December 05, 2018

04.12.2018: Порошенко звільнив свого представника в Криму Бабина


Порошенко звільнив свого представника в Криму Бабина
Порошенко звільнив свого представника в Криму Бабина

  • Порошенко звільнив свого представника в Криму Бабина.
  • Коломойський стверджує, що Приватбанк програв проти нього справу у Високому суді Лондона.
  • Омелян повідомив про розблокування трафіку в українські порти через Керченську протоку.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив свого представника в Криму Бабина, який різко критикував херсонських чиновників за сепаратизм і корупцію. Бабин заявив, що написав заяву на звільнення за власним бажанням, однак більшість експертів уважають, що Порошенко й раніше був незадоволений його діяльністю, а після виступу Бабина на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо вбивства активістки Гандзюк президент звільнив його негайно – указ на офіційному сайті Порошенка з'явився в неділю, 2 грудня, в момент, коли Бабин перебував у відрядженні в Туреччині. Генпрокуратура повідомила, що у справі Гандзюк пред'явлено ще одну підозру – кримінальному авторитетові Левіну, раніше засудженому за серію вбивств.
  • У зв'язку з запровадженням воєнного стану, в 3 областях встановлено мобільні блокпости, на яких співробітники поліції і Нацгвардії проводять "профілактичні огляди підозрілих автомобілів і осіб".
  • Приватбанк стверджує, що Високий суд Лондона не зняв арешт із активів його попередніх власників, олігархів Коломойського й Боголюбова, до розгляду питання про юрисдикцію в апеляційному суді. Згідно з заявою прес-служби банку, претензію до колишніх власників збільшено до $3 млрд. Юристи Коломойського й Боголюбова стверджують, що суд визнав позов Приватбанку сфабрикованими і повністю його відхилив, зобов'язавши банк відшкодувати всі судові витрати колишніх власників.
  • Колишній президент Янукович не виступить 5 грудня з останнім словом у судовому засіданні за обвинуваченням його в державній зраді, оскільки, за словами його адвокатів, він травмував ногу і йому може знадобитися лікування в Ізраїлі.
  • Незважаючи на купівлю валюти іноземними інвесторами для виведення дивідендів, нестачі долара на ринку не відчувалося, що дозволило Нацбанку купити, за оцінками учасників торгів, близько $30 млн і зміцнити курс гривні: 28,13 ₴/$ (-0,05 грн), 32 , 09 ₴/€ (+0,17 грн), 4,23 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти різко активізували обстріл позицій українських військ із важкого озброєння: з мінометів було обстріляно захисників Кримського й Новозванівки, а також укріплення української армії на Світлодарському виступі. На околицях Донецька і на приморській ділянці фронту, на околиці Донецька, в Красногорівці по українських позиціях окупанти стріляли з протитанкових ракетних комплексів. Унаслідок бойових дій українська армія знову зазнала втрат: згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загинув 1 і поранено 3 військовослужбовців.
  • Голова української делегації на переговорах у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі Марчук стверджує, що кум президента РФ Путіна, голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук не брав участі в декількох останніх зустрічах тристоронньої контактної групи як представник СБУ. Марчук зазначив, що Медведчук продовжує виконувати роль зв'язкового – посередника між президентами Росії та України. Представник ОБСЄ Сайдік повідомив, що на Донбасі можуть оголосити чергове "новорічне" перемир'я, а в переговорах буде оголошено перерву на 4 тижні, починаючи з 19 грудня.

Україна та світ

  • Президент Порошенко очікує від західних партнерів запровадження нового пакету санкцій у відповідь на агресію Росії в Азовському морі, а також запропонував увести кораблі країн НАТО в Чорне й Азовське моря, оголосивши їх міжнародними. При цьому він підкреслив, що "дії" проти Росії не означають війну. Порошенко не визнав, що дії РФ в Азовському морі вплинули на економіку України, і закликав інвесторів вкладати кошти в країну, оскільки банківська система й валютний курс стабільні.
    Спецпредставник Держдепартаменту щодо врегулювання на Донбасі Волкер заявив, що США можуть посилити санкції проти Росії у зв'язку з агресією в Азовському морі і захопленням військових кораблів і моряків. Держсекретар США Помпео повідомив, що країни НАТО готують "комплексну відповідь" на агресію Росії.
    Міністр інфраструктури Омелян повідомив, що Росія частково розблокувала трафік суден через Керченську протоку в напрямку українських портів, хоча огляди їх кораблями берегової охорони ФСБ не припиняються. Омелян стверджує, що "розблокування українських портів стало можливим завдяки скоординованим діям української влади, жорсткій та однозначній міжнародній реакції, а також увазі з боку іноземних медіа".
    Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова повідомила, що Росія нарешті надала інформацію про стан та умови утримання захоплених українських моряків, проте український консул досі не може з ними зустрітися. ЄСПЛ зобов'язав російську владу забезпечити лікування поранених українських полонених.
  • Влада США оголосила про намір вийти з Договору про обмеження ракет середньої і малої дальності, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до виконання своїх зобов'язань. У відповідь голова комітету Держдуми РФ з оборони Шаманов заявив, що "Росія – це не та країна, якій можна ставити ультиматуми" і вона не буде відповідати на звинувачення, оскільки ніяких порушень Договору з її боку не було.
  • Суд у Брянській області засудив колишнього охоронця лідера "Правого сектора" Шумкова до тюремного терміну в 4 роки "за участь у діяльності екстремістської організації", забороненої в Росії. Шумков стверджує, що його викрали в Україні і таємно вивезли на територію РФ, а основним свідком проти нього виступив його колишній товариш по службі – дезертир, який утік до Росії.

No comments:

Post a Comment