August 27, 2019

26.08.2019: Саміт у нормандському форматі може відбутися вже найближими тижнями

Саміт у нормандському форматі може відбутися вже найближими тижнями
Саміт у нормандському форматі може відбутися вже найближими тижнями

  • Лідери G7 планують проведення саміту в "нормандському форматі" найближчими тижнями.
  • Фракції практично поділили посади в комітетах Верховної Ради.
  • Болтон приїде до Києва найближчим часом.
  • Росія не повернеться до "великої сімки", але Трамп може запросити Путіна на саміт як гостя.
  • Богдан по-хамськи відповів критикам його відвідин весілля одіозного екс-чиновника в День Незалежності.

В Україні

  • Новообраний депутат Стефанчук від партії "Слуга народу", якого збираються обрати заступником голови Верховної Ради, заявив про плани фракції запровадити у парламенті систему голосування за відбитком пальця до закінчення зимових канікул 2020 року.
    За повідомленнями ЗМІ, "Слуга народу" погодилася віддати опозиції посади голів 4 парламентських комітетів. Комітет з питань свободи слова очолить представник "Опозиційною платформи – За життя", з питань молоді та спорту – "Батьківщини", з питань євроінтеграції і питань ветеранів – "Європейської солідарності". Остаточний розподіл посад у комітетах буде закріплено на засіданні робочих підгруп і підготовчої групи у вівторок.
    Радник президента Зеленського з економічних питань Гетманцев анонсував законопроекти, які нова Верховна Рада розгляне вже найближчим часом. У митній сфері це будуть законопроекти щодо білоруського режиму спільного транзиту, про уповноважених економічних операторів, а також про вдосконалення митного пост-аудиту та зміни до Митного кодексу про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. У фінансовому блоці профільний комітет подасть на розгляд у другому читанні законопроект про "сплит" – поділ функцій Нацкомісії з регулювання у сфері фінансових послуг і Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку.
    Він також прогнозує, що Служба фінансових розслідувань запрацює вже за півроку, законопроект про її створення буде подано також одним із першим.
  • Імпорт картоплі з Білорусі та початок її збирання домогосподарствами в Україні дещо знизили ціни, проте вони, як і раніше, майже вдвічі вище, ніж минулого року.

Війна

  • На Донбасі не припиняються перестрілки на ділянці фронту на узбережжі Азовського моря – у Водяному, Лебединському, Талаківці, Павлополі. Вогневі контакти відбулися і в околицях Горлівки – у Шумах і Майському, а також на Світлодарському виступі – у Луганському та Новолуганському, де українські війська були обстріляні з мінометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військового.

Україна та світ

  • Радник президента США з нацбезпеки Болтон оголосив про приїзд до Києва. Основною темою візиту, як писало видання The Wall Street Journal, буде спроба заблокувати продаж контрольного пакета акцій заводу з виробництва двигунів для вертольотів і крилатих ракет "Мотор-Січ" китайським компаніям.
  • Президент Франції Макрон заявив, що консенсусу у "великій сімці" щодо повернення Росії немає, проте США – країна організатор наступного саміту – може запросити президента Путіна як гостя. Прес-секретар російського президента Пєсков повідомив, що Путін вважає неможливим повернення до роботи у складі G7 на запрошення лише однієї країни.
  • У підсумковій заяві саміту G7 сказано, що зустріч глав держав у "нормандському форматі" може відбутися найближчими тижнями. Це підтвердили виступи на підсумкових прес-конференціях канцлера Німеччини Меркель і президента Франції Макрона, який підтвердили, що російський президент не проти такої зустрічі. За словами Меркель, саміт відбудеться в Парижі. Вона та Макрон хочуть, щоб саміт відбувся "якнайшвидше" після проведення підготовчої зустрічі радників глав держав. Меркель вважає, що з президентом Зеленським можна досягти успіхів у швидкій імплементації мінських домовленостей.
  • Канцлер Меркель і прем'єр-міністр Канади Трюдо обговорили заходи з підтримки України та закликали українську владу до продовження реформ.
  • Уповноважена з прав людини Держдуми РФ Москалькова повернулася з Києва до Москви. Про результати її візиту не повідомляється.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер підтвердив, що дату візиту президента Зеленського до США ще не визначено, але він може зустрітися з президентом Трампом на заході у Варшаві, присвяченому початку Другої світової війни. Волкер заявив, що американська влада хоче подивитися на досягнення команди Зеленського після початку роботи Верховної Ради та формування нового Кабміну.
  • Прес-служба "Газпрому" повідомила, що роботи з прокладання газогону "Північний потік-2" завершено на 75%, а роботи на берегових ділянках у Німеччині та Росії тривають повним ходом і наближаються до завершення.
  • Суд у Ростові-на-Дону подовжив на півроку термін арешту вісьмом кримським татарам, яких обвинувачують у причетності до організації "Хізб-ут-Тахрір", що РФ оголосила терористичною.
  • Україна разом з іншими 14 західними державами приєдналася до заяви про невизнання "виборів" в окупованій Абхазії і підтвердила підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.
  • Росія провела в окупованому Криму військові навчання із пусками ракет із винищувачів по повітряних цілях.
  • Прем'єр-міністр Молдови Санду очікує формування нового уряду України для спільної боротьби з контрабандою та корупцією.

Тренди

  • Глава Офісу президента Богдан різко відреагував на критику користувачів соцмереж про його присутність на весіллі в День незалежності одіозного екс-чиновника Довбенка, якого називають "смотрящим" за Міністерством фінансів. Він назвав усіх критиків порохоботамі та заявив, що у вільний від роботи час може робити все, що хоче.

No comments:

Post a Comment