January 09, 2019

08.01.2018: НБУ з 7 лютого лібералізує валютний ринок

НБУ з 7 лютого лібералізує валютний ринок
НБУ з 7 лютого лібералізує валютний ринок

  • НБУ з 7 лютого лібералізує валютний ринок.
  • ЦВК зареєструвала ще 4 кандидатів у президенти.
  • Зеленський попросив своїх прихильників написати йому передвиборну програму.
  • Порошенко присвоїв Філарету звання Героя України.

В Україні

  • Президент Порошенко присвоїв почесному патріархові УПЦ Київського патріархату Філарету звання Героя України.
  • Голосіївський суд Києва засудив до умовного терміну ув'язнення без відбування покарання колишнього "заступника Севастопольської міської адміністрації" окупаційної влади РФ Кизименка. Його засуджено не за статтею "державна зрада", а звинувачено в скоєнні умисних дій для зміни меж території та державного кордону України. Відповідна стаття не передбачає безумовного тюремного ув'язнення. Фірма Кизименка активно бере участь у державних тендерах і за останні 2 роки отримала замовлення від держпідприємств на суму в 2 млрд грн.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала ще 4 кандидатів у президенти: лідерів партій "Об'єднання Самопоміч" Садового, Соціал-демократичної партії Капліна, голову суспільно-політичного руху "Справедливість" Наливайченка й самовисуванця, голову Аграрної партії Скоцика.
  • Нацбанк повідомив, що міжнародні резерви України зросли наприкінці року на 10,6% і, станом на 1 січня 2019 р, досягли $20,8 млрд в еквіваленті, що є найбільшим показником із жовтня 2013 р. Протягом року Нацбанк отримав кредити від міжнародних донорів на суму $2,4 млрд і купив на міжбанківському ринку $1,4 млрд. Окрім того, уряд розмістив єврооблігації на зовнішніх ринках на суму $6,1 млрд. Більшість залучених коштів було витрачено на погашення та обслуговування держборгу на загальну суму $8,1 млрд.
  • НБУ затвердив і опублікував нормативно-правові акти для імплементації нової системи валютного регулювання відповідно до закону про валюту й валютні операції. Вона передбачає запровадження з 7 лютого понад 20 послаблень: збільшенння удвічі, до 365 днів, граничного терміну здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами; скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн; дозволяється вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (окрім операцій із переказу коштів із України на такі рахунки). Також скасовано індивідуальні ліцензії на валютні операції, їх замінить система обмежень на інвестування: €2 млн для юридичних осіб і €50 тис – для фізичних. Буде дозволено online-купівлю іноземної валюти фізичними особами (в межах ліміту покупки готівкової валюти – до 150 тис. грн/день в еквіваленті). Збільшується ліміт на перекази іноземної валюти за кордон без відкриття рахунку для фізичних осіб із 15 тис. грн до 150 тис. грн/рік.
  • На міжбанківській біржі курс долара істотно виріс. Банкіри називають причиною покупки валюти нерезидентами для виведення дивідендів, а також поповнення банками своїх кас. Водночас експортери, які отримали відшкодування ПДВ, практично не продавали долари понад обов'язкові 50%. Нацбанк спробував вирівняти перекіс, продавши, за оцінками учасників торгів, близько $20 млн, однак стримати зростання курсу не зміг: 28.02, ₴/$ (+0,31 грн), 32,06 /€ (+0,46 грн), 4,03 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Київ

  • За два місяці в столиці, через бездіяльність місцевої влади, яка не посипає дороги сіллю і піском, травмовано понад 3,5 тис. осіб, у тому числі 310 дітей.

Війна

  • На Донбасі окупанти порушили режим припинення вогню в Новотошківському в районі траси Р-66 "Бахмутка", де підрозділи українських військ було обстріляно з гранатометів і стрілецької зброї. Згідно з офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • МВФ в аналітичному звіті опублікував прогноз кредитування України на 2019 р. Нацбанк має отримати ще $2,6 млрд у межах програми stand-by двома траншами, які заплановано на 15 травня і 15 листопада.

Тренди

  • У соціальних мережах викликав різку критику заклик шоумена Зеленського написати для нього передвиборну програму. Зеленський, якого вважають креатурою олігарха Коломойського, оголосив про намір висуватися кандидатом у президенти. Соціолог Бекешкіна пояснила високі рейтинги Зеленського розчаруванням виборців у старих політиках і фактичною реалізацією принципу голосування "проти всіх".

No comments:

Post a Comment