May 21, 2019

20.05.2019: Зеленський офіційно став президентом та оголосив про розпуск Верховної Ради

Зеленський офіційно став президентом та оголосив про розпуск Верховної Ради
Зеленський офіційно став президентом та оголосив про розпуск Верховної Ради

  • Зеленський офіційно став президентом та оголосив про розпуск Верховної Ради.
  • Гройсман заявив про свою відставку.

В Україні

  • Відбулася інавгурація новообраного президента Зеленського. У своєму зверненні після вручення йому символів влади Зеленський закликав українців усього світу до об'єднання заради побудови новітньої країни та заявив, що його метою є досягнення миру, але не шляхом торгівлі територіями. Наприкінці промови Зеленський запропонував членам уряду, який не впорався із завданнями, подати у відставку та оголосив про розпуск Верховної Ради. Глава парламенту Парубій завершив засідання словами: "Дякую всім, було весело".
    По закінченні урочистого засідання Верховної Ради Зеленський прийняв вітання керівників силових структур і парад усіх родів військ, після чого відбувся підйом державного прапора. Експерти звернули увагу на те, що під час церемонії глава СБУ Грицак, що йде у відставку,  і командувач Сил спеціальних операцій генерал Луньов нового президента не привітали.
    Заступник голови Верховної Ради Геращенко вважає розпуск парламенту Зеленським неконституційним. Фракція Блоку Порошенка заявила, що у нового президента є право дострокового припинення повноважень парламенту, однак процес має проходити згідно з Конституцією. Більшість партій вже оголосили про готовність до позачергових виборів, а глава "Батьківщини" Тимошенко закликала парламент гідно завершити роботу, прийняти закони, які Зеленський згадав в інавгураційній промові, і "піти красиво". Про участь у виборах вже повідомили партії "Громадянська позиція" Гриценка та "Голос" Вакарчука. Про створення нової партії оголосили мер Харкова Кернес і мер Одеси Труханов. Зеленський запросив глав парламентських фракцій до Адміністрації президента у вівторок для проведення консультацій щодо дострокових виборів.
  • Зеленський опублікував на офіційному сайті свій перший указ про прийняття на себе повноважень Верховного Головнокомандувача Збройних сил України.
    Він також оприлюднив оновлену декларацію за 2018 р., в якій присутні всі об'єкти нерухомості, про які написали журналісти-розслідувачі програми "Схеми: Корупція в деталях". Зеленський указав у декларації, що його дохід минулого року становив 9,2 млн грн, у тому числі зарплата – 4,1 млн грн. Його дружина отримала дохід в сумі 5,5 млн грн. Готівкою Зеленський зберігає $190 тис. та €107 тис., на банківських рахунках у нього – близько $800 тис., €100 тис. і 1 млн грн. Крім того, він з дружиною є кінцевими бенефіціарами 7 компаній, також він володіє частками ще в 7 компаніях. Сім'я Зеленських володіє 2 автомобілями та кількома елітними годинниками. Згідно з інформацією ГО "ЧЕСНО", сім'я Зеленських збільшила свої статки 2018 року на 6 млн грн.
  • Позафракційний депутат Купрій заявив, що вніс до парламенту проект постанови про звернення Верховної Ради до президента із пропозицією про звільнення глави НБУ Смолія.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про свою відставку. Він заявив, що уряд "складає повноваження перед Верховною Радою, а не перед президентом" і повідомив, що подасть заяву на засіданні уряду в середу. Гройсман заявив, що запропонував президенту та парламенту сформувати новий порядок денний, але президент прийняв інше рішення, і, таким чином, взяв на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в країні.
    У відставку також подав міністр оборони Полторак, про відставку всього керівництва СБУ заявив її глава Грицак.
  • За оцінкою агентства Bloomberg, президент Порошенко втратив статус мільярдера після обрання главою держави в 2014 році. За оцінками деяких українських експертів, за час перебування на посаді Порошенко за рахунок різних схем значно збільшив свої статки, проте змушений був їх приховувати. Надалі це може послужити підставою для переслідування його за фактом незаконного збагачення.
  • З моменту інавгурації президента Зеленського Порошенко втратив недоторканність. Опозиційний політик, колишній глава адміністрації Януковича Портнов подав до Державного бюро розслідувань заяву про злочини Порошенко, що пов'язані зі "шпигунством, переходом на сторону ворога в умовах воєнного стану та наданням допомоги іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України". Портнов стверджує, що Порошенко навмисно спровокував військовий конфлікт у Керченській протоці, пославши туди військові судна, для введення воєнного стану та зриву президентських виборів. Він вимагає допитати в рамках розслідування членів РНБО та вищий командний склад Збройних сил.
  • В останній день бюджетних платежів підприємства активно продавали валюту, крім того, іноземні інвестфонди конвертували валюту під покупку ОВДП, черговий аукціон з розміщення яких Мінфін проведе у вівторок. Це дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі близько $40 млн і суттєво зміцнити курс гривні: 26,20 ₴/$ (-0,17 грн), 29,26 ₴/€ (-0,20 грн), 4,06 ₴/10 руб (-0,02 грн). Інавгурація президента Зеленського практично не вплинула на настрої ринку. Більшість банкірів також вважають, що розпуск Верховної Ради на курсі не відіб'ється.

Війна

  • На Донбасі тривають бойові дії на приморській ділянці фронту – у Гнутовому й Водяному,  в околицях Донецька – в Опитному й Красногорівці, у районі Горлівки – в Новгородському та Миколаївці Другій. Не припиняються мінометні обстріли позицій українських військ під Золотим та в околицях Попасної у в Новотошківському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено військовослужбовця.

Україна та світ

  • Радник президента Зеленського Устенко заявив, що Україна зможе утримати макрофінансову стабільність навіть без наступного траншу МВФ, проте в довготривалій перспективі країні не обійтися без допомоги Фонду. Віце-президент Єврокомісії Шефчович заявив, що ЄС готовий надати Україні додаткову фінансову підтримку в разі продовження співпраці з МВФ.
  • Президент Угорщини Адер після закінчення переговорів із президентом Зеленським назвав їх результати "обнадійливими". Він повідомив, що запропонував українській стороні створити спільну комісію, яка в спокійній обстановці зможе обговорити всі спірні питання та їх рішення ".
  • Міністр енергетики США Перрі повідомив, что передав Зеленському послання президента Трампа та висловив упевненість у розвитку плідної співпраці двох країн. Він також підтвердив незмінність підтримки України американською владою.
  • Члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення екстреного засідання на вимогу Росії з приводу прийняття Україною закону про мову.


No comments:

Post a Comment