December 11, 2018

10.12.2018: Порошенко підписав закон про неподовження "великого договору" з Росією


Порошенко підписав закон про неподовження "великого договору" з Росією
Порошенко підписав закон про неподовження "великого договору" з Росією

  • Порошенко підписав закон про неподовження "великого договору" з Росією.
  • Нафтогаз звинуватив облгази в шахрайстві і "закріпаченні" споживачів.
  • Інфляція за підсумками 11 місяців зросла до 8,9%.
  • Чумак підтримав Гриценка на президентських виборах.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про неподовження "великого договору" про дружбу, співробітництво й партнерство з Росією з 1 квітня 2019 р. За його словами, договір не розривали раніше для того, щоби можна було використовувати його положення в міжнародних судах. Прес-секретар президента РФ Пєсков висловив жаль через неподовження договору, оскільки "росіян із українцями пов'язують узи родинних і братських відносин".
  • Нафтогаз провів прес-конференцію, на якій звинуватив облгази в штучному створенні боргів індивідуальним споживачам, що призводить до їх "закріпачення" й неможливості вибору інших постачальників. На прес-конференцію було запрошено голову Єлизаветівської сільради Дніпропетровської області Голосного, який не платить облгазу за подачу газу на опалення громадських будівель протягом 3 років і вимагає пред'явлення документів про походження газу. Голосний зажадав негайно скликати засідання РНБО для розгляду питання про дії облгазів, які розхитують ситуацію в країні в умовах воєнного стану.
  • За даними Держстату, інфляція в листопаді зросла до 10% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У жовтні цей показник становив 9,5%, у вересні – 8,9%. З початку року зростання інфляції склало 8,9%.
  • Фонд гарантування вкладів оголосив про остаточну ліквідацію Класикбанку.
  • Скорочення ліквідності в банківській системі призвело до обмеження фінансових можливостей банків для валютних спекуляцій і зменшення торгів, що при збереженні пропозиції дозволило Нацбанку викупити надлишки і зміцнити курс гривні: 27,71 ₴/$ (-0,05 грн), 31,74 ₴/€ (+0,10 грн), 4,19 ₴/10 руб (+0,03 грн). За оцінкою банкірів, НБУ купив протягом сесії близько $ 20 млн, а за минулий тиждень, згідно з офіційною статистикою, – $278 млн.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ під Донецьком, Горлівкою, Попасною. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, на приморській ділянці фронту і в районі Попасної. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • УПЦ МП обурилася непропуском через КПВВ на контрольовану Україною територію її митрополита Донецького й Маріупольського Іларіона. За твердженням УПЦ МП, ці дії свідчать про дискримінацію за релігійною ознакою.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що пропозиція Німеччини про запровадження механізму контролю за судноплавством у Керченській протоці й Азовському морі "саме по собі є санкцією для Росії".

Тренди

  • Позафракційний депутат Чумак підтримав голову партії "Громадянська позиція" Гриценка як кандидата на президентських виборах.

No comments:

Post a Comment