June 19, 2019

18.06.2019: Зеленський обговорив з Меркель подовження санкцій проти РФ і переговори у "нормандському форматі"


Зеленський обговорив з Меркель подовження санкцій проти РФ і переговори у "нормандському форматі"
Зеленський обговорив з Меркель подовження санкцій проти РФ
і переговори у "нормандському форматі"

  • Зеленський обговорив з Меркель подовження санкцій проти РФ і переговори у "нормандському форматі".
  • Новим тимчасовим повіреним у справах США в Україні призначено посла Тейлора.
  • Глава ЦВК Сліпачук стверджує, що рішення Конституційного суду не зупинить виборчий процес.

В Україні

  • Ще один депутат вийшов із парламентської фракції Блоку Порошенка.
    Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності вважає, що подання президента Зеленського на звільнення генпрокурора Луценка не відповідає жодній з підстав, що прописані у законі.
    Депутати у напівпорожній залі розглянули 466 із 4 тис. поправок до проекту нового Виборчого кодексу. Кадрові пропозиції Зеленського парламент найближчим часом розглядати не збирається.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала списки 7 політичних партій, а також 583 кандидатів у депутати за мажоритарними округами, 11 – відмовила. Глава ЦВК Сліпачук стверджує, що Конституційний суд не зможе зупинити процес виборів, а лише винесе рішення щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту. За її словами, у разі визнання указу неконституційним, комісія проаналізує це рішення, щоб визначити свої подальші кроки, оскільки держкошти вже витрачені, а реєстрація кандидатів і партій закінчується 20 червня. Конституційний суд продовжив 18 червня розгляд указу Зеленського у закритому режимі.
    Сліпачук також заявила, що з явкою на вибори можуть бути проблеми через сезон літніх відпусток.
    Згідно з результатами опитування суспільної думки, проведеного центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень імені Яременка з 8 по 14 червня, до парламенту проходять партії "Слуга народу", яку підтримали понад 47% респондентів, "Опозиційна платформа – За життя" має 11 % підтримки. На третє місце соціологи поставили "Батьківщину" з 8,9%, на четверте – "Європейську солідарність" Порошенка з 8,3%, на п'яте – партію "Голос" Вакарчука, яку  підтримали 5,3% опитаних. Партії "Сила і честь" і "Громадянська позиція" не долають 5% бар'єру.
    Партія "Слуга народу" пропонує для знищення корупції перевести всі державні послуги в онлайн, очистити прокуратуру, ввести повну незалежність антикорупційних органів, а також запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів із виплатою грошової винагороди громадянам за повідомлення про факти корупції.
  • Представник Зеленського в Кабміні Герус заявив, що борги із заробітної плати шахтарів за 3 місяці уряд обіцяє погасити 19 червня.
  • Експертна група на чолі з віце-прем'єр-міністром Розенком закликала президента Зеленського не вносити змін до закону про мову.
  • Державіаслужба вирішила відновити сертифікат перевізника компанії YanAir, що був відкликаний через постійні зриви та перенесення рейсів, а також незадовільний стан літаків. 18 червня компанія знову затримала виліт рейсу на Батумі, обурені пасажири заблокували вхід до будівлі терміналу F аеропорту Бориспіль.
  • Глава Інституту національної пам'яті В'ятрович заявив, що ймовірність його звільнення за нового президента дуже висока.
  • За даними Держстату, населення України з початку року скоротилася майже на 100 тис. осіб.
  • Нацбанк повністю скасував норму продажів валютної виручки з 20 червня 2019 року. Зарахування, що надійшли на рахунки 19 червня, уже не підлягають обов'язковому продажу.
  • Мінфін розмістив 4-, 6-, 12- і 24-місячні ОВДП у гривні на 1,9 млрд під 17,85-18,45% річних, середньотермінові в доларах на $100 млн – під 7,25%-7,75 % річних і короткотермінові в євро на € 113 млн – під 4,6% річних.
  • Валютні продажі після довгих вихідних не обвалили курс, а розміщення Мінфіном ОВДП мало незначний обсяг, тому попит і пропозиція були збалансовані, і Нацбанк на торги не виходив. Курс зафіксовано на позначці 226.39 ₴/$ (-0,03 грн), 29,52 ₴/€ (-0,24 грн), 4,10 ₴/10 руб.

Війна

  • Гарячою точкою минулої доби стали околиці Донецька – зіткнення відбулися у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках та Авдіївці, а також на Світлодарському виступі, де українські війська були обстріляні в Новолуганському, Луганському та Троїцькому. Перестрілки відбулися й на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, у Новотроїцькому, поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще 6 – поранено та травмовано.
  • За даними Міністерства оборони, Росія тримає на кордоні з Україною в Донецькій і Луганській областях, а також в окупованому Криму боєготовий військовий контингент у складі близько 82 тис. військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Зеленський здійснив офіційний візит до Німеччини, де зустрівся з канцлером Меркель, президентом Штайнмайером, керівництвом німецьких парламентських партій і представниками бізнесу. Основними темами переговорів були подовження санкцій проти Росії, урегулювання на Донбасі та економічна співпраця двох країн. За підсумками зустрічі з Меркель він заявив, що перша зустріч у "нормандському форматі" запланована на липень, а Меркель підтвердила, що на газових переговорах з Росією Україні "не викручуватимуть руки". Зеленський на зустрічі з німецькими бізнесменами виключив можливість дефолту в Україні та заявив, що правоохоронні органи не тиснутимуть на іноземних інвесторів. Бізнесмени у відповідь заявили, що очікують поліпшення інвестиційного клімату в Україні.
  • Тимчасовим повіреним у справах США в Україні призначений посол Тейлор, який замінив на цій посаді посла Квін. Тейлор вже був послом США в Україні в 2006-2009 рр.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер збирається відвідати Україну протягом кількох наступних тижнів. Він заявив на слуханнях у Сенаті США, що мінські домовленості є основою для збереження санкцій ЄС, а виконанню домовленостей заважає відсутність політичної волі Росії виконувати взяті на себе зобов'язання. Волкер зазначив, що домовленості містять перелік того, що необхідно зробити для досягнення миру на Донбасі, перш за все – припинення вогню, відведення важких озброєнь і забезпечення доступу гуманітарним місіям. Волкер переконаний, що Росія втратила шанс повернути Україну до складу імперії. За словами дипломата, обрання Зеленського дає шанс активізувати процес врегулювання в регіоні. Такої ж думки дотримує й президент Німеччини Штайнмаєр.
  • Колишній посол США в Україні Гербст заявив, що американська адміністрація має посилити військову підтримку країни, зокрема, передати Україні більшу кількість протитанкових ракетних систем Javelin. Пентагон оголосив, що планує на наступний рік надати військову допомогу Україні на суму $250 млн.
  • Російський суд у Ростові-на-Дону засудив 5 кримських татар на тривалі терміни ув'язнення – від 12 до 17 років позбавлення волі. Вони були заарештовані 2016 року за підозрою в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", яка оголошена Росією терористичною. Лідер кримських татар Джемілєв вважає, що засуджені вийдуть на свободу раніше, і репресії російського режиму проти кримськотатарського народу триватимуть.
  • Рада ЄС ухвалила рішення про перенесення на жовтень дати початку переговорів про вступ Північної Македонії та Албанії. Франція, Данія та Нідерланди висловили скептичну позицію щодо подальшого розширення ЄС.
  • Президент США Трамп офіційно оголосив про початок своєї передвиборчої кампанії на виборах 2020 року.

No comments:

Post a Comment