборах – зокрема, кандидат у мери Києва має внести заставу більшу, ніж за реєстрацію кандидатом у президенти.
  • Уряд передав на приватизацію 530 державних підприємств, і планує продати їх через майданчик "Prozorro.продажі".
    З 1 січня громадяни, яким нараховано субсидію, зможуть оформити її отримання в готівковій або безготівковій формі в будь-який момент через відділення уповноважених банків або Укрпошти.
    Кабмін дозволив працівникам бюджетних установ отримувати зарплату на картки будь-якого банку, а не тільки включеного до спеціального переліку. Для отримання зарплати співробітник має повідомити в бухгалтерію номер свого рахунку IBAN.
    Уряд схвалив законопроєкт про працю, підготовлений міністерством економіки, і сподівається на його ухвалення Верховною Радою наступного року.
    Міністерства інфраструктури та цифрової трансформації повідомили про запуск порталу електронних послуг у транспортній галузі.
  • Укртелеком відмовився від підвищення тарифів на фіксований зв’язок з 1 січня.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції отримало доступ до реєстрів довіреностей, нерухомості та запису актів громадського стану, що дозволяє запустити перевірку електронних декларацій в автоматичному режимі.
  • За даними Держстату, середня зарплата в листопаді склала 10679 грн. Вона зросла на 16,6 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, водночас знизилася на 0,4 % проти жовтня.
  • ЗМІ повідомили, що Нафтогаз був основним продавцем валюти в четвер, коли НБУ купив майже $700 млн. Глава компанії Коболєв повідомив про отримання від Газпрому штрафу й відсотків за ним на суму $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. Кошти від продажу спрямовано на дострокову виплату дивідендів державі й передоплату податків. На торгах у четвер за відсутності Нацбанку, курс долара швидко пішов вгору: 23,69 ₴/$ (+0,39 грн), 26,42 ₴/€ (+0,61 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,04 грн).
Київ
  • Мер Кличко відкрив Шулявський шляхопровід. Його ремонтувала протягом року компанія, контрольована колишнім депутатом Микитасем, і, попри різке підвищення вартості робіт, він не відповідає затвердженому проєкту й не вирішує жодної транспортної проблеми міста.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів отримав поранення український військовослужбовець. Перестрілки сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці, Невельському й Пісках – в околицях Донецька, у Гладосовому, Луганському та Новолуганському в районі Світлодарського водосховища.
  • "Команда Зеленського" має намір виконати угоду про обмін полоненими, навіть через пряме порушення українського законодавства. Приморський районний суд Одеси звільнив з-під варти 11 підозрюваних у скоєнні терактів Їх уже доставлено на КПВВ "Майорськ" біля Горлівки.
    Київський Апеляційний суд переніс на суботу розгляд справи про вибір запобіжного заходу для колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут". Генпрокуратура замінила прокурорів, які підтримують звинувачення на тих, які заявили про згоду випустити обвинувачених під особисте зобов’язання для подальшого обміну.
    Святошинський районний суд звільнив з-під варти ще одного бійця "Беркута", що також брав участь у розстрілі Майдану.
  • Міністерство культури планує відкрити державний інформаційно-розважальний телеканал для мовлення на тимчасово окуповані території Донбасу.

Україна та світ

  • Російські ЗМІ повідомили про взаємну відмову Нафтогазу й Газпрому від претензій, зокрема від виплати штрафу за використання монопольного становища на ринку газу, який наклав Антимонопольний комітет України на російського монополіста, на суму майже $7 млрд. Також будуть знято арешти з майна за всіма судовими позовами. Офіційної інформації від українських властей із цього приводу поки немає. Прем’єр-міністр Гончарук повідомив, що переговори з Газпромом наразі тривають, а про їхні результати буде оголошено за кілька днів.
    Український оператор ГТС і "Молдовагаз" підписали угоду про взаємне постачання газу за європейськими правилами з 1 січня 2020 р.
    Влада США дала 30 днів на вихід із проєкту компаніям, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", після чого проти них буде введено санкції. За твердженням міністра енергетики РФ Новака, газопровід буде добудовано до кінця 2020 р. Він також висловив надію на скасування Україною закону про заборону імпорту електроенергії з Росії.
  • На думку тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора, проблему російсько-українського кордону на Донбасі можна вирішити шляхом передачі його під контроль міжнародних миротворчих сил.
  • Міністр закордонних справ Пристайко повідомив про відмову влади Німеччини від надання Україні військової допомоги.
  • На думку американського видання Foreign Policy, конфлікт на Донбасі – один з 10 найбільш небезпечних наступного року.

Тренди

  • 49 депутатів планують звернутися до Конституційного суду для скасування закону про електроенергію в частині встановлення надвисоких "зелених" тарифів для великих електростанцій відновлюваної енергетики.
  • Депутати від партії "Слуга народу" подали законопроєкт про регулювання ЗМІ. На думку низки експертів та представників громадянського суспільства, за допомогою цього закону "команда Зеленського" має намір поставити ЗМІ і блогерів під контроль та ввести тотальну цензуру.

No comments:

Post a Comment