August 28, 2019

27.08.2019: Болтон попередив українську владу про небезпеку співробітництва з Китаєм

Болтон попередив українську владу про небезпеку співробітництва з Китаєм
Болтон попередив українську владу про небезпеку співробітництва з Китаєм

  • Болтон попередив українську владу про небезпеку співпраці з Китаєм.
  • ДБР і СБУ заблокували введення в дію "сенсорної кнопки" голосування у Верховній Раді.
  • Затримано колишню міністра охорони здоров'я Богатирьову, яка повернулася до України.
  • Парубій підписав Виборчий кодекс.
  • Підготовча група визначилася із чисельністю та складом парламентських комітетів.

В Україні

  • Група з організації першого засідання Верховної ради визначилася із чисельністю комітетів і розподілом у них посад.
    Депутати-самовисуванці пропонують призначити депутата Констанкевич, яка була обрана в попередній склад парламенту за мажоритарним округом, будучи членом партії "УКРОП", на посаду віце-спікера Верховної Ради. Із 2013 по 2016 рік вона була заступником глави правління благодійного фонду Палиці, бізнес-партнера олігарха Коломойського. Партія Порошенка "Європейська солідарність" висунула кандидатом на цю посаду лідера кримських татар Джемілєва. Крім того, представники партії очолять тимчасову спеціальну комісію з питань ветеранів (колишня медик-волонтер Зінкевич), комітет з питань прав людини та деокупації (заступник голови Меджлісу Чийгоз), комітет з євроінтеграції (Клімпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр уряду Гройсмана). Головою комітету з питань свободи слова стане представник "Опозиційною платформи – За життя" Шуфрич. Депутат від партії "Слуга народу" Завитневич обійме посаду глави комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки, його заступником стане депутат від "Європейської солідарності" генерал Забродський. Головою комітету з питань зовнішньої політики стане дипломат Яременко, його заступником – колишній міністр Немиря від "Батьківщини". Головою комітету з прав людини стане депутат-самовисуванець Лубинець, з антикорупційної політики – Красносільська від "Слуги народу", з питань економічного розвитку – депутат від тієї самої партії Наталуха. Комітетом з фінансової, податкової і митної політики керуватиме депутат від "Слуги народу" Гетманцев, а його заступником стане депутат від тієї самої партії Железняк.
    Гетманцев заявив, що вже найближчим часом буде прийнято закони, які скасують усі корупційні пільги, ідеться, у тому числі, про пільги на виплату ренти на видобуток вугілля та руди, а також екологічні податки. Він вважає безглуздим надання пільг збитковим підприємствам.
    Крім того, "Слуга народу" планує створити в парламенті наступного скликання комітет з нагляду за спецслужбами, а в нинішньому складі буде створено підкомітет. Депутат від правлячої партії Коваленко заявила, що принцип комплектування армії залишиться змішаним, буде внесено зміни до системи територіальної оборони, мобілізації і цивільного резерву.
    Майбутній заступник голови Верховної Ради Стефанчук повідомив, що вже на перших засіданнях "Слуга народу" ініціює внесення змін до Конституції щодо позбавлення мандата за прогули або "кнопкодавство".
    За інформацією видання "Українська правда", президент Зеленський проведе 28 серпня закриту нараду з депутатами своєї партії без допуску преси, на якій буде обговорено дії партії і порядок денний першого засідання нової Верховної Ради.
    За інформацією ЗМІ, прем'єр-міністром буде призначено заступника глави офісу президента Гончарука.
  • Глава попереднього складу Верховної Ради Парубій, обраний депутатом від партії "Європейська солідарність", заявив про блокування співробітниками СБУ та ДБР процесу запуску сенсорної кнопки для голосування. Заступник керівника апарату парламенту Слишинський стверджує, що сенсорна кнопка не відповідає трьома статтями регламенту, а гарантія на систему сплила ще 2012 року. Представник президента у Верховній Раді Стефанчук вважає дії попереднього керівництва парламенту підозрілими та заявив, що за потреби депутати голосуватимуть руками. Він наполягає на тому, що система голосування повинна мати технічну та юридичну гарантію, що має бути прописано в законі про регламент роботи парламенту. Директор ДБР Труба заявив, що співробітники відомства проводили в парламенті огляд центру управління системи "Рада" через повідомлення про спроби терміново ввести в дію несертифіковану систему "сенсорної кнопки", що в подальшому могло спричинити визнання голосувань нелегітимними.
  • Глава Фонду держмайна Трубаров заявив, що "велика приватизація" може бути запущена наприкінці поточного року та завершитися протягом наступних 5 років.
  • Чинний глава парламенту Парубій підписав Виборчий кодекс, прийнятий на останньому засіданні минулого парламенту 11 липня. Представник президента у Верховній Раді Стефанчук заявив, що не впевнений, що Зеленський його підпише, оскільки він був прийнятий із порушенням регламенту.
  • Нафтогаз опублікував проект фінансового плану на поточний і наступні роки. Чиновники мають намір підвищити ціни на газ для населення з 1 листопада до 7149 грн/1000 м3 без ПДВ. При цьому газовий монополіст запропонував споживачам із 20 серпня здійснити передоплату, яка зафіксує серпневу ціну.
  • За результатами нинішнього року вони запланували зростання чистого прибутку майже на 60%, порівняно із попереднім роком, – до 21,6 млрд грн. Чистий дохід від реалізації газу зросте на 2,6 млрд грн – до 132,6 млрд, а дохід від транзиту газу – на 1,2 млрд і досягне 72,9 млрд грн.
    До українських підземних сховищ закачано вже 17,8 млрд м
    3.
  • Глава Укравтодору Новак повідомив про плани відомства ввести плату за проїзд автодорогами для великовантажного транспорту, включаючи самоскиди та фури. Для цього має бути запроваджена інтелектуальна транспортна система, яка дозволить не тільки контролювати в автоматичному режимі вагу вантажівок, а й фіксувати перевищення швидкості та аналізувати трафік.
  • Глава Укрзалізниці Кравцов запропонував здавати вокзали в концесію та оренду, починаючи із наступного року.
  • На Луганській ТЕС, що належить олігарху Ахметову, працює тільки один енергоблок через використання газу замість вугілля, поставки якого заблокувала Росія.
  • У київському аеропорту Жуляни затримано й передано Нацполіціі колишню міністра охорони здоров'я Богатирьову з уряду Азарова. Минулого тижня Голосіївський суд зобов'язав прокуратуру закрити проти неї кримінальну справу. Її звинувачують у розкраданні держкоштів під час закупівлі ліків, а Генпрокуратура оголосила її у розшук у жовтні 2014 року.
  • НАБУ веде розслідування про можливе недекларування колишнім заступником секретаря РНБО Гладковським, бізнес-партнером попереднього президента Порошенка, коштів та активів на суму понад 4,5 млн грн.
  • Україна перекриє 30 і 31 серпня повітряний простір над Чорним морем біля узбережжя Одеської області для проведення ракетних стрільб.
  • Аукціон з продажу 99,8% акцій "дочки" російського держбанку ВЕБ – Промінвестбанку не відбувся через відсутність заявок на покупку. ВЕБ вважає продаж акцій незаконним і запропонував потенційним покупцям звертатися до російського банку безпосередньо.
  • Згідно зі статистикою Приватбанку, майже половину грошей при оплаті карткою українці витрачають на купівлю продуктів.
  • Україна та Світовий банк підписали угоду про надання кредиту на $200 млн. Його буде витрачено на створення та відкриття для публічного доступу аграрного реєстру, інвентаризацію державних земель сільгосппризначення, супутникове картографування території країни, розробку методології землекористування для об'єднаних територіальних громад, а також створення автоматизованої системи для оповіщення про зміни в реєстрі й підвищення обізнаності власників землі та землекористувачів про права на землю та способи їх захисту.
  • Мінфін продав на черговому аукціоні ОВДП на загальну суму 1,77 млрд грн, із них 1,35 млрд – із терміном погашення 5 років із відсотковою ставкою 15,86% річних.
  • Курс долара на міжбанку зріс після виплати Держказначейством експортерам великих сум відшкодування ПДВ: 25,16 ₴/$ (+0,10 грн), 27,94 ₴/€ (+0,21грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,02 грн). Активність нерезидентів, які купили ОВДП, була мінімальною через незначний обсяг розміщення. Аналітики банку JP Morgan вважають гривню переоціненою та пророкують її здешевлення до кінця року до 26,5 грн/$, а на кінець І півріччя 2020 року – до 29,0 грн/$.

Війна

  • На Донбасі не припиняються обстріли на приморській ділянці фронту – у Водяному, Лебединському, Талаківці, Павлополі та околицях Донецька – у Мар'їнці. На Світлодарському виступі в Новолуганському українські війська потрапили під мінометний обстріл. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнав поранення український військовослужбовець.
  • За даними Головного управління розвідки, армії "республік" проводять ротацію особового складу, виключаючи бойовиків, які притягувалися до кримінальної відповідальності.
  • Генштаб назвав цифри втрат Збройних сил у битві під Іловайськом: 220 людей загинули, 40 – пропали безвісти, 13 – досі перебувають у полоні. Ці цифри не враховують втрати добровольчих батальйонів і підрозділів МВС, які брали участь у бойових діях. Начальник Генштабу Муженко стверджує, що під Іловайськом загинули 200 добровольців.

Україна та світ

  • До Києва прибув радник президента США з національної безпеки Болтон. Він підтвердив, що намагатиметься переконати українську владу про небезпеку співпраці з Китаєм. Болтон не прокоментував інформацію про спробу заблокувати операцію з продажу китайським компаніям контрольного пакету акцій заводу "Мотор Січ", проте заявив, що говоритиме про "кілька" договорів із Китаєм. Він попередив, що Китай намагається потрапити до економік різних країн, надаючи привабливі інвестиції і використовуючи підкуп чиновників, і висловив надію на те, що Україна не дозволить потрапити військовим технологіями в руки реальних або потенційних супротивників. Представники заводу "Мотор Січ" заявили, що керівництво підприємства не зустрічалося з американським чиновником.
    Болтон повідомив, що президенти Зеленський і Трамп зустрінуться у Варшаві 1 вересня на заходах, присвячених початку Другої світової війни.
    Після України Болтон планує відвідати Білорусь. Це буде перший офіційний візит високопоставленого чиновника американської адміністрації до країни з 1994 року.
  • Глава Світового банку Малпас після зустрічі з президентом Зеленським підтвердив його наміри щодо проведення земельної реформи, завершення поділу Нафтогазу та демонополізацію економіки, а також збереженния незалежності Нацбанку. Малпас вважає, що для залучення інвестицій країні необхідно ліквідувати монополії і зміцнити верховенство права.
  • Міністр енергетики РФ Новак повідомив, що точну дату тристоронніх переговорів щодо газу з участі ЄС та України ще не визначено. Президент РФ Путін після зустрічі із президентом Туреччини Ердоганом оголосив, що газогін "Турецький потік" буде запущено до кінця 2019 року. Перша черга призначена для поставок турецьким споживачам, друга – для транзиту російського газу до Європи. Експерти вважають, що "Турецький потік" збільшить залежність Європи від російського газу та підірве безпеку України.
  • Генпрокуратура звернулася до уряду Канади з проханням про зняття санкцій з Портнова – колишнього заступника глави адміністрації президента Януковича, оскільки проти нього закрито всі кримінальні справи. Портнов подав понад 10 заяв про злочини колишнього президента Порошенка, за якими Держбюро розслідувань порушило кримінальні справи.
  • Чехія збільшила квоти на робочі візи для робітників з України з 19,6 до 40 тис. осіб. У той самий час скорочено кількість програм для залучення кваліфікованих фахівців.

No comments:

Post a Comment